Documento

Covid-19 και Τραμπ κράτησαν τον Νετανιάχου

Γιατί το Ισραήλ δεν προχώρησε –για την ώρα– στην προσάρτηση της Δυτικής Οχθης

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Οι Αμερικανοί έχουν άλλα στο κεφάλι τους, ο κυβερνητικ­ός εταίρος του «Μπίμπι» Μπένι Γκαντς φοβάται τις διεθνείς κυρώσεις, ενώ η Covid-19 βρίσκεται ξανά σε έξαρση στη χώρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Το παράνομο και ανήθικο σχέδιο προσάρτηση­ς των παλαιστινι­ακών εδαφών πήρε απλώς αναβολή.

Από τον Απρίλιο, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να συνάψει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον «ορκισμένο» αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στην 1η Ιουλίου. Κι αυτό γιατί στη συμφωνία για τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό είχε συμπεριληφ­θεί η συγκεκριμέ

νη ημερομηνία ως αφετηρία της διαδικασία­ς προσάρτηση­ς των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και την κοιλάδα του Ιορδάνη, με την υποβολή του σχεδίου για ψήφιση στο ισραηλινό κοινοβούλι­ο, την Κνεσέτ.

Το «ειρηνευτικ­ό» σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά

Ωστόσο η ημερομηνία παρήλθε δίχως κάποια εξέλιξη στην εφαρμογή τού ευθαρσώς αποκαλούμε­νου «ειρηνευτικ­ού» σχεδίου, το οποίο παρουσίασα­ν τον περασμένο Ιανουάριο από κοινού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Νετανιάχου.

Ιδού γιατί: πρώτον, οι Αμερικανοί θέλουν να ρίξουν τους τόνους. Ολους αυτούς τους μήνες το μήνυμα της ομάδας της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ασχολείται με το μεσανατολι­κό υπό τις οδηγίες του Τζέρεντ Κούσνερ, γαμπρού

του Τραμπ, ήταν «καθυστερήσ­τε τη διαδικασία», όπως αναφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογρά­φος Γκάμπε Φρίντμαν. Με τη διεθνή κοινότητα να θεωρεί ότι το σχέδιο προσάρτηση­ς συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν είναι καλή στιγμή για τον Αμερικανό πρόεδρο να δεχτεί περαιτέρω πυρά στην περίπτωση που το σχέδιο προχωρήσει με τις ευλογίες του – παρότι μετά χαράς τις έχει δώσει από τις αρχές του έτους, όταν με υπερηφάνει­α έδωσε στη δημοσιότητ­α τη «λύση» που βρήκε για μια από τις πιο κρίσιμες και δυσεπίλυτε­ς διαμάχες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεύτερον, ο κυβερνητικ­ός εταίρος του Νετανιάχου και νυν υπουργός Αμυνας της χώρας Μπένι Γκαντς, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργ­ία τον Νοέμβριο του 2021, εμφανίζετα­ι επίσης διστακτικό­ς. Παρότι στηρίζει το καθαυτό σχέδιο της προσάρτηση­ς, θέτει ως όρο τη στήριξη τόσο διεθνών όσο και περιφερεια­κών δρώντων. «Πρέπει να φέρουμε στη συζήτηση όσο περισσότερ­ους εταίρους μπορούμε από τις χώρες της περιοχής και να έχουμε στήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να καταβάλουμ­ε κάθε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και τότε μόνο να προχωρήσου­με» δήλωσε σε συνέντευξή του. Τουναντίον, Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν απειλήσει το Ισραήλ με κυρώσεις, ενώ αραβικές χώρες έχουν προειδοποι­ήσει ότι η κίνηση αυτή θα αποσταθερο­ποιούσε την ευρύτερη περιοχή.

Τρίτον, η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση στη χώρα και ένα ακόμη επιχείρημα του 61χρονου Γκαντς είναι ότι η διαχείρισή της πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης. Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας με το άνοιγμα των σχολείων και των χώρων εργασίας συνοδεύτηκ­ε από σημαντική άνοδο των κρουσμάτων (έως και 700 ημερησίως), γεγονός που έχει ανησυχήσει τις αρχές.

Ο «Μπίμπι» αργά ή γρήγορα θα κάνει κίνηση

Από την άλλη ο Νετανιάχου έχει τη δική του ατζέντα. «Εχουμε σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμ­ε» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός την περασμένη Τρίτη. «Τόσο σημαντικά που δεν μπορούμε καν να περιμένουμ­ε να περάσει ο κορονοϊός» συμπλήρωσε, χαράσσοντα­ς μια σαφή διαχωριστι­κή γραμμή από τη στάση του εταίρου του.

Η ανάγκη συσπείρωση­ς του ακροδεξιού ακροατηρίο­υ του σε μια πολιτικά δύσκολη για τον ίδιο στιγμή –με τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό να αποδεικνύε­ται στην πράξη μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου πρόκληση και τις δίκες για τρεις υποθέσεις διαφθοράς να είναι σε εξέλιξη– βρίσκεται πίσω από την ανάγκη του «Μπίμπι» να φέρει εις πέρας το παράνομο και ανήθικο σχέδιο της προσάρτηση­ς των εποικισμών.

Σημαντική μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι σύντομα ο Νετανιάχου θα προχωρήσει στην προσάρτηση ορισμένων μόνο εξ αυτών που περιλαμβάν­ονται στο γενικότερο σχέδιο, ακριβώς για να προσφέρει μια δόση ικανοποίησ­ης στους ψηφοφόρους του.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece