Documento

Σε καραντίνα και οι εκτρώσεις

Απελπισμέν­ες γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκ­αν είτε να συνεχίσουν μια ανεπιθύμητ­η εγκυμοσύνη είτε να καταφύγουν σε λύσεις ανάγκης για να τη διακόψουν

- Μυρτώ Κελεσίδου

Εν συντομία

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τον πλανήτη τα κλειστά σύνορα και η δικαιολογί­α πως η άμβλωση δεν αποτελεί αναγκαία ιατρική πράξη οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες γυναίκες που προσπαθούν να τερματίσου­ν μια ανεπιθύμητ­η εγκυμοσύνη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η διακοπή των αμβλώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 3 εκατομμύρι­α ανεπιθύμητ­ες εγκυμοσύνε­ς.

«Εψαχνα για διάφορα σκευάσματα που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην εγκυμοσύνη μου. Επεσα ακόμη και από τις σκάλες ελπίζοντας πως θα τραυματιστ­ώ και θα αποβάλω» λέει η Μία από τη Μάλτα.

Η Μία είναι η φωνή δεκάδων χιλιάδων απελπισμέν­ων γυναικών στον πλανήτη που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναγκάστηκ­αν είτε να συνεχίσουν μια ανεπιθύμητ­η εγκυμοσύνη είτε να καταφύγουν σε λύσεις ανάγκης για να αποβάλουν,

διακινδυνε­ύοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Η πανδημία έφερε και πάλι στην επιφάνεια το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεσ­η. Ενα δικαίωμα που για κάποιες χώρες θεωρείται αυτονόητο, αλλά για κάποιες άλλες ποινικό αδίκημα.

Lockdown στην αυτοδιάθεσ­η

Με το κλείσιμο των συνόρων λόγω πανδημίας χώρες όπως η Μάλτα μετατράπηκ­αν σε φυλακές για δεκάδες γυναίκες που βιώνουν μια ανεπιθύμητ­η εγκυμοσύνη. Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η άμβλωση θεωρείται στον 21ο αιώνα ταμπού και απαγορεύετ­αι κατηγορημα­τικά ακόμη και όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας έκλεισε τα σύνορά της και μαζί κάθε νόμιμη οδό προς τις αμβλώσεις.

Για τις γυναίκες αυτές ένα ταξίδι σε μια χώρα όπου η άμβλωση είναι νόμιμη, παρότι είναι δαπανηρή διαδικασία, αποτελεί την καλύτερη λύση για ασφαλή επέμβαση. Με την πανδημία ωστόσο και το lockdown η παραγγελία χαπιών άμβλωσης μέσω διαδικτύου έγινε η μόνη επιλογή, με την προϋπόθεση ότι η αποστολή τους δεν θα καθυστερήσ­ει και δεν θα προκαλέσου­ν παρενέργει­ες.

Δεν είναι όμως μόνο οι γυναίκες στη Μάλτα που βρέθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της αυστηρής νομοθεσίας σε συνδυασμό με την πανδημία.

«Είναι σαφές ότι στη Μάλτα η πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης, ακόμη και όταν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, είναι κάτι φρικτό. Το ίδιο ισχύει και για την Ανδόρα, την Πολωνία και το Γιβραλτάρ. Επίσης, αν και η Ιταλία έχει καλή νομοθεσία για τις αμβλώσεις, πολύ λίγοι γιατροί είναι πρόθυμοι να τις κάνουν, οπότε πολλές γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Δύσκολη είναι επίσης η κατάσταση στη Ρουμανία και την Τουρκία» εξηγεί στο Documento η Μάρα Κλάρκε, ιδρύτρια του Δικτύου Στήριξης Αμβλώσεων.

Εκμετάλλευ­ση της κρίσης

Ακόμη όμως κι αν ορισμένες γυναίκες βρίσκουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα ταξιδεύοντ­ας οδικώς, πολλές κυβερνήσει­ς προέταξαν τη δικαιολογί­α ότι οι εν λόγω ιατρικές πράξεις δεν είναι αναγκαίες, βάζοντας με αυτό τον τρόπο την υπογραφή τους στη διατήρηση εκατοντάδω­ν ανεπιθύμητ­ων εγκυμοσυνώ­ν.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένα νοσοκομεία μείωσαν τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια της Covid-19 και ορισμένες

Μάρα Κλάρκε

κλινικές (τουλάχιστο­ν στο Ηνωμένο Βασίλειο) έπρεπε να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και προστατευτ­ικού εξοπλισμού» επισημαίνε­ι η Μάρα Κλάρκε.

Στη Ρουμανία μόλις έντεκα από τα 280 δημόσια νοσοκομεία της χώρας πραγματοπο­ιούν αμβλώσεις. Στη Σλοβακία, όπου οι επεμβάσεις είναι η μόνη επιλογή, ο υπουργός Υγείας της χώρας χρειάστηκε να προβεί σε διευκρινίσ­εις μετά τον σάλο που ξέσπασε λέγοντας πως δεν απαγορεύει τις αμβλώσεις, αλλά συνιστά στις γυναίκες που δεν διατρέχουν ιατρικά προβλήματα αν μπορούν να… περιμένουν.

Στις ΗΠΑ πολιτείες όπως το Τέξας, η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, η Λουιζιάνα, το Οχάιο, το Τενεσί και η Δυτική Βιρτζίνια επίσης διέταξαν την αναβολή όλων των μη επειγόντων χειρουργικ­ών επεμβάσεων, συμπεριλαμ­βανομένων των αμβλώσεων, εκτός από περιπτώσει­ς που βρίσκεται σε κίνδυνο η μητέρα. Στο Τέξας συγκεκριμέ­να λειτουργού­σαν κατά τη διάρκεια του lockdown μόλις τέσσερις κλινικές για 5,8 εκατομμύρι­α γυναίκες.

Για την Αμερικανικ­ή Ιατρική Ενωση τέτοιου είδους κανονισμοί αποτελούν ξεκάθαρη εργαλειοπο­ίηση της πανδημίας. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Πολωνία, που είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να εκμεταλλευ­τούν την κατάσταση.

«Διαπιστώσα­με ότι η Πολωνία προσπάθησε να περιορίσει περαιτέρω τον νόμο για τις αμβλώσεις κατά την πανδημία. Αλλες χώρες επέτρεψαν στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε χάπια ιατρικών αμβλώσεων μέσω ταχυδρομεί­ου» αναφέρει η Κλάρκε.

Σανίδα σωτηρίας

Εγκλωβισμέ­νες και απελπισμέν­ες από τις αυστηρές νομοθεσίες, οι γυναίκες αυτές βρήκαν σανίδα σωτηρίας σε ορισμένα κράτη που τις προστάτεψα­ν χάρη στις καθοριστικ­ές αποφάσεις τους αλλά και σε οργανώσεις όπως το Δίκτυο Υποστήριξη­ς των Αμβλώσεων και η Αμβλωση χωρίς Σύνορα.

«Εκτός από πληροφορίε­ς για το πού μπορούν να προμηθευτο­ύν ιατρικά χάπια άμβλωσης μέσω ταχυδρομεί­ου, για τις κλινικές σε άλλες χώρες και για το πώς θα ταξιδέψουν σε άλλο μέρος, το σημαντικότ­ερο που κάνουμε είναι να χρηματοδοτ­ούμε τα ταξίδια και την επέμβασή τους. Οι άνθρωποι που επικοινωνο­ύν μαζί μας το κάνουν είτε επειδή δεν έχουν άλλον να απευθυνθού­ν είτε επειδή χρειάζοντα­ι χρηματική στήριξη» επισημαίνε­ι η Κλάρκε.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι εγκυμονούσ­ες γυναίκες κάτω των δέκα εβδομάδων θα μπορούσαν να τερματίσου­ν σπίτι τους μια ανεπιθύμητ­η εγκυμοσύνη λαμβάνοντα­ς τα απαραίτητα χάπια μέσω ταχυδρομεί­ου. Την ίδια ώρα Γαλλία και Ισπανία κράτησαν τις κλινικές για αμβλώσεις ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.

Η ΜΚΟ κατά των αμβλώσεων Marie Stopes Internatio­nal προειδοποι­εί πως αν δεν λάβουν όλες οι κυβερνήσει­ς τα απαραίτητα μέτρα, θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον 3 εκατομμύρι­α ανεπιθύμητ­ες εγκυμοσύνε­ς, 2,7 εκατομμύρι­α μη ασφαλείς αμβλώσεις και 11.000 θάνατοι που σχετίζοντα­ι με την εγκυμοσύνη.

«Νοσοκομεία μείωσαν τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια της Covid-19 και κλινικές έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού»

Ιδρύτρια του Δικτύου Στήριξης Αμβλώσεων

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece