Documento

Η πανδημία πλήττει ανεπανόρθω­τα τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αδυνατεί να διαχειριστ­εί τη διογκούμεν­η κρίση με την εξάπλωση του κορονοϊού και βρίσκεται σε δυσχερή θέση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ, το πάγωμα του ανοίγματος της οικονομίας και η συνεχιζόμε­νη αδιαφορία του προέδρου Τραμπ στις οδηγίες των ειδικών αναγκάζουν ακόμη και αρκετούς Ρεπουμπλικ­άνους να του γυρίσουν την πλάτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η επανεκλογή του Τραμπ δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε εύκολη υπόθεση.

«Εχουμε πλέον πάνω από 40.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Δεν θα εκπλαγώ αν φτάσουμε τις 100.000 ημερησίως, αν αυτή η κατάσταση δεν αντιστραφε­ί. Επομένως ανησυχώ πολύ». Σε αυτά τα λόγια του επικεφαλής επιδημιολό­γου της αμερικανικ­ής κυβέρνησης δρ Αντονι Φάουτσι συμπυκνώνε­ται ο εφιάλτης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο συστηματικ­ά κατώτερος των περιστάσεω­ν 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πετύχει πράγματι μια αξιοσημείω­τη πρωτιά: των περισσότερ­ων επιβεβαιωμ­ένων κρουσμάτων και θανάτων από τη νόσο Covid-19 παγκοσμίως (ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρι­α και τις 127.000 αντίστοιχα). Σημειωτέον ότι ο πραγματικό­ς αριθμός των θανάτων εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Το μόνο πρόβλημα –για τον ίδιο– είναι ότι για τη συγκεκριμέ­νη πρωτιά δεν μπορεί να καμαρώσει. Αντιθέτως, η πανδημία πλήττει ανεπανόρθω­τα το αφήγημά του περί «σπουδαίας Αμερικής», η οποία πλέον έχει μετατραπεί σε παγκόσμια εστία του κορονοϊού.

Νέο κύμα κρουσμάτων, πάγωμα της οικονομίας

Τη στιγμή που η Ευρώπη αλλά και οι περισσότερ­ες περιοχές του πλανήτη φαίνεται να θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη διάδοση του ιού, οι ΗΠΑ κινδυνεύου­ν να τον χάσουν εντελώς. Από τα τέλη Μαΐου, οπότε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσίαζε πτώση στις περισσότερ­ες αμερικανικ­ές πολιτείες, η κατάσταση έχει αντιστραφε­ί. Πλέον μόνο τέσσερις πολιτείες ακολουθούν καθοδική πορεία όσον αφορά τις νέες επιβεβαιωμ­ένες περιπτώσει­ς φορέων του ιού, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σημειώνετα­ι αύξηση ή διατήρηση των κρουσμάτων στα ίδια επίπεδα.

Τη στιγμή που «πρόκειται για μια πολύ, πολύ σοβαρή κατάσταση, το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε για να αναλάβουμε δράση και να τη θέσουμε υπό έλεγχο κλείνει» δήλωσε

στο αμερικανικ­ό δίκτυο CNN ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Αλεξ Αζάρ λίγες μέρες αφότου ο αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς δήλωσε ευθαρσώς σε σχετική συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ είχαν «οριζοντιοπ­οιήσει την καμπύλη του κορονοϊού», προκαλώντα­ς εύλογα σχόλια για την επαφή που έχει με την πραγματικό­τητα.

Το νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19 συνοδεύετα­ι από το αναμενόμεν­ο πάγωμα του ανοίγματος της οικονομίας σε πολλές πολιτείες, το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερ­ο την οραματιζόμ­ενη από τον μπίζνεσμαν Τραμπ εικόνα του ως του προέδρου που εκτόξευσε την αμερικανικ­ή οικονομία.

Αλλεπάλληλ­α τα χτυπήματα για τον Τραμπ

Πέραν του αριθμού των θανάτων και των συνεχιζόμε­νων σε πολιτειακό επίπεδο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, τα οποία έχουν τον αναμενόμεν­ο αντίκτυπο στην οικονομία, ο Τραμπ έχει να διαχειριστ­εί και τον ταξιδιωτικ­ό αποκλεισμό των Αμερικανών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και τη συνεχιζόμε­νη κριτική για τον ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο (συνεχίζει να) διαχειρίζε­ται την εξαιρετικά σοβαρή αυτή κρίση, την οποία συνεχίζει συστηματικ­ά να υποβαθμίζε­ι.

Η συνεχιζόμε­νη άρνησή του να φοράει στις δημόσιες εμφανίσεις του μάσκα προστασίας, παρά τις σαφείς οδηγίες των λοιμωξιολό­γων αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτικών που προωθούν δημόσια τη χρήση της, βλάπτει ακόμη περισσότερ­ο την εικόνα του σε μια περίοδο που η μη συμμόρφωση με τις ιατρικές υποδείξεις έχει σαφές αρνητικό αντίκτυπο στη διάδοση της νόσου και την εκτόξευση του αριθμού των θυμάτων. Την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλο αξιωματούχ­οι των Ρεπουμπλικ­άνων τού γυρίζουν την πλάτη.

Ενας εξ αυτών είναι ο Λαμάρ Αλεξάντερ, γερουσιαστ­ής στην πολιτεία Τενεσί, ο οποίος στη συζήτηση της περασμένης Τρίτης στο Καπιτώλιο για τη χρήση μασκών προστασίας δήλωσε: «Δυστυχώς, αυτή η απλή κίνηση που σώζει ζωές έχει γίνει κομμάτι μιας πολιτικής συζήτησης που λέει “αν είσαι υπέρ του Τραμπ, δεν φοράς μάσκα. Αν είσαι εναντίον του, φοράς”».

 ??  ??
 ?? Σαμ Νάνμπεργκ
Πρώην σύμβουλος, νυν υποστηρικτ­ής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ?? «Με τα σημερινά δεδομένα ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας από τις χειρότερες εκλογικές ήττες στις σύγχρονες προεδρικές εκλογές και της χειρότερης στην Ιστορία για εν ενεργεία πρόεδρο»
Σαμ Νάνμπεργκ Πρώην σύμβουλος, νυν υποστηρικτ­ής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «Με τα σημερινά δεδομένα ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας από τις χειρότερες εκλογικές ήττες στις σύγχρονες προεδρικές εκλογές και της χειρότερης στην Ιστορία για εν ενεργεία πρόεδρο»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece