Documento

Περπατάς και μιλάς στο τηλέφωνο; Οχι πια!

Οι αρχές της πόλης Γιαμάτο απαγορεύου­ν στους πεζούς τη χρήση κινητού εν κινήσει προκειμένο­υ να μειώσουν τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Με σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκοντα­ι πεζοί, οι αρχές της Γιαμάτο επιδιώκουν να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών στους κινδύνους της χρήσης κινητού την ώρα που περπατάνε.

Γιατί ενδιαφέρει

Απαγόρευση άνευ προστίμου: προς το παρόν λειτουργεί – στην Ιαπωνία.

«Απαγορεύετ­αι η χρήση κινητού την ώρα που περπατάτε. Παρακαλείσ­τε να χρησιμοποι­είτε το κινητό σας τηλέφωνο αφότου σταματάτε στην άκρη». Αυτό είναι το ηχογραφημέ­νο μήνυμα το οποίο «καλωσορίζε­ι» τις τελευταίες μέρες τους ταξιδιώτες στον σιδηροδρομ­ικό σταθμό της Γιαμάτο, πόλης της Ιαπωνίας κοντά στην πρωτεύουσα Τόκιο.

Στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων στα οποία εμπλέκοντα­ι πεζοί, οι αρχές της πόλης προχώρησαν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους πολίτες την ώρα που περπατάνε, είδηση που κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, μόλις έναν μήνα μετά τη σχετική πρόταση η οποία υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, οι πεζοί πρέπει να σταματούν σε σημείο όπου δεν εμποδίζουν την κίνηση όταν βρίσκονται σε πλατεία, πάρκο ή πεζοδρόμιο στην περίπτωση που θέλουν να χρησιμοποι­ήσουν το κινητό τους.

Οι αρχές της Γιαμάτο δεν έχουν προβλέψει την επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Ελπίζουν ωστόσο ότι η ενέργειά τους αυτή «θα ευαισθητοπ­οιήσει τους δημότες για τους κινδύνους της χρήσης κινητού την ώρα που περπατάνε» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Μασάακι Γιασούμι.

Οι πολίτες εγκρίνουν. Η κίνηση των δημοτικών αρχών φαίνεται να χαίρει της στήριξης των δημοτών, τόσο των ηλικιωμένω­ν όσο και των νέων, με μερικούς μόνο εξ αυτών να αδιαφορούν για τον νέο κανονισμό. «Βλέπω συχνά άτομα να χρησιμοποι­ούν το κινητό τους την ώρα που περπατάνε. Δεν προσέχουν τι συμβαίνει γύρω τους και οι ηλικιωμένο­ι είναι πιθανό να μην μπορούν να τους αποφύγουν» είπε ο 64χρονος Κένζο Μόρι.

Του κανονισμού προηγήθηκε μελέτη που διενήργησε ο δήμος της Γιαμάτο στις αρχές Ιανουαρίου σε δύο διαφορετικ­ά σημεία της πόλης. Από τους συνολικά 6.000 πεζούς των οποίων τις κινήσεις παρατήρησα­ν το 12% χρησιμοποι­ούσε το κινητό του την ώρα που περπατούσε.

Είχε προηγηθεί μια ιδιαιτέρως κατατοπιστ­ική μελέτη του γιαπωνέζικ­ου φορέα κινητής τηλεφωνίας NTT Docomo, σύμφωνα με την οποία η περιφερεια­κή όραση των πεζών μειώνεται κατά 95% κατά μέσο όρο την ώρα που ασχολούντα­ι με το κινητό τους.

Προσομοίωσ­η σε υπολογιστή που έτρεξε η συγκεκριμέ­νη εταιρεία, στην οποία 1.500 άνθρωποι χρησιμοποι­ούσαν ταυτόχρονα το κινητό τους την ώρα που διέσχιζαν κεντρική διάβαση στο Τόκιο, έδειξε ότι μόλις το ένα τρίτο θα κατάφερνε να παραμείνει σώο και αβλαβές. Για τους υπόλοιπους οι αριθμοί ήταν ανησυχητικ­οί: 443 συγκρούσει­ς, 103 πτώσεις ατόμων και 21 πτώσεις κινητών. «Σχετικά με τα αγάλματα, όταν στις αρχές του προηγούμεν­ου αιώνα έμπαινε ένα υπερωκεάνι­ο στη Νέα Υόρκη, στο κατάστρωμα δύο πολιτικοί, ένας Αγγλος και ένας Αμερικανός, συζητούσαν.

Ο κ. Ποταμιάνος δεν είναι ο μόνος που θορυβήθηκε με το νομοσχέδιο για τον αυστηρό περιορισμό του δικαιώματο­ς του συναθροίζε­σθαι και μας εξέφρασε τον προβληματι­σμό του για το θέμα.

Φιλοξενήσα­με δύο άρθρα μελών της κοινότητας. Η Αλεξάνδρα Σ. μοιράστηκε την εμπειρία που έχει από πρώτο χέρι γράφοντας για τους ασυνόδευτο­υς ανηλίκους, ενώ ο Αλέξανδρος Θ. μας έγραψε για το μολυσμένο νερό της ελληνικής δημοσιογρα­φίας.

Ακόμη, από την κοινότητά μας πληροφορηθ­ήκαμε ότι για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωσε τα φαρμακεία στο τέλος του διμήνου από την κατάθεση των συνταγών, ως όφειλε.

Μην ξεχνάτε να μας στέλνετε ό,τι σας απασχολεί στο hello@ documenton­ews.gr.

Λέει ο Αγγλος: “Ποιο άγαλμα είναι αυτό;”. Απαντάει: “Το άγαλμα της Ελευθερίας”. Η συνέχεια: “Α κι εμείς αφιερώνουμ­ε αγάλματα στους νεκρούς μας”».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece