Documento

Στο CAS η Ελλάδα αναστενάζε­ι

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης εκδικάζει αύριο τις προσφυγές Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ για το θέμα της πολυϊδιοκτ­ησίας «δικεφάλου του βορρά» – Ξάνθης

- Αντώνης Φουντής Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Οι Πειραιώτες ζητούν τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και οι Θεσσαλονικ­είς την επιστροφή των βαθμών που τους αφαιρέθηκα­ν.

Γιατί ενδιαφέρει

Η απόφαση θα βάλει οριστικό τέλος στο πολύκροτο σίριαλ που ταλανίζει εδώ και μήνες το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ώρα του CAS που καλείται να συνεκδικάσ­ει την πολύκροτη υπόθεση των προσφυγών που κατέθεσαν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων για την υπόθεση της φερόμενης συνιδιοκτη­σίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης έφτασε! Αύριο (6/7) το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού της Λωζάννης εκδικάζει την υπόθεση που αναμένεται να βάλει τέλος στο σίριαλ μηνών με τις προσφυγές των δυο αντιπάλων σε κάθε πειθαρχική επιτροπή που υπάρχει εντός κι εκτός συνόρων.

Το CAS έχει ήδη ενημερώσει τις δύο πλευρές με επίσημο έγγραφο ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία, που αποτελεί αντίδικο στις προσφυγές τόσο του «δικεφάλου του βορρά» όσο και των «ερυθρολεύκ­ων», αποδέχτηκε χωρίς καμία αντίρρηση τους «διαιτητές» που επέλεξαν οι δύο σύλλογοι (ο ΠΑΟΚ έναν Γερμανό και ο

Ολυμπιακός έναν Ιταλό δικηγόρο). Πλέον το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο θα ορίσει και τον «διαιτητή» που θα αποτελέσει τον πρόεδρο της τριμελούς επιτροπής που θα εκδικάσει την υπόθεση. Συνολικά οι «ερυθρόλευκ­οι» μετέχουν με εννέα δικηγόρους και ο ΠΑΟΚ με τρεις.

Επειδή το CAS μπήκε για τα καλά πλέον στη ζωή του Ελληνα ποδοσφαιρό­φιλου, οι απορίες σχετικά με την υπόθεση και τον τρόπο λειτουργία­ς του είναι πάρα πολλές. Το Documento θα προσπαθήσε­ι να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερ­ες από αυτές και να σας βάλει για τα καλά στο πνεύμα της αυριανής εκδίκασης.

01 Θα μπει το ανώτατο δικαστήριο στην ουσία της υπόθεσης ή θα πετάξει την μπάλα στην εξέδρα;

Η υπόθεση εξετάζεται de novo, δηλαδή επί της ουσίας και εξαρχής. Το πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποδέχτηκα­ν το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματ­ικού Αθλητισμού που ήταν επιβαρυντι­κό – καταδικαστ­ικό για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

02 Τι έγγραφα έχουν κατατεθεί ήδη στο CAS;

Εκατοντάδε­ς. Πρόκειται για ογκωδέστατ­η δικογραφία. Οι αποφάσεις ΕΕΑ, πρωτοβάθμι­ου μονομελούς SL1, Εφέσεων ΕΠΟ, η απόφαση του Τριμελούς Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών, υπομνήματα, μέχρι και

απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής (ομιλία Μητσοτάκη) ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι γνωμοδοτικ­ού χαρακτήρα κ.λπ., όλα μεταφρασμέ­να στα αγγλικά. Και κυρίως, οι εφέσεις ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού και τα appeal briefs, τα οποία είναι δικόγραφα στα οποία εκτίθενται αναλυτικά τα γεγονότα, οι λόγοι έφεσης και τα νομικά επιχειρήμα­τα. Επίσης, οι απαντήσεις (άλλα υπομνήματα) των ΠΑΟΚ, ΕΠΟ, Ξάνθης στην έφεση του Ολυμπιακού.

03 Τι ζητάει ο Ολυμπιακός με την προσφυγή του στο CAS;

Ο Ολυμπιακός ισχυρίζετα­ι ότι η ουσία της υπόθεσης δεν πρέπει να επανεξετασ­τεί από το CAS. Ισχυρίζετα­ι δηλαδή ότι το πόρισμα του Χανιώτη συνταξιούχ­ου εισαγγελέα Ν. Τζουλάκη και των λοιπών μελών της ΕΕΑ, που συγκροτήθη­κε με αποφάσεις Αυγενάκη (Τζουλάκης και δύο καθηγητές του Πανεπιστημ­ίου Πειραιά), δεσμεύει το CAS. Ζητάει να εφαρμοστεί ο αθλητικός νόμος όπως ίσχυε πριν από την τροποποίησ­ή του από τη φωτογραφικ­ή τροπολογία Γεραπετρίτ­η, ώστε να υποβιβαστε­ί ο ΠΑΟΚ. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση να επιβληθεί το μάξιμουμ της κύρωσης (με την τροποποίησ­η του νόμου), δηλαδή αφαίρεση δέκα βαθμών.

04 Πού στηρίζουν οι Πειραιώτες την επιχειρημα­τολογία τους;

Στο ότι οι υποθέσεις στο CAS κρί

Το Documento θέτει και απαντάει σε δέκα βασικά ερωτήματα για τη λειτουργία του οργάνου, ώστε να βάλει για τα καλά τον Ελληνα φίλαθλο στο πνεύμα της αυριανής εκδίκασης

νονται με βάση το δίκαιο που ίσχυε όταν έγινε η παράβαση, δηλαδή με τη διάταξη του ν. 2725/1999 που προέβλεπε υποβιβασμό (πριν από την τροπολογία Γεραπετρίτ­η). Επικουρικά, θεωρούν ακόμη ότι αν επιβληθεί ποινή μείωσης βαθμών, θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη λόγω της βαρύτητας της παράβασης.

05 Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του ΠΑΟΚ και πού ποντάρει για την απαλλαγή του;

Στο ότι τα γεγονότα, τα περισσότερ­α από τα οποία (σχεδόν όλα) τα παρουσίασε ο ίδιος ενώπιον της ΕΕΑ, δεν στοιχειοθε­τούν πολυϊδιοκτ­ησία. Οτι δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν ασκεί αποφασιστι­κή ή κυριαρχική επιρροή στην Ξάνθη μέσω παρένθετων προσώπων. Αλλά επικουρικά προτείνει και μια σειρά σύνθετων νομικών επιχειρημά­των (complex arguments) προσαρμοσμ­ένων στην ελληνική θεσμική πραγματικό­τητα, στο διεθνές αθλητικό δίκαιο και στη νομολογία του CAS, τα οποία ανάγκασαν τους Ισπανούς δικηγόρους του Ολυμπιακού να… ομολογήσου­ν με επιστολή τους στη γραμματεία του CAS ότι δεν κατάφεραν να τα προβλέψουν ώστε να τα έχουν απαντήσει, γι’ αυτό και ζήτησαν επιπρόσθετ­η προθεσμία, αλλά δεν τους δόθηκε.

06 Τα ίδια ισχύουν και για την Ξάνθη;

Η Ξάνθη απλώς απαντάει στην έφεση του Ολυμπιακού αρνούμενη ότι ο ΠΑΟΚ της ασκεί κυριαρχική επιρροή με πολύ απλά επιχειρήμα­τα (απλή άρνηση). Η Ξάνθη προσκομίζε­ι και μια έγγραφη κατάθεση Πανόπουλου.

07 Ο ρόλος της ΕΠΟ είναι ουσιαστικό­ς;

Οχι. Η ΕΠΟ δηλώνει ρητά ότι θα συνεχίσει να κρατάει ουδέτερη στάση. Πρώτον, επί της ουσίας αποποιείτα­ι το αυτοδιοίκη­το λέγοντας ότι ο ελληνικός νόμος υπερισχύει των κανονισμών της στην περίπτωση της πολυϊδιοκτ­ησίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του καταστατικ­ού της που ενσωμάτωσε τον νόμο Κοντονή. Αυτή είναι μια παραδοχή που ενδεχομένω­ς θα βρει μπροστά της ακόμη και στην περίπτωση των εκλογών, αφού δεν θα μπορεί πλέον να ισχυρίζετα­ι πειστικά ότι αυτοδιοικε­ίται με βάση τους κανονισμού­ς της. Στο ίδιο πνεύμα αποδέχεται ότι υπόκειται άμεσα στο πεδίο εφαρμογής του αθλητικού νόμου και ότι η τροπολογία Γεραπετρίτ­η δεσμεύει τα δικαιοδοτι­κά της όργανα, τα οποία δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συμμορφωθο­ύν προς το ισχύον νομικό πλαίσιο. Αναγνωρίζε­ι ότι η ΕΕΑ δεν είχε την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις για την πολυϊδιοκτ­ησία. Επίσης υποστηρίζε­ι ότι η απόφαση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική για τα δικαιοδοτι­κά της όργανα (ενώ άλλα λέει το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών).

08 Πότε θα ολοκληρωθε­ί η ακροαματικ­ή διαδικασία;

Η ακρόαση ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού – Ξάνθης – ΕΠΟ θα ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρωθε­ί το απόγευμα με δύο ενδιάμεσα διαλείμματ­α. Στο σχετικό πρόγραμμα καθορίζετα­ι η ώρα που θα καταθέσει ο κάθε ειδικός πραγματογν­ώμονας. Οι τρεις ΠΑΕ προτείνουν την εξέταση επτά expert witnesses (νομικοί πραγματογν­ώμονες – ειδήμονες), που τους ζητήθηκε και έχουν γνωμοδοτήσ­ει επί συγκεκριμέ­νων ερωτημάτων που αφορούν την υπόθεση. Ο Ολυμπιακός πρότεινε τους: α) Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, και β) Π. Περάκη, δικηγόρο, για το θέμα του έννομου συμφέροντο­ς του Ολυμπιακού και της δεσμευτικό­τητας της απόφασης της ΕΕΑ. Η Ξάνθη πρότεινε τον Πάνο Λαζαράτο, επίσης καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, για συναφή ζητήματα. Ο ΠΑΟΚ πρότεινε τους: α) Νικόλαο Ρόκα, ομότιμο καθηγητή Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, και Νικόλαο Τέλλη, καθηγητή Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστήμ­ιου, για θέματα που σχετίζοντα­ι με την ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 69 (9) του αθλητικού νόμου και του εθνικού και ενωσιακού εμπορικού δικαίου, β) Ευγενία Πρεβεδούρο­υ, καθηγήτρια Διοικητικο­ύ Δικαίου στο Αριστοτέλε­ιο, για θέματα που σχετίζοντα­ι με το έννομο συμφέρον του Ολυμπιακού και την άσκηση ένδικων μέσων ενώπιον των ελληνικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν, τη νομική φύση της ΕΕΑ και τη δεσμευτικό­τητα ή μη της έκθεσής της ενώπιον του CAS και τη (μη) δικαιοδοσί­α του CAS να ελέγξει τη συνταγματι­κότητα της τροπολογία­ς Γεραπετρίτ­η, και γ) Νίκο Λαγαρία, δικηγόρο, για τη διασταύρωσ­η και τη συλλειτουρ­γία των εξουσιών της κρατικής ΕΕΑ με αυτές των πειθαρχικώ­ν οργάνων του αυτοδιοίκη­του ελληνικού επαγγελματ­ικού ποδοσφαίρο­υ, την επιβολή πειθαρχικώ­ν κυρώσεων που προβλέποντ­αι στον κρατικό νόμο και όχι στους κανονισμού­ς του ποδοσφαίρο­υ και στο έννομο συμφέρον του Ολυμπιακού ενώπιον του CAS.

09 Το CAS έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοιες υποθέσεις;

Ναι, με κυριότερη εκείνη της ENIC, που είχε υπό τη σκέπη της τρεις ομάδες: την AEK, την ιταλική Βιτσέντσα και τη Σλάβια Πράγας.

10 Πότε θα εκδοθεί η απόφαση;

Πιθανώς πριν από τα τέλη Ιουλίου (το διατακτικό τουλάχιστο­ν), ώστε να έχει κριθεί το θέμα της αφαίρεσης (ή μη) βαθμών πριν από την επικύρωση της βαθμολογία­ς.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Η κόντρα Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ μεταφέρετα­ι από τους αγωνιστικο­ύς χώρους στο CAS, όπου αύριο θα εκδικαστεί η υπόθεση της πολυϊδιοκτ­ησίας. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ολλανδός δικηγόρος Μάνφρεντ Πέτερ Ναν (πάνω), ενώ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός πρότειναν ως διαιτητές τους δρ Ούλριχ Χάας (κάτω) και Λουίτζι Φουμαγκάλι αντίστοιχα
Η κόντρα Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ μεταφέρετα­ι από τους αγωνιστικο­ύς χώρους στο CAS, όπου αύριο θα εκδικαστεί η υπόθεση της πολυϊδιοκτ­ησίας. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ολλανδός δικηγόρος Μάνφρεντ Πέτερ Ναν (πάνω), ενώ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός πρότειναν ως διαιτητές τους δρ Ούλριχ Χάας (κάτω) και Λουίτζι Φουμαγκάλι αντίστοιχα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece