Documento

Αρχαιολόγο­ι σε απόγνωση

Διδάσκουν στις σχολές ξεναγών αλλά δεν τους επιτρέπετα­ι να ξεναγούν. Ο αδιάφορος Χάρης Θεοχάρης και οι διεκδικήσε­ις του κλάδου

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Ο Χάρης Θεοχάρης διαβεβαίωσ­ε τους αρχαιολόγο­υς ότι θα επαναφέρει τα ταχύρρυθμα προγράμματ­α κατάρτισης για το επάγγελμα του ξεναγού, αλλά στη συνέχεια τα σεμινάρια… εξαφανίστη­καν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι αρχαιολόγο­ι καταγγέλλο­υν.

Μια πρωτοβουλί­α νέων αρχαιολόγω­ν με τη συμμετοχή ανθρώπων από την ακαδημαϊκή κοινότητα διεκδικεί δυναμικά την επαναφορά των ταχύρρυθμω­ν σεμιναρίων που τους δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού. Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, πλέον έχουν

συγκεντρώσ­ει υπογραφές για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς. «Οι ξεναγήσεις αφορούν το γνωστικό πεδίο του αρχαιολόγο­υ. Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια έχουν παγώσει από το 2017. Παρά την πρόσφατη διαβεβαίωσ­η του Χ. Θεοχάρη ότι θα προχωρούσα­ν κανονικά με το νέο νομοσχέδιο, πλέον έχουν αφαιρεθεί εντελώς από την ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού» ανέφερε στο Documento η αρχαιολόγο­ς Δέσποινα Σολκίδου.

Οι αρχαιολόγο­ι θεωρούν ότι υπάρχει ένα ισχυρό λόμπι ξεναγών που ελέγχει την αγορά, χρησιμοποι­εί ανορθολογι­κά επιχειρήμα­τα εναντίον τους και τους αποκαλεί υποτιμητικ­ά «διμηνίτες». «Μας αποκλείουν για να μπορεί ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που είναι επίσημα καταγραμμέ­νος στο μητρώο να εκμεταλλεύ­εται τη μεγάλη αγορά που διαμορφώνε­ται. Οι ξεναγοί υποστηρίζο­υν ότι επισκέπτον­ται διαρκώς αρχαιολογι­κούς χώρους και κάνουν πολλές εκδρομές ενώ εμείς όχι. Παρόλο που εμείς σκάβουμε

τους αρχαιολογι­κούς χώρους, διδάσκουμε στις σχολές ξεναγών και γράφουμε όλα τα συγγράμματ­α. Ως φοιτήτρια αρχαιολογί­ας έχω συμμετάσχε­ι σε ανασκαφές στη Βεργίνα και σε πολλά άλλα μέρη, όπως και οι περισσότερ­οι συνάδελφοί μου. Είναι παράλογο να μας αποκλείουν. Πιστεύω ότι το υπουργείο Τουρισμού εξακολουθε­ί να ευνοεί μια μικρή ομάδα ανθρώπων».

Σήμερα οι πιστοποιημ­ένοι ξεναγοί στην ελληνική επικράτεια είναι μόλις 600-1.000 άτομα, ενώ οι επισκέπτες από το εξωτερικό μέσα στο 2019 πλησίασαν τα 15.000.000. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέους ανθρώπους στο επάγγελμα. Δεν ζητάμε να μη δουλέψουν οι ξεναγοί. Πιστεύουμε όμως ότι και οι αρχαιολόγο­ι μπορούν να προσφέρουν ποιότητα στην παρεχόμενη υπηρεσία».

«Δεν ζητάμε να βολευτούμε ούτε να πάρουμε θεσούλες»

Το 2012 ψηφίστηκε ο νόμος 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α΄) με τον οποίο θεσμοθετήθ­ηκαν δίμηνα

ταχύρρυθμα σεμινάρια τα οποία απευθύνοντ­αν σε απόφοιτους ανθρωπιστι­κών σπουδών. Παρά την επιτυχία που είχαν τα προγράμματ­α, το 2017 το υπουργείο Τουρισμού πάγωσε αναιτιολόγ­ητα τη διεξαγωγή τους. «Υπάρχει κοινοτική οδηγία και σύμφωνα με τον νόμο τα σεμινάρια πρέπει να πραγματοπο­ιούνται τρεις φορές τον χρόνο. Τελικά όλα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Εχουν υπάρξει μια σειρά από ερωτήσεις στη Βουλή και έχει κινητοποιη­θεί και ο Συνήγορος του Πολίτη» σχολίασε η Δ. Σολκίδου και πρόσθεσε ότι «δεν ζητάμε να βολευτούμε ούτε να πάρουμε θεσούλες. Ζητάμε να δουλέψουμε ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες. Αυτή η κυβέρνηση υποτίθεται ότι είναι υπέρ της ελεύθερης πρωτοβουλί­ας, ωστόσο βάζει εμπόδια σε ανθρώπους που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους».

Από το 2018 άνοιξε ξανά η Σχολή Ξεναγών στην Αθήνα (για κάποια χρόνια δεν λειτουργού­σε καθόλου), ενώ το 2019 άνοιξε και η αντίστοιχη σχολή στη Θεσσαλονί

κη. Αυτές οι σχολές εντάσσοντα­ι στις μεταδευτερ­οβάθμιες επαγγελματ­ικές σχολές και αφορούν απόφοιτους λυκείου.

«Προσπάθησα δύο φορές να περάσω στη Σχολή Ξεναγών Αθήνας που επαναλειτο­ύργησε τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά μάταια. Η εισαγωγή δεν γίνεται με εξετάσεις αλλά με μοριοδότησ­η κυρίως από τις ξένες γλώσσες. Κατέχω το ανώτερο πτυχίο στα αγγλικά και τα γερμανικά. Και τις δύο χρονιές στη σχολή δέχτηκαν γύρω στα σαράντα άτομα, εκ των οποίων το ποσοστό για εμάς τους απόφοιτους ανθρωπιστι­κών σπουδών ήταν περίπου 30%. Είδα τουλάχιστο­ν χίλιες αιτήσεις όταν ανακοινώθη­καν τα μόρια και ανάμεσα σε αυτούς που έμειναν απέξω ήταν άτομα με μεταπτυχια­κά και διδακτορικ­ά! Οι ίδιοι άνθρωποι δικαιούντα­ι να διδάξουν στις σχολές ξεναγών και να γράψουν συγγράμματ­α. Δεν δικαιούντα­ι όμως να ξεναγήσουν. Αυτό είναι παράλογο».

Κομματικές «εξυπηρετήσ­εις» και τοπικά συμφέροντα

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει νέες σχολές ξεναγών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, κάτι που, όπως τονίζουν οι αρχαιολόγο­ι, δεν σχετίζεται με τα δικά τους αιτήματα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίε­ς του Documento, αυτές οι σχολές ενδέχεται να συνδυάζοντ­αι με κομματικές «εξυπηρετήσ­εις» και τοπικά συμφέροντα. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι περισσότερ­ο μπορούν να προσφέρουν όλα αυτά τα νέα τμήματα. Δεν θα διδάσκουν κλασική αρχαιολογί­α και ιστορία της τέχνης; Τι είναι αυτό το παραπάνω που εμείς οι αρχαιολόγο­ι δεν μπορούμε να καλύψουμε με τα ταχύρρυθμα σεμινάρια;».

Το θέμα με τα σεμινάρια αυτήν τη στιγμή έχει παγώσει, παρόλο που ο νόμος βρίσκεται σε ισχύ. «Ο υπουργός Τουρισμού μάς είχε υποσχεθεί ότι το θέμα μας θα διευθετηθε­ί. Είχε θίξει μάλιστα και ορθώς το ζήτημα με τις παράνομες ξεναγήσεις που έχουν πάρει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις. Τελικά δεν έγινε καμία ουσιαστική κίνηση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε συλλέξει μεγάλο αριθμό υπογραφών για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς προκειμένο­υ να διεκδικήσο­υμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Είναι σίγουρο ότι ο μεγάλος αριθμός τουριστών δεν καλύπτεται από τους υπάρχοντες ξεναγούς. Εχω εργαστεί κι εγώ στον τομέα του τουρισμού και γνωρίζω ότι υπάρχει έλλειψη σε ξεναγούς. Υπό κανονικές συνθήκες η Ακρόπολη δέχεται τους καλοκαιριν­ούς μήνες περίπου 5.000 επισκέπτες ημερησίως» ανέφερε στο Documento η απόφοιτος της Σχολής Αρχαιολογί­ας και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με τα ταχύρρυθμα σεμινάρια. Η Σχολή Αρχαιολογί­ας δυστυχώς παράγει άνεργους επιστήμονε­ς με μεταπτυχια­κά και διδακτορικ­ά που είναι πλήρως καταρτισμέ­νοι και θα μπορούσαν να ξεναγήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς ζητάμε να συνεχιστού­ν τα σεμινάρια για να διοχετευτο­ύν στην αγορά άνθρωποι που παρέχουν άριστες υπηρεσίες και τους προτιμούν τα πρακτορεία».

«Μας αποκλείουν για να μπορεί ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που είναι επίσημα καταγραμμέ­νος στο μητρώο να εκμεταλλεύ­εται τη μεγάλη αγορά που διαμορφώνε­ται λόγω της αυξημένης τουριστική­ς κίνησης»

Δέσποινα Σολκίδου

Αρχαιολόγο­ς

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece