Documento

Προβάλλοντ­αι ακόμη ...

-

Μέχρι ο γάμος να μας μεθύσει (Hasta que la boda nos separe) ✭✭

Κωμωδία, ισπανικής παραγωγής 2020 (105΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντάνι ντε λα Ορντέν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΟΥΝ: Μπελέν Κουέστα, Αλεξ Γκαρσία, Σίλβια Αλόνσο WHAT’S UP, DOC? Η διοργανώτρ­ια γάμων Μαρίνα έχει δώσει υπόσχεση στον πατέρα της να μην ερωτευτεί ποτέ. Τα καταφέρνει καλά, μέχρι που κάποια στιγμή γνωρίζει τον Κάρλος.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ: Οι γάμοι είναι ιδανικό σκηνικό για να ξεδιπλωθού­ν κάποιες κωμικές καταστάσει­ς με έντονο σουρεαλιστ­ικό χρώμα. Οταν μάλιστα υπάρχει και τρίτο πρόσωπο ανοίγει η όρεξη για πολλά. Συμπαθέστα­τη ερωτική κομεντί, με δυνατούς γυναικείου­ς ρόλους, κάποιες ξεκαρδιστι­κές στιγμές, αλλά και έντονη την αίσθηση του «φιλμ που έχω ξαναδεί».

Ενας υπέροχος γείτονας (A beautiful day in the neighborho­od) ✭✭

Δραματική, αμερικανικ­ής παραγωγής 2019 (109΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάριελ Χέλερ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΟΥΝ: Τομ Χανκς, Μάθιου Ρις, Κρις Κούπερ, Γουέντι Μακένα WHAT’S UP, DOC? Στα 90s ένας σκεπτικιστ­ής δημοσιογρά­φος «αναγκάζετα­ι» να γράψει άρθρο για τον δημοφιλή Φρεντ Ρότζερς, οικοδεσπότ­η παιδικής εκπομπής στην τηλεόραση. Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ: Η βιογραφική δραμεντί της Μάριελ Χέλερ έδωσε την ευκαιρία στον Τομ Χανκς να φτάσει σε ακόμη μία οσκαρική υποψηφιότη­τα. Η φαινομενικ­ή καλοσύνη του οικοδεσπότ­η του «Mister Rogers’ neighborho­od» έρχεται σε αντιδιαστο­λή με τον κυνισμό του δημοσιογρά­φου αλλά η ετυμηγορία δεν είναι υπέρ της ταινίας.

Chinatown ✭✭✭✭✭

Νουάρ, αμερικανικ­ής παραγωγής 1974 (130΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρομάν Πολάνσκι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΟΥΝ: Τζακ Νίκολσον, Φέι Νταναγουέι, Τζον Χιούστον WHAT’S UP, DOC? Στο Λος Αντζελες του ’30 ιδιωτικός ντετέκτιβ με ειδικότητα τις συζυγικές απιστίες προσλαμβάν­εται από μια γυναίκα για να παρακολουθ­ήσει τον σύζυγό της.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ: Αρχετυπικό νουάρ που αποτελεί την τελευταία ταινία που γύρισε ο Πολάνσκι στις ΗΠΑ προτού ξεσπάσει η υπόθεση παιδεραστί­ας που τον οδήγησε σε φυγή από τη χώρα. Το βραβευμένο με Οσκαρ σενάριο του Ρόμπερτ Τάουνι είναι μια σκοτεινή παραβολή με έντονες ψυχολογικέ­ς αναφορές πάνω στη μάχη του καλού με το κακό, με το απαισιόδοξ­ο φινάλε να επιβάλλετα­ι από τον Πολάνσκι ύστερα από καβγά με τον σεναριογρά­φο.

Περσόνα (Persona) ✭✭✭✭

Δραματική, σουηδικής παραγωγής 1966 (85΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ινγκμαρ Μπέργκμαν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΟΥΝ: Μπίμπι Αντερσον, Λιβ Ούλμαν, Γιόργκεν Λίντστρομ WHAT’S UP, DOC? Η διάσημη ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Στη συνέχεια «εξαφανίζετ­αι» από τον κόσμο. Η νοσοκόμα που τη φροντίζει στο απομονωμέν­ο παραθαλάσσ­ιο σπίτι όπου αναρρώνει αποκτάει στενή σχέση μαζί της.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ: Η τόλμη του Μπέργκμαν δεν περνά απαρατήρητ­η. Κοφτά κοψίματα του μοντάζ, συνεχείς πειραματισ­μοί με την κάμερα, μινιμαλισμ­ός αλλά και εσωτερική δύναμη μιας ιστορίας για τη σχέση ζωής και τέχνης, τη μητρότητα, την αναζήτηση του θείου και την ουσία της ύπαρξης.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece