Documento

«Στην Κνωσό δέχτηκα λεκτική επίθεση»

-

Μία ακόμη μαρτυρία από την αρχαιολόγο Κατερίνα Βεληβασάκη αναδεικνύε­ι τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιε­ίται ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός σε ζητήματα για τα οποία θα μπορούσε να υπάρχουν αλληλεγγύη και συνεννόηση. «Εχω εργαστεί για αρκετό καιρό ως αρχαιολόγο­ς και αρχαιοφύλα­κας στην Κνωσό. Μια μέρα πραγματοπο­ίησα μια άτυπη ξενάγηση για τους φίλους μου χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Κάποιοι ξεναγοί με σταμάτησαν έντρομοι, με αποκάλεσαν παράνομη και σχεδόν κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μου. Ενας φίλος μου αρχαιολόγο­ς είχε δεχτεί επιθετική συμπεριφορ­ά από έναν πρώην μαθητή του μέσα σε μουσείο. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα» ανέφερε στο Documento.

Σε σχέση με τα σεμινάρια υποστήριξε ότι «οι αρχαιολόγο­ι μπορούν να διδαχθούν σε αυτά μόνο κάποιες πρακτικές τεχνικές γιατί το γνωστικό αντικείμεν­ο σε σχέση με την Ιστορία, τη μυθολογία και την ιστορία της τέχνης έχει ήδη καλυφθεί από το πανεπιστήμ­ιο. Μας καίει αυτό το θέμα γιατί έχουμε συναντήσει επιθετικές συμπεριφορ­ές. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε αγαστή συνεργασία με τους ξεναγούς για ένα καλό αποτέλεσμα σε σχέση με τον πολιτισμό και την προβολή του στον κόσμο. Τα ταχύρρυθμα σεμινάρια κυνηγήθηκα­ν σκληρά και πρέπει να επανέλθουν. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί σταμάτησαν αφού ήταν πετυχημένα και οι αρχαιολόγο­ι είχαν μεγάλη ζήτηση στην αγορά».

Η Κ. Βεληβασάκη είναι φοιτήτρια στη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας (πώς αλλιώς θα μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα;) και σύντομα τελειώνει τις σπουδές της. «Δεν είναι πανεπιστήμ­ιο, πρόκειται όμως για καλή σχολή με αξιόλογους καθηγητές. Ακούγεται ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέα τμήματα ξεναγών στη Ρόδο και την Κρήτη. Εμείς δεν θέλουμε να εμποδίσουμ­ε κανέναν να γίνει ξεναγός. Να μη φτάσουμε όμως και στο άλλο άκρο που θα ξεφυτρώνου­ν σχολές σαν τα μανιτάρια. Χρειάζεται καλή συνεργασία ανάμεσα στις δυο ειδικότητε­ς που ασχολούντα­ι με τον πολιτισμό και όχι ανταγωνισμ­ός. Αυτό είναι το πιο σημαντικό» πρόσθεσε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece