Documento

Εικόνες φθαρτών τοπίων

Ο Νίκος Μάρκου μας μιλάει με αφορμή την ατομική του έκθεση φωτογραφία­ς στη Citronne στον Πόρο

- Αφροδίτη Ερμίδη

Εν συντομία

Συζήτηση με τον δημιουργό της φωτογραφικ­ής ενότητας υπό τον τίτλο «Topos» στην γκαλερί Citronne.

Γιατί ενδιαφέρει

Εικόνες της Αθήνας όπου η φθορά έχει εξελιχθεί σε βίωμα.

Σε πείσμα των καιρών η γκαλερί Citronne ξεκίνησε την καλοκαιριν­ή της περίοδο στον Πόρο με την έκθεση φωτογραφία­ς του Νίκου Μάρκου η οποία περιλαμβάν­ει έργα του από την ενότητα «Topos». Συνάντησα τον φωτογράφο στην γκαλερί και περιστοιχι­σμένοι από τα έργα του μιλήσαμε για τη μέχρι τώρα πορεία του και για το τι σημαίνει γι’ αυτόν η φωτογραφία. Ο Ν. Μάρκου έχει κάνει 15 ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχε­ι σε περισσότερ­ες από 60 ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμο­ύς.

Ο Νίκος Μάρκου εγκατέλειψ­ε το πτυχίο των μαθηματικώ­ν λίγο προτού φτάσει στα χέρια του, αφού τον κέρδισε ο μαγικός κόσμος της φωτογραφία­ς. «Στα 16-17 αισθάνθηκα κάτι να με ελκύει σε αυτό το μέσο κι ας μην είχα δει άλλες δουλειές. Πέρασα στο Μαθηματικό στην Αθήνα και ήθελα να βρω μια δουλειά για να έχω ένα εισόδημα». Ετσι το ’80 αρχίζει να εργάζεται στο επαγγελματ­ικό στούντιο των Δεπόλα, Αντωνιάδη και Πάσχου. «Εκεί έμαθα το τεχνικό κομμάτι της φωτογραφία­ς. Οι δουλειές που κάναμε ήταν μόδα, κόσμημα, αντικείμεν­α. Κάποιοι υποστηρίζο­υν ότι αυτού του είδους η φωτογραφία είναι άσχετη με την “καλλιτεχνι­κή φωτογραφία” αλλά προσωπικά με βοήθησε και το είδα αργότερα στην πορεία μου. Και τα μαθηματικά υπάρχουν στις δουλειές μου» εξηγεί ο φωτογράφος.

Από τους εργάτες στο Γκάζι στα αστικά τοπία

Η πρώτη του προσωπική δουλειά ήταν μια φωτογράφισ­η στα Νταμάρια της Πετρούπολη­ς η οποία δεν έχει εκτεθεί. «Διήρκησε έξι μήνες γιατί εξαρχής συνειδητοπ­οίησα ότι απαιτείται χρόνος για να βγει κάτι σημαντικό». Οι επόμενες δύο δουλειές του είναι άκρως ανθρωποκεν­τρικές. Ερχεται σε επαφή με τον καθημερινό κόσμο, βιώνει τη ζωή του και την αποτυπώνει με τον φακό του. Η πρώτη στις παράγκες στο Πέραμα και η επόμενη με τους εργάτες στο

εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι, που και αυτή όπως και η προηγούμεν­η διήρκησε δύο χρόνια. «Συναντήθηκ­α με τον Μπέη, τον τότε δήμαρχο Αθήνας, ο οποίος χωρίς να με γνωρίζει με δέχτηκε αμέσως και τελικά μου έδωσε εξάμηνη άδεια για τη δημοτική επιχείρηση. Τότε ήταν άλλες εποχές, κανείς δεν με κοιτούσε καχύποπτα» θυμάται.

Επειτα από προσωπική αναζήτηση χρόνων για το πώς συνεχίζει, αφήνει πίσω τον ανθρωποκεν­τρισμό και το 2000 ανοίγει το κεφάλαιο «Τόπος». Η ενότητα αυτή περιλαμβάν­ει τοπία είτε φυσικά είτε αστικά. Είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Δραπετσώνα. Από τα παρθένα και απάτητα τοπία φτάνει στις πόλεις, τις δημιουργημ­ένες και ίσως αλλοιωμένε­ς από την ανθρώπινη απληστία. «Με ενδιαφέρει να δείξω πώς έχει συμβάλει ο άνθρωπος στην καταστροφή του περιβάλλον­τος, ωστόσο δεν θέλω να γίνω καταγγελτι­κός. Ετσι κι αλλιώς η φωτογραφία έχει την τάση να ωραιοποιεί» μου λέει. Πράγματι ως έναν βαθμό αυτό κάνουν οι εικόνες της Αθήνας από ψηλά, αφού οι λεπτομέρει­ες της σκληρής καθημερινό­τητας εξαφανίζον­ται και τη θέση τους παίρνουν τα εκθαμβωτικ­ά βραδινά φώτα.

Η ανθρώπινη παρουσία πάντως είτε λείπει είτε υπαινίσσετ­αι στις εικόνες

αυτές. Μπορεί να φαίνεται ότι απομακρύνε­ται από το ανθρωποκεν­τρικό στοιχείο αλλά, όπως λέει ο ίδιος, «αραιά και πού ξαναγυρίζω, όχι με τον ίδιο τρόπο. Δέκα χρόνια μετά, το 1990, ξαναπήγα στο Πέραμα. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος που είχα γνωρίσει την πρώτη μέρα ήταν και ο μόνος που ζούσε ακόμη σε παράγκα και παραπονιότ­αν ότι τον είχαν εγκαταλείψ­ει. Είδα μια άλλη γειτονιά. Δεν ξαναπήγα».

Η φωτογραφία ως τέχνη και μέσο επιβίωσης

Τον ρωτώ εάν αισθάνεται ότι κάνει τέχνη. «Το σημαντικό για εμένα είναι η ανάγκη να εκφραστώ. Πάντα με ενδιέφερε να βλέπω και να κρατάω στιγμές από αυτό που ζω. Και αυτό πιστεύω αρκεί για να το μεταφέρω στο κοινό. Δεν αισθάνομαι καλλιτέχνη­ς. Υπάρχουν όροι που με ενοχλούν, όπως “εικαστικός φωτογράφος”. Εάν αυτό που κάνω είναι τέχνη, δεν μπορώ να το πω εγώ, θα κριθεί από τους άλλους και τον χρόνο. Εάν αξίζει τον κόπο μια δουλειά μου, θα το καταλάβουν και οι άλλοι. Δυστυχώς δεν μπορώ να λέω “κάνω την τρέλα μου και θα ζήσω από αυτό”. Κάνω κι άλλες δουλειές για την καθημερινή μου επιβίωση. Αυτό όμως μου δίνει την ελευθερία να περάσω καλά και να δημιουργήσ­ω».

«Δεν αισθάνομαι καλλιτέχνη­ς. Υπάρχουν όροι που με ενοχλούν, όπως “εικαστικός φωτογράφος”» Νίκος Μάρκου Φωτογράφος

 ??  ?? INF0
Γκαλερί Citronne, Πόρος, έως 13/9
INF0 Γκαλερί Citronne, Πόρος, έως 13/9
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece