Documento

Σχεδιάζοντ­ας ξανά τον «Μεγάλο περίπατο»

Ενας δήμος στην αναζήτηση (;) ενός οράματος, μιας στρατηγική­ς και μιας τακτικής

- Κοσμάς Αναγνωστόπ­ουλος Συγκοινωνι­ολόγος – πολεοδόμος MSc, εκπρόσωπος ευρωπαϊκού δικτύου CIVITAS για τη βιώσιμη κινητικότη­τα

Αγαπητέ κ. δήμαρχε,

Οταν επιλέγεις να μετασχηματ­ίσεις το κέντρο της Αθήνας και να αλλάξεις τις συνήθειες ζωής και εργασίας χιλιάδων ανθρώπων (και δεκαετιών) θα πρέπει να αντιλαμβάν­εσαι ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση της οποίας τη σοβαρότητα και την ευθύνη δεν μπορείς απλώς να παρακάμπτε­ις. Εκατοντάδε­ς νέοι επιστήμονε­ς διδάσκοντα­ι κάθε χρόνο στα πολυτεχνεί­α της χώρας τη σοβαρότητα τέτοιων παρεμβάσεω­ν και βγαίνουν από αυτά με μια πολύ βαριά ευθύνη στις πλάτες τους, την οποία πολλοί κουβαλούν για όλη τους τη ζωή και όχι για μερικές θητείες.

Στην Αθήνα υπάρχει σήμερα συσσωρευμέ­νη εμπειρία για το πώς αλλάζουν οι πόλεις προς το καλύτερο, εμπειρία που κάποιος πρέπει να φέρει στην ομάδα σου και ο σχεδιασμός σου να βασιστεί σε αυτήν. Δεν ξεπερνάς τα υπαρκτά προβλήματα του παρελθόντο­ς στην παραγωγή του δημόσιου χώρου απλώς αγνοώντας τα. Εξάλλου μέσα στον δήμο σου και όχι πολύ παλιά έχεις το παράδειγμα της πεζοδρόμησ­ης της Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, το οποίο είναι ένα από τα πλέον επιτυχημέν­α έργα αστικής ανάπλασης σε διεθνές επίπεδο. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι ακόμη κα

λύτερο από αυτό, απλώς ακολούθησε το παράδειγμά του.

Στον δήμο σου επίσης σήμερα συντάσσετα­ι το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότη­τας της επόμενης δεκαετίας για την Αθήνα, το λεγόμενο ΣΒΑΚ, το οποίο ο προκάτοχός σου ανέθεσε σε μια μεγάλη ομάδα επιστημόνω­ν, αντίστοιχα αξιόλογων με τη δική σου, με συμμετοχή εξειδικευμ­ένων ερευνητών του ΕΜΠ. Η στρατηγική αυτή ακολουθεί διαδικασίε­ς διαβούλευσ­ης με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες αλλά και μια σειρά οδηγιών και κατευθύνσε­ων που προέρχοντα­ι από τη διεθνή εμπειρία που αναφέραμε παραπάνω. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει­ς εκ νέου τον τροχό ακυρώνοντα­ς τη δουλειά της προηγούμεν­ης δημοτικής αρχής. Αν θεωρείς τους προηγούμεν­ους «νάνους», πάτα στους ώμους τους και γίνε εσύ «γίγαντας».

Αν θες να σχεδιάσεις μια πόλη για τους κατοίκους, τους πεζούς, τους ανάπηρους, τους ποδηλάτες, τους χρήστες των ΜΜΜ και τους επαγγελματ­ίες, συνομίλησε ειλικρινά με αυτούς στους οποίους απευθύνεσα­ι. Αν δεν ξέρεις πώς να συνομιλήσε­ις μαζί τους οργανωμένα και αποτελεσμα­τικά, συμβουλέψο­υ εξειδικευμ­ένους επιστήμονε­ς που θα σου δείξουν πώς να το κάνεις. Ευτυ

χώς πια υπάρχουν και τέτοιοι στη χώρα μας και δεν τους λένε «συγκοινωνι­ολόγους». Πιθανόν να μην είναι καν στους κύκλους σου και να μη σου τους έχει συστήσει κάποιος προσωπικά. Είναι κατά κανόνα νέοι, γύρω στα 3040, άνθρωποι της γενιάς σου δηλαδή, που βγήκαν έξω, σπούδασαν, δούλεψαν και γύρισαν για να σε βοηθήσουν, εσένα και κάθε δήμαρχο της χώρας. Γιατί εσείς παίρνετε ακόμη τις αποφάσεις, αλλά οφείλετε πια να τις παίρνετε συμμετοχικ­ά. Οχι κατ’ επίφαση. Πραγματικά!

Επίσης χρειάζεται ένα ευρύτερο όραμα. Ενα όραμα όχι ως συρραφή μπαγιάτικω­ν μελετών και χρεοκοπημέ­νων ιδεών, αλλά ένα καινούργιο όραμα για την Αθήνα, σύμφωνα με όσα έχουν συμβεί από την ολυμπιάδα και μετά. Ενα όραμα που έχει «διαβάσει» καλά την οικονομική κρίση και όσα άφησε πίσω της, ένα όραμα που δεν θα διστάζει να κοιτάξει κατάματα τις παγκόσμιες εξελίξεις, ακόμη και την πανδημία. Οχι για να τις αξιοποιήσε­ι εργαλειακά, αλλά για να τις λάβει υπόψη ουσιαστικά. Ενα όραμα που θα θυμάται και τις άσχημες στιγμές της Ιστορίας για να τις θεραπεύσει, αντί να τις κουκουλώσε­ι κάτω από ένα πολύχρωμο χαλί. Η Αθήνα είναι παγκόσμια μητρόπολη και πρέπει να έχει το όραμα που της αξίζει ως τέτοια. Ενα όραμα αυθεντικό, δικό της και όχι ένα όραμα κάποιου άλλου, μεταχειρισ­μένο από το παζάρι. Οταν στους συνεργάτες σου παρουσιάζα­με τι έκαναν οι Δανοί συνάδελφοί μας στη Νέα Υόρκη, δεν το πράξαμε για να κάνετε την Αθήνα καρικατούρ­α της. Αλλά για να την ξεπεράσετε!

Και αφού αποκτήσεις το όραμα, πρέπει να καταστρώσε­ις μια καλή στρατηγική. Πρέπει κάθε σου ενέργεια να δείχνει προς το όραμα, αλλά επιπλέον να υποστηρίζε­ι με επάρκεια και τη μετάβαση σε αυτό. Να κοιτά στο μέλλον, αλλά να δικαιώνετα­ι στο τώρα. Ο σχεδιασμός στρατηγικώ­ν μετάβασης είναι κι αυτός μια τέχνη, την οποία ενδέχεται να γνωρίζουν καλύτερα οι πολιτικοί σου αντίπαλοι εξ αριστερών γιατί αυτοί θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και όλη τους τη ζωή βασανίζοντ­αι για το πώς θα το πετύχουν. Με ποια στρατηγική και ποια τακτική. Οχι με φτηνά κόλπα. Με μια στρατηγική που δεν θα τους προδώσει στην πρώτη στροφή του δρόμου και θα τους φτάσει ζωντανούς μέχρι τον τελικό τους προορισμό. Ζωντανούς, όχι πλουσιότερ­ους!

Κλείνοντας, να πω ότι είναι μάλλον περιττό να μπω σε «λεπτομέρει­ες». Και δεν θα το κάνω. Αν θέλεις, λοιπόν, να ξανασχεδιά­σεις τον «Μεγάλο περίπατο» της Αθήνας, ο οποίος μόνο «περίπατος» δεν θα είναι, κάνε μια γρήγορη επιστροφή στα βασικά. Το οικοδόμημα που χτίζεις «πονάει» στα θεμέλια. Και οι μεγάλες πολιτικές διαδρομές δεν χτίζονται με παλάτια στην άμμο.

Α, και μην το ξεχάσω. Κάποτε έλεγαν ότι «κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία». Τώρα θα σου πω μονάχα ότι περίπατος χωρίς «καλημέρα» δεν γίνεται.

Αν θέλεις, δήμαρχε, να ξανασχεδιά­σεις τον «Μεγάλο περίπατο» της Αθήνας, ο οποίος μόνο «περίπατος» δεν θα είναι, επίστρεψε στα βασικά. Το οικοδόμημα που χτίζεις «πονάει» στα θεμέλια

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece