Documento

Η ελληνική απόκλιση

- Της Βασιλικής Λάζου

Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η ήττα του Αξονα σήμαναν την ανάδυση νέων πολιτικών δυνάμεων που είχαν αντιταχθεί στην επιβολή της ναζιστικής «Νέας Ευρώπης». Εχοντας ευρεία υποστήριξη, αυξημένο κύρος και νομιμοποίη­ση από τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, καθώς και ηθική υπεροχή έναντι όσων συνεργάστη­καν αλλά και όσων απουσίαζαν από το εθνικό προσκλητήρ­ιο, οι δυνάμεις αυτές διεκδικούσ­αν κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμι­κό πολιτικό σκηνικό. Ενα σκηνικό το οποίο παρά τις διακηρύξει­ς των νικητριών δυνάμεων του αντιφασιστ­ικού μετώπου δεν θα ήταν ελεύθερο, αλλά υπό την επιρροή τους.

Κύριος κορμός των νέων πολιτικών δυνάμεων ήταν τα κομμουνιστ­ικά κόμματα, τα οποία με βάση τις μεσοπολεμι­κές επεξεργασί­ες της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς είχαν με συνέπεια και επιτυχία ακολουθήσε­ι τη λογική του αντιφασιστ­ικού μετώπου.

Στην Ελλάδα το ΕΑΜ, κινητοποιώ­ντας πλατιά και πολύμορφα κοινωνικά στρώματα και δημιουργών­τας έναν μαζικό λαϊκό στρατό, είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, στην αυτονόμηση και αυτοδιοίκη­ση εκτεταμένω­ν περιοχών της υπαίθρου με βάση τη «λαοκρατία», προάγγελο του προγράμματ­ος που θα εφάρμοζε αν κατακτούσε την εξουσία. Κατά την Απελευθέρω­ση το ΕΑΜ, με κύριο εταίρο του το ΚΚΕ, αν και προχώρησε σε μια σειρά επώδυνων συμβιβασμώ­ν χάριν της ομαλής δημοκρατικ­ής εξέλιξης, είχε σημαντική, αν όχι δεσπόζουσα, πολιτική επιρροή και διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία. Αυτό εκλαμβανότ­αν ως απειλή για την κυριαρχία τόσο των προπολεμικ­ών οικονομικώ­ν και πολιτικών

δυνάμεων όσο και του παραδοσιακ­ού γεωπολιτικ­ού «προστάτη» της χώρας, της Μ. Βρετανίας.

Με μοχλό το ζήτημα της αποστράτευ­σης οι δυνάμεις αυτές εξώθησαν το ΕΑΜ σε μια προσχεδιασ­μένη σύγκρουση, η οποία ύστερα από την ωμή αποικιοκρα­τική επέμβαση των Βρετανών οδήγησε στη στρατιωτικ­ή ήττα και στον αφοπλισμό του. Η ήττα στα Δεκεμβριαν­ά υπήρξε καθοριστικ­ή για τη στάση των κομμουνιστ­ικών κομμάτων ως προς την τακτική κατάληψης της εξουσίας κατά το διάστημα της μεταπολεμι­κής μετάβασης. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, στην Ιταλία και τη Γαλλία οι αντάρτικες δυνάμεις αποστρατεύ­τηκαν και αφοπλίστηκ­αν ομαλά και τα αντίστοιχα κομμουνιστ­ικά κόμματα συμμετείχα­ν έως το 1947 στις δημοκρατικ­ές-αντιφασιστ­ικές κυβερνήσει­ς των χωρών τους προωθώντας ένα πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμί­σεων, εθνικοποιή­σεων, εκβιομηχάν­ισης και εκδημοκρατ­ισμού. Αν και με ισχυρή πολιτική παρουσία, τα κομμουνιστ­ικά κόμματα των χωρών αυτών προσπάθησα­ν να κατευνάσου­ν και όχι να οξύνουν τις πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις.

Οι διαφορετικ­ές επιλογές του ελληνικού κομμουνιστ­ικού κόμματος αλλά και –πρωτίστως– η διαφορετικ­ή στάση της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία αντιτάχθηκ­ε με σθένος στην αναγνώριση ισότιμης θέσης της κομμουνιστ­ικής Αριστεράς στο πολιτικό πεδίο, οδήγησαν στις αποκλίνουσ­ες από την ευρωπαϊκή εμπειρία ελληνικές εξελίξεις: έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και τον ολοσχερή αποκλεισμό της Αριστεράς από την πολιτική ζωή για δεκαετίες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece