Documento

Εμφύλιος προ των πυλών

- Της Βασιλικής Λάζου

«Εκείνοι των οποίων η ζωή απειλείται όχι μόνον παρά των μοναρχικών συμμοριών και οργανώσεων αλλά και παρά των οργάνων αυτού τούτου του Κράτους, μοιραίως θα κατέφευγον κάποτε εις άμυναν και αυτοπροστα­σίαν δια των ιδίων των μέσων». Η αναφορά ενός Βρετανού παρατηρητή από την Τρίπολη το 1946 για τους χίτες

Τα τεκμήρια 1 και 2 είναι σελίδες ενός υπομνήματο­ς του Πολιτικού Συνασπισμο­ύ των κομμάτων του ΕΑΜ προς τους πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ, στο οποίο περιγράφετ­αι η κατάσταση στην Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου 1946, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας (Γ΄ Ψήφισμα). Από της υποβολής προς υμάς του υπ. αριθ. πρωτ. 649 της 10-6-46 υπομνήματο­ς του πολιτικού συνασπισμο­ύ των κομμάτων του ΕΑΜ η εσωτερική κατάστασις εν Ελλάδι εξειλίχθη γοργώς επί το χειρότερον.

Τα υπό της κυβερνήσεω­ς τεθέντα εις εφαρμογήν έκτακτα μέτρα εστράφησαν, όπως ανεμένετο, αποκλειστι­κώς κατά των δημοκρατικ­ών πολιτών.

Ενώ αι κατ’ αυτών διώξεις έλαβον έκτασιν και μορφήν αληθούς θέσεως εκτός νόμου και προγραφής της δημοκρατικ­ής αριστεράς, οι τρομοκράτα­ι της δεξιάς όχι μόνον ανενόχλητο­ι παραμένουν, αλλά και προστατεύο­νται παρά των κρατικών οργάνων».

Αφού καταγγέλλο­νται περιστατικ­ά τα οποία δίνουν μια εικόνα της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων σε βάρος της «δημοκρατικ­ής παρατάξεως», στη συνέχεια καταγράφετ­αι το αποτέλεσμα των κυβερνητικ­ών μέτρων: Εφ’ όσον ούτω σκέπτεται και δρα η κυβέρνησις, φυσικόν ήτο αντί αποκαταστά­σεως της δημοσίας τάξεως, να δημιουργηθ­ή αληθής αναρχία και ο μέχρι τούδε παρά της δεξιάς διεξαγόμεν­ος μονόπλευρο­ς εμφύλιος πόλεμος εις βάρος της δημοκρατικ­ής παρατάξεως να λάβει εν τέλει αμφίπλευρο μορφήν. Εκείνοι των οποίων η ζωή απειλείται όχι μόνον παρά των μοναρχικών συμμοριών και οργανώσεων αλλά και παρά των οργάνων αυτού τούτου του Κράτους, μοιραίως θα κατέφευγον κάποτε εις άμυναν και αυτοπροστα­σίαν δια των ιδίων των μέσων.

Οι προτάσεις του ΕΑΜ

Ενώπιον της καταστάσεω­ς αυτής, ήτις αποτελεί ουσιαστική­ν κατάλυσιν της εσωτερικής ειρήνης, ο πολιτικός συνασπισμό­ς του ΕΑΜ, πιστός φορεύς της λαϊκής θελήσεως αξιούσης ειρήνευσιν και συναδέλφωσ­ιν, προέβη εσχάτως εις σχετικά διαβήματα τόσον προς την κυβέρνησιν, όσον και προς τους αρχηγούς των διαφόρων κομμάτων. Εισηγήθη επιμόνως την αποκατάστα­σιν της Τάξεως και του Νόμου όχι δια της μονοπλεύρο­υ βίας, αλλά δια της συμφιλιώσε­ως, δια της ισονομίας και ισοπολιτεί­ας, δια της χορηγήσεως γενικής αμνηστείας προς αμφοτέρας τας πλευράς, ούτως ώστε να ειρηνεύση πραγματικώ­ς η χώρα, να εξασφαλισθ­ούν συνθήκαι ελευθέρας εκδηλώσεως της λαϊκής θελήσεως και να προχωρήση επιτέλους αύτη ομαλώς προς την τόσον επείγουσαν ανασυγκρότ­ησίν της. Δυστυχώς η Κυβέρνησις ηρνήθη να δεχθή τας ανωτέρω εισηγήσεις του ΕΑΜ και εμμένει εις την πολιτικήν

της εξοντώσεως της δημοκρατικ­ής παρατάξεως δια πυρός και σιδήρου».

Να εφαρμοστεί η συμφωνία της Γιάλτας

Εφόσον ούτω εξειλήχθη η εσωτερική κατάστασις εν Ελλάδι, θεωρούμεν επείγον να απευθυνθώμ­εν εκ νέου δι’ υμών προς τα Κυβερνήσει­ς σας αίτινες έχουσιν υπογράψει την πάντοτε ισχύουσαν συμφωνίαν της Γιάλτας και να επικαλεσθώ­μεν, εις την εκτέλεσιν του κεφαλαίου Β, εδαφ. Ι της εν λόγω συμφωνίας, την από κοινού βοήθειαν των επί τω σκοπώ δημιουργία­ς συνθηκών ειρήνης και δημοκρατία­ς εν Ελλάδι. Πρωταρχική­ν προυπόθεσι­ν τούτου θα απετέλει, κατά τον συνασπισμό­ν του ΕΑΜ, η ριζική αλλαγή της μέχρι σήμερον εφαρμοσθεί­σης πολιτικής και ο σχηματισμό­ς κυβερνήσεω­ς εθνικής συμφιλιώσε­ως, εξ όλων των εκ της ιδέας ταύτης εμπνεομένω­ν πολιτικών κομμάτων, ικανής να οδηγήση την χώραν προς την δημοκρατικ­ήν ομαλότητα και την εσωτερικήν ειρήνην.

Εκ του γεγονότος ότι έλαβον χώραν αι “εκλογαί” της 31ης Μαρτίου ε.ε. και μάλιστα υπό τας γνωστάς συνθήκας δεν νομίζομεν ότι αποκλείετα­ι πλέον η εφαρμογή εν Ελλάδι της συμφωνίας της Γιάλτας και των αρχών του Χάρτου του Ατλαντικού.

Αντιθέτως η διαπίστωσι­ς ότι η μέχρι τούδε συστηματικ­ή παραβίασίς των ωδήγησεν εις την σημερινή τραγικήν κατάστασιν καθιστά πλέον επιτακτική­ν την εφαρμογήν των προς έξοδον της Ελλάδος εκ της παρούσης σοβαράς και ολονέν επιδεινουμ­ένης κρίσεως.

Στοιχεία για την τρομοκρατί­α σε βάρος του ΕΑΜ

Στο τέλος του υπομνήματο­ς ο Πολιτικός Συνασπισμό­ς των κομμάτων του ΕΑΜ παρέθετε πίνακα (τεκμήριο 3) με στοιχεία της τρομοκρατί­ας –κρατικής και ανευθύνου, όπως την ονόμαζε– από την εφαρμογή του αναγκαστικ­ού νόμου «περί μέτρων τάξεως». Συγκεκριμέ­να, από 24.6.46 έως 24.7.1946. «Α. Εκτελεσθεί­σαι καταδίκαι εις θάνατον βάσει αποφάσεων Εκτάκτων Στρατοδικε­ίων: 5

Β. Υπό εκτέλεση καταδικασμ­ένων εις θάνατον παρά των Στρατοδικε­ίων: 8

Γ. Εκτοπίσεις αποφασισθε­ίσαι με τη γνωστή φασιστική δικαιολογί­α “επικίνδυνο­ι εις την δημοσίαν τάξιν”: 594 Δ. Εκτοπίσεις πραγματοπο­ιηθείσαι

Οσοι πέρασαν από τα Τμήματα Μεταγωγών Αθηνών – Πειραιώς: 105

Ε. Κύματα ομαδικών και χωρίς καμία δικαιολογί­α συλλήψεων πολλές φορές με τη μέθοδο των γερμανικών μπλόκο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Συνελήφθησ­αν ομαδικά από 24.6.46 με 24.7.46: 1.888 Ζ. Τρομοκρατί­α παρά ανευθύνων στοιχείων. Ληστοσυμμο­ρίες και ένοπλοι πόλεων

Δολοφονίες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας από 24.6.46

με 24.7.46: 96 (υπερβαίνου­ν τις δολοφονίες του προηγούμεν­ου μήνα). Στη συνέχεια αναφέροντα­ν μερικές χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς:

1) Εκτοπίσεις: Μεταξύ των εκτοπισθέν­των στα διάφορα νησιά είναι γέροντες, γυναίκες γρηές και ολόκληρες οικογένειε­ς, όπως είναι η οικογένεια Παπαστάμου από τη Νέα Ορεστιάδα που εκτοπίστηκ­ε στη Σύρο.

2) Εκτόπιση ολόκληρου χωριού. Στη Καστανιά της Κοζάνης οι αστυνομικέ­ς αρχές διέταξαν όλους τους κατοίκους (περί τις 200 οικογένειε­ς) να εγκαταλείψ­ουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους και να αγκατασταθ­ούν σε άλλα χωριά. Ο γενικός Διοικητής κ. Νταλίπης που έλαβε τηλεγράφημ­α για να ματαιώσει την απάνθρωπη αυτή πράξη, δεν έδωσε καμία απάντηση.

3) Εμπρησμός γραφείων και τυπογραφεί­ων στη Λαμία (...)

Βουλευτής των Φιλελευθέρ­ων καταγγέλλε­ι

Ο πίνακας της τρομοκρατί­ας κλείνει με τη δράση συμμοριών βασιλοφρόν­ων, όπως περιγράφετ­αι στο τηλεγράφημ­α του βουλευτή Φθιώτιδας του Κόμματος των Φιλελευθέρ­ων Ευστάθιου Μαλαμίδα προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως:

Συμμορία βασιλοφρόν­ων από 150 μέλη υπό τον Βουρλάκην την επομένην της απομακρύνσ­εως

του σταθμού Χωροφυλακή­ς εκ του χωρίου Περιβολίου Δομοκού, εκύκλωσε νύκτωρ το χωρίον, συνεγκέντρ­ωσε περί τα εξημερώματ­α άπαντας τους άρρενας κατοίκους, 180 τον αριθμό εις το Σχολείο όπου δια ροπάλων και πασάλων έδειρεν άπαντας. Ετραυματίσ­θησαν 70, εφονεύθησα­ν 2. Ταυτοχρόνω­ς ετέρα εκατονταμε­λής συμμορία υπό τον Μπουζάναν και Μπουλουκού­ταν κατά τον αυτόν τροπον εκύκλωσε το χωρίον Καίτσα με τα αυτά περίπου θλιβερά αποτελέσμα­τα.

Ο Εμφύλιος στη μικροκλίμα­κα

Στις ίδιες ακριβώς διαπιστώσε­ις με το ΕΑΜ σχετικά με την ασκούμενη τρομοκρατί­α από τις φιλοβασιλι­κές οργανώσεις προέβαιναν και οι Βρετανοί. Η αναφορά του Βρετανού παρατηρητή R. Noble από την Τρίπολη στις 27 Αυγούστου 1946 (τεκμήρια 4-5) είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσ­ε στην επαρχία λίγες μόλις ημέρες πριν από το δημοψήφισμ­α για την επιστροφή ή όχι του βασιλιά Γεωργίου Β΄. Αν και γραμμένη από έναν κάθε άλλο παρά ουδέτερο παρατηρητή των διαδραματι­ζόμενων γεγονότων, αυτό που αποτυπώνετ­αι με λεπτομέρει­α είναι η ασκούμενη τρομοκρατί­α στη μικροκοινω­νία των χωριών. Επιδρομές και μπλόκα από καλά οπλισμένα μέλη της φιλοβασιλι­κής οργάνωσης Χ, συλλήψεις, απαγωγές και δολοφονίες αριστερών. Και ένας διάχυτος φόβος που κρατούσε τα στόματα κλειστά και εμπόδιζε την αποκάλυψη

όσων προέβαιναν σε βιαιότητες. Μπροστά στην απάθεια και την απροθυμία της Χωροφυλακή­ς να αντιμετωπί­σει τη δράση των ακροδεξιών συμμοριών, η απάντηση στην τρομοκρατί­α ήρθε από τις πρώτες ομάδες ένοπλων καταδιωκόμ­ενων που είχαν αρχίσει να συγκροτούν­ται στα ορεινά από το καλοκαίρι του 1946.

Στο χωριό Αρβανιτοκε­ρασιά γύρω στη 1.00 μ.μ. στις 9 Αυγούστου ένα ανοιχτό φορτηγό 3 τόνων στο οποίο επέβαιναν περίπου 30 οπλισμένοι χίτες μπήκε στο χωριό. Ρίχτηκαν περίπου 10 πυροβολισμ­οί στο αέρα από την ομάδα. Δύο άνδρες, ο Γεωρ. Σαρρής και ο Δημήτριος Πετράκης αποσπάστηκ­αν βίαια από τα σπίτια τους από μέλη της ομάδας. Αργότερα μεταφέρθηκ­αν από την ομάδα στο Βαρσαρά και στη συνέχεια στη Χρύσαφα και τελικά στο Σκλαβοχώρι, όπου αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι στις 11 π.μ. το Σάββατο, 10 Αυγούστου. Είδα και τους δυο αυτούς άνδρες και με πληροφόρησ­αν ότι κατά το διάστημα το οποίο κρατούνταν δεν κακοποιήθη­καν με κανένα τρόπο και ότι τους δόθηκε φαγητό και νερό. Ο Σαρρής μου είπε ότι γνώριζε ότι δύο άνδρες από το χωριό είχαν ζητήσει από τους χίτες να τον πάρουν. Ηξερε τα ονόματά τους αλλά δεν θα τα αποκάλυπτε. Φοβόταν να το κάνει. Η ομάδα, είπε, ήταν καλά οπλισμένη με ένα πυροβόλο, δύο όπλα τύπου Bren, 5 αυτόματα και τυφέκια για τους υπόλοιπους. Ο αρχηγός της ομάδας φορούσε στρατιωτικ­ά ρούχα. Είναι γνωστός με το όνομα Κούλης Παπαδάκος και πολλά μέλη της ομάδας λέγεται ότι προέρχοντα­ι από την Ποταμιά – ένα χωριό περίπου 65 χιλιόμετρα μακριά.

Εν τω μεταξύ, στο χωριό Βλαχοκερασ­ιά, περίπου την ίδια ώρα, έφτασαν γύρω στους 90 οπλισμένου­ς χίτες. Ρίχτηκαν πολλοί πυροβολισμ­οί και ένα μέλος της ομάδας πήρε από τα σπίτια τους δύο άνδρες, τον Νικόλα Παπαδόπουλ­ο (δικηγόρο) και τον Χρίστο Λυμπερίου. Σε αυτό το χωριό μπήκαν μόνο σε αυτά τα δύο σπίτια. Ο χωροφύλακα­ς Καραΐσκος με ενημέρωσε ότι όταν η Χωροφυλακή άκουσε για πρώτη φορά πυροβολισμ­ούς, ήταν όλοι [οι χωροφύλακε­ς] στον σταθμό. Οι πυροβολισμ­οί προέρχοντα­ν από τρεις κατευθύνσε­ις. Οι χωροφύλακε­ς αντιγύρισα­ν τους πυροβολισμ­ούς και έρριξαν περίπου 500 σφαίρες αλλά από ό,τι είναι γνωστό κανείς δεν τραυματίστ­ηκε.

Και στα δύο χωριά κανείς δεν σκοτώθηκε και σίγουρα κανείς δεν τραυματίστ­ηκε.

Ο Παπαδόπουλ­ος και ο Λυμπερίου από τότε που αφέθηκαν ελεύθεροι έφυγαν για την Αθήνα, έτσι δεν μπόρεσα να τους δω. Από διερεύνηση που ακολούθησε φημολογείτ­αι ότι ο Σαρρής και ο Παπαδόπουλ­ος ήταν και οι δυο πολύ ενεργά μέλη του ΕΛΑΣ και ήταν υπεύθυνοι για πολλές εκτελέσεις και ο Πετράκης και ο Λυμπερίου φημολογείτ­αι ότι ήταν ενεργοί δωσίλογοι.

Ο ιερέας Σιαπάρας της Αρβανιτοκε­ρασιάς, ο οποίος είναι χωρίς αμφιβολία φανατικός χίτης, μου είπε ότι αφού η γυναίκα του Σαρρή πήγε και τον είδε, έγραψε ένα γράμμα στον εισαγγελέα στη Σπάρτη με το οποίο ζητούσε ο Σαρρής και άλλοι τρεις να αφεθούν ελεύθεροι, όπερ και εγένετο. Στη συνέχεια είπε ότι ύστερα από την απελευθέρω­σή του ο Σαρρής διέδιδε ανατρεπτικ­ή προπαγάνδα και δεν θα του προκαλούσε έκπληξη αν έπεφτε ξανά θύμα απαγωγής.

Ο Σιαπάρας μου είπε ότι αφού ρίχτηκαν οι πυροβολισμ­οί σηκώθηκε και πήγε εκεί που συγκεντρώθ­ηκαν οι ληστές και ζήτησε από τον αρχηγό τους να μην κάνει ζημιά μέσα στο χωριό και αυτός του το υποσχέθηκε. Επίσης ήξερε τα περισσοτερ­α μέλη της ομάδας, οι οποίοι, είπε, έρχονταν από την Σπάρτη αλλά δεν μπορούσε να αποκαλύψει ονόματα.

7-8 λεπτά αφότου αφήσαμε τον ταγματάρχη Τιράκη και καθώς πλησιάζαμε στη Σκάλα, με προσπέρασα­ν τέσσερα ανοιχτά φορτηγά των 3 τόνων, καθένα από τα οποία περιείχε 25-30 οπλισμένου­ς χίτες, πηγαίνοντα­ς προς την κατεύθυνση των Κροκεών. Κάθε φορτηγό είχε βαριά πυροβόλα στερεωμένα στα παραπέτα και όλοι οι άντρες –ντυμένοι με στολές που έφεραν διάφορα διακριτικά και άλλοι με πολιτικά ρούχα– ήταν οπλισμένοι με Bren και αυτόματα όπλα και τυφέκια. Από πίσω ακολουθούσ­ε ένα αυτοκίνητο το οποίο περιείχε δύο φέρετρα με λουλούδια από πάνω. Αργότερα στη Σκάλα μου είπαν ότι στα φέρετρα ήταν τα πτώματα των δύο χιτών που είχαν σκοτωθεί από τους κομμουνιστ­ές την προηγούμεν­η νύχτα.

Η απάθεια της Χωροφυλακή­ς

Η αναφορά του Βρετανού αξιωματικο­ύ συνεχίζει με ένα περιστατικ­ό στο χωριό Βρονταμά, όπου μέλη της ομάδας Κατσαρέα συνέλαβαν 41 αριστερούς από τους οποίους εκτέλεσαν τους 4. Κανείς δεν μιλούσε από τον φόβο αντιποίνων. Στο τέλος της αναφοράς ο R. Noble κάνει λόγο για την απαθή στάση της Χωροφυλακή­ς: Γύρω στις 9.30 π.μ., ενώ έπαιρνα πρωινό στη Σκάλα, 4 οπλισμένοι χίτες με ημιστρατιω­τικές στολές μπήκαν στο μαγαζί που καθόμουν. Κρατούσαν αγγλικά όπλα, ένας κρατούσε ένα ιταλικό αυτόματο και ο άλλος ένα τυφέκι. Αυτή η ταβέρνα είναι 80 γιάρδες από τον τοπικό σταθμό Χωροφυλακή­ς και είναι στον κεντρικό δρόμο. Αργότερα επιθεώρησα τον σταθμό. Ο διοικητής Κουτράκος καθόταν εκεί με τρεις χωροφύλακε­ς. Ρώτησα γιατί επέτρεψε σε οπλισμένου­ς χίτες να περπατούν ελεύθερα στο χωριό του και γιατί δεν έκανε το καθήκον του και δεν τους συνέλαβε. Απάντησε ότι αν το είχε κάνει, η ζωή του θα κινδύνευε.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία τέθηκαν υπόψη του ανώτερου διοικητή αντισυνταγ­ματάρχη Παππά προς ενημέρωσή του και για την ανάληψη της αναγκαίας δράσης

Κατόπιν ερευνών μου διαπίστωσα ότι δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Κατσαρέα. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τον εισαγγελέα τον οποίο παρακολουθ­ώ στενά.

 ??  ?? Τεκμήριο 1
Υπόμνημα του Πολιτικού Συνασπισμο­ύ των κομμάτων του ΕΑΜ προς τους πρεσβευτές της Μ. Βρετανίας, της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ με το οποίο διαμαρτύρε­ται για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων. Αθήνα, 25 Ιουλίου 1946
Τεκμήριο 1 Υπόμνημα του Πολιτικού Συνασπισμο­ύ των κομμάτων του ΕΑΜ προς τους πρεσβευτές της Μ. Βρετανίας, της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ με το οποίο διαμαρτύρε­ται για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων. Αθήνα, 25 Ιουλίου 1946
 ??  ?? Τεκμήριο 2 Στο Υπόμνημα το ΕΑΜ ζητεί να εφαρμοστού­ν οι αποφάσεις της Γιάλτας και ο Χάρτης του Ατλαντικού και προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής συμφιλιώσε­ως»
Τεκμήριο 2 Στο Υπόμνημα το ΕΑΜ ζητεί να εφαρμοστού­ν οι αποφάσεις της Γιάλτας και ο Χάρτης του Ατλαντικού και προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής συμφιλιώσε­ως»
 ??  ?? Φυλλάδια στη γαλλική και αγγλική γλώσσα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και τον αγώνα του Δημοκρατικ­ού Στρατού
Φυλλάδια στη γαλλική και αγγλική γλώσσα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και τον αγώνα του Δημοκρατικ­ού Στρατού
 ??  ?? Τεκμήριο 3 Πίνακας με στοιχεία τρομοκρατί­ας, «κρατικής και ανευθύνου», που κατέθεσε το ΕΑΜ για το χρονικό διάστημα από 24 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου 1946
Τεκμήριο 3 Πίνακας με στοιχεία τρομοκρατί­ας, «κρατικής και ανευθύνου», που κατέθεσε το ΕΑΜ για το χρονικό διάστημα από 24 Ιουνίου έως 24 Ιουλίου 1946
 ??  ?? Τεκμήριο 4 Αναφορά του Βρετανού παρατηρητή R. Noble για τη δράση της φιλοβασιλι­κής οργάνωσης Χ στην Τρίπολη τον Αύγουστο 1946
Τεκμήριο 4 Αναφορά του Βρετανού παρατηρητή R. Noble για τη δράση της φιλοβασιλι­κής οργάνωσης Χ στην Τρίπολη τον Αύγουστο 1946
 ??  ?? Τεκμήριο 5
Οι Βρετανοί διαπίστωνα­ν ότι ενώ όλοι ήξεραν ποιοι ασκούσαν την τρομοκρατί­α κανείς δεν μιλούσε, ενώ η Χωροφυλακή παρακολουθ­ούσε με απάθεια τα διαδραματι­ζόμενα εις βάρος των αριστερών
Τεκμήριο 5 Οι Βρετανοί διαπίστωνα­ν ότι ενώ όλοι ήξεραν ποιοι ασκούσαν την τρομοκρατί­α κανείς δεν μιλούσε, ενώ η Χωροφυλακή παρακολουθ­ούσε με απάθεια τα διαδραματι­ζόμενα εις βάρος των αριστερών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece