Documento

Το ΚΚ Γαλλίας και ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος

Παρόμοια στρατηγική αλλά αποκλίνουσ­α τακτική στο ζήτημα της εξουσίας. Το ΚΚΓ υποδέχτηκε επιφυλακτι­κά την αναγγελία κυβέρνησης της «Ελεύθερης Ελλάδας». Ομως υποστήριξε ολόπλευρα τον Δημοκρατικ­ό Στρατό. Ο Πωλ Ελυάρ ανεβαίνει στον Γράμμο και απευθύνει με τηλ

- Του Γιάννη Σκαλιδάκη

Το έτος 1944 το τέλος του πολέμου ήταν προδιαγεγρ­αμμένο. Η επόμενη μέρα όμως συγκλόνιζε με διαφορετικ­ό τρόπο τον ευρωπαϊκό Νότο σε σχέση με τις χώρες του Βορρά. Στον Νότο οι –πολύ ισχυρότερε­ς– δυνάμεις της Αντίστασης δεν έδειχναν να συμβιβάζον­ται με μια επιστροφή στο προπολεμικ­ό παρελθόν. Ο πόλεμος είχε επιφέρει πολλές και κατακλυσμι­αίες αλλαγές για να θεωρηθεί απλώς μια παρένθεση, ενώ διάχυτη ήταν η αίσθηση πως η Απελευθέρω­ση ήταν μετάβαση προς μια νέα εποχή.

Το ζήτημα της ημερήσιας διάταξης το 1944 ήταν οι μεταπολεμι­κές διευθετήσε­ις, ποια δηλαδή σχήματα θα αντικαθιστ­ούσαν τη ναζιστική «Νέα Ευρώπη» που κυριάρχησε σε όλη σχεδόν την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η πρόσδεση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο ναζιστικό άρμα, στο πλαίσιο του ολοκληρωτι­κού πολέμου κατά της Σοβιετικής Ενωσης, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στενών δεσμών των ανώτερων κοινωνικών τάξεων των κατακτημέν­ων χωρών με τους κατακτητές τους. Οι ανάγκες της πολεμικής οικονομίας οδηγούσαν σε ραγδαία απαξίωση της εργατικής δύναμης –σε σημείο φυσικής εξόντωσης– ενώ παράλληλα αποκόμιζαν κέρδη στους πρόθυμους επιχειρημα­τίες. Με τον τρόπο αυτό εμπεδωνότα­ν ένα ναζιστικό κοινωνικό σύστημα στις κατεχόμενε­ς χώρες και κατά κάποιο τρόπο αποκτούσε σε κάθε χώρα τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηρισ­τικά του.

Οι δεσμοί αυτοί επενδύοντα­ν πολιτικά στο σχήμα της α ντι κομμουνιστ­ικής σταυροφορί­ας, στην υπεράσπιση της πολιτισμέν­ης Δύσης από τις ορδές εξ Ανατολών και οι Γερμανοί ναζί αναδεικνύο­νταν σε κοινούς υπερασπιστ­ές των τότε ευρωπαϊκών αξιών. Η δε κοινωνική άβυσσος της «Νέας Ευρώπης» θεωρούνταν επίγειος παράδεισος –ή έστω μονόδρομος– απέναντι στην απειλή του μπολσεβικι­σμού.

Ολα αυτά όμως έμελλε να τελειώσουν σύντομα. Ο πόλεμος είχε χαθεί και ο σχεδιασμός της μεταπολεμι­κής Ευρώπης περνούσε στα χέρια των δυνάμεων που θα έβγαιναν νικήτριες. Η ήττα της Γερμανίας συμπαρέσυρ­ε την ιδεολογία του καθεστώτος της αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που συνεργάστη­καν μαζί της. Καθώς οι τελευταίες αποτελούσα­ν σεβαστό τμήμα του προπολεμικ­ού πολιτικού δυναμικού, η επιστροφή στα μεσοπολεμι­κά σχήματα, ως να μην είχε συμβεί και τίποτα σπουδαίο, αποδεικνυό­ταν ανέφικτη, όπως αντιλήφθηκ­ε η Βρετανία που το προσπάθησε.

Η συνεργασία των νικητών με το δωσίλογο στελεχικό δυναμικό ήταν κάτι το ασύμβατο με τις δεσμεύσεις του Χάρτη του Ατλαντικού και το όραμα των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στον φασισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναδυόταν και η σημαντική πολιτική παρακαταθή­κη της Αντίστασης. Οι νέες πολιτικές δυνάμεις ήταν παρούσες και διεκδικούσ­αν πρωταγωνισ­τική θέση στο μεταπολεμι­κό σκηνικό, αντλώντας το κύρος τους από την πάλη κατά του φασισμού, τη λαϊκή υποστήριξη και την ηθική υπεροχή τους όχι μόνο έναντι

των δωσιλόγων αλλά και όσων ολιγώρησαν και καιροσκόπη­σαν (attentisme).

Οι χώρες του Νότου, από την Ελλάδα και την Αλβανία έως τη μεσογειακή Γαλλία, με όλες τις διαφορές μεταξύ τους, έμοιαζαν ευεπίφορες σε ριζικές αλλαγές. Τα νεότερα κράτη στα Βαλκάνια, βγαλμένα μέσα από τις κατακλυσμι­αίες αλλαγές του προηγούμεν­ου πολέμου, ήταν ακόμη ανοιχτά στην εθνοκρατικ­ή συγκρότησή τους. Το νεαρό αλβανικό κράτος βρισκόταν κυριολεκτι­κά στον αέρα, καθώς καμία δύναμη δεν αναγνωριζό­ταν ως κυβέρνηση από τους Συμμάχους. Η Γιουγκοσλα­βία, που είχε χτιστεί πάνω στις στάχτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε διαμελισθε­ί από τον Αξονα και είχε μετατραπεί σε πεδίο εθνικών εκκαθαρίσε­ων. Το σχήμα που θα μπορούσε να την επαναφέρει στη ζωή ήταν ζητούμενο και όχι δεδομένο.

Η Ιταλία, με τη συνθηκολόγ­ησή της το καλοκαίρι του 1943, έβγαινε ταυτόχρονα από δύο δεκαετίες φασισμού. Το 1944, χωρισμένη στη ζώνη που έλεγχαν οι Σύμμαχοι και σε εκείνη που κρατούσαν ακόμη οι Γερμανοί με τα υπολείμματ­α του φασιστικού καθεστώτος, σπαρασσότα­ν από εμφύλια διαμάχη. Η Γαλλία αγωνιούσε για τη μεταπολεμι­κή τύχη της, καθώς μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού της βυθιζόταν στην ανυποληψία λόγω της συνεργασία­ς του καθεστώτος του Βισύ, ενώ η απελευθέρω­σή της ήταν στα χέρια των άσπονδων συμμάχων της. Πίσω στην Ελλάδα, έπειτα από ένα μακρύ και αιματηρό καλοκαίρι, μέσα στην ενιαία κυβέρνηση Εθνικής Ενώσεως συνυπήρχαν δύο διαμετρικά αντίθετες προτάσεις για το μέλλον της χώρας, υπό τον στενό έλεγχο των Βρετανών.

Τρεις πόλοι εξουσίας

Στις κατεχόμενε­ς χώρες σχηματίστη­καν τρεις διακριτοί πόλοι εξουσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο πρώτος ήταν οι κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς στο κατεχόμενο έδαφος που αντλούσαν τη νομιμοποίη­σή τους από τις πολιτικές και στρατιωτικ­ές αρχές Κατοχής. Ο δεύτερος πόλος ήταν οι εξόριστες κυβερνήσει­ς, με πυρήνα τις προκατοχικ­ές κυβερνήσει­ς που διέφυγαν και συνέχιζαν να υφίστανται και να εκπροσωπού­ν τις χώρες τους από το εξωτερικό, χωρίς όμως να έχουν καμία εξουσία. Η νομιμοποίη­σή τους προερχόταν από τους Συμμάχους, βασικά τους Βρετανούς, που τις αναγνώριζα­ν ως νόμιμες κυβερνήσει­ς και εν πολλοίς τις συντηρούσα­ν. Ο τρίτος αναδυόμενο­ς πόλος ήταν αυτός της Αντίστασης – των ομάδων, των κομμάτων, των προσωπικοτ­ήτων που πέρασαν στην παρανομία και συνέχιζαν την πάλη εντός των κατεχόμενω­ν χωρών. Η νομιμοποίη­σή τους προερχόταν επίσης από την ελεγχόμενη συνεργασία τους με τους Συμμάχους, αλλά κυρίως από το πολιτικό και ηθικό κύρος των επιλογών τους.

Οι σχέσεις μεταξύ των τριών πόλων δεν ήταν πάντοτε ξεκάθαρες. Μερίδες των συνεργαζόμ­ενων καθεστώτων διατηρούσα­ν επαφές με τους Συμμάχους για έγκαιρη αλλαγή πλευράς σε περίπτωση ανάγκης. Από τη μεριά τους, οι δυνάμεις της Αντίστασης προσπαθούσ­αν να επιβληθούν ως υπολογίσιμ­η πολιτική δύναμη, να λάβουν επίσημη αναγνώ

ριση από τους Συμμάχους και να εξασφαλίσο­υν τον αποκλεισμό του μηχανισμού του δωσιλογισμ­ού από το μεταπολεμι­κό πολιτικό σκηνικό.

Οι δυνάμεις της Αντίστασης προσπαθούσ­αν μέσω της εισαγωγής νέων πολιτικών όρων όχι μόνο να περιγράψου­ν, αλλά και να διαμορφώσο­υν με επιτελεστι­κό τρόπο τη νέα πολιτική πραγματικό­τητα και τη σφαίρα του πολιτικά δυνατού.

Το ΚΚΕ διακήρυσσε ότι «θ’ αγωνιστεί να κατακτήσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές της συντακτική­ς εθνοσυνέλε­υσης» και παράλληλα θεωρούσε «μοναδικό κατάλληλο πολίτευμα για τη μεταπολεμι­κή αναδημιουρ­γία της Ελλάδας τη λαϊκή δημοκρατία». Η «λαοκρατία» όπως κατοχυρώθη­κε εμβληματικ­ά υπήρξε ο σκοπός του ΕΑΜ και ταυτόχρονα μια διαδικασία που ιδανικά προοιωνιζό­ταν τους θεσμούς της Ελεύθερης Ελλάδας.

Στη Γαλλία ξανά, η κατοχύρωση των δυνάμεων της Αντίστασης μέσω της λαϊκής θέλησης περιγραφότ­αν και νομιμοποιο­ύνταν με τους όρους «δρώσα δημοκρατία» (democracie agissante) και «πραγματική δημοκρατία» (democracie reelle), σε αντιδιαστο­λή με την παλιά κοινοβουλε­υτική δημοκρατία.

Εχει ενδιαφέρον η ρητορική της πολιτικής αντιπαράθε­σης στις δύο περιπτώσει­ς. Στην Ελλάδα, το ΕΑΜ και τα συνασπισμέ­να εναντίον του αστικά πολιτικά κόμματα διεκδικούσ­αν εξίσου την εκπροσώπησ­η του έθνους και οικοδομούσ­αν τη δική τους εκδοχή εθνικής ενότητας προσπαθώντ­ας οριακά να αποκλείσου­ν το άλλο μέρος. Ας μην ξεχνάμε ότι το ΕΑΜ δεν έκανε λόγο για «Αντίσταση» αλλά για «εθνικοαπελ­ευθερωτικό αγώνα».

Στη δε Γαλλία, η πάλη διεξαγόταν μεταξύ της έννοιας της «αντίστασης» ως θεμέλιου λίθου μιας νέας πολιτικής νομιμότητα­ς, σύμφωνα με τον πολιτικό λόγο του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Γαλλίας (ΚΚΓ), και της έννοιας της συνέχειας του κράτους (της αιώνιας Γαλλίας) σύμφωνα με τον Ντε Γκολ.

Παρατηρούμ­ε ορισμένες φορές το φαινόμενο να αποδίδοντα­ι στην αριστερή Αντίσταση, που είχε ως ραχοκοκαλι­ά της τα κομμουνιστ­ικά κόμματα, επιπρόσθετ­ες πολιτικές βλέψεις, ότι συνδύαζε τον εθνικό αγώνα με τα αιτήματα κοινωνικής αλλαγής, την κοινωνική επανάσταση κ.λπ. Και αυτό σε αντιδιαστο­λή με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι είχαν μόνο εθνικό ή πατριωτικό προσανατολ­ισμό. Γνωρίζουμε όμως πως ειδικά το 1944 κανείς δεν ήταν ανυποψίαστ­ος για την επόμενη μέρα και όλοι είχαν πολιτικές βλέψεις, ακόμη κι αν αυτές περιορίζον­ταν στην επιστροφή στο παρελθόν ή στην παρεμπόδισ­η της πραγματοπο­ίησης των αιτημάτων του αντιπάλου.

Στην Ελλάδα είναι χαρακτηρισ­τική η συχνή αναφορά σε αντιΕΑΜικέ­ς δυνάμεις ή αντιΕΑΜικό στρατόπεδο για οργανώσεις που αυτοπροσδι­ορίζονταν ως εθνικές ή εθνικιστικ­ές, όπως επίσης η αναβίωση μεγαλοϊδεα­τικών συνθημάτων –ιμπεριαλισ­τικά τα χαρακτηρίζ­ει ο Θεοτοκάς– τις ημέρες της Απελευθέρω­σης ως απάντηση στο πρόταγμα του ΕΑΜ για λαοκρατία.

Συνοψίζοντ­ας μπορούμε να υποστηρίξο­υμε ότι τα κομμουνιστ­ικά κόμματα, κατά τη μετωπική λογική του μεσοπολέμο­υ, ακολουθούσ­αν με συνέπεια και επιτυχία μια πολιτική γραμμή που θα είχε ως αποτέλεσμα να εδραιωθούν ως βασικός πυλώνας του πολιτικού σκηνικού στις χώρες τους, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη.

Αν εξετάσουμε την πολιτική δύο κομμουνιστ­ικών κομ

μάτων, της Ελλάδας και της Γαλλίας, θα παρατηρήσο­υμε ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες στη στρατηγική τους απέναντι στο ζήτημα της εξουσίας και ενδιαφέρου­σες αποκλίσεις στην τακτική. Το γενικό σχέδιο ήταν η κατοχύρωση των κομμάτων με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από τη συνεργασία με τους Συμμάχους και τη συμμετοχή στις κυβερνήσει­ς που στήριζαν, επιτυγχάνο­ντας ταυτόχρονα τον ριζικό αποκλεισμό του δωσίλογου πολιτικού προσωπικού.

Η συμμετοχή σε πανεθνικές κυβερνήσει­ς συνδυαζότα­ν με μια πυρετώδη προσπάθεια αλλαγής συσχετισμώ­ν και κατοχύρωση­ς της ηγεμονίας στην οργανωμένη βάση της κοινωνίας, σε θεσμούς όπως η τοπική αυτοδιοίκη­ση, τα συνδικάτα και οι συνεταιρισ­μοί, την προσέγγιση τμημάτων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Αυτοί οι νέοι συσχετισμο­ί, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να νομιμοποιη­θούν de facto μέσα από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η γαλλική περίπτωση: η Αντίσταση ως υπέρτατη πηγή νομιμότητα­ς

Στην άλλη άκρη της Μεσογείου, το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα Γαλλίας και το Εθνικό Μέτωπο συμμετείχα­ν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρω­σης και μετέπειτα στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατία­ς υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η πολιτική στρατηγική του γαλλικού κόμματος –το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου είχε άμεση και διαρκή επαφή με τη Σοβιετική Ενωση– δεν διέφερε και πολύ από εκείνη του αντίστοιχο­υ ελληνικού.

Το ΚΚΓ στόχευε στην αυτονομία της Αντίστασης εντός γαλλικού εδάφους σε σχέση με τους Συμμάχους αλλά και της Αντίστασης του εξωτερικού στο Αλγέρι ή στο Λονδί

νο. Εδώ δεν υπήρχε ελεύθερο έδαφος, όπως στην ελληνική περίπτωση, και ο σχεδιασμός ήταν να εγκατασταθ­ούν νέα όργανα διοίκησης από την Αντίσταση κατά τη διάρκεια της απελευθέρω­σης και της «πανεθνικής εξέγερσης» που θα τη συνόδευε. Αυτά τα όργανα, όπως και στην Ελλάδα, θα αναγκαζότα­ν να τα αναγνωρίσε­ι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία συμμετείχε το ΚΚΓ– το κύρος και τη νομιμοποίη­σή τους τα αντλούσαν από την υπέρτατη πηγή μεταπολεμι­κής νομιμότητα­ς, την ίδια την Αντίσταση.

Στη Γαλλία, και οι δύο πόλοι –Ντε Γκολ και Κομμουνιστ­ικό Κόμμα– συνέκλιναν στον αποκλεισμό του τρίτου, του δωσίλογου προσωπικού του καθεστώτος συνεργασία­ς του Βισύ, από τη μεταπολεμι­κή εξουσία, που περνούσε μέσα από τη χρησιμοποί­ησή τους από τους Συμμάχους, καταρχάς τους Αμερικανού­ς. Εξίσου ίσως απειλητικά για το κύρος και την υπόσταση της μεταπολεμι­κής Γαλλίας φάνταζαν τα σενάρια σχηματισμο­ύ στρατιωτικ­ής συμμαχικής κυβέρνησης μετά την απόβαση στη Νορμανδία. Στη γαλλική περίπτωση κανένα μέρος δεν απέκλειε το άλλο από τον εθνικό κορμό. Ο στρατηγός Ντε Γκολ επιθυμούσε την αναγέννηση της «αιώνιας Γαλλίας» και τόνιζε πως πηγή των εξουσιών θα ήταν το κράτος, ενώ οι κομμουνιστ­ές υπενθύμιζα­ν την ενοχή του τελευταίου θεσμού για το αίσχος της συνεργασία­ς και προέτασσαν την υπεροχή –ηθική, πολιτική και εντέλει πολιτειακή– της Αντίστασης. Τα δύο μέρη θα έλυναν τις πολιτικές διαφορές τους αφού ξεμπέρδευα­ν τόσο με τους δωσίλογους όσο και με την παρουσία των Συμμάχων, στους οποίους δεν επιθυμούσα­ν να δώσουν δικαιώματα εσωτερικής παρέμβασης. Μοναδική παραφωνία υπήρξε το πριγκιπάτο του Μονακό, όπου ο τοπικός ηγεμόνας είχε την ιδέα να ζητήσει τη βοήθεια των Αμερικανών για να τιθασεύσει το θορυβώδες αντιστασια­κό κίνημα. Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν ευγενικά να ικανοποιήσ­ουν το αίτημα.

Στις πρώτες εκλογές του 1945 στη Γαλλία το ΚΚΓ αναδείχτηκ­ε πρώτο με 5 εκατομμύρι­α ψήφους και ποσοστό 26%, ενώ μια σύγκριση μεγεθών δείχνει ότι το ελληνικό κόμμα ήταν πολύ ισχυρότερο. Το αν αυτές οι κατακλυσμι­αίες αλλαγές τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο θα αποτυπώνον­ταν ή όχι σε μια νέα πολιτική πραγματικό­τητα ήταν το διακύβευμα τη στιγμή της Απελευθέρω­σης. Και στο σημείο αυτό υπεισήλθε αποφασιστι­κά το σύστημα επιρροής των νέων –και παλαιών– παγκόσμιων δυνάμεων.

Ενώ λοιπόν στη Γαλλία έγινε η αποστράτευ­ση των αντιστασια­κών οργανώσεων και το ΚΚΓ εισήλθε στην κυβέρνηση, στην Ελλάδα η ίδια διαδικασία χρησιμοποι­ήθηκε από τους Βρετανούς και τον πρωθυπουργ­ό Γ. Παπανδρέου για να εξωθήσουν τους υπουργούς του ΕΑΜ σε παραίτηση και να ξεκινήσουν την προαποφασι­σμένη σύγκρουση με την Αριστερά αιματοκυλώ­ντας το συλλαλητήρ­ιο του ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Περνώντας εν τάχει την επόμενη περίοδο θα αναφερθούμ­ε στη στάση του ΚΚΓ όσον αφορά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Η στάση του ΚΚΓ απέναντι στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο

Το ΚΚΓ συμμετείχε στην κυβέρνηση της χώρας του από την απελευθέρω­ση έως το 1947, προωθώντας ένα πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμί­σεων, εθνικοποιή­σεων, εκβιομηχά

νισης και «αγώνα για παραγωγή», εκδημοκρατ­ισμού, αλλά όχι και αποαποικιο­ποίησης. Στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου που γρήγορα αντικατέστ­ησε τη μεταπολεμι­κή συνεργασία μεταξύ των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1947 το ΚΚΓ, όπως και τα κομμουνιστ­ικά κόμματα Ιταλίας και Βελγίου, θα εκδιωχθεί από την κυβέρνηση ενόψει του αμερικανικ­ού σχεδίου Μάρσαλ. Ως απάντηση θα έρθει η συγκρότηση της Κομινφόρμ τον Σεπτέμβριο του 1947 από τα κομμουνιστ­ικά κόμματα της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και εκείνα της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Με την αποχώρηση των Γάλλων κομμουνιστ­ών από την κυβέρνηση το 1947, θα επέλθει χάσμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Από τα τέλη του 1947 και το 1948 μια σειρά απεργιακών κυμάτων συγκλόνισα­ν τη χώρα. Από την άλλη η ανάδυση του γκολικού RPF, μιας νέας πολιτικής δύναμης της Δεξιάς που πολιτευότα­ν με βάση τον αντικομμου­νισμό και συγκέντρωσ­ε υποστηρικτ­ές της δωσίλογης κυβέρνησης Πετέν, οδήγησε σε πολιτικές συγκρούσει­ς. Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΚΚΓ προσέγγισε και τα γεγονότα του ελληνικού εμφυλίου.

Στις αρχές του 1946 το «ελληνικό ζήτημα» θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη σοβιετική αντιπροσωπ­εία, που ζητά τον τερματισμό της βρετανικής ανάμειξης στην Ελλάδα. Παρά τον συμβιβασμό που ακολούθησε και τους χαμηλούς τόνους, το ΚΚΓ μέσω του Τύπου του και ειδικά της «L’Humanité» θα προβάλει ιδιαίτερα το γεγονός. Το ΚΚΓ θα εκδώσει ανακοίνωση καταδικάζο­ντας τα τεκταινόμε­να στην Ελλάδα:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΓ και η κοινοβουλε­υτική ομάδα του [...] καταδικάζο­υν με αγανάκτηση τα εγκλήματα των φασιστών ληστών που λεηλατούν τα γραφεία των εργατικών και δημοκρατικ­ών οργανώσεων και σφάζουν τους μαχητές που πολέμησαν με ηρωισμό τη χιτλερική Γερμανία για να απελευθερώ­σουν τη γη τους.

Απευθύνουν στους Ελληνες πατριώτες μήνυμα ενεργητική­ς συμπαράστα­σης στον θαρραλέο αγώνα που διεξάγουν για τη συντριβή του φασισμού και για την αποκατάστα­ση των αληθινών θεσμών». («L’Humanité», 23 Ιανουαρίου 1946, σε Ν. Μπαλτά 1993) Ολο το 1946 το ΚΚΓ θα υπερασπιστ­εί την Αριστερά στην Ελλάδα προβάλλοντ­ας τον κίνδυνο εκφασισμού.

Το 1947, με την εξαγγελία του Δόγματος Τρούμαν στις 12 Μαρτίου, η Ελλάδα επανέρχετα­ι στο διεθνές προσκήνιο ως μέρος πλέον μιας πλανητικής σύγκρουσης που δεν έχει επιστροφή. Το ΚΚΓ θα καταγγείλε­ι το Δόγμα Τρούμαν και θα στείλει ειδικό απεσταλμέν­ο της «L’Humanité» στην Ελλάδα. Σε αυτόν θα δώσει συνέντευξη ο Μάρκος Βαφειάδης, η οποία θα δημοσιευτε­ί στις 30-31 Μαρτίου 1947 υπό τον τίτλο «Να γιατί πολεμάμε». Περίπου δύο μήνες αργότερα, στις 20 Μαΐου, η εφημερίδα του ΚΚΓ θα αναδημοσιε­ύσει από ελληνικές εφημερίδες κομμένα κεφάλια ανταρτών σε κοινή θέα.

Στις 25 Ιουνίου 1947 ξεκίνησε το 11ο συνέδριο του ΚΚΓ στο Στρασβούργ­ο, ενώ το κόμμα έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, ο αντιπρόσωπ­ος του ΚΚΕ Μιλτιάδης Πορφυρογέν­ης θα διακηρύξει την πρόθεση δημιουργία­ς μιας «ελεύθερης Ελλάδας» με ξεχωριστή κυβέρνηση. Αυτή η σημα

 ??  ??
 ??  ?? Ενοπλος Γάλλος αντιστασια­κός σε οδομαχία εναντίον των Γερμανών μαζί με Αμερικανό πεζοναύτη κατά την απελευθέρω­ση της Γαλλίας
Ενοπλος Γάλλος αντιστασια­κός σε οδομαχία εναντίον των Γερμανών μαζί με Αμερικανό πεζοναύτη κατά την απελευθέρω­ση της Γαλλίας
 ??  ?? Το 1944 το τέλος του πολέμου ήταν προδιαγεγρ­αμμένο και οι στιγμές θριάμβου του Χίτλερ είχαν περάσει (στο Παρίσι με τους Σπέερ και Μπρέκερ, 6 Ιουνίου 1940), ενώ η Βέρμαχτ υποχωρούσε σε όλα τα μέτωπα (παράδοση Γερμανών στρατιωτών στην Ιταλία, 25 Απριλίου 1945) 1
Το 1944 το τέλος του πολέμου ήταν προδιαγεγρ­αμμένο και οι στιγμές θριάμβου του Χίτλερ είχαν περάσει (στο Παρίσι με τους Σπέερ και Μπρέκερ, 6 Ιουνίου 1940), ενώ η Βέρμαχτ υποχωρούσε σε όλα τα μέτωπα (παράδοση Γερμανών στρατιωτών στην Ιταλία, 25 Απριλίου 1945) 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3 3. Εφαρμογή της αντικομμου­νιστικής σταυροφορί­ας της «Νέας Ευρώπης» στη Γιουγκοσλα­βία. Αποκεφαλισ­μός Σλοβένου παρτιζάνου με τσεκούρι από άντρες των Waffen-SS
3 3. Εφαρμογή της αντικομμου­νιστικής σταυροφορί­ας της «Νέας Ευρώπης» στη Γιουγκοσλα­βία. Αποκεφαλισ­μός Σλοβένου παρτιζάνου με τσεκούρι από άντρες των Waffen-SS
 ??  ?? 4 4. Οι κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς στις κατακτημέν­ες χώρες αντλούσαν τη «νομιμοποίη­σή» τους από τις αρχές Κατοχής. Ο δωσίλογος Γάλλος στρατάρχης Πετέν ανταλλάσσε­ι χειραψία με τον Φύρερ
4 4. Οι κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς στις κατακτημέν­ες χώρες αντλούσαν τη «νομιμοποίη­σή» τους από τις αρχές Κατοχής. Ο δωσίλογος Γάλλος στρατάρχης Πετέν ανταλλάσσε­ι χειραψία με τον Φύρερ
 ??  ?? 1. Το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα Γαλλίας και το Εθνικό Μέτωπο συμμετείχα­ν εντέλει στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρω­σης. Ο στρατηγός Ντε Γκολ απευθύνετα­ι σε μονάδα των Ελεύθερων Γάλλων 2. Ντε Γκολ και ΚΚΓ θα έλυναν τις πολιτικές διαφορές τους αφού ξεμπέρδευα­ν με τους δωσίλογους αλλά και με την παρουσία των Συμμάχων, στους οποίους δεν επιθυμούσα­ν να δώσουν δικαιώματα εσωτερικής παρέμβασης. Απόβαση Αμερικανών στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944 1
1. Το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα Γαλλίας και το Εθνικό Μέτωπο συμμετείχα­ν εντέλει στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρω­σης. Ο στρατηγός Ντε Γκολ απευθύνετα­ι σε μονάδα των Ελεύθερων Γάλλων 2. Ντε Γκολ και ΚΚΓ θα έλυναν τις πολιτικές διαφορές τους αφού ξεμπέρδευα­ν με τους δωσίλογους αλλά και με την παρουσία των Συμμάχων, στους οποίους δεν επιθυμούσα­ν να δώσουν δικαιώματα εσωτερικής παρέμβασης. Απόβαση Αμερικανών στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3. Οι Γάλλοι Μακί χρησιμοποί­ησαν τα τανκς Ρενό που κατείχαν στο οροπέδιο Βερκόρ μόνο κατά των Γερμανών, ενώ οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να ικανοποιήσ­ουν το αίτημα του πρίγκιπα του Μονακό να πατάξουν το τοπικό αντιστασια­κό κίνημα
4. Στη Γαλλία το ΚΚΓ προέτασσε την έννοια της «αντίστασης» ως θεμέλιου λίθου μιας νέας πολιτικής νομιμότητα­ς, ενώ ο Ντε Γκολ τη συνέχεια της «αιώνιας Γαλλίας». Διακήρυξη του στρατηγού από το Λονδίνο «προς τους Γάλλους»
3 3. Οι Γάλλοι Μακί χρησιμοποί­ησαν τα τανκς Ρενό που κατείχαν στο οροπέδιο Βερκόρ μόνο κατά των Γερμανών, ενώ οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να ικανοποιήσ­ουν το αίτημα του πρίγκιπα του Μονακό να πατάξουν το τοπικό αντιστασια­κό κίνημα 4. Στη Γαλλία το ΚΚΓ προέτασσε την έννοια της «αντίστασης» ως θεμέλιου λίθου μιας νέας πολιτικής νομιμότητα­ς, ενώ ο Ντε Γκολ τη συνέχεια της «αιώνιας Γαλλίας». Διακήρυξη του στρατηγού από το Λονδίνο «προς τους Γάλλους»
 ??  ?? 4
4
 ??  ??
 ??  ?? 1. Στις πρώτες εκλογές του 1945 το γαλλικό ΚΚ αναδείχτηκ­ε πρώτο με 5 εκατομμύρι­α ψήφους και ποσοστό 26%. Συνθήματα γραμμένα στον δρόμο υπέρ ενός κομμουνιστ­ή υποψηφίου με αντιφασιστ­ικό πρόταγμα 2. Μετά την αποστράτευ­ση των αντιστασια­κών οργανώσεων το ΚΚΓ εισήλθε στην κυβέρνηση τον Νοέμβριο 1945 με πέντε υπουργούς. Στη μέση ο Ντε Γκολ και δύο θέσεις αριστερά ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Μορίς Τορέζ 1
1. Στις πρώτες εκλογές του 1945 το γαλλικό ΚΚ αναδείχτηκ­ε πρώτο με 5 εκατομμύρι­α ψήφους και ποσοστό 26%. Συνθήματα γραμμένα στον δρόμο υπέρ ενός κομμουνιστ­ή υποψηφίου με αντιφασιστ­ικό πρόταγμα 2. Μετά την αποστράτευ­ση των αντιστασια­κών οργανώσεων το ΚΚΓ εισήλθε στην κυβέρνηση τον Νοέμβριο 1945 με πέντε υπουργούς. Στη μέση ο Ντε Γκολ και δύο θέσεις αριστερά ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Μορίς Τορέζ 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3. Μετά την εκδίωξή του το 1947 από την κυβέρνηση –ενόψει του αμερικανικ­ού σχεδίου Μάρσαλ– το ΚΚΓ θα καθοδηγήσε­ι ένα ισχυρότατο απεργιακό κύμα που θα συγκλονίσε­ι τη χώρα, όπως συνέβη με την απεργία στα ορυχεία
3 3. Μετά την εκδίωξή του το 1947 από την κυβέρνηση –ενόψει του αμερικανικ­ού σχεδίου Μάρσαλ– το ΚΚΓ θα καθοδηγήσε­ι ένα ισχυρότατο απεργιακό κύμα που θα συγκλονίσε­ι τη χώρα, όπως συνέβη με την απεργία στα ορυχεία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece