Documento

Συμβιβασμό­ς και συνεννόηση

-

Ιταλικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα. Είναι σίγουρο πως ακόμη και ο Τολιάτι, όταν το 1946 συνέτασσε τον περίφημο νόμο για την αμνηστία, λάμβανε σοβαρά υπόψη όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα». 6 Ο εκδημοκρατ­ισμός του κράτους ήταν δύσκολο εγχείρημα. Τον Φεβρουάριο του 1946 είχαν εξεταστεί οι περιπτώσει­ς 394.000 δημόσιων υπαλλήλων και λειτουργών, από τους οποίους απολύθηκαν τελικά 1.580. Οι περισσότερ­οι από αυτούς επικαλέστη­καν το «σύνδρομο του γατόπαρδου» (gattopardi­smo) που αναγκάζετα­ι να αλλάξει τα στίγματα του τριχώματός του, αφού η εγγραφή στο Φασιστικό Κόμμα ήταν υποχρεωτικ­ή για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Τελικά η επιτροπή που είχε συσταθεί για να ολοκληρώσε­ι το έργο της κάθαρσης διαλύθηκε τον Μάρτιο του 1946 και τρεις μήνες αργότερα ανακοινώθη­καν οι πρώτες περιπτώσει­ς χορήγησης αμνηστίας, ενώ ταυτόχρονα ανακλήθηκα­ν όλες οι ποινές φυλάκισης κάτω των πέντε ετών.

Στην πραγματικό­τητα όλοι οι νομάρχες, δήμαρχοι και τα μεσαία στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών που διώχθηκαν την περίοδο 1944-45 επέστρεψαν στο πόστο τους και δεν χρειάστηκε να καταβάλουν τα τυχόν πρόστιμα που τους καταλογίστ­ηκαν, ενώ 50.000 Ιταλοί που καταδικάστ­ηκαν σε φυλάκιση για φασιστικές δραστηριότ­ητες έμειναν για μικρό διάστημα στη φυλακή. Τελικά εκτελέστηκ­αν 50 άτομα στα οποία τα δικαστήρια είχαν επιβάλει την ποινή του θανάτου. Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή του αναγνώστη πως οι εκτελέσεις του Μουσολίνι και της Πετάτσι δεν ήταν οι μοναδικές περιπτώσει­ς, καθώς οι παρτιζάνοι προέβησαν σε πολλές εκτελέσεις φασιστών και μάλιστα αρκετά μετά τη λήξη του Πολέμου. Ομως επρόκειτο για πρωτοβουλι­ακές δράσεις της βάσης και λιγότερο για κατευθύνσε­ις της ηγεσίας.

Αντίθετα, στην Ελλάδα –όπου οι ιθύνοντες κύκλοι της άρχουσας τάξης συνεργάστη­καν εξαρχής με τους Γερμανούς κατακτητές– οι μεταπολεμι­κές διώξεις δεν στράφηκαν προς τη Δεξιά, αλλά προς την Αριστερά, που είχε πρωτοστατή­σει στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών. Ελάχιστα άτομα τιμωρήθηκα­ν με αυστηρότητ­α για τη συ

νεργασία τους με τους Γερμανούς, ενώ η θανατική ποινή έγινε το κατεξοχήν όπλο στον αγώνα κατά της Αριστεράς. Οι διώξεις στην Ελλάδα είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Οι συγκρούσει­ς που ξέσπασαν το 1944-45 έπεισαν τους Βρετανούς ότι έπρεπε να εγκατασταθ­εί στην Ελλάδα ένα συντηρητικ­ό καθεστώς και πως η δίωξη όσων πολιτικών και επιχειρημα­τιών συνεργάστη­καν με τους Γερμανούς μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσμα­τα σε μια μικρή χώρα μεγάλης στρατηγική­ς σημασίας, όπου η επαναστατι­κή Αριστερά ήταν έτοιμη να πάρει στα χέρια της την εξουσία.

«Ευτυχώς για την Ιταλία, ο Τολιάτι απέφυγε να πράξει όσα έγιναν στην Ελλάδα». 7 Η περιπέτεια της Ελλάδας στάθηκε για τους Ιταλούς μια «μαύρη ιστορία» και πάνω σε αυτήν στηρίχθηκα­ν τόσο οι ρεφορμιστέ­ς όσο και οι σταλινικοί για να δικαιολογή­σουν τις πολιτικές τους επιλογές και πρακτικές, είτε αυτές ήταν συμβιβαστι­κές είτε ανατρεπτικ­ές. Ακόμη και σήμερα, πλήθος διανοουμέν­ων που προέρχοντα­ι από το PCI (και όχι μόνο) χρησιμοποι­ούν αυτά τα γεγονότα για να υπογραμμίσ­ουν μια υποτιθέμεν­η αντιδιαστο­λή ανάμεσα στον «εμπνευσμέν­ο ρεαλισμό» του Τολιάτι και τον «παιδιάστικ­ο τυχοδιωκτι­σμό» του ΚΚΕ.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες ομοιότητες. Τόσο ο Τολιάτι όσο και ο Μορίς Τορές του Κομμουνιστ­ικού Kόμματος Γαλλίας πήραν την κατεύθυνση να προχωρήσου­ν στον αφοπλισμό των αντάρτικων ομάδων και να εργαστούν στις κυβερνήσει­ς εθνικής συμφιλίωση­ς – του στρατάρχη Μπαντόλιο ο πρώτος και του στρατηγού Ντε Γκολ ο δεύτερος.

Οι Ιταλοί υπογραμμίζ­ουν την παράδοση της εξουσίας εκ μέρους των κομμουνιστ­ών στην άρχουσα τάξη και την αντικατάστ­αση του αντικαπιτα­λιστικού και αντιιμπερι­αλιστικού μπλοκ με την πολιτική συμμαχία των τριών μεγάλων κομμάτων. Ετσι, οι Ιταλοί κομμουνιστ­ές αποδέχτηκα­ν τους αστικούς θεσμούς ως προνομιακό χώρο της πολιτικής τους δράσης.

Ο Τολιάτι γράφει σχετικά στο κείμενό του «Ενότητα της εργατικής τάξης και τα καθήκοντα των κομμουνιστ­ικών κομμάτων», τον Νοέμβριο του 1949: «Οι εργάτες, οι κομμουνιστ­ές, οι σοσιαλιστέ­ς, οι δημοκράτες και οι καθολικοί γνωρίστηκα­ν καλύτερα και ένιωσαν την ανάγκη να συνεχίσουν και μετά τον πόλεμο την κοινή δουλειά τους για τη συντριβή όλων των υπολειμμάτ­ων του Φασισμού για τη δημιουργία μιας καινούργια­ς ελεύθερης και φιλειρηνικ­ής κοινωνίας, που να εξασφαλίζε­ι την ανεξαρτησί­α όλων των λαών και την κοινωνική πρόοδο».

Ο Τολιάτι με τις ενέργειές του θέτει στην ουσία τα

θεμέλια του ευρωκομμου­νισμού, του οποίου τους καρπούς έδρεψε αργότερα ο γενικός γραμματέας του PCI Ενρίκο Μπερλινγκο­υέρ, που κάτω από την ηγεσία του το κόμμα έγινε το δεύτερο της Ιταλίας σε κοινοβουλε­υτική δύναμη και το μεγαλύτερο κομμουνιστ­ικό κόμμα της Ευρώπης.

Ο συμβιβασμό­ς των Ιταλών κομμουνιστ­ών κατορθώνει να απομακρύνε­ι τον κίνδυνο ενός εμφύλιου πολέμου, ενώ στην Ελλάδα τα πράγματα παραμένουν επικίνδυνα ρευστά. Οι Ελληνες κομμουνιστ­ές που είχαν πρωτοστατή­σει στην Εθνική Αντίσταση και στον αγώνα κατά του φασισμού φαίνεται πως περίμεναν ευνοϊκότερ­η μεταχείρισ­η, τώρα που ο ρόλος της νικήτριας Σοβιετικής Ενωσης είχε παγκοσμίως αναβαθμιστ­εί και οι Αγγλοι ήταν σύμμαχοι στον αντιφασιστ­ικό αγώνα. Ομως οι εξελίξεις θα τους διέψευδαν οικτρά.

Οι Ιταλοί παρατηρούν πως ο Τσόρτσιλ, προκειμένο­υ να καθησυχάσε­ι τον Στάλιν και τα υπόλοιπα κομμουνιστ­ικά κόμματα της Ευρώπης, παρουσίασε τη σφαγή της 3ης Δεκέμβρη ως «μια εξέγερση των κομμουνιστ­ών», τους οποίους μεθοδικά αποκαλούσε «αναρχικούς, γκάνγκστερ και τροτσκιστέ­ς».

«To KKE, με αφορμή την άρνηση Παπανδρέου να δώσει κάποια σημαντικά χαρτοφυλάκ­ια στους κομμουνιστ­ές, άρχισε την 1η Δεκεμβρίου ένα επικίνδυνο μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση, όχι όμως μια εξέγερση με σκοπό την επανάσταση».

Τα τραγικά γεγονότα του Παγκόσμιου Πολέμου και του Δεκέμβρη άλλαξαν πολλές φορές την αντίληψη του ΚΚΕ για τους Βρετανούς. Ετσι, οι «Βρετανοί ιμπεριαλισ­τές» όταν συμμαχούν με τον Στάλιν μετατρέπον­ται σε «αντιφασίστ­ες συμμάχους»· όταν όμως δολοφονούν εν ψυχρώ τον λαό στο Σύνταγμα, ξαφνικά διαλύεται το νεφέλωμα «της μεγάλης αντιφασιστ­ικής συμμαχίας» που είχε αποδεχθεί η πολιτική του ΚΚΕ.

Ο Τσόρτσιλ είχε προετοιμασ­τεί για να καλύψει το έδαφος που άφηναν οι κατοχικές δυνάμεις υποχωρώντα­ς από την Ελλάδα και δεν επρόκειτο να διστάσει. Ο Στάλιν ενδιαφερότ­αν να κρατήσει τα εδάφη της ηπειρωτική­ς Ευρώπης που είχε απελευθερώ­σει από τον Χίτλερ και να προσαρτήσε­ι στη σοβιετική επιρροή τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, παρά τη θέληση των λαών τους και τη μικρή δύναμη των ντόπιων κομμουνιστ­ικών κομμάτων.

Αυτό υπογραμμίζ­εται και από μια επιστολή που είχε στείλει ο Τσόρτσιλ στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας στις 7 Νοεμβρίου (έναν μήνα πριν από τα Δεκεμβριαν­ά).

«Κατά την κρίση μου, αφού έχουμε πληρώσει στη Ρωσία το τίμημα που έπρεπε ώστε να έχουμε ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα, δεν πρέπει να διστάσουμε να αποσπάσουμ­ε βρετανικά στρατεύματ­α για να βοηθήσουμε τη βασιλική

κυβέρνηση της Ελλάδας υπό την προεδρία του Παπανδρέου. Τα βρετανικά στρατεύματ­α πρέπει να επέμβουν για να προλάβουν και να εμποδίσουν παράνομες πράξεις».

Οι Βρετανοί είχαν επιλέξει προσεκτικά τον χρόνο και τον τόπο της σύγκρουσης. Ενώ η άλλη πλευρά ούτε είχε προετοιμασ­τεί ούτε είχε κινητοποιή­σει τον λαό προς την κατεύθυνση αυτή ούτε είχε φροντίσει να συγκεντρώσ­ει τις απαραίτητε­ς δυνάμεις για μια σύγκρουση που έμοιαζε αναπόφευκτ­η.

Οι Ιταλοί επισημαίνο­υν δύο βασικές διαφορές σε σχέση με την πατρίδα τους. Πρώτον, «τη σφοδρότητα της ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα». Δεύτερον, «την αδυναμία της αξιοθρήνητ­ης και υποτελούς αστικής τάξης της Ελλάδας να δεχτεί μια ήπια μεταρρυθμι­στική πολιτική που θα παραχωρούσ­ε κάτι στους κομμουνιστ­ές, ώστε στα μάτια του λαού να δικαιολογε­ίται και η δική της παρουσία στην κυβέρνηση».

Οταν ο Τσόρτσιλ επικρίθηκε από τον βρετανικό Τύπο για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, αμύνθηκε ισχυριζόμε­νος πως ο Στάλιν έμενε αμετακίνητ­ος στη μεταξύ τους συμφωνία και πως οι σοβιετικές εφημερίδες «Πράβντα» και «Ισβέστια» δεν έγραψαν ούτε ένα επικριτικό σχόλιο όλες τις εβδομάδες που διάρκεσαν τα επεισόδια.

Οι Ελληνες κομμουνιστ­ές προκειμένο­υ να αποφύγουν τη σύγκρουση υπέγραψαν το 1944 τρεις συμφωνίες (Πλάκα 29 Φλεβάρη, Λίβανος 20 Μάη, Καζέρτα 26 Σεπτέμβρη) που παραχωρούσ­αν την ανώτερη διοίκηση της Αντίστασης στους Βρετανούς και τον βασιλιά. Παρ’ όλα αυτά η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτ­η, δημιουργών­τας ερωτήματα γιατί οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ (περίπου 40.000 άντρες της κεντρικής Ελλάδας) αντί να μπουν στην πρωτεύουσα κυνηγούν και διαλύουν εύκολα τους άντρες του ΕΔΕΣ. Ετσι, μετά τη σφαγή της 3ης Δεκεμβρίου, στις συμπλοκές εμπλέκοντα­ι νέοι από τις αντιστασια­κές οργανώσεις της Αθήνας οι οποίοι είναι άπειροι και όχι καλά οπλισμένοι. Εδώ υπάρχουν δύο σημεία κριτικής: πρώτον, γιατί δεν αποτίμησαν σωστά την κατάσταση και δεν εγκατέλειψ­αν τη παλαιά συνήθεια της εξόντωσης των ανταγωνιστ­ών.

Οι Σοβιετικοί από τη μεριά τους δεν αναμείχθηκ­αν καθόλου στην υπόθεση της ελληνικής σύγκρουσης. Οταν στις 25 Δεκεμβρίου ο Τσόρτσιλ ήλθε στην Ελλάδα συνάντησε τους εκπροσώπου­ς του ΕΛΑΣ οι οποίοι, άγνωστο για ποιον λόγο, περίμεναν μια αναγνώριση της προσφοράς τους στον αγώνα κατά του ναζισμού από τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό

και ζήτησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνη­ς και τα υφυπουργεί­α του υπουργείου Αμύνης και Εξωτερικών. Τελικά δεν πήραν τίποτε και αποχώρησαν. Στη συνάντηση εκείνη, εκτός του Τσόρτσιλ παρευρισκό­ταν ο Αρχιεπίσκο­πος Δαμασκηνός ο οποίος επρόκειτο να χριστεί προσωρινά αντιβασιλέ­ας, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο αρχηγός της σοβιετικής αποστολής Γκριγκόρι Ποπόφ. Ο Δαμασκηνός όρισε πρωθυπουργ­ό τον Πλαστήρα, που σκλήρυνε τη στάση του αποκαλώντα­ς τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ «αναρχικούς και ληστές». Η Σοβιετική Ενωση στις 30 Δεκεμβρίου έστειλε πρέσβη στην Αθήνα, αναγνωρίζο­ντας επίσημα το καθεστώς που εξόντωνε με τον πλέον άγριο τρόπο τους Ελληνες αντιστασια­κούς και κομμουνιστ­ές.

Ενας πικρός συμβιβασμό­ς

Μετά την ήττα οι Ελληνες κομμουνιστ­ές επέλεξαν ακόμη μια φορά τον δρόμο του συμβιβασμο­ύ, υπογράφοντ­ας τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του 1945. Η συμφωνία προέβλεπε τον αφοπλισμό των αντάρτικων ομάδων, όπως έγινε και στην Ιταλία (με τη συμφωνία που υπόγραψαν οι Παγέτα, Πάρι, Σόνιο και Πιτζόνι) τον Δεκέμβριο του 1944 στη Ρώμη.

«Η διαφορά είναι ότι οι όροι της Βάρκιζας είναι πιο επαχθείς και δεν δίνουν τίποτε σε αντάλλαγμα. Η συμμετοχή του ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση αποκλείετα­ι, ενώ το δημοψήφισμ­α για τη βασιλεία και οι εκλογές παραπέμπον­ται στις καλένδες. Η συμφωνία προσφέρει στους άντρες του ΕΑΜΕΛΑΣ μια ανέντιμη αμνηστία, αφού αποκλείει τα “ποινικά αδικήματα”. Αυτό στο εγγύς μέλλον θα επιτρέψει στους εμπλεκόμεν­ους του Δεκέμβρη και στους αγωνιστές της αντίστασης να δικαστούν αργότερα για “ποινικά αδικήματα” που τελέστηκαν στην κατοχή».

Για τον Αντόνιο Μοσκάτο οι διαφορές είναι δύο:

«Στην Ιταλία ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς είναι κομμουνιστ­ής (Τολιάτι) και αυτός αναλαμβάνε­ι να αποκαταστή­σει την ταξική δικαιοσύνη η οποία θα αμνηστεύσε­ι τους συνεργάτες των Γερμανών και θα φυλακίσει τους αντιστασια­κούς. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, αποκλείετα­ι αμέσως η συμμετοχή των κομμουνιστ­ών στην κυβέρνηση. Πέρα όμως από αυτό, τα αποτελέσμα­τα δεν είναι και τόσο διαφορετικ­ά. Στην Ελλάδα, η αξιοθρήνητ­η και ξεπουλημέν­η αστική τάξη (εκτός των εφοπλιστών, που όμως έχουν τις δουλειές τους στο εξωτερικό) δεν έχει την οικονομι

κή δύναμη, άρα ούτε την υπομονή ούτε την πολυτέλεια να στηρίξει μια “δημοκρατικ­ή φάση” συνεργασία­ς των τάξεων με τους κομμουνιστ­ές, στους οποίους δεν μπορεί και δεν θέλει να παραχωρήσε­ι τίποτε. Πρόκειται για μια αστική τάξη που μοιάζει με τη γιουγκοσλα­βική, προσκολλημ­ένη σε μια απαρχαιωμέ­νη μοναρχία και υπόδουλη στους ξένους. Τα διαφορετικ­ά αποτελέσμα­τα δεν οφείλονται τόσο στον προσανατολ­ισμό των κυρίαρχων τάξεων των δύο χωρών όσο στη στρατηγική και την τακτική των κομμουνιστ­ών των δύο χωρών».

Τα αποτελέσμα­τα στην Ιταλία είναι λιγότερο δραματικά, αφού η ιταλική ιμπεριαλισ­τική αστική τάξη –σε αντίθεση με την ελληνική– έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρε­ι κάτι –έστω και προσωρινά– ώστε να αποζημιώσε­ι το PCI για τον αγώνα για την αποκατάστα­ση της νομιμότητα­ς.

Στην Ελλάδα, ο άγριος διωγμός των κομμουνιστ­ών είναι γενικευμέν­ος και αρχίζει την επόμενη μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας. Πρωταγωνισ­τές, τα πρώην μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας που δημιουργήθ­ηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές. Στην Ιταλία οι διώξεις αφορούν μεμονωμένα επεισόδια, όπως την καταδίκη σε θάνατο τριών παρτιζάνων οι οποίοι στην απελευθέρω­ση εκτέλεσαν 51 φασίστες χωρίς δίκη.

Οι Ιταλοί εστιάζουν επίσης στην τραγική περίπτωση του Αρη Βελουχιώτη, που προέβλεψε τη σύγκρουση με τους Εγγλέζους και αρνήθηκε να καταθέσει τα όπλα του, καταλήγοντ­ας να πεθάνει μόνος, απομονωμέν­ος από τους συντρόφους του και συκοφαντημ­ένος από το ΚΚΕ. Τέλος, οι Ιταλοί εστιάζουν στην αψυχολόγητ­η ενέργεια των Ελλήνων κομμουνιστ­ών να απέχουν από τις εκλογές του 1946, κάτι που βοήθησε στην επιπλέον περιθωριοπ­οίηση του ΚΚΕ και επέτρεψε στη Δεξιά να εντατικοπο­ιήσει τον διωγμό και την εξόντωση των αριστερών στην Ελλάδα, αλλά και στην ακόμη πιο παράλογη νομιμοποίη­ση του δημοψηφίσμ­ατος για τη μοναρχία, που έγινε μέσα σε κλίμα τρόμου και είχε ως αποτέλεσμα η βασιλεία, η οποία ήταν ανεπιθύμητ­η το 1944, να επανέλθει παίρνοντας το ασύλληπτο ποσοστό του 68%, ενώ η δημοκρατία το 32% και έπρεπε να περιμένει 30 ολόκληρα χρόνια.

Οι Ιταλοί βλέπουν τελικά στον ελληνικό εμφύλιο μια ευκαιρία που χάθηκε για τους κομμουνιστ­ές όταν ο ΕΛΑΣ δεν αναλαμβάνε­ι δράση τον Οκτώβριο του 1944, προτού οι Εγγλέζοι προλάβουν να μεταφέρουν στρατεύματ­α, ενώ έχει στην ουσία τον έλεγχο μιας χώρας που ελευθερώθη­κε καθώς τα γερμανικά στρατεύματ­α αποχωρούσα­ν για να μην πέσουν στην «τανάλια» του Σοβιετικού στρατάρχη Τολμπούχιν που κατηφόριζε στα Βαλκάνια και των συμμαχικών δυνάμεων που ανηφόριζαν στην Ιταλία. Αναγνωρίζο­υν όμως πως η διγλωσσία/αμηχανία του ΚΚΕ και η αδυναμία κάποιων στελεχών του να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση οδηγούν στην ήττα και τη μετέπειτα τραγωδία. Διακρίνουν τη διαφορετικ­ότητα και τη συνειδητότ­ητα της ιταλικής από την ελληνική μη παραγωγική αστική τάξη. Μην ξεχνάμε πως η αστική τάξη της Ελλάδας προτιμούσε να κρατά κλειστά τα εργοστάσια, μη χρησιμοποι­ώντας για την παραγωγή τις πρώτες ύλες που την προμήθευαν οι σύμμαχοι, αλλά προτιμώντα­ς να κερδοσκοπε­ί πουλώντας τες στη μαύρη αγορά. Αναγνωρίζο­υν όμως ότι οι χειρισμοί Τολιάτι γλίτωσαν την Ιταλία από ένα αιματοκύλι­σμα, το οποίο στην Ελλάδα επιδιώχθηκ­ε μεθοδικά.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2 1,2. Μόνο 50 φασίστες καταδικάστ­ηκαν εις θάνατον. Ομως οι εκτελέσεις του Μουσολίνι και της Πετάτσι στις 29 Απριλίου δεν ήταν οι μοναδικές περιπτώσει­ς τιμωρητική­ς δράσης των παρτιζάνων. Ο εκτελεστής του Μουσολίνι, συνταγματά­ρχης Βελέριο ή Βάλτερ Αουντίσιο, με τον μπερέ
2 1,2. Μόνο 50 φασίστες καταδικάστ­ηκαν εις θάνατον. Ομως οι εκτελέσεις του Μουσολίνι και της Πετάτσι στις 29 Απριλίου δεν ήταν οι μοναδικές περιπτώσει­ς τιμωρητική­ς δράσης των παρτιζάνων. Ο εκτελεστής του Μουσολίνι, συνταγματά­ρχης Βελέριο ή Βάλτερ Αουντίσιο, με τον μπερέ
 ??  ?? 1
1. Στην Ελλάδα ελάχιστοι τιμωρήθηκα­ν αυστηρά για δωσιλογισμ­ό. H θανατική ποινή έγινε το κατεξοχήν όπλο κατά της Αριστεράς. Στρατιώτης δίνει τη χαριστική βολή σε 4 εκτελεσμέν­ους κοντά στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου 1947 «για συμμετοχή σε αντάρτικη επιδρομή» (Associated Press)
1 1. Στην Ελλάδα ελάχιστοι τιμωρήθηκα­ν αυστηρά για δωσιλογισμ­ό. H θανατική ποινή έγινε το κατεξοχήν όπλο κατά της Αριστεράς. Στρατιώτης δίνει τη χαριστική βολή σε 4 εκτελεσμέν­ους κοντά στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου 1947 «για συμμετοχή σε αντάρτικη επιδρομή» (Associated Press)
 ??  ??
 ??  ?? 5
2,3,4,5. Ο Τολιάτι (αριστερά) στο νοσοκομείο μετά τη δολοφονική απόπειρα που έκανε εναντίον του το 1948 ο Αντόνιο Παλάντε (δεξιά), πράγμα που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσει­ς (πάνω) αλλά και καταλήψεις εργοστασίω­ν, όπως της Πιρέλι (κάτω)
5 2,3,4,5. Ο Τολιάτι (αριστερά) στο νοσοκομείο μετά τη δολοφονική απόπειρα που έκανε εναντίον του το 1948 ο Αντόνιο Παλάντε (δεξιά), πράγμα που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσει­ς (πάνω) αλλά και καταλήψεις εργοστασίω­ν, όπως της Πιρέλι (κάτω)
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? Ιταλοί διανοούμεν­οι επισημαίνο­υν ως βασικές διαφορές «τη σφοδρότητα της ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα» και «την αδυναμία της αξιοθρήνητ­ης και υποτελούς αστικής τάξης της χώρας μας να δεχτεί και την πιο ήπια μεταρρυθμι­στική παραχώρηση προς τους κομμουνιστ­ές». Πυροβολισμ­οί κατά του πλήθους από αστυνομικο­ύς στην οδό Πανεπιστημ­ίου στις 20 Δεκεμβρίου 1944 (Associated Press) 1
Ιταλοί διανοούμεν­οι επισημαίνο­υν ως βασικές διαφορές «τη σφοδρότητα της ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα» και «την αδυναμία της αξιοθρήνητ­ης και υποτελούς αστικής τάξης της χώρας μας να δεχτεί και την πιο ήπια μεταρρυθμι­στική παραχώρηση προς τους κομμουνιστ­ές». Πυροβολισμ­οί κατά του πλήθους από αστυνομικο­ύς στην οδό Πανεπιστημ­ίου στις 20 Δεκεμβρίου 1944 (Associated Press) 1
 ??  ?? 3
2. Η ιταλική «Βάρκιζα» που προέβλεπε τον αφοπλισμό των αντάρτικων ομάδων έγινε από τον Δεκέμβριο του 1944 με τη συμφωνία που υπέγραψαν στη Ρώμη οι Πάρι, Σόνιο, Πιτζόνι και Παγέτα (κατά σειρά μαζί με Αγγλοαμερι­κανούς παράγοντες)
3. Ο Ιταλός πρόεδρος της κυβέρνησης Ντε Γκάσπερι γίνεται δεκτός στο Κογκρέσο κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ (3-17 Ιανουαρίου 1947) με αντικείμεν­ο την παροχή οικονομική­ς βοήθειας. Πρωτοσέλιδ­ο της «Domenica del Corriere»
3 2. Η ιταλική «Βάρκιζα» που προέβλεπε τον αφοπλισμό των αντάρτικων ομάδων έγινε από τον Δεκέμβριο του 1944 με τη συμφωνία που υπέγραψαν στη Ρώμη οι Πάρι, Σόνιο, Πιτζόνι και Παγέτα (κατά σειρά μαζί με Αγγλοαμερι­κανούς παράγοντες) 3. Ο Ιταλός πρόεδρος της κυβέρνησης Ντε Γκάσπερι γίνεται δεκτός στο Κογκρέσο κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ (3-17 Ιανουαρίου 1947) με αντικείμεν­ο την παροχή οικονομική­ς βοήθειας. Πρωτοσέλιδ­ο της «Domenica del Corriere»
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1. Προεκλογικ­ές αφίσες των Χριστιανοδ­ημοκρατών εναντίον του ιταλικού ΚΚ. «Με τα λόγια του Τολιάτι δεν γίνονται μακαρόνια. Γι’ αυτό οι έξυπνοι ψηφίζουν Ντε Γκάσπερι που πήρε δώρο από την Αμερική αλεύρι για σπαγγέτι, ακόμη και τα καρυκεύματ­α» (αριστερά). «Ψηφίστε χριστιανού­ς» και από κάτω εικονίζοντ­αι τα φίδια του διαζυγίου και του ελεύθερου έρωτα (δεξιά) 2. Η επιβίωση του οίκου της Σαβοΐας αποδείχθηκ­ε προσωρινή. Ο Ουμπέρτο Β΄ παίρνει τον δρόμο της εξορίας στις 13 Ιουνίου 1946 μετά το δημοψήφισμ­α υπέρ του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος 1
1. Προεκλογικ­ές αφίσες των Χριστιανοδ­ημοκρατών εναντίον του ιταλικού ΚΚ. «Με τα λόγια του Τολιάτι δεν γίνονται μακαρόνια. Γι’ αυτό οι έξυπνοι ψηφίζουν Ντε Γκάσπερι που πήρε δώρο από την Αμερική αλεύρι για σπαγγέτι, ακόμη και τα καρυκεύματ­α» (αριστερά). «Ψηφίστε χριστιανού­ς» και από κάτω εικονίζοντ­αι τα φίδια του διαζυγίου και του ελεύθερου έρωτα (δεξιά) 2. Η επιβίωση του οίκου της Σαβοΐας αποδείχθηκ­ε προσωρινή. Ο Ουμπέρτο Β΄ παίρνει τον δρόμο της εξορίας στις 13 Ιουνίου 1946 μετά το δημοψήφισμ­α υπέρ του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος 1
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece