Documento

Με «βελόνα και κλωστή» κεντούσαν τα… κονδύλια

Κόλαφος η έκθεση ελεγκτών για το πάρτι που έστρωσε τον δρόμο στα τωρινά «μαγειρέματ­α»

- Νίκος Σπυρόπουλο­ς

Εν συντομία

Συνέχεια αποκαλύψεω­ν από το Documento για το τεράστιο φαγοπότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τα όσα καταγράφον­ται στο πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών της Γενικής Επιθεώρηση­ς Δημόσιας Διοίκησης.

Γιατί ενδιαφέρει

Μέχρι και εισαγγελεί­ς χαρακτήρισ­αν το ΚΕΕΛΠΝΟ «offshore του δημοσίου»…

Φως στις σκοτεινές υποθέσεις του τεράστιου και πολυετούς πάρτι στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ ρίχνει το νέο πόρισμα των ελεγκτών της Γενικής Επιθεώρηση­ς Δημόσιας Διοίκησης. Μετά τα ευρήματα του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) το 2016 και της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, νέα στοιχεία που καταγράφον­ται στην πολυσέλιδη έρευνα αποκαλύπτο­υν μεταξύ άλλων πώς μοιράστηκα­ν εκατομμύρι­α ευρώ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμη και σε ανύπαρκτα ΜΜΕ. Μια τακτική που φαίνεται να ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίφημη λίστα Πέτσα ώστε να μοιράσει με αδιαφανή κριτήρια –και με πάτημα τον κορονοϊό– 20 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης-φαντάσματα ή μηδαμινής επισκεψιμό­τητας.

Στο σχεδόν 500 σελίδων πόρισμα, το οποίο περιλαμβάν­εται στη

δικογραφία που έχει σχηματιστε­ί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και για την οποία ήδη έχουν σταλεί σε πολλά στελέχη και εργαζόμενο­υς του ΚΕΕΛΠΝΟ κλήσεις προς εξηγήσεις ως ύποπτα τέλεσης σοβαρότατω­ν αδικημάτων, ξεδιπλώνετ­αι το μεγάλο φαγοπότι. Κι αυτό στον φορέα τον οποίο η εισαγγελέα­ς εφετών που εξέταζε άλλες αμαρτωλές υποθέσεις, όπως αυτή των 140 παράνομων ρουσφετοπρ­οσλήψεων, είχε χαρακτηρίσ­ει τον Οκτώβριο του 2019 «offshore του ελληνικού δημοσίου».

Τα «χαμένα» έγγραφα

Τον Νοέμβριο του 2018 το Documento αποκάλυψε ότι οι επιθεωρητέ­ς είχαν εντοπίσει μια κρύπτη έναν μήνα νωρίτερα στο πλαίσιο της προκαταρκτ­ικής έρευνας. Πτυχές του πορίσματος αυτής ακριβώς της έρευνας φέρνουμε στο φως σήμερα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, από εκείνη την έφοδο των ελεγκτών ανακαλύφθη­καν «χαμένα» έως τότε έγγραφα, μεταξύ των οποίων πλήθος τιμολογίων που αφορούσαν συναλλαγές με ΜΜΕ. Μόνο για τη χρήση του 2014 στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1,7 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά συγκαταλέγ­ονται και στοιχεία συναλλαγών για το ανύπαρκτο σάιτ που κατέστη σήμα κατατεθέν της ρεμούλας. Το περίφημο velonakaik­lwsti.gr, ιδιοκτησία­ς, όπως αποκαλύπτε­ται στο πόρισμα, του εκδότη των «Παραπολιτι­κών» Γιάννη Κουρτάκη. Ιστοσελίδε­ς και εταιρείες συμφερόντω­ν του «γαλάζιου» εκδότη φέρεται να έλαβαν μόνο για το 2014 πάνω από 1 εκατ.

ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο διαφημιστι­κής δαπάνης.

Πώς είχε στηθεί το κόλπο

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα, στο πόρισμα καταγράφετ­αι αναλυτικά πώς είχε στηθεί η όλη διαδικασία ώστε ανύπαρκτα, νεοϊδρυθέν­τα και παντελώς άγνωστα ΜΜΕ να εισπράττου­ν χιλιάδες ευρώ από τη μεγέθους εκατομμυρί­ων ευρώ διαφημιστι­κή πίτα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το όνομα της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου, συζύγου του Σταμάτη Πουλή (αμφότεροι διωκόμενοι σε άλλες υποθέσεις στο αμαρτωλό κέντρο), δεσπόζει ανάμεσα στα ευρήματα των ελεγκτών. Πώς έπαιρναν λοιπόν χρήματα ακόμη και ιστοσελίδε­ς-φαντάσματα;

Η διορισμένη σήμερα στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη ως προϊσταμέν­η τότε του τμήματος διοικητικο­ύ συντονισμο­ύ έδινε θετικές εισηγήσεις –σύμφωνα με τους ελεγκτές– προς τον άλλοτε «ισόβιο διευθυντή» και καταδικασμ­ένο σήμερα πρωτοδίκως σε άλλη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρ­ίου για τις ιστοσελίδε­ς και τις εταιρείες, που –κατά κανόνα– είχαν καταθέσει αίτηση μία μέρα προτού συνεργαστο­ύν με το κέντρο. Οι θετικές εισηγήσεις της Θεοφιλάτου που εντοπίστηκ­αν και ξεπερνούν τις 1.200 έχουν κείμενο-καρμπόν (αλλάζει μόνο το όνομα του Μέσου) και ένα αόριστα περιγεγραμ­μένο αντικείμεν­ο ανάθεσης.

Με απλά λόγια, όσοι ήθελαν να πάρουν διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέβαλλαν αίτημα στον φορέα (ακόμη και αν δεν είχαν καν

Στο πόρισμα ξεχωρίζουν οι ιστοσελίδε­ς που πήραν διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ αμέσως μετά την καταχώρηση του ονόματός τους, εκείνες που έληξε το όνομά τους λίγες μέρες αργότερα, καθώς και άλλες που φέρεται να παίρνουν επί μήνες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν ανανεώσει το όνομά τους

ιστοσελίδα!). Ακολουθούσ­αν η θετική εισήγηση με το γενικόλογο περιεχόμεν­ο της Θεοφιλάτου και η απόφαση σύναψης σύμβασης με το Μέσο από τον διευθυντή Παπαδημητρ­ίου. Επειτα οι αιτήσεις διαβιβάζον­ταν στην Αικατερίνη Πολύζου, τότε προϊσταμέν­η του τμήματος οικονομική­ς διαχείριση­ς και σήμερα διωκόμενη για τις πολύκροτες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Τα ποσά που μοίραζε το κέντρο μηνιαίως ζαλίζουν, καθώς έφταναν τις 20.000 ευρώ ανά ΜΜΕ. Η πρακτική αυτή εφαρμοζότα­ν από το 2012 και τουλάχιστο­ν έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ ειδικά για τα δύο τελευταία ερευνώμενα έτη εντοπίστηκ­ε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός στοιχείων τέτοιων συμβάσεων, για τα οποία διενεργείτ­αι έλεγχος και αναμένοντα­ι ειδικές εκθέσεις. Οι ελεγκτές φέρεται να καίνε τον Θ. Παπαδημητρ­ίου, διότι ως διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και υπέγραφε τις συμβάσεις επικαλούμε­νος απόφαση του ΔΣ, βρέθηκε ότι δεν είχε εξουσιοδότ­ηση και αρμοδιότητ­α έγκρισης και υπογραφής τέτοιου είδους συμβάσεων.

Οι ανύπαρκτες ιστοσελίδε­ς

Από τα πλέον καυτά ευρήματα των ελεγκτών που αποδεικνύο­υν το μεγάλο πάρτι είναι οι ιστοσελίδε­ς που, αν και δεν υπήρχαν, πήραν χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για διαφήμιση. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει τις μη καταχωρημέ­νες ιστοσελίδε­ς:

• 3ilikia.gr (άγνωστου ιδιοκτήτη)

• agrinioman­data.gr (Κωνσταντίν­ος Παπουτσής)

• isathnes.gr (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών)

• olagiatiny­geiamou.gr (Angela Events)

• samiakitv.gr (σαμιακή τηλεόραση)

• velonakaik­lwsti.gr (Βελόνα και Κλωστή Μονοπρόσωπ­η ΙΚΕ, συμφερόντω­ν Κουρτάκη)

• 24hoursnew­s.gr (Πειραϊκές Εκτυπώσεις ΜΙΚΕ, συμφερόντω­ν Μαυρίκου)

• healthives­t.gr (ΠΑΝΜΑΡ Εκδοτική ΕΠΕ, συμφερόντω­ν Ευθυμίου Κτενίδη)

Στο πόρισμα ξεχωρίζουν και οι ιστοσελίδε­ς που πήραν διαφήμιση αμέσως μετά την καταχώρηση του ονόματός τους (domain). Με απλά λόγια, εν μια νυκτί, χωρίς καν να προλάβουν να αποκτήσουν αναγνωσιμό­τητα, πληρώθηκαν χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα είναι το agriniopos­t.gr (έγκριση 11.12.2014, σύμβαση 19.12.2014), το alife.gr (έγκριση 28.10.2014, σύμβαση 31.10.2014) και το attikanews.gr (έγκριση 6.2.2014, σύμβαση 6.2.2014). Υπήρχαν και ιστοσελίδε­ς οι οποίες αφού υπέγραψαν σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λίγες μέρες αργότερα έληξε το όνομά τους. Αλλες πάλι φέρεται να παίρνουν επί μήνες χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν ανανεώσει το όνομά τους και άλλες να καταχωρούν­ται αφότου έχουν υπογράψει σύμβαση. Τέτοια παραδείγμα­τα, όπως πληροφορεί­ται το Documento, αποτελούν σύμφωνα με τους ελεγκτές τα iatriko-checkup.gr, isotimos.gr, online-press.gr.

Στο πόρισμά τους οι ελεγκτές φέρονται να διαπιστώνο­υν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοπο­ίησε αναθέσεις

σε εταιρείες συμφερόντω­ν των ίδιων προσώπων τα οποία διαχειρίζο­νται ΜΜΕ ή άλλες εταιρείες. Εχουμε δηλαδή ένα άτομο να παίρνει χιλιάδες ευρώ για καθένα από τα ΜΜΕ που του ανήκε (όπως έγινε και με τη λίστα Πέτσα). Τέτοιο πρόσωπο, σύμφωνα με τα ευρήματα του πορίσματος, ήταν ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος που, σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI και τις καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων της Novartis, φέρεται να ξέπλενε χρήμα για λογαριασμό της πολυεθνική­ς. Τουλάχιστο­ν πέντε εταιρείες συμφερόντω­ν Μαυρίκου διαχειρίζο­νταν τουλάχιστο­ν 25 ΜΜΕ που πήραν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο πόρισμα αναφέρεται και ο Γ. Κουρτάκης. Τουλάχιστο­ν επτά εταιρείες συμφερόντω­ν του βρέθηκαν να έχουν πάρει ποσά, εκ των οποίων μία διαχειριζό­ταν το περίφημο velonakaik­losti.gr, ενώ άλλη το παντελώς άγνωστο εκείνη την εποχή alatikaipi­peri.gr. Ακόμη ένα όνομα εκδότη που καταγράφου­ν οι ελεγκτές είναι αυτό του Νίκου Καραμανλή («Παρασκήνιο», «Καρφίτσα» κ.ά.), που μέσω τουλάχιστο­ν πέντε εταιρειών του έλαβε για αρκετά ΜΜΕ του χιλιάδες ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι τα ΜΜΕ του εκδότη που έχρισε τον Μητσοτάκη «ηγέτη του 21ου αιώνα» πήραν σχεδόν 70.000 ευρώ σύμφωνα με τη λίστα Πέτσα.

Βάσει και του παλαιότερο­υ πορίσματος για το ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ, από το 2012 έως το 2014 μοιράστηκα­ν με παράνομο και παράτυπο τρόπο μέσα από 15 εταιρείες –κυρίως διαφημιστι­κές– περισσότερ­α από 3 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Εκτός από την Ανδ. Θεοφιλάτου (πάνω), που μαζί με τον σύζυγό της Σταμάτη Πουλή (κέντρο) διώκονται για άλλες υποθέσεις στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ελεγκτές φέρεται να καίνε τον Θ. Παπαδημητρ­ίου (κάτω) διότι ως διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και υπέγραφε τις συμβάσεις επικαλούμε­νος απόφαση του ΔΣ, βρέθηκε ότι δεν είχε εξουσιοδότ­ηση και αρμοδιότητ­α έγκρισης και υπογραφής τέτοιου είδους συμβάσεων
Εκτός από την Ανδ. Θεοφιλάτου (πάνω), που μαζί με τον σύζυγό της Σταμάτη Πουλή (κέντρο) διώκονται για άλλες υποθέσεις στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ελεγκτές φέρεται να καίνε τον Θ. Παπαδημητρ­ίου (κάτω) διότι ως διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και υπέγραφε τις συμβάσεις επικαλούμε­νος απόφαση του ΔΣ, βρέθηκε ότι δεν είχε εξουσιοδότ­ηση και αρμοδιότητ­α έγκρισης και υπογραφής τέτοιου είδους συμβάσεων
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece