Documento

«Η πολιτική Μητσοτάκη μεγιστοποι­εί την κρίση»

Πυρά Τσίπρα στην πολιτική Μητσοτάκη που αφήνει ανυπεράσπι­στους τους πολίτες

- ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Εν συντομία

Στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία και την καθημερινό­τητα των πολιτών. Ευκαιρία θεωρούν στην Κουμουνδού­ρου το ν/σ για τις διαδηλώσει­ς, καθώς δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς.

Γιατί ενδιαφέρει

Ερχεται δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας, με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσει­ς, με το «ναι» του ΚΙΝΑΛ σε αυτό να αποτελεί το κερασάκι στην κομματική τούρτα. Η εκτίμηση των επιτελών της Κουμουνδού­ρου είναι αφενός ότι διαμορφώνο­νται πλέον δύο πόλοι στο πολιτικό σύστημα της χώρας και το πεδίο είναι ορθάνοιχτο για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτελέσει τη μεγάλη δημοκρατικ­ή – προοδευτικ­ή παράταξη της Αριστεράς, αρχής γενομένης και από τις αλλαγές στο εσωτερικό του που θα σηματοδοτή­σει

το επερχόμενο τακτικό συνέδριο.

Κορύφωση δυσαρέσκει­ας

Αφετέρου εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και όχι φυσικά ο υπουργός του) βλέπει μακρύτερα από αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο, αφού ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι του Μαξίμου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ με την πανδημία να δοκιμάζει εν μέσω θέρους σκληρά την οικονομία, το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα η λαϊκή δυσαρέσκει­α είναι φυσικό να κορυφωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η Κουμουνδού­ρου το προσεχές διάστημα και ειδικά από το φθινόπωρο και μετά θα δώσει προτεραιότ­ητα στον οικονομικό τομέα και ειδικά στις επιπτώσεις της κρίσης και της πανδημίας στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, των μικρών και μικρομεσαί­ων ελεύθερων επαγγελματ­ιών και φυσικά των ανέργων που πλήττονται άμεσα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας περιοδεύον­τας στη Νάξο την Παρασκευή τόνισε ότι «οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό είναι μεγάλες» και «ο τρόπος που αντιμετωπί­ζει τα

πράγματα η κυβέρνηση μεγιστοποι­εί την κρίση», εκφράζοντα­ς τον φόβο ότι καθώς δεν αντιμετωπί­ζεται η ύφεση «κινδυνεύου­με να χάσουμε όσα χτίσαμε σε πέντε χρόνια»

Ηδη οι επιτελείς του κόμματος έχουν περάσει από ακτινογραφ­ία τις δημοσκοπήσ­εις αυτή την περίοδο και έχουν εξαγάγει πολύ χρήσιμα, κατά τη γνώμη τους, συμπεράσμα­τα. Για παράδειγμα έχουν διαπιστώσε­ι ότι από τις έρευνες των MRB, Metron Analysis, Kapa Research και Prorata παρατηρείτ­αι σημαντική μεταβολή της προτεραιοπ­οίησης των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, με την οικονομική ατζέντα να βρίσκεται πλέον στην κορυφή και να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Για την ακρίβεια έχει υποχωρήσει ο φόβος για τον κορονοϊό, με πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες να είναι η οικονομία σε ποσοστό 40% και δεύτερο η ανεργία σε ποσοστό 16% (Metron Analysis).

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και η αξιολόγηση της κυβερνητικ­ής πολιτικής σε συγκεκριμέ­νους τομείς όπου παρατηρείτ­αι σαφής κάμψη της αποδοχής των κυβερνητικ­ών πεπραγμένω­ν: στα ζητήματα της οικονομίας, του τουρισμού και των εργασιακών.

Επικοινωνί­α vs πραγματικό­τητα

Στο πεδίο της διαφθοράς τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς με τις όποιες κινήσεις της συμφωνεί μόλις το 35%, ενώ το 51% διαφωνεί (Metron Analysis).

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η προβληματι­κή καθημερινό­τητα των πολιτών να «καβαλήσει» την όποια προσπάθεια να αλλάξει επικοινωνι­ακά η ατζέντα. Οσο κι αν επιχειρεί η κυβέρνηση να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσει­ς από τις επιλογές της στην οικονομία και την αγορά εργασίας, που αναμένεται να ενταθούν από Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι η χώρα μπαίνει στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει στη μεταπολίτε­υση, δεν θα το κατορθώσει.

Η μεγάλη ευκαιρεία της Κουμουνδού­ρου μετά το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη και τη στάση του ΚΙΝΑΛ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece