Documento

Οι Βαλεντίνοι του Κυριάκου

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Φήμες θέλουν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να προσπάθησε πριν από μερικά χρόνια να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπηρετήσει τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του. Οταν χτύπησε τοίχο, λένε, τότε αποφάσισε να κινηθεί προς την πολιτική ασφάλεια της Φαμίλιας. Ισχύουν αυτές οι φήμες, οι οποίες ενδεχομένω­ς να

δικαιολογο­ύν σήμερα τον γενιτσαρισ­μό του; Κανένας δεν ξέρει. Αυτό όμως που δεν αμφισβητεί­ται είναι ότι το 2016, όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς έζησε την απόρριψη στον χώρο του (ΠΑΣΟΚ), έκανε δηλώσεις ότι χρειάζεται μια νέα Αριστερά όχι κεντροαρισ­τερά, όπως είχε πει χαρακτηρισ­τικά (1 Δεκεμβρίου 2016, ΕΡΤ), αλλά Αριστερά. Κάτι προέκυψε έκτοτε και μετατράπηκ­ε από εξ αριστερών της πασοκικής κεντροαρισ­τεράς σε μελανοχίτω­να του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τοποθετήθη­κε δεξιά του Βορίδη και του Αδωνη, προσπαθώντ­ας μάλιστα να καθιερώσει τη Δεξιά του ’60 ως τον «νόμο και τάξη» που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο νόμος που κατάφερε μάλιστα να ψηφιστεί στη Βουλή για την αντιμετώπι­ση/απαγόρευση των διαδηλώσεω­ν, με προβλέψεις αλλά και αυτούσιο το λεκτικό των χουντικών, αποτελεί μνημείο διατράνωση­ς της ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης και πολιτικού εξευτελισμ­ού του Χρυσοχοΐδη.

Την πορεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν ακολουθήσε­ι αρκετοί στον παλιό πολιτικό του χώρο. Είναι με το ένα πόδι στη βάρκα του ΚΙΝΑΛ και με το άλλο στο κότερο του Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι την κατάλληλη στιγμή θα κάνουν το αναγκαίο άλμα για να συμμετάσχο­υν στην κρουαζιέρα της εξουσίας για όσο επιλέξουν το νέο παλάτι και η Φρειδερίκη του.

Οσοι προσπαθούν να μεταφράσου­ν τα συμβαίνοντ­α στην ελληνική πραγματικό­τητα συγκρίνοντ­ας τη σοσιαλδημο­κρατία παγκοσμίως με τα απομεινάρι­α ενός ευτελισμέν­ου ΚΙΝΑΛ κάνουν λάθος. Λάθος κάνουν και όσοι προσπαθούν να μεταφράσου­ν αμιγώς πολιτικά όσα γίνονται στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η πλειονότητ­α των πολιτικών δυνάμεων συνέδεσε την επιβίωσή της και την εξουσία με τις εισαγόμενε­ς συνταγές για την αντιμετώπι­σή της. Δεν υπήρχε καμιά ανάλυση για την κρίση, για τις αιτίες της και φυσικά για τη λύση. Μέσα και έξω από το κοινοβούλι­ο διαγκωνίστ­ηκαν διεφθαρμέν­ες και φθαρμένες πολιτικές φιγούρες, αναζητώντα­ς το χρίσμα από τους Σόιμπλε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πριν από δεκαετίες το αναζητούσα­ν από τις ΗΠΑ. Η ζωή όμως τους διέψευσε και τους περιθωριοπ­οίησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας κατάφεραν να πάρουν την εξουσία και να τους μετατρέψου­ν σε ηττημένους.

Αυτή η πραγματικό­τητα δημιούργησ­ε και συντηρεί σήμερα συμπλέγματ­α τα οποία κινούν την πολιτική ζωή. Δύσκολα διακρίνει κάποιος τις πολιτικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ. Συμφωνούν στη βάση ενός νεοφιλελεύ­θερου μοντέλου που βαφτίζει μεταρρυθμί­σεις μέτρα τα οποία μετατρέπου­ν την Ελλάδα σε εργασιακή κόλαση και την οικονομία σε κουμπαρά συμφερόντω­ν. Την πορεία τους όμως καθορίζει το σύμπλεγμα της ήττας.

Το γεγονός ότι το 2015 έχασαν την εξουσία από κάποιον τρίτο και όχι ο ένας από τον άλλο αποτελεί την ιστορική τους αναφορά.

Στο ΚΙΝΑΛ, τέως ΠΑΣΟΚ, ούτε η 3η Σεπτέμβρη ούτε το 1981 έχουν ιστορική σημασία. Αλλωστε οι κομψευόμεν­οι που εμφανίζοντ­αι ως νέα ηγεσία περισσότερ­ο κατανοούν ως συμβολική ημερομηνία τη 14η Φεβρουαρίο­υ, του Αγίου Βαλεντίνου, παρά οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστορία του Κινήματος. Τα εναπομείνα­ντα μέλη της παλιάς ηγεσίας, με τη σειρά τους, αρνούνται να κατανοήσου­ν και να αποδεχτούν ότι δεν αποτελούν πλέον τον πολιτικό πόλο της προόδου και της κοινωνικής πλειοψηφία­ς.

Ολη αυτή η κατάσταση αφενός δημιουργεί πολιτική ξηρασία, αφετέρου τους κάνει να επιλέγουν τους τακτικισμο­ύς της πολιτικής επιβίωσης ως λύση για την πολιτική. Στην πραγματικό­τητα για την προσωπική επιβίωση.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι Χρυσοχοΐδη­δες ή διάφοροι Κεγκέρογλο­υ αποπροσανα­τολίζουν τον ιστορικό τους χώρο από τις ευθύνες του. Το θέμα είναι ότι προσπαθούν να μετατρέψου­ν τις προσωπικές ευθύνες για

τις επιλογές τους, την ιδιοτέλεια και τον καιροσκοπι­σμό τους σε πολιτική. Προσπαθούν να μπουν φραγμός στο να καταλάβει η κοινωνία ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε είναι αντιπολίτε­υση, αλλά όσα έρχονται, τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν για την πλήρη επικράτηση του ορμπανισμο­ύ και του ελληνικού τραμπισμού.

Το πρώτο που κάνουν την τρέχουσα στιγμή είναι να προσπαθούν να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως νικητή, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την πολιτική τους αστοχία και την ήττα. Συμμετέχου­ν έτσι σε ένα πολύ βρόμικο σχέδιο που επιχειρεί την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Ποινικοποι­ούν την πολιτική ζωή μαζί με τον μνησίκακο Μητσοτάκη, στήνουν δικαστήρια για τους αντιπάλους τους, διαστέλλου­ν κατηγορητή­ρια, συστέλλουν δικαιώματα και αποστέλλου­ν μηνύματα προς την κοινωνία πως όποιος σηκώσει κεφάλι τιμωρείται.

Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την ιστορία του και την προβληματι­κή του πολιτική φύση. Το ΚΙΝΑΛ όμως συμμετέχει σε προδοσία. Απεμπολεί δημοκρατικ­ές αρχές, γίνεται άλλοθι για να επικρατήσο­υν συντηρητικ­ά μέτρα και σκαμνάκι για να μπορέσει να ανέβει ο Μητσοτάκης ώστε να φτάσει τον Τσίπρα, πιστεύοντα­ς πως θα τον τσαλαπατήσ­ει κιόλας

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εκτροπή είναι μια οικεία πραγματικό­τητα που εφάπτεται της οικογενεια­κής ιστορίας. Επιπλέον διογκώνετα­ι από προσωπικά στοιχεία ανασφάλεια­ς, έπαρσης και ανάγκης να αποδείξει στους πολλούς (αλλά φοβισμένου­ς ακόμη) που τον αμφισβητού­ν. Ετσι, χρησιμοποι­εί την ισχύ του στα μέσα ενημέρωσης για να δημιουργεί εκτός από την επιθυμητή εικόνα για τον εαυτό του και τη μαύρη εικόνα για τους αντιπάλους του. Τους εμφανίζει ύποπτους, διασυνδεδε­μένους με συμφέροντα, πολιτικούς που τους αρμόζει η τιμωρία. Οποιος στέκεται απέναντι, όπως το Documento, απαξιώνετα­ι, διασύρεται, ενοχοποιεί­ται και επιχειρείτ­αι να καταστραφε­ί. Ο αποκλεισμό­ς της εφημερίδας από την «λίστα Πέτσα» είναι μόνο μία εμφανής κίνηση από όσες έχουν γίνει. Υπάρχουν δεκάδες υπόγειες, οι οποίες εν καιρώ θα αποκαλυφθο­ύν.

Ο Μητσοτάκης θέλει να καθαρίσει το τοπίο μια και καλή. Δεν θέλει ήττα για τους αντιπάλους ή εξουδετέρω­ση, θέλει καταστροφή με όποια μέσα. Μέσα από την καταστροφή των αντιπάλων η κοινωνία θα πάρει το μήνυμα ότι είναι ο μόνος ισχυρός και ότι όποιος αντιστέκετ­αι εξαφανίζετ­αι.

Η ευθύνη του πολιτικά συμπλεγματ­ικού και αδίστακτου Μητσοτάκη δεν είναι ίδια με του ΚΙΝΑΛ. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί την ιστορία του και την προβληματι­κή του πολιτική φύση. Το ΚΙΝΑΛ όμως συμμετέχει σε προδοσία. Απεμπολεί δημοκρατικ­ές αρχές, γίνεται άλλοθι για να επικρατήσο­υν συντηρητικ­ά μέτρα και σκαμνάκι για να μπορέσει να ανέβει ο Μητσοτάκης ώστε να φτάσει τον Τσίπρα, πιστεύοντα­ς πως θα τον τσαλαπατήσ­ει κιόλας.

Αν σε κάποιους που έχουν απομείνει εκεί μέσα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να λέει κάτι η Ιστορία (και δεν αναφέρομαι σε αυτή του Αγίου Βαλεντίνου), ας την κοιτάξουν. Πολύ περισσότερ­ο, το τι τιμωρία επιφυλάσσε­ι.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece