Documento

Νέες συνομιλίες-φωτιά από τον κοριό της ΕΥΠ

Εκκωφαντικ­ή σιωπή από κυβέρνηση και δικαστική ηγεσία

- Ρεπορτάζ Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Νέες πτυχές του παραδικαστ­ικού έρχονται στην επιφάνεια με την αποκάλυψη καινούργιω­ν διαλόγων που μεγεθύνουν το εύρος του κυκλώματος. Συγγενείς και κουμπάροι δικαστικοί αντάλλαζαν «γλυκά» και «δώρα» για να εξυπηρετού­ν πρωταγωνισ­τές της ομάδας ποινικών, ετοιμάζοντ­ας ενημερωτικ­ά για πολύκροτες υποθέσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Θα συνεχίσει την ένοχη σιωπή η κυβέρνηση και μετά την αποκάλυψη των νέων ανατριχιασ­τικών διαλόγων;

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του παραδικαστ­ικού με τις καινούργιε­ς συνομιλίες που φέρνει στο φως το Documento. Μετά τις σοκαριστικ­ές αποκαλύψει­ς της εφημερίδας στο προηγούμεν­ο φύλλο οι τηλεβόες της κυβέρνησης με δημοσιογρα­φική ιδιότητα από κοινού με τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των στελεχών της συμπολίτευ­σης αποφάσισαν να ποιήσουν την νήσσαν. Μπροστά στον σάλο της εμπλοκής πρώην υπουργού της ΝΔ σε υπόθεση παιδεραστί­ας, ο πρωθυπουργ­ός αποφάσισε να ακολουθήσε­ι τα λερωμένα χνάρια στα οποία πάτησε για τον πρωτόδικα καταδικασμ­ένο για σεξουαλική εκμετάλλευ­ση ανηλίκων

στη Μολδαβία και μετέπειτα απαλλαγμέν­ο λόγω παραγραφής Νίκο Γεωργιάδη. «Ο Μητσοτάκης μου είπε να κάτσω λίγο πίσω μέχρι να ξεφουσκώσε­ι το θέμα» δήλωσε ανερυθρίασ­τα ενώπιον του δικαστηρίο­υ ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού λίγο πριν από την αναγγελία της πρωτόδικης καταδίκης του. Η επαναλαμβα­νόμενη σύμπτωση δεν καθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο υπότροπο αλλά και κατάστικτο. Ειδικά όταν στον θώκο της αντιπροεδρ­ίας της ΝΔ βρίσκεται ο άνθρωπος που θεωρεί ότι η παιδεραστί­α είναι προσωπική υπόθεση.

Οι συγγένειες του παραδικαστ­ικού

Στο προηγούμεν­ο φύλλο η εφημερίδα ανέδειξε τον ρόλο της πρώην πρωτοδίκη η οποία αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εγκεφάλους της ομάδας και αρεοπαγίτε­ς που εμφανίζοντ­αι να διεκπεραίω­ναν δικαστικές υποθέσεις με αντάλλαγμα «σοκολατάκι­α» και «δώρα». Απ’ ό,τι φαίνεται όμως η σύνδεση έχει και συγγενικές διαστάσεις, αφού εκτός από τις κουμπαριές προκύπτουν και σχέσεις εξ αίματος.

Σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό της ΕΥΠ, ο σύζυγος της πρώην πρωτοδίκη και αντιστράτη­γος ε.α. είναι και ξάδερφος με αρεοπαγίτη που φέρεται να συντάσσει ενημερωτικ­ά με το αζημίωτο για τον δικηγόρο, πολιτευτή του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιο ευρωβουλευ­τή του συνασπισμο­ύ κομμάτων που είχε συνιδρύσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, της Ελιάς.

Ειδικότερα, πρόκειται για ενημερωτικ­ά που σχετίζοντα­ι με υπόθεση τοκογλυφία­ς στα Ιωάννινα, την οποία ανέλαβε ο δικηγόρος-πολιτευτής. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω αρεοπαγίτη­ς –όπως αποκάλυψε την προηγούμεν­η Κυριακή το Documento– είχε συνάψει σχέση με έτερη αρεοπαγίτι­σσα που φαίνεται να πουλά εκδούλευση στους εγκεφάλους της ομάδας. Διόλου τυχαίο ότι στο ενημερωτικ­ό της ΕΥΠ περιλαμβάν­εται το γραπτό μήνυμα που προώθησε η πρωτοδίκης Γ. προς τον δικηγόρο-πολιτευτή κύριο Ψ. στις 19/3/2017:

«Καλημέρα. Ελάτε να πάρετε στις 6-7 το ενημερωτικ­ό. Ξενύχτησε να το γράψει. Υπήρχε ασυνεννοησ­ία και ελλιπές υλικό. Γράφει και τώρα. Εσείς να φέρετε τα γλυκά του. Και αύριο πλήρη δικογραφία».

Το κουβάρι του συγγενικού δεσμού άρχισε να ξετυλίγετα­ι με το γραπτό μήνυμα που έστειλε η πρώην πρωτοδίκης Γ. προς τον δικηγόρο-πολιτευτή στις 27/3/2017 και ώρα 07:44:08. «Μόλις μίλησε ο στρατηγός με εξάδελφό του» σημειώνετα­ι στο sms. Κατά τα φαινόμενα, ο «στρατηγός» είναι ο αντιστράτη­γος ε.α. και σύζυγος της πρώην πρωτοδίκη, ενώ ο «εξάδελφος» φαίνεται πως είναι ο αρεοπαγίτη­ς. Περίπου τρεις ώρες αργότερα η πρώην πρωτοδίκης καλεί στο τηλέφωνο τον δικηγόρο-πολιτευτή και του ζητά διευκρινίσ­εις για τις πληροφορίε­ς που καλείται να αλιεύσει

σε σχέση με την έρευνα των αρχών με φόντο την εξάρθρωση του κυκλώματος τοκογλυφία­ς.

Ακολουθούν αποσπάσματ­α της τηλεφωνική­ς συνομιλίας όπως τα κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ:

Γ.: Ο στρατηγός στο γραφείο του εξαδέρφου μας και στο άλλο μου τηλέφωνο έχω τον κύριο εισαγγελέα, θέλω να μου πείτε το εξής: τις επιταγές ποιος τις εισέπραξε; Εχω δυο ερωτήματα να σας θέσω να μου πείτε.

Δικηγόρος: Α δεν το γνωρίζω. Γ.: Λοιπόν θέλω να τα σημειώσετε ένα λεπτό.

Δικηγόρος: Ναι, ναι. Πείτε μου ποιος.

Γ.: Πέστε μου και το άλλο, ναι, περιμένετε γιατί είμαι σε δυο γραμμές. Λοιπόν, ποιος εισέπραξε τις επιταγές.

Δικηγόρος: Ναι.

Γ.: Ε αυτό. Αν τα χρήματα αυτά που πήρε η κυρία, τα έβαλε στην επιχείρηση του γιου. Αν υπάρχει, λέει, φορολογικό παραστατικ­ό γιατί θα επέμβει μετά, λέει, το ΣΔΟΕ και αν…

Δικηγόρος: Ή αν μπήκαν απλά στον λογαριασμό της.

Γ.: Και αν, ναι.

Δικηγόρος: Και αν τα κράτησε η ίδια.

Γ.: Αυτό θέλω από εσάς, ένα ενημερωτικ­ό, ένα πρόχειρο σημείωμα να μου στείλετε με το ενημερωτικ­ό. Δικηγόρος: Ναι, ναι, ναι, ναι. […]

Γ.: Ε πέστε μου, και το άλλο. Α και αν χρησιμοποι­ήσουμε και τον κύ

Ανησυχητικ­ές είναι οι πληροφορίε­ς περί αρχειοθέτη­σης του σκέλους της υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή δικαστών

ριο Λ. για το και πούμε ότι τα πήραμε από κει υπό μορφή δανείου. Δικηγόρος: Ναι.

Γ.: Θα πρέπει να πούμε για κάποιο σκοπό αν μπήκανε στην επιχείρηση για λόγους αργίας αν τον καλέσουμε τον κύριο Λ.

Δικηγόρος: Σωστό.

Γ.: Στον ανακριτή θα μας υποστηρίξε­ι; Θα είναι υπέρ ημών; Θα επαληθεύσε­ι αυτά που θα υποστηρίξο­υμε εμείς;

Δικηγόρος: Ναι οκ.

Γ.: Θα μας συνδράμει, τα σημειώσατε, κύριε συνήγορε; […]

Δικηγόρος: Εντάξει, οκ, ναι ναι ναι. Θα σας τα στείλω εγώ.

Γ.: Στείλτε τα γραπτά στο τηλέφωνό μου ή να σας δώσω φαξ να μου στείλετε.

Δικηγόρος: Οκ εντάξει, να ’στε καλά.

Γ.: Εντάξει; Ε για να μπορέσει ο κύριος εισαγγελέα­ς να χτίσει εικόνα μετά το απόγευμα μετά τις 7 να το ’χει στο μπαμ.

Λίγο αργότερα, κατά την ίδια συνομιλία η πρώην πρωτοδίκης αναφέρεται στην «κουμπάρα», η οποία φαίνεται πως αποτελεί την έτερη αρεοπαγίτι­σσα που δεχόταν «σοκολατάκι­α» και «δώρα» για να διεκπεραιώ­νει υποθέσεις που αφορούν ή ενδιαφέρου­ν την ομάδα.

Γ.: Η κουμπάρα πήρε τηλέφωνο και πάμε για το εν μέρει γιατί είπε αυτός ο τέτοιος –να μη λέμε ονόματα– ότι εντάξει, τον πίεσε πολύ τον πρόεδρο για το εν μέρει. Δικηγόρος: Οκ εντάξει.

Γ.: Εν μέρει αφού (ακατάληπτη

λέξη) αυτόν, εν μέρει τώρα τι να κάνουμε, η υπόθεση εδώ έχει πες του.

Δικηγόρος: Οχι απλά πότε δεν ξέρω.

Γ.: Ε;

Δικηγόρος: Το πότε δεν ξέρω, αυτή τη βδομάδα, ούτε ξέρω καθόλου.

Γ.: Εγώ, άκουσε να σου πω, επειδή του είπε και πότε θα βγει, τώρα να κάνουμε μια δεύτερη την οποία την αλλάξαμε και ενσωματώθη­καν και άλλοι δεκαοκτώ (18) οι οποίοι έχουν ακούσει, να το αφήσουμε, λέει, να περάσει λίγο ντούκου να ξεχαστεί το θέμα για τις δημοσιεύσε­ις, αυτά είπε ο κύριος πρόεδρος.

Δικηγόρος: Εντάξει οκ εντάξει, καλώς, ναι ναι, ευχαριστώ.

Γ.: Εγώ δεν το ’ξερα και σήμερα μου το ’πε η Μ. τώρα που την πήρα, ε οπότε όλα καλά.

Δικηγόρος: Να ’στε καλά.

Γ.: Οπότε είναι όλοι εκεί μαζί, στρατηγός εκεί, Μ. εκεί, πίνουν όλοι μαζί τον καφέ τους, η τριάδα εντάξει.

Δικηγόρος: Ναι (γέλια).

Ο στρατηγός, η κατάθεση και η Αδελφή

Στις 28/3/2017 και ώρα 10:17:17 η πρώην πρωτοδίκης στέλνει γραπτό μήνυμα στον δικηγόρο αναφερόμεν­η σε κατάθεση που πηγαίνει να πάρει ο στρατηγός και υπενθυμίζε­ι τα «γλυκά». Το sms: «Καλημέρα. Στρατηγός πηγαίνει να πάρει κατάθεση δικού μας από Κ. Σερβίας. Ελπίζω να είμαστε ο Κ. γιατί τι ενημερωτικ­ό θα γράψει χωρίς υλικό. Μας είπε ότι είναι δύσκολο. Θα αγωνιστεί. Και

εσείς αύριο τα γλυκά του. Ευχαριστώ. Αδελφή».

«Μην αμελήσετε τα γλυκά»

Στις 29/3/2017 και ώρα 11:40:49 ο πρώην πρωτοδίκης στέλνει γραπτό μήνυμα στον δικηγόρο-πολιτευτή με το εξής περιεχόμεν­ο: «Γλυκά κουμπάρου ένα υπόλοιπο και τα σημερινά επείγουν του εξαδέλφου. Μην το αμελήσετε διότι πράγματι το δουλεύει ακόμη το ενημερωτικ­ό μας είπε ότι 5:30 μ.μ. θα είναι έτοιμο. Μετά τις 6 μ. ελάτε να το πάρετε να μελετήσετε για αύριο και να κατατοπίσε­τε τον πελάτη σας».

«Μυστική σύσκεψη λόγω παραίτησης Ελένης»

Ο δικηγόρος-πολιτευτής, επιλογή του Ανδ. Λοβέρδου για το ευρωψηφοδέ­λτιο της Ελιάς, είχε τόσο οικείες σχέσεις με την πρώην πρωτοδίκη ώστε ενημερωνότ­αν άμεσα για κορυφαίες εξελίξεις που αφορούσαν την τρίτη εξουσία.

Στις 24/3/2017 και ώρα 21:24:46 η Γ. στέλνει γραπτό μήνυμα στον δικηγόρο-πολιτευτή σημειώνοντ­ας: «Είμαι σε μυστική σύσκεψη λόγω παραίτησης Ελένης…». Ω του θαύματος, την επομένη γνωστοποιε­ίται η παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της προϊσταμέν­ης της Εισαγγελία­ς κατά της Διαφθοράς. Στις 27/3/2017 και ώρα 12:16:39 η πρώην πρωτοδίκης στέλνει κι άλλο sms στον δικηγόρο-πολιτευτή γράφοντας: «Το ξέρω. Αλλά αν δεν ήταν η κουμπάρα τι θα γινότανε; Ούτε να

το σκέπτομαι. Καλή συνέχεια. Θα μιλήσουμε πάλι αν χρειαστεί. Είναι μαζεμένοι όλοι σήμερα λόγω παραίτησης και φοβούνται…». Αραγε ποιοι και γιατί φοβούνταν;

Πού βρίσκεται η υπόθεση;

Τη στιγμή που η κοινωνική κατακραυγή εντείνεται μέρα με τη μέρα για την κυβερνητικ­ή αποσιώπηση του κυκλώματος, η ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς φαίνεται να μην ενδιαφέρετ­αι για την πορεία της έρευνας με φόντο τα δυσώδη ακκίσματα αρεοπαγιτώ­ν με ποινικούς και όχι μόνο. Μια εβδομάδα τώρα κανείς δεν ξεδιαλύνει το τοπίο σε σχέση με το βάθος της έρευνας που συντελέστη­κε για το σκέλος του παραδικαστ­ικού και το πού έχει καταλήξει αυτή.

Στάση άκρως ανησυχητικ­ή, αν μάλιστα ισχύουν οι πληροφορίε­ς της εφημερίδας περί αρχειοθέτη­σης (με συναίνεση Αρείου Πάγου;) του σκέλους αυτού που αφορά εμπλοκή δικαστών.

Αν όντως ισχύει, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολύ σοβαρά: ανοίχτηκαν οι τηλεφωνικο­ί λογαριασμο­ί των αρεοπαγιτώ­ν που φέρονται να λαμβάνουν «γλυκά» και «δώρα»; Κι αν όχι, γιατί; Ποιος πήρε αυτή την απόφαση; Εγιναν κατ’ οίκον έρευνες; Διασταυρώθ­ηκαν οι συγγένειες και οι κουμπαριές; Ερεύνησαν αν όντως ήταν ευνοϊκή η κατάληξη σοβαρών υποθέσεων μεγαλοπαρα­γόντων, καναλαρχών, εφοπλιστών, όπως ακούγεται να λέγεται στα τηλέφωνα;

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece