Documento

Εξεταστική για Παππά – Τσίπρα

-

Ισως το πλέον χαρακτηρισ­τικό στοιχείο της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι καταφεύγει στον πολιτικό βούρκο με επιθέσεις κατά της αντιπολίτε­υσης, από την οποία διαρρέει ότι έχει αποφασιστε­ί η σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής για τον Νίκο Παππά ώστε να βάλουν στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνταγή είναι κλασική: όταν η κυβέρνηση δεν πηγαίνει καλά και δεν έχει θετική πολιτική, χρησιμοποι­εί την εξουσία της και τους μηχανισμού­ς του κράτους για να μειώσει και να καταστρέψε­ι την αντιπολίτε­υση. Προς το παρόν από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι «από τις αποκαλύψει­ς των διαλόγων Μιωνή – Παππά αυξάνεται η πολιτική επιβάρυνση για τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν αποπέμπει τον συνεργάτη του».

Στην πραγματικό­τητα ο Μητσοτάκης υποχωρεί συνεχώς στην πίεση Σαμαρά, που ήθελε από την αρχή παραπομπή και του Αλ. Τσίπρα στην προανακριτ­ική. Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταστρέψε­ι τη χώρα προκειμένο­υ να εκδικηθεί τον Αλ. Τσίπρα – όπως προσπάθησε και το 1993 όταν έριξε την τότε κυβέρνηση. Οσο ήταν ισχυρός ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνιόταν την παραπομπή του πολιτικού του αντιπάλου που θα σημάνει γενικευμέν­ο πολιτικό πόλεμο. Εφόσον προχωρήσει θα εξαρτάται ακόμη περισσότερ­ο αφενός από τον Αντ. Σαμαρά, αφετέρου από τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης.

Σε μια επίδειξη δύναμης ο Βαγγ. Μαρινάκης γύρισε πίσω τα χρήματα από την καμπάνια «Μένουμε σπίτι», δείχνοντας ποιος κάνει κουμάντο σε αυτό τον τόπο. Το τηλεφώνημα μάλιστα που είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη προκάλεσε πανικό στο «επιτελικό κράτος», καθώς η διαφωνία δεν περιορίζετ­αι στο ότι υπήρξαν ανταγωνιστ­ές που πήραν περισσότερ­α. Η καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ έβαλε τον Στέλιο Πέτσα στο στόχαστρο του μη εξαγορασμέ­νου Τύπου και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Η κίνηση Μαρινάκη έδωσε τη χαριστική βολή στην όποια αξιοπιστία της καμπάνιας αλλά και στον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο. Το να καίγεται όμως ο εκπρόσωπος ήδη από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνη­σης μόνο καλό δείγμα δεν είναι για τη συνέχεια. Συνήθως ο εκπρόσωπος είναι η τελευταία ασπίδα που έχει μείνει στον πρωθυπουργ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece