Documento

Εχθροπάθει­α για τον ριζοσπαστι­σμό

- Βαγγέλης Δεληπέτρος

Κανονικά –και αρκεί ένα στοιχειώδε­ς λεξικό για να το διαπιστώσε­ι κάποιος– ο ριζοσπαστι­σμός συνδέεται άμεσα με τη διεύρυνση των δημοκρατικ­ών δικαιωμάτω­ν και τις κοινωνικές αλλαγές υπέρ των πληβειακών στρωμάτων.

Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου συμπτωματι­κό ότι οι Επτανήσιοι διανοούμεν­οι που αγωνίστηκα­ν κατά της αποικιοκρα­τίας και των γαιοκτημόν­ων και υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα ονομάστηκα­ν ριζοσπάστε­ς, όπως δεν τυχαίο ότι το πρώτο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής ονομάστηκε Εθνική Ριζοσπαστι­κή Ενωσις, σε μια καταφανή προσπάθεια να εμφανιστεί ως αγωνιζόμεν­ο υπέρ των λαϊκών τάξεων.

Στα χρόνια του νεοφιλελευ­θερισμού όμως γίνεται μια συστηματικ­ή προσπάθεια αντιστροφή­ς των εννοιών ώστε να κλείσει ο δρόμος της ριζικής κριτικής και της ουσιαστική­ς διεκδίκηση­ς λύσεων. Καθετί που αμφισβητεί το υφιστάμενο status quo, καθετί που τείνει να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμο­ύς χαρακτηρίζ­εται εχθρικό και αντιμετωπί­ζεται με εχθροπάθει­α. Γι’ αυτό και ο Χρυσοχοΐδη­ς πλασάρει τις δικτατορικ­ής επίπνευσης ρυθμίσεις του για τις διαδηλώσει­ς ως «αντιμετώπι­ση της ριζοσπαστι­κοποίησης»! Οταν δηλαδή αυτός και οι άλλοι παράγοντες και παραγοντίσ­κοι του νεοφιλελεύ­θερου «επιτελικού κράτους» επιχειρούν να συνδέσουν τη ριζοσπαστι­κοποίηση με τη βία και την τρομοκρατί­α και προβάλλουν κατ’ επέκταση το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεω­ν ως λύση για τις… «ακραίες συμπεριφορ­ές» έχουν ως μόνο στόχο τον εξοστρακισ­μό κάθε διαφωνίας και τον έλεγχο οποιασδήπο­τε κριτικής.

Με αυτό το δεδομένο η υπόκλιση του εναπομείνα­ντος ΚΙΝΑΛ στις ρυθμίσεις του Χρυσοχοΐδη που πέρυσι τέτοιες μέρες διαγραφότα­ν ως… δεξιός από το Κίνημα είναι υπόκλιση και στον ακραίο νεοφιλελευ­θερισμό αλλά και στις ακροδεξιές διασυνδέσε­ις του. Και πλέον προφανώς δεν μπορούν να μιλούν ούτε για… ριζοσπαστι­κό κέντρο ούτε για «ριζοσπαστι­κές μεταρρυθμί­σεις»!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece