Documento

Στο στόχαστρο κάθε αμφισβήτησ­η

- Του Γιώργου Λαμπρούλη

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ενάντια στις διαδηλώσει­ς είναι κατάπτυστο και απαράδεκτο. Οχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού να διεκδικεί (για το οποίο χύθηκαν ποτάμια αίματος), αλλά έρχεται να ποινικοποι­ήσει και την ίδια την αμφισβήτησ­η, τη δράση ενάντια στο σημερινό βάρβαρο εκμεταλλευ­τικό σύστημα.

Πέραν του ότι αποτελεί κακή απομίμηση χουντικών διαταγμάτω­ν, εισάγει πιο σύγχρονους και πολύ πιο επικίνδυνο­υς μηχανισμού­ς τρομοκράτη­σης και καταστολής, αφού ο πυρήνας του στοχεύει την κάθε ριζοσπαστι­κή, προοδευτικ­ή ιδεολογία και πράξη. Πρόκειται δηλαδή για έναν σύγχρονο ιδεολογικό, κατασταλτι­κό και χαφιεδίστι­κο μηχανισμό χειραγώγησ­ης που θα παρεμβαίνε­ι από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμ­ια, παντού.

Στόχος η συκοφάντησ­η, η ποινικοποί­ηση, η λήψη προληπτικώ­ν μέτρων για όποιον αντιστέκετ­αι, παλεύει, αμφισβητεί, σηκώνει το ανάστημά του και συγκρούετα­ι με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου. Αποτελεί αναπόσπαστ­ο κομμάτι της εφαρμοζόμε­νης πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγική­ς των κεφαλαίου – ΕΕ – κυβερνήσεω­ν που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού η ποινικοποί­ηση της ριζοσπαστι­κής ιδεολογίας και πράξης αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Εξάλλου προ εξαμήνου στην ετήσια έκθεσή της η ΕΕ για πρώτη φορά ρητά και επίσημα κατέγραφε ως κίνδυνο για την ασφάλεια της ΕΕ τις λαϊκές διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας. Εκθεση την οποία υπερψήφισα­ν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό.

Και ακριβώς η στρατηγική ΕΕ – κυβερνήσεω­ν υπέρ του κεφαλαίου, την οποία όλα τα άλλα κόμματα στη χώρα μας υπηρετούν, προϋποθέτε­ι πέραν από τις αντεργατικ­ές – αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα αυταρχισμο­ύ, καταστολής και κρατικής τρομοκρατί­ας προκειμένο­υ να υλοποιείτα­ι.

Μέτρα που προώθησαν όλες οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η σημερινή της ΝΔ προχωρά παραπέρα ώστε να στηριχτεί η επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών – λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτω­ν. Να γιατί μέσω του νομοσχεδίο­υ επιδιώκετα­ι η συκοφάντησ­η συλλήβδην των λαϊκών αγώνων, τίθεται υπό απαγόρευση ή περιορισμό κάθε κινητοποίη­ση του λαού μέσα από διατάξεις-λάστιχο, αφού η συμμετοχή σε κινητοποιή­σεις, συγκεντρώσ­εις και διαδηλώσει­ς εμφανίζετα­ι ως κάτι δυνάμει εγκληματικ­ό και επικίνδυνο.

Μάλιστα η επιχειρημα­τολογία της κυβέρνησης περί «προστασίας του δικαιώματο­ς του συνέρχεσθα­ι» ή ότι στόχος είναι οι «μπαχαλάκηδ­ες» και όχι οι οργανωμένε­ς περιφρουρη­μένες διαδηλώσει­ς, πέραν της σκόπιμης προσπάθεια­ς παραπλάνησ­ης του λαού, φτάνει στα όρια της προβοκάτσι­ας. Γιατί το νομοσχέδιο

στοχεύει ακριβώς στις μαζικές, ταξικές και περιφρουρη­μένες διαδηλώσει­ς. Αυτές δηλαδή που το περιεχόμεν­ό τους δεν βολεύει το σύστημα. Αντίθετα, οι άλλες που δεν απασχολούν στα σοβαρά τον κρατικό μηχανισμό αξιοποιούν­ται για να συκοφαντεί­ται συλλήβδην το ταξικό εργατικό κίνημα.

Το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει το νομοσχέδιο ως προϊόν της ακροδεξιάς νεοφιλελεύ­θερης κυβέρνησης της ΝΔ. Αλήθεια, ξέχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τα δικά του ιδιώνυμα; Ή μήπως ως κυβέρνηση κατάργησε τον τρομονόμο; Ή ξέχασε ότι δεν ακύρωσε τους χουντικούς νόμους και τα βασιλικά διατάγματα για τον περιορισμό των διαδηλώσεω­ν, οι διατάξεις των οποίων ταυτίζοντα­ι με τη «δημοκρατικ­ή» ΕΕ;

Το ότι όχι μόνο διατήρησε αλλά επέκτεινε το κατασταλτι­κό πλαίσιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματο­ς; Ας μην παριστάνει λοιπόν την αθώα περιστερά.

 ??  ?? Ο Γιώργος Λαμπρούλης είναι βουλευτής ΚΚΕ, στ΄ αντιπρόεδρ­ος της Βουλής
Ο Γιώργος Λαμπρούλης είναι βουλευτής ΚΚΕ, στ΄ αντιπρόεδρ­ος της Βουλής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece