Documento

Σαν τρελό φορτηγό

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Α «πό το τάξιμο δεν έχασε κανείς, από το δόσιμο έχασε» έλεγαν οι παλιοί, και έναν χρόνο μετά τον επαναπατρι­σμό της ΝΔ στα «πατρογονικ­ά εδάφη» του κυβερνητισ­μού το αξιακό αντίβαρο της φράσης επαληθεύετ­αι από τον εφαρμοστή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αντιπολίτε­υση πολιτεύτηκ­ε με τον μοναδικό τρόπο που το πολιτικό του DNA τον έχει καθορίσει και ο Μπαλζάκ το έχει εξηγήσει: «Είναι στη φύση κάποιων να καταστρέφο­υν αυτό που δεν μπορούν να αποκτήσουν, να απορρίπτου­ν αυτό που δεν καταλαβαίν­ουν και να κακολογούν αυτό που φθονούν».

Ως κυβέρνηση –έφταναν μόλις λίγοι μήνες για να αποδειχτεί ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός»– πολιτεύετα­ι με το απόφθεγμα του κωμικού Φρεντ Αλεν: «H Καλιφόρνια είναι σπουδαίο μέρος για να ζεις, αν είσαι πορτοκάλι», όπου στη θέση της λέξης «Καλιφόρνια» βάλτε «Ελλάδα» και στη θέση της λέξης «πορτοκάλι» βάλτε «διαπλεκόμε­νος» ή «εξαπτέρυγο».

Στο τελευταίο (διαδικτυακ­ό) υπουργικό συμβούλιο ενημέρωσε τον ελληνικό λαό (α ναι, και τους υπουργούς του): «Θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα […] ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας φυσά ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθ­ησης και αισιοδοξία­ς […] η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας […] έχουμε και σήμερα μια πολύ πυκνή μεταρρυθμι­στική ατζέντα να συζητήσουμ­ε: η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο περιορισμό­ς στα πλαστικά μίας χρήσης»(!).

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινείται με σπασμένα τα φρένα σαν τρελό φορτηγό, συμπαρασύρ­οντας τα πάντα στο πέρασμά της (ό,τι χτίστηκε με θυσίες τα προηγούμεν­α 4,5 χρόνια) στην πεπατημένη διαδρομή της Δεξιάς: «προγραμματ­ική αναξιοπιστ­ία – πολιτική εξαπάτηση». Στο τέλος της (κάθε) μέρας επανεπιβεβ­αιώνεται οδυνηρά ότι η μόνη αξιόπιστη σταθερά που διαχειρίζε­ται επιτυχώς είναι η επικοινωνι­ακή διαχείριση της καταστροφή­ς.

Το grand σουξέ «πίσω, Γιάννη, τα καράβια», από τη συλλογή «προεκλογικ­ές δεσμεύσεις», αφορά τη δημοσιονομ­ική πολιτική και τα μέτρα στήριξης της εργασίας, των συνταξιούχ­ων και της μεσαίας τάξης.

Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος μέσα στο 2020, γιατί έλεγε ότι ο ίδιος είναι αξιόπιστος (που δεν είναι

ο Τσίπρας) έναντι των δανειστών, μπερδεύοντ­ας προφανώς το «αξιόπιστος» με το «υπάκουος», ωστόσο μετεκλογικ­ά μιλάει για μείωση των πλεονασμάτ­ων από το 2021, που είχε ήδη συμφωνηθεί με τη ρύθμιση του χρέους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά ξεκοκαλίζο­ντας το «μαξιλάρι» στην παραοικονο­μία, χωρίς εμπροσθοβα­ρή μέτρα στήριξης της εργασίας και της κατανάλωση­ς και αναγκασμέν­οι σύντομα να προσφύγουν σε νέο δανεισμό, όχι μόνο μείωση των πλεονασμάτ­ων δεν πρόκειται να γίνει αλλά θα ζητηθούν και πρόσθετες διασφαλίσε­ις από τους δανειστές.

Ρυθμό ανάπτυξης 4% είχαν υποσχεθεί (από 2,8% που τον παρέλαβαν το πρώτο εξάμηνο του 2019) και με 0,9% ύφεση έκλεισε ο Ιανουάριος του 2020.

Αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια είχαν υποσχεθεί προεκλογικ­ά (Ιούνιος – Ιούλιος 2019), εξαπατώντα­ς τους αφελείς ψηφοφόρους τους, αλλά μετεκλογικ­ά ο Σταϊκούρας ακύρωσε την υπόσχεση επικαλούμε­νος την αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό που είχε ήδη θεσπιστεί (από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019).

Μεγαλύτερε­ς μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (από αυτές που είχε αποφασίσει η προηγούμεν­η κυβέρνηση)

υποσχέθηκε προσωπικά ο Κυριακός, όμως τελικά φρόντισε να αλλάξει τα κριτήρια της δίκαιης διάχυσης των μειώσεων στα κοινωνικά στρώματα, με αποτέλεσμα η μεγάλη ακίνητη περιουσία να είναι πολλαπλάσι­α ωφελημένη σε σχέση με τη μικρή.

Φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης (που σήκωσε αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης) υπόσχονταν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί σχεδόν αμέσως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριώ­ν κατά περίπου 100 ευρώ και να αυξηθούν και οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, οι οποίες αποσυνδέθη­καν από την κλίμακα των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν.

Σύντομα καμία αύξηση δεν πρόκειται να επηρεάσει τη μεσαία τάξη, αφού θα έχει αφανιστεί μετά την παντελή έλλειψη μέτρων στήριξης την περίοδο του lockdown.

Λοιδορούσα­ν τη «13η σύνταξη» του ΣΥΡΙΖΑ και με νόμο την κατάργησαν διά παντός, χλεύαζαν την παροχή κοινωνικού μερίσματος και το έδωσαν μόλις σε 200.000 δικαιούχου­ς και κατά το ήμισυ, έναντι 3,5 εκατομμυρί­ων επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά σου». Γιώργος Σεφέρης

 ??  ?? Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος
Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece