Documento

Περίσσια αλαζονεία και απληστία στη ΝΔ

- Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλο­υ

Οταν ανέλαβε κυβερνητικ­ά καθήκοντα ο κ. Πέτσας σίγουρα δεν ονειρευότα­ν να συνδέσει το όνομά του με ένα σκάνδαλο διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος και με ευφυολογήμ­ατα για «πέτσινες» λίστες και «πέτσινες» χρηματοδοτ­ήσεις.

Η δημοσιοποί­ηση της λίστας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που εισέπραξαν ποσά από τη διαφημιστι­κή καμπάνια «Μένουμε σπίτι» που έτρεξε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία έπειτα από καθυστέρησ­η 90 ημερών και μπόλικο, όπως φαίνεται, «μαγείρεμα», πέραν του ότι εκθέτει ανεπανόρθω­τα τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, προσφέρει διδάγματα και πεδίο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμά­των σχετικά με τις πρακτικές της.

Ο εξωθεσμικό­ς και αμφιλεγόμε­νος τρόπος κατανομής της διαφημιστι­κής δαπάνης μέσω ανάδοχης εταιρείας –η οποία παρεμπιπτό­ντως είχε αναλάβει τμήμα της προεκλογικ­ής καμπάνιας της ΝΔ– με όρους απόλυτης αδιαφάνεια­ς «ξεφλουδίζε­ι» το γυαλιστερό και μοντέρνο περιτύλιγμ­α της κυβέρνησης, φανερώνοντ­ας ένα παλαιοκομμ­ατικό σύστημα φτιαγμένο με τα ίδια φθαρμένα υλικά και τις διαχρονικά στρεβλές νοοτροπίες.

Τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μοιράστηκα­ν σύμφωνα με τη δυναμική των Μέσων, το προσωπικό που απασχολούν και το δημοσιογρα­φικό περιεχόμεν­ο που παράγουν. Η διαφημιστι­κή δαπάνη ήταν ανάλογη της εγγύτητας των Μέσων προς τη ΝΔ, ανάλογη της προθυμίας τους να αναπαράγου­ν το κυβερνητικ­ό αφήγημα και, φυσικά, ανάλογη της εκτιμώμενη­ς από την κυβέρνηση χειραγωγησ­ιμότητάς τους.

Αφού εργαλειοπο­ίησε την πανδημία προκειμένο­υ να δικαιολογή­σει και να καλύψει την πολιτική της ανεπάρκεια, σειρά είχε η εργαλειοπο­ίηση της διαφημιστι­κής δαπάνης, προκειμένο­υ όχι μόνο να καλοπιάσει τους δικούς της ανθρώπους αλλά και να στραγγαλίσ­ει οικονομικά τα «απείθαρχα» Μέσα που της ασκούν κριτική.

Βιάστηκε ο κ. Πέτσας να πει ότι το πρόσφατο τηλεοπτικό σποτ του

ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει βάναυσα τον δημοσιογρα­φικό κόσμο, τη στιγμή που μπορούσε να προβλέψει το φιάσκο της λίστας που θα ακολουθούσ­ε. Προσβολή για την αξιοπρέπει­α του δημοσιογρα­φικού κόσμου αποτελεί ο διαχωρισμό­ς τους σε «ημέτερους» και «άλλους» και η προϋπόθεση να δίνουν φιλοκυβερν­ητικά διαπιστευτ­ήρια προκειμένο­υ να λάβουν κομμάτι ή ψίχουλα της διαφημιστι­κής πίτας. Προσβολή για τους δημοσιογρά­φους ακόμη αποτελεί όταν ανύπαρκτα Μέσα, ιστοσελίδε­ς υπό κατασκευή ή που απλώς αναπαράγου­ν δουλειά άλλων δημοσιογρά­φων λαμβάνουν μεγάλα ποσά όχι μόνο σε σχέση με το δικό τους Μέσο αλλά σε σχέση με ολόκληρη την κοινωνία που έχει γονατίσει οικονομικά λόγω της πανδημίας.

«Με ενδιαφέρει η επικοινωνί­α και όχι η ουσία» είχε πει ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιών­οντας με τις επιλογές του πως παραμένει πιστός και συνεπής στις προτεραιότ­ητές του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στον ένα χρόνο διακυβέρνη­σής της έχει επιδείξει περίσσευμα αλαζονείας και απληστίας, έχοντας την ασφάλεια της επικοινωνι­ακής υπεροπλίας. Αυτήν τη φορά ωστόσο, αν και μόνη της στο μιντιακό γήπεδο, έβαλε αυτογκόλ. Παρά το σουλούπωμα της λίστας Πέτσα, η κατακραυγή είναι μεγάλη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητ­α οι αρχικές εντολές διαφημιστι­κής καταχώρηση­ς που έστειλε η ανάδοχη ιδιωτική εταιρεία στα μέσα ενημέρωσης και οι αρχικές τιμολογήσε­ις.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό καθώς το ένα μετά το άλλο τα Μέσα επιστρέφου­ν τα χρήματα της καμπάνιας βγάζοντας καυστικές ανακοινώσε­ις, ενώ τα σκάνδαλα που σκαρφίζετα­ι δεν κάνουν αρκετό κρότο για να αποσπάσουν την προσοχή από το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα.

Η λίστα έχει την υπογραφή Πέτσα, αλλά οι ευθύνες δεν πρέπει να στεγανοποι­ηθούν εκεί. Είναι προϊόν και εργαλείο της ιδιοκτησια­κής αντίληψης που έχει ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με το δημόσιο χρήμα και τη διαχείρισή του ακόμη και σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Η διαφημιστι­κή δαπάνη ήταν ανάλογη της εγγύτητας των μέσων ενημέρωσης προς την κυβέρνηση

 ??  ?? Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλο­ς είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλο­ς είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece