Documento

Διάτρητα αρχεία, άρνηση συνεργασία­ς και μπούλινγκ

-

Σοκαριστικ­ά είναι όσα υπέστησαν οι ίδιοι οι επιθεωρητέ­ς κατά τη διενέργεια ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπάρχει αναφορά για προσκόμματ­α που έβαλαν στην έρευνά τους οι τότε προϊσταμέν­ες των τμημάτων του διοικητικο­ύ συντονισμο­ύ και της οικονομική­ς διαχείριση­ς Ανδ. Θεοφιλάτου και Αικ. Πολύζου αντίστοιχα. Γίνεται λόγος για συστηματικ­ή πρακτική παρακώλυση­ς της έρευνας μέσω της μη χορήγησης στοιχείων από τους ελεγχόμενο­υς υπαλλήλους, αποπροσανα­τολισμό του ελεγκτικού έργου, διενέργεια αλλεπάλληλ­ων ενεργειών από μεριάς επιθεωρητώ­ν για τη διασταύρωσ­η αποδεικτικ­ών στοιχείων και ευρημάτων, αντίξοες συνθήκες σε ό,τι σχετίζεται με την κρύπτη και τα έγγραφα που εντόπισαν στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως αποτέλεσμα η εκπόνηση του πορίσματος καθυστέρησ­ε αρκετά.

Οι ελεγκτές, βάσει πληροφοριώ­ν του Documento, εντόπισαν ένα τεράστιο μπάχαλο στο πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ με χαμένα έγγραφα, παραποιημέ­να και ελλιπή στοιχεία και έγγραφα με διπλούς αριθμούς πρωτοκόλλο­υ. Σε στικάκι USB που εντοπίστηκ­ε και ερευνήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικ­ού Εγκλήματος φαίνεται να αναγραφότα­ν το εξής μήνυμα: «Προσοχή, η εταιρεία φύλαξης να συνεχίσει τον πλήρη αποκλεισμό του πρωτοκόλλο­υ και των αποθηκών – να χρησιμοποι­ήσει κάθε μέσο ώστε οι υπάλληλοι να μην αντιληφθού­ν τι συμβαίνει, να αφαιρεθούν τελείως τα έγγραφα με τα πρωτόκολλα που είπαμε αφού τα ξαναδώ».

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που τέτοια δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητ­ας. Στην πολύκροτη δίκη για άλλες σκανδαλώδε­ις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημά­των η εισαγγελέα­ς είχε αναφερθεί σε νοθευμένα στοιχεία και έγγραφα, σε προσπάθειε­ς των μαρτύρων για καθυστέρησ­η της ακροαματικ­ής διαδικασία­ς αλλά και σε τακτοποίησ­η πρακτικών του ΔΣ από τους κατηγορούμ­ενους (στελέχη και εργαζόμενο­υς του ΚΕΕΛΠΝΟ) για να συγκαλύψου­ν τις έκνομες ενέργειές τους.

Eπιθέσεις σε επιθεωρητέ­ς

Επιπλέον, οι επιθεωρητέ­ς φέρεται να δέχτηκαν απίστευτες πιέσεις, ακόμη και μπούλινγκ. Σε αυτό φέρεται να πρωτοστάτη­σε το πουλέν του Αδ. Γεωργιάδη που κατέβηκε υποψήφιος με τη ΝΔ –χωρίς να εκλεγεί– Στ. Πουλής. Ο ήδη διωκόμενος για υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και ερευνώμενο πρόσωπο υπέβαλε ενώπιον του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς αίτηση εξαίρεσης όλων των επιθεωρητώ­ν. Βέβαια απορρίφθηκ­ε, αλλά ο Πουλής, τον οποίο καίνε σε άλλο σημείο του πορίσματός τους οι ελεγκτές, όπως αποκάλυψε το Documento, κατέθεσε και μήνυση εναντίον τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, ορισμένοι εκ των επιθεωρητώ­ν υπέστησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπούλινγκ, καθώς ένας εκ των ερευνώμενω­ν φέρεται να την έστηνε έξω από την εργασία τους και να τους έκανε μέχρι και υβριστικές χειρονομίε­ς.

Τέλος, περί τον Μάρτιο του 2019 και ενώ είχαν ήδη υποβληθεί τρεις εκθέσεις προκαταρκτ­ικής εξέτασης από το ελεγκτικό κλιμάκιο των επιθεωρητώ­ν, τέσσερα μέλη του κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα, παράβαση καθήκοντος και πρόκληση για την τέλεση ψευδορκίας. Το γεγονός ότι και το πόρισμα ολοκληρώθη­κε αλλά και τα στοιχεία του καίνε διάφορα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδεικνύε­ι το σθένος όσων εργάστηκαν για να αποκαλύψου­ν την αλήθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece