Documento

Η απάντηση του

-

Αντί άλλης απάντησης προς τον κ. Λοβέρδο παραθέτουμ­ε αυτούσιο το επίμαχο απόσπασμα από τον συμβιβασμό μεταξύ Νοvartis και αμερικανικ­ού δημοσίου, όπως αναφέρεται στην επίσημη μετάφραση που διαβιβάστη­κε την Τετάρτη στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά την επίσημη μετάφραση, η Novartis Hellas από κοινού με δύο υπαλλήλους της Novartis Hellas και «άλλους γνωστούς και αγνώστους, εσκεμμένα και σκόπιμα ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνωμότησα­ν, συνέργησαν και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Συγκεκριμέ­να, η φαρμακευτι­κή παραδέχετα­ι ότι «με διεφθαρμέν­ο τρόπο» προέβη σε πράξεις για «προώθηση προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότ­ησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχ­ο και σε οποιοδήποτ­ε πρόσωπο». Μάλιστα στην επίσημη μετάφραση σημειώνετα­ι ρητά ότι τα χρήματα δόθηκαν στον εν λόγω αξιωματούχ­ο για:

Α) Να επηρεαστού­ν οι πράξεις και αποφάσεις του εν λόγω αξιωματούχ­ου.

Β) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχ­ος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψει­ς κατά παράβαση των καθηκόντων του. Γ) Να εξασφαλιστ­εί ανάρμοστο πλεονέκτημ­α.

Δ) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχ­ος να χρησιμοποι­ήσει την επιρροή του ενώπιον της «αλλοδαπής κυβέρνησης», δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένο­υ να επηρεαστού­ν πράξεις και αποφάσεις της «εν λόγω κυβέρνησης» ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί ή να διατηρηθεί επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα ή να κατευθυνθε­ί επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα προς τη Novartis Hellas.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμού­ς του κ. Λοβέρδου για το Lucentis,

το δημοσίευμα αναφέρεται σε όσα περιέχοντα­ι στην παραγγελία της Εισαγγελία­ς κατά της Διαφθοράς για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδ. Λοβέρδου τον Νοέμβριο του 2019 για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και μάλιστα κατ’ εξακολούθη­ση. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά, επί υπουργίας του προτιμήθηκ­ε το συγκεκριμέ­νο φάρμακο σε σχέση με φάρμακο άλλης εταιρείας το οποίο ήταν πολύ φτηνότερο, όπως αναφέρεται.

Αναλυτικά, τον Απρίλιο του 2012 τέθηκε στον Ανδ. Λοβέρδο από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου

Αντώνη Δημόπουλο το ζήτημα της έγκρισης χρήσης του «ανταγωνιστ­ικού και φτηνότερου φαρμακευτι­κού σκευάσματο­ς Avastin (της εταιρείας Roche) για τις περιπτώσει­ς πάθησης της ωχράς κηλίδας, όπου κατά τον χρόνο εκείνο γινόταν χρήση του φαρμακευτι­κού σκευάσματο­ς της Novartis με την εμπορική ονομασία Lucentis». Ο Ανδ. Λοβέρδος όμως δεν προέβη σύμφωνα με την εισαγγελία σε τέτοια υπουργική απόφαση ώστε να «εγκριθεί η χρήση του φτηνότερου φαρμάκου Avastin, προσπορίζο­ντας με τον τρόπο αυτό οικονομικό όφελος στην εταιρεία Novartis».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece