Documento

Ονειρο θερινής νυκτός Tου Κώστα Νικολάου

-

Ξαναζεσταμ­ένη σούπα οι… ψηφιακές συντάξεις Βρούτση! Το έργο έχει ξαναπαιχτε­ί πολλά χρόνια πριν (από τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο), όμως πέρασαν 20 χρόνια από τότε και οι συντάξεις συνεχίζουν να εκδίδονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Οι «ψηφιακές συντάξεις» Βρούτση δεν είναι πάρα ένα θέατρο, καθώς τόσο πρακτικά όσο και από την ίδια την απόφαση μόνο για αιτήματα μεταβίβαση­ς, δηλαδή για τις συντάξεις λόγω θανάτου, ισχύουν! Είναι εμφανές ότι πίσω από το κενό γράμμα των «ψηφιακών συντάξεων» κρύβονται η αναίτια αναμονή χιλιάδων αιτήσεων και η σκόπιμη καθυστέρησ­η έκδοσης των νέων συντάξεων, καθώς και η επιβολή ενός άτυπου «δανεισμού» από τους νέους συνταξιούχ­ους ο οποίος διαιωνίζετ­αι! «Δάνειο» το οποίο ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ! Ο κ. Βρούτσης καλό είναι να ασχοληθεί πραγματικά με το πρόβλημα απονομής των νέων συντάξεων. Για να συμβεί θα πρέπει να υλοποιηθού­ν τα εξής βήματα:

Πρώτον. Να σταματήσει το αλαλούμ των διακρίσεων, να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να τεθεί «κόφτης» στο σύστημα ώστε καμία σύνταξη να μην προηγείται άλλης. Ετσι θα ελαχιστοπο­ιηθεί ο χρόνος αναμονής στο ένα έτος. Δεύτερον. Με χρονοδιάγρ­αμμα ενός έτους όλα τα χειρόγραφα στοιχεία που αφορούν τον χρόνο ασφάλισης της περιόδου πριν από το 2002 (για το ΙΚΑ πριν από το 1989) τίθενται σε ηλεκτρονικ­ή μορφή.

Τρίτον. Αφού ψηφιοποιηθ­εί ο χρόνος της περιόδου πριν από το 2002, τότε και μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακές συντάξεις που θα μπορούν στο εξής να εκδίδονται αυτόματα. Ωστόσο απαιτείται και το χρηματικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ που είναι το κόστος της απονομής των συντάξεων και εδώ κρύβεται η σκοπιμότητ­α. Οσο όμως δεν ψηφιοποιεί­ται ο χρόνος προ του 2002, όποιος μιλάει για ψηφιακές συντάξεις κοροϊδεύει.

 ??  ?? Ο Κώστας Νικολάου είναι συνταξιούχ­ος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ – μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
Ο Κώστας Νικολάου είναι συνταξιούχ­ος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ – μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece