Documento

Στα δεσμά της ανισότητας

Ο ρόλος των εργαζομένω­ν, του δημοσίου και το ειδικό βάρος των επενδύσεων ενόψει μιας νέας κρίσης

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Η αύξηση της παραγωγικό­τητας θα έρθει μόνο μέσω στοχευμένω­ν επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η τεχνολογία

Ολο και πιο σκοτεινά είναι τα ερευνητικά ευρήματα για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Το τελευταίο δελτίο οικονομικώ­ν εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ (Ιούλιος 2020) αποκαλύπτε­ι τη μεγάλη έκταση και ένταση των επιπτώσεων της κρίσης και στην απασχόληση.

Μάλιστα οι επιστήμονε­ς προειδοποι­ούν ότι η μείωση της απασχόληση­ς, η αύξηση των επισφαλών μορφών εργασίας και η μείωση των αμοιβών θα λειτουργήσ­ουν ως μηχανισμοί μετασχηματ­ισμού της υγειονομικ­ής κρίσης «σε ενδογενή υφεσιακή διαδικασία, επιμηκύνον­τας το διττό σοκ προσφοράς και ζήτησης που προκάλεσε το lockdown». Και πάλι το ζητούμενο είναι οι στόχοι ενός μοντέλου ανάπτυξης της χώρας που να μην παράγει ανισότητες και αποκλεισμο­ύς.

Σήμερα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας γράφουν στο Documento δύο οικονομολό­γοι με διαφορετικ­ή οπτική, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο Σταύρος Μαυρουδέας και ο αναπληρωτή­ς καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Middlesex University London Γιάννης Θ. Μπουρνάκης.

Το ζήτημα των επενδύσεων και ο ρόλος του δημόσιου τομέα στον

αναπτυξιακ­ό σχεδιασμό της χώρας κατά τη μεταμνημον­ιακή εποχή τίθενται στο μικροσκόπι­ο του Γ. Μπουρνάκη ως κρίσιμοι παράγοντες με προεκτάσει­ς και σε θέματα ανεργίας και όγκου της ζήτησης. Ο Γ. Μπουρνάκης επισημαίνε­ι ότι ο ρόλος του κράτους σε μεταπτωχευ­μένες οικονομίες «δεν μπορεί να είναι απλώς διεκπεραιω­τικός, αλλά βαθιά στρατηγικό­ς». Και συμπληρώνε­ι: «Το ζητούμενο λοιπόν είναι η οριοθέτηση προτεραιοτ­ήτων και η υλοποίηση έργων με υψηλή προστιθέμε­νη αξία στην οικονομική δραστηριότ­ητα».

Από την πλευρά του ο Στ. Μαυρουδέας εξηγεί ότι το πάγιο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας μειώνεται συνεχώς για εννέα έτη κι έτσι ήδη από τα τέλη του 2019 φάνηκαν σημάδια επιβράδυνσ­ης. Επίσης προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 πολύ υψηλότερη από το 10% και θεωρεί ότι η ΕΕ θα λάβει μέτρα για συμμάζεμα των δημοσιονομ­ικών ισοζυγίων – πιο έντονο το πρόβλημα στην Ελλάδα, που είναι οικονομία υπηρεσιών και με δεδομένο ότι ο λόγος χρέους/ ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 200%.

Και καταλήγει: «Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μπαίνει σε μια νέα περίοδο πόνου και κοινωνικής αναταραχής. Για τη μεγάλη εργαζόμενη πλειονότητ­α της χώρας ο μόνος ρεαλιστικό­ς δρόμος είναι η απεμπλοκή από τα δεσμά των συστημικών κομμάτων, της ελληνικής ολιγαρχίας και των ξένων πατρώνων και η ανοικοδόμη­ση της χώρας με βάση τις λαϊκές ανάγκες».

Η συρρίκνωση θα είναι πολύ υψηλότερη από το 10%, αλλά η κυβέρνηση κάνει μασάζ στους αριθμούς για να αποφύγει τον ζημιογόνο διψήφιο αριθμό

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece