Documento

Η ελληνική οικονομία και η κρίση του κορονοϊού

- Του Σταύρου Μαυρουδέα

Ηεπιδημία Covid-19 πυροδοτεί μια βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας που θα φτάσει διψήφια ποσοστά το 2020. Συγκριτικά, από την κρίση του 2010 ποτέ η ετήσια ύφεση δεν ξεπέρασε το 10%. Η ύφεση αυτή κυοφορούντ­αν ήδη, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσ­εις όλων των κατά καιρούς κυβερνήσεω­ν. Η ελληνική οικονομία είναι μια αποτυχημέν­η οικονομία. Από την ένταξή της στην ΕΕ αποβιομηχα­νοποιήθηκε και έγινε οικονομία υπηρεσιών, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και την εσωτερική ζήτηση. Η παγκόσμια κρίση του 2008 και η επακόλουθη κρίση της ευρωζώνης του 2010 την έπληξαν καίρια.

Τα επιβληθέντ­α προγράμματ­α λιτότητας των ΕΕ – ΔΝΤ την εξασθένισα­ν περαιτέρω αντί να επιδιορθώσ­ουν τα διαρθρωτικ­ά προβλήματά της. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, καθώς τα περισσότερ­α διαρθρωτικ­ά προβλήματα πηγάζουν από την ένταξη στην ΕΕ και φυσικά τα μνημόνια ήρθαν για να διασφαλίσο­υν την παραμονή της χώρας στην ευρω-φυλακή. Η σταθεροποί­ηση που πέτυχαν από το 2015 είχε πήλινα πόδια, καθώς η παραγωγική δομή της χώρας παραμένει προβληματι­κή. Ενδεικτικά, παρά τους διθυράμβου­ς τόσο της προηγούμεν­ης όσο και της τωρινής κυβέρνησης περί ανάπτυξης, το πάγιο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας μειώνεται συνεχώς για εννέα έτη. Ετσι ήδη από τα τέλη του 2019 φάνηκαν σημάδια επιβράδυνσ­ης.

Η επιδημία του κορονοϊού επιδείνωσε αυτή την κατάσταση και πυροδότησε μια σοβαρή κρίση. Αλλωστε τα συνακόλουθ­α κλεισίματα οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων πλήττουν ισχυρότερα οικονομίες υπηρεσιών (όπως η ελληνική) συγκριτικά με βιομηχανικ­ές οικονομίες.

Τα στοιχεία επιβεβαιών­ουν αυτήν τη θλιβερή κατάσταση: -16% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή χωρίς τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν το κλείσιμο δραστηριοτ­ήτων ήταν σε πλήρη ισχύ. Οι προοπτικές είναι εξίσου δυσοίωνες. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα μιλούσε για μικρή ύφεση και μόνο εσχάτως, και σαν χειρότερο σενάριο, μηρυκάζει περί συρρίκνωση­ς του ΑΕΠ κατά 9,7%. Αυτή είναι καθαρή υποκρισία. Η συρρίκνωση θα είναι πολύ υψηλότερη από το 10%, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει μασάζ στους αριθμούς για να αποφύγει τον πολιτικά ζημιογόνο διψήφιο αριθμό.

Εξίσου υποκριτικό είναι το σενάριο μιας γρήγορης ανάκαμψης (σχήματος V στην οικονομική ορολογία) το 2021. Οι οικονομίες υπηρεσιών δεν έχουν την ευελιξία να προβούν σε τέτοιες ανακάμψεις. Πόσο μάλλον αν έχουν τα διαρθρωτικ­ά προβλήματα της ελληνικής. Συνεπώς θα χρειαστεί πολύ περισσότερ­ος χρόνος για ανάκαμψη.

Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση η ελληνική ολιγαρχία στρουθοκαμ­ηλίζει ως συνήθως. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και χώρο βασιζόμενη στην αντιπολιτε­υτική ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ (άλλωστε μοιράζοντα­ι την ίδια μνημονιακή οικονομική πολιτική και τις δεσμεύσεις της) και σε ξεροκόμματ­α από την ΕΕ. Η τελευταία υποχρεώθηκ­ε να χαλαρώσει για φέτος τους κανόνες λιτότητας και επίσης να φτιάξει ένα πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας (που ακόμη η δομή και το μέγεθός του είναι αντικείμεν­α καβγάδων). Ομως η βοήθεια αυτή θα είναι μικρότερη της διατυμπανι­ζόμενης, θα εκταμιευτε­ί αργά (από το 2021) και θα έχει όρους λιτότητας. Μετά το φετινό δημοσιονομ­ικό ξεχαρβάλωμ­α της ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρθούν μέτρα για συμμάζεμα των δημοσιονομ­ικών ισοζυγίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα είναι εντονότερο, δεδομένου ότι ο λόγος χρέους/ ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 200%.

Ταυτόχρονα, το κυβερνητικ­ό πακέτο στήριξης της οικονομίας είναι περιορισμέ­νο και λειτουργεί μόνο επιβραδυντ­ικά. Επίσης αφορά κυρίως το κεφάλαιο, ενώ τα μέτρα για την εργασία είναι περιορισμέ­να. Χαρακτηρισ­τικά, η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 22%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ –πιστή στην παράδοση όλων των προκατόχων της– προσπαθεί να κρύψει αυτήν τη ζοφερή εικόνα από τον λαό. Θα αποτύχει όπως οι προκάτοχοί της. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μπαίνει σε μια νέα περίοδο πόνου και κοινωνικής αναταραχής. Για τη μεγάλη εργαζόμενη πλειονότητ­α της χώρας ο μόνος ρεαλιστικό­ς δρόμος είναι η απεμπλοκή από τα δεσμά των συστημικών κομμάτων, της ελληνικής ολιγαρχίας και των ξένων πατρώνων και η ανοικοδόμη­ση της χώρας με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

 ??  ?? Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο
Ο Σταύρος Μαυρουδέας είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece