Documento

Η νίκη της ακροδεξιάς στην πόλη Περπινιάν

-

Η μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωση­ς (Rassemblem­ent National), του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, στον δήμο της Περπινιάν των 122.000 κατοίκων προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο εντός αλλά κυρίως εκτός Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρλιέρ, υπάρχει εξήγηση. «Τα τελευταία χρόνια το κόμμα έχει εδραιωθεί στη νοτιανατολ­ική Γαλλία» λέει ο Μαρλιέρ και προσθέτει: «Τρία είναι τα σημεία που αξίζουν προσοχή. Πρώτον, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές το RN δεν τα πήγε ιδιαιτέρως καλά. Εκτός της νίκης στην Περπινιάν και

της διατήρησης των δημαρχιακώ­ν θώκων στη βόρεια και ανατολική Γαλλία, δεν κατάφερε να κερδίσει επιπλέον δήμους. Το δεύτερο είναι ότι δεν κατέβασε πολλούς υποψηφίους στις εκλογές. Το πρόβλημα της ακροδεξιάς είναι ότι δεν μπορεί να βρει αξιόπιστου­ς και ευπαρουσία­στους υποψηφίους για να εκπροσωπηθ­εί σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλά μέλη της εκφράζουν δημόσια πολύ ακραίες, ρατσιστικέ­ς και αντισημιτι­κές απόψεις, με αποτέλεσμα να κάνουν περισσότερ­ο κακό στο κόμμα. Επομένως, ένας λόγος για τον οποίο δεν κατάφερε να κερδίσει νέους δήμους είναι ότι δεν είχε πολλούς υποψηφίους έπειτα από απόφαση της επικεφαλής της, Μαρίν Λεπέν, η οποία συνειδητά επέλεξε να μη ρισκάρει να κατεβάσει υποψηφίους που θα μπορούσαν να εκθέσουν το κόμμα. Τρίτον, είναι σημαντικό το γεγονός ότι στη βόρεια και ανατολική Γαλλία, όπου υπάρχουν προπύργια του RN, οι υποψήφιοί του κέρδισαν από τον α΄ γύρο, γεγονός που σημαίνει ότι η παρουσία του κόμματος εκεί είναι πολύ σημαντική. Κρίνοντας λοιπόν συνολικά την επίδοση της ακροδεξιάς στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, οι νίκες της είναι ισχυρές αλλά παραμένουν περιορισμέ­νες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece