Documento

Σφοδρές αντιδράσει­ς στην Ελλάδα

-

Οπως είναι φυσικό, η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί προκάλεσε σφοδρές αντιδράσει­ς στην Ελλάδα. O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισ­ε «πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστικ­ή κληρονομιά και για την UNESCO την ακύρωση του διατάγματο­ς του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ για την προστασία της Αγια-Σοφιάς». Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλ­ος χαρακτήρισ­ε προκλητική και απαράδεκτη τη μετατροπή της ΑγιαΣοφιάς σε τζαμί από την Τουρκία και κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργοποιή­σει τη διεθνή κοινότητα. «Η Αγια-Σοφιά, πέραν της ιστορικής και συναισθημα­τικής αξίας για εμάς τους Ελληνες και τον συμβολισμό της για τους απανταχού χριστιανού­ς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητ­α, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευό­μενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO» είπε ο κ. Κατρούγκαλ­ος. Το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «θα πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιη­θεί η παγκόσμια κοινότητα. Η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμέν­ο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικό­τητας», σημειώνοντ­ας ταυτόχρονα ότι «από αυτή την άποψη η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγια-Σοφιάς, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζο­υν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπετα­ι από τη στάση και τους σχεδιασμού­ς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή».

Τέλος, ο πρόεδρος του τμήματος για τις σχέσεις της εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχεί­ου της Μόσχας Βλαντίμιρ Λεγκόιντα τόνισε: «Η εν λόγω απόφαση δυστυχώς δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερε­ς διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece