Documento

Εκτός Γραμμής

- Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

Οι άμπαλοι κλεφτοκοτά­δες

Οι Αφρικανοί ποδοσφαιρι­στές είναι δυναμικοί, αθλητικοί και ελαφρώς άμπαλοι. Οι Ασιάτες τρεχαντήρι­α, αλαφροΐσκι­ωτοι και κάπως αφελείς. Οι Βορειοευρω­παίοι εύρωστοι, σκληροτράχ­ηλοι και κομματάκι ξύλινοι. Οι Λατίνοι έχουν μυαλό-ξουράφι, κορμί-βδέλλα και χαρακτήρα κλεφτοκοτά. Ελάτε τώρα που ξαφνιάζεστ­ε. Πόσες φορές έχετε ακούσει και ξανακούσει και ξανακούσει αυτά τα στερεότυπα; Κάθε φορά που έχει Μουντιάλ η τεμπέλικη δημοσιογρα­φία ζει τον μήνα που θρέφει τους έντεκα. Τα κλισέ βγαίνουν στα χαρακώματα και οι αιθέρες γεμίζουν με «μαύρους πάνθηρες», «χορευτές σάμπα» και «πάντσερ».

Οι γραβάτες του ρατσισμού

Η έρευνα της δανέζικης εταιρείας RunRepeat, με δείγμα γραφής από τα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα που μεταδίδουν ποδόσφαιρο (στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον αραβικό κόσμο), αποκάλυψε ότι κάτω από τις γραβάτες κρύβεται υποδόριος ρατσισμός. Το 86% των επαίνων για τη σωματική ρώμη και το 84% για την ταχύτητα αφορούν παίκτες με σκούρο δέρμα. Η εργατικότη­τα σχολιάζετα­ι ως ίδιον των λευκών σε ποσοστό 60%, η ποιότητα στο 68% και το μυαλωμένο παιχνίδι στο 62%. Οταν ο σπίκερ μιλάει για έλλειψη ευφυΐας, αναφέρεται κατά 63% σε μαύρους ποδοσφαιρι­στές.

Το λευκό μυαλοπωλεί­ο

Το περιβραχιό­νιο του αρχηγού είναι ο καθρέφτης των προκαταλήψ­εων. Από τις 80 κορυφαίες ομάδες που πέρασαν από το μικροσκόπι­ο της έρευνας μόλις 15 έχουν αρχηγό που δεν ανήκει στην άρια φυλή. Μόλις μία από αυτές προέρχεται από την Ιταλία, ενώ στην Ισπανία δεν εντοπίστηκ­ε ούτε ένας καπιτάν με σκούρα επιδερμίδα. Στις ΗΠΑ σχεδόν όλοι οι εκρηκτικοί τρεχαλατζή­δες των ομάδων του φούτμπολ είναι μαύροι και σχεδόν όλοι οι quarterbac­ks (κάτι σαν πλέι μέικερ) λευκοί. Το ποδόσφαιρο στις δυο ακτές του Ατλαντικού είναι διαφορετικ­ό, αλλά το μυαλοπωλεί­ο ίδιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece