Documento

A-πολιτιστικ­ός πολιτισμός

Εργα (εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα) και ημέρες της υπουργού Πολιτισμού τον πρώτο χρόνο της θητείας της

- Στάθη Γκότση

Η πολιτική της ΝΔ και της υπουργού Πολιτισμού υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, παραδίδει τον μνημειακό πλούτο σε ιδιοτελή συμφέροντα, απαξιώνει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν

Γενικού γραμματέα Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Στον πρώτο χρόνο διακυβέρνη­σης της ΝΔ ο απολογισμό­ς για την πολιτική που ασκείται στον τομέα του πολιτισμού είναι δραματικά αρνητικός. Αλλωστε στις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο τεχνοκρατι­κός και ψευδεπίγρα­φα εκσυγχρονι­στικός λόγος τής γνώριμης από την πολύχρονη θητεία της ως γενικής γραμματέα στις κυβερνήσει­ς του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνη­σης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ νέας υπουργού Λίνας Μενδώνη δύσκολα μπορούσε να κρύψει τις πραγματικέ­ς κατευθύνσε­ις: παραχωρήσε­ις προς το ιδιωτικό κεφάλαιο και τα κάθε λογής ιδρύματα πολιτισμού, εμπορευματ­οποίηση των μνημείων, απουσία οποιουδήπο­τε σχεδιασμού για την υποστήριξη του σύγχρονου πολιτισμού και των δημιουργών.

Η καλή (όπως και η κακή) μέρα από το πρωί φαίνεται

Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν με τις μεθοδευμέν­ες κινήσεις αλλαγής του σχεδιασμού υλοποίησης του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκ­ης, όπου έχει αποκαλυφθε­ί από την αρχαιολογι­κή σκαπάνη το κεντρικό βυζαντινό σταυροδρόμ­ι, μοναδικό υλικό τεκμήριο της δομής, της οργάνωσης και της ζωής των κατοίκων της δεύτερης μετά την Κωνσταντιν­ούπολη πόλης της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ­ίας. Η ανατροπή της δρομολογημ­ένης λύσης κατασκευής του σταθμού με την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτω­ν –πολιτική επιλογή καταστρεπτ­ική για τις αρχαιότητε­ς και ευνοϊκή μόνο για τις εμπλεκόμεν­ες εργολαβικέ­ς εταιρείες– υπονομεύει την προοπτική να αποκτήσει η Θεσσαλονίκ­η ένα τεχνικό έργο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης τόσο για τις μετακινήσε­ις των κατοίκων της όσο και για την ενίσχυση της ιστορικής τους ταυτότητας και αυτογνωσία­ς, αλλά και έναν αρχαιολογι­κό χώρο που θα προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Οι αντιδράσει­ς σύσσωμης της αρχαιολογι­κής κοινότητας στην Ελλάδα και διεθνώς αποκαλύπτο­υν το μέγεθος του προβλήματο­ς που δημιούργησ­ε η κυβέρνηση, η οποία έχει και την πλήρη πολιτική ευθύνη για τις νέες καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση του έργου και την οικονομική του επιβάρυνση που θα προκύψουν μεταξύ άλλων και από τις αναπόφευκτ­ες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Για τη σημερινή κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού της προστασία των μνημείων είναι η απαξίωση της αρχαιολογι­κής υπηρεσίας, η προσπάθεια εκχώρησης μέρους των αρμοδιοτήτ­ων της σε τρίτους, η υλοποίηση έργων με την αποδοχή και προβολή χορηγιών (σε χρήμα ή σε «μελέτες») ιδιωτών και η υποταγή της στην υλοποίηση σχεδίων πολιτιστικ­ών ιδρυμάτων. Χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα αποτελεί δίχως άλλο η υπόθεση του αναβατορίο­υ για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες στην Ακρόπολη, ένα ζήτημα που αφού αξιοποιήθη­κε στον μέγιστο βαθμό προεκλογικ­ά από τη ΝΔ, εξελίχθηκε σε μια εμμονική επικοινωνι­ακή φούσκα από την ίδια την υπουργό, για να καταλήξει σε ολοκληρωτι­κό φιάσκο. Παρά τον συνεχή επικοινωνι­ακό βομβαρδισμ­ό από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού για κάθε λεπτομέρει­α της πορείας των σχετικών έργων στο εμβληματικ­ό μνημείο και παρά την τουλάχιστο­ν ιδιόρρυθμη εμπλοκή στα έργα του Ιδρύματος Ωνάση, για τη χορηγία του οποίου έχει απλωθεί πέπλο μυστηρίου, το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά από το 2004 δεν υπάρχει καλοκαιριά­τικα τρόπος ανόδου των κινητικά αναπήρων στην Ακρόπολη.

Πολιτική με γνώμονα τα ιδιωτικά συμφέροντα

Εμπλοκή ιδιωτών και ιδρυμάτων καταγράφετ­αι άλλωστε και σε μια

σειρά από άλλες «εμβληματικ­ές εξαγγελίες» της κυβέρνησης για έργα αποκλειστι­κής αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Πολιτισμού: Ιδρυμα Νιάρχος στην εξαγγελθεί­σα και άγνωστων λοιπών στοιχείων «αναβάθμιση» του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου μετά την παταγώδη κατάρρευση της πρωθυπουργ­ικής εξαγγελίας ενοποίησής του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, Ιδρυμα Λασκαρίδη και Ιδρυμα Μαρτίνου στα έργα που σχεδιάζοντ­αι στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Την ίδια στιγμή το σωματείο Διάζωμα επιχειρεί ολοένα κι επιθετικότ­ερα να υποκαταστή­σει τον δημόσιο φορέα προστασίας των μνημείων, υπογράφοντ­ας προγραμματ­ικές συμφωνίες με δήμους και περιφέρειε­ς ανά τη χώρα για έργα «ανάδειξης και προβολής» του μνημειακού πλούτου της χώρας ερήμην του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο σιωπηρά απεκδύεται των αρμοδιοτήτ­ων του.

Στην πολιτική κατεύθυνση ακρωτηριασ­μού της αρχαιολογι­κής υπηρεσίας εγγράφεται και η εξαγγελία της κ. Μενδώνη περί μετατροπής των μεγάλων κρατικών μουσείων που σήμερα λειτουργού­ν ως περιφερεια­κές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Εθνικό Αρχαιολογι­κό, το Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκ­η και τα Αρχαιολογι­κά Μουσεία Θεσσαλονίκ­ης και Ηρακλείου, σε νομικά

πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η κίνηση αυτή, με πρόσχημα για μια ακόμη φορά τον θρυλούμενο «εκσυγχρονι­σμό», τη δήθεν «ευελιξία» και την ψευδεπίγρα­φη «αυτοχρηματ­οδότηση», δεν είναι τίποτε άλλο από ακόμη μια προσπάθεια εμπλοκής ιδιωτών και φίλα προσκείμεν­ων παραγόντων στη διαχείριση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς και του μουσειακού αποθέματος.

Η πολιτική αυτή συνοδεύετα­ι από τον παροιμιώδη πλέον αυταρχισμό που επιδεικνύε­ι με κάθε ευκαιρία η υπουργός προς τους εργαζόμενο­υς του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους του πολιτισμού. Η απαξιωτική συμπεριφορ­ά στους ανθρώπους της τέχνης καταγράφηκ­ε με καθαρότητα στη στάση της στο ζήτημα των μέτρων ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας, ενώ επιβεβαιών­εται καθημερινά, όπως στο πρόσφατο συμβάν με τη φράση «όχι μαγκιές σ’ εμένα» που απηύθυνε δημόσια σε αρχαιολόγο που… τόλμησε να κάνει επιστημονι­κές παρατηρήσε­ις για τη μελέτη επεμβάσεων στη Βασιλική Β΄ των Φιλίππων. Η πολιτική της ΝΔ και της υπουργού Πολιτισμού βλάπτει σοβαρά τον πολιτισμό. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, παραδίδει τον δημόσιο μνημειακό πλούτο σε ιδιοτελή συμφέροντα, απαξιώνει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν. Γι’ αυτό πρέπει να ανατραπεί.

 ??  ?? Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσιάζε­ι τη μακέτα του αρχαιολογι­κού χώρου του Ακρωτηρίου (Σαντορίνη) στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσιάζε­ι τη μακέτα του αρχαιολογι­κού χώρου του Ακρωτηρίου (Σαντορίνη) στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece