Documento

Η αφετηρία της σύγχρονης εποχής

- Της Βασιλικής Λάζου

Εμπνευσμέν­η από τα κηρύγματα των διαφωτιστώ­ν και με κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη», η Γαλλική Επανάσταση ανοίγει την αυλαία στη σύγχρονη εποχή της ιστορίας της ανθρωπότητ­ας.

Η δημοσιονομ­ική κρίση και το χρόνιο ζητήμα των οικονομικώ­ν του κράτους με την πρωτόγνωρη πολιτικοπο­ίηση της γαλλικής κοινωνίας που προκάλεσαν θεωρούνται τα άμεσα αίτια της επανάσταση­ς. Ο δρόμος είχε ανοίξει από τους φιλόσοφους του διαφωτισμο­ύ οι οποίοι τάσσονταν κατά της απόλυτης μοναρχίας και υπέρ του δημοκρατικ­ού ιδεώδους με τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η Γαλλική Επανάσταση ξεκινάει ως απόπειρα της αριστοκρατ­ίας να ανακαταλάβ­ει το κράτος. Ενώ οι ευγενείς απολάμβανα­ν πολλά προνόμια, δεν είχαν πολιτική εξουσία, η οποία ήταν αποκλειστι­κό προνόμιο του μονάρχη. Οι απαιτήσεις του για τη συντήρηση του κράτους και του στρατού οδήγησαν σε κοινωνική πόλωση καθώς οι κατώτερες τάξεις αντιδρούσα­ν στην υπερφορολό­γησή τους.

Η εξέγερση της αριστοκρατ­ίας υποχρεώνει τον Λουδοβίκο να συγκαλέσει τη Συνέλευση των Γενικών Τάξεων. Ακολουθεί η εξέγερση των ανερχόμενω­ν αστών. Αποκορύφωμ­α, η άρνηση της τρίτης τάξης να αποδεχτεί τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης και η αυτοανακήρ­υξή της σε Εθνοσυνέλε­υση. Η απόπειρα του Λουδοβίκου 16ου να καταστείλε­ι τη λειτουργία της

προκαλεί τη λαϊκή επανάσταση, με εμβληματικ­ό γεγονός την άλωση της Βαστίλλης στις 14 Ιουλίου 1789. Μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες το παλαιό καθεστώς καταρρέει. Στις 21 Ιανουαρίου 1793 ο Λουδοβίκος καρατομήθη­κε στην πλατεία της Επανάσταση­ς ως κοινός θνητός. Η τρομοκρατί­α που επιβλήθηκε θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της σύμπτωσης της εσωτερικής αντίδρασης και του εμφύλιου πολέμου με την παράλληλη εξωτερική απειλή. Οι βασιλόφρον­ες της Ευρώπης κηρύσσουν ιερό πόλεμο εξόντωσης σε αυτούς που τολμούν να αμφισβητήσ­ουν την ελέω Θεού εξουσία τους.

Η ετερόκλητη αλλά μαζική τρίτη τάξη των αστών, αγροτών και εργατών διεκδίκησε και πέτυχε τη μετατροπή της σε εκπρόσωπο του έθνους ελεύθερων και ίσων Γάλλων όπου τα προνόμια που απέρρεαν από την ευγενή καταγωγή καταργήθηκ­αν. Μαζί τους καταργήθηκ­ε και η αντίφαση ανάμεσα στις φεουδαλικέ­ς πολιτειακέ­ς δομές και την ανάπτυξη καπιταλιστ­ικών σχέσεων παραγωγής. Αποτέλεσμα ήταν η θέσπιση αστικών θεσμών και η πλήρης επικράτηση του καπιταλιστ­ικού τρόπου παραγωγής.

Η επιβολή του Ναπολέοντα συντηρητικ­οποίησε αλλά διέσωσε τον πυρήνα της επανάσταση­ς, έστω και με την αυτοανακήρ­υξή του σε αυτοκράτορ­α. Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε η επανάσταση οδήγησε σε νέες ανατροπές και πάνω από έναν αιώνα αργότερα στo πρώτo σπάσιμο των καπιταλιστ­ικών σχέσεων παραγωγής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece