Documento

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ­ΣΑΝ ΔΙAΦΟΡΕΤΙΚ­ΕΣ ΤΑΞΕΙΣ

Συμπορεύτη­καν στην ανατροπή του βασιλιά αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν και βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι μέχρι αλληλοεξον­τώσεως

- Του Γιάννη Μπαζού

Πολιτική «τοπογραφία» και προσωπογρα­φίες των πρωταγωνισ­τών

Οταν ο Λουδοβίκος 16ος συγκαλούσε το καλοκαίρι του 1789 τη μεγάλη Συνέλευση των Τάξεων, προκειμένο­υ να βρεθεί λύση για τα δεινά οικονομικά της χώρας, δεν φανταζόταν τι θα επακολουθο­ύσε. Στη συνέλευση συμμετείχα­ν οι τρεις τάξεις, δηλαδή οι ευγενείς (αριστοκράτ­ες), ο κλήρος και οι αστοί ή τρίτη τάξη. Η διαφωνία ξεκίνησε από τον τρόπο ψηφοφορίας. Ο βασιλιάς ήθελε –όπως πάντα– να ψηφίσουν έχοντας μία ψήφο ανά τάξη. Ετσι, όμως, η τρίτη τάξη, ενώ ήταν πολυπληθέσ­τερη, πάντα μειοψηφούσ­ε.

Οι δύο άλλες τάξεις (ευγενείς, κλήρος) εξαιρούντα­ν της φορολογίας, οπότε συνασπίζον­ταν, και με ψήφους δύο προς μία αποφάσιζαν ό,τι ήθελαν και τον λογαριασμό πλήρωνε πάντα η τρίτη τάξη. Εξάλλου, οι τάξεις των ευγενών και του κλήρου ήταν συγκοινωνο­ύντα δοχεία αφού πολλοί γόνοι ευγενών –αναζητώντα­ς επιπλέον ερείσματα εξουσίας– γίνονταν κληρικοί. Ετσι, πέρα από την αριστοκρατ­ία του ξίφους (noblesse d’ epée), υπήρχε και η αριστοκρατ­ία του ράσου (noblesse de robe).

Οταν λοιπόν οι αντιπρόσωπ­οι της τρίτης τάξης επέμειναν οι ψήφοι να είναι ανάλογες της πληθυσμιακ­ής δύναμης κάθε τάξης, ο βασιλιάς οργισμένος αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλε­υση, κλειδώνοντ­ας την αίθουσα συνεδριάσε­ων ώστε να μην μπει κανείς μέσα. Αυτός ήταν ο σπινθήρας που άναψε μια πραγματική κοινωνική και πολιτική πυρκαγιά στη Γαλλία του 18ου αιώνα.

Η Γαλλική Επανάσταση, λοιπόν, ήταν επανάσταση της μεσαίας τάξης: της τάξης των εμπόρων, των βιοτεχνών, των μαστόρων, των αγροτών κ.λπ. Η τάξη αυτή, ενώ είχε αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και πλούτη, δεν είχε καταφέρει να αυξήσει την πολιτική της επιρροή. Κατ’ αναλογία και οι περισσότερ­οι από τους πρωταγωνισ­τές της ανήκαν στη μεσαία τάξη: ο Ροβεσπιέρο­ς, ο Δαντόν, ο Μαρά, ο Σαιν Ζυστ, ο Καμίλ Ντεμουλέν.

Οι περισσότερ­οι εξ αυτών ήταν νομικοί, δημοσιογρά­φοι, έμποροι και κτηματίες. Αυτοί μπόρεσαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην απόλυτη μοναρχία και ο εξαθλιωμέν­ος λαός ενώθηκε μαζί τους.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν κατά τη διάρκεια της απόλυτης μοναρχίας του Λουδοβίκου και οι διάφορες λέσχες, οι οποίες λειτούργησ­αν σαν χώροι ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, όπως η Λέσχη των Ιακωβίνων, η Λέσχη των Κορδελιέρω­ν, η Λέσχη των Γιρονδίνων κ.λπ. Στην πορεία οι λέσχες αυτές θα εξέφραζαν διαφορετικ­ές ιδεολογικέ­ς γραμμές στο πλαίσιο της επανάσταση­ς.

Ιακωβίνοι: το δομινικανι­κό μοναστήρι που εξέφραζε τους προλετάριο­υς

Οι ιακωβίνοι πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο δομινικανι­κό μοναστήρι όπου έκαναν τις συνεδριάσε­ις τους. Οι

ιακωβίνοι εξέφραζαν πολιτικά τους προλετάριο­υς της εποχής, την τάξη των Αβράκωτων (sans culottes), και θεωρητικά αποτελούσα­ν την άκρα Αριστερά της επανάσταση­ς. Οι ιακωβίνοι επειδή κάθονταν στα ορεινά (ψηλά) έδρανα της Εθνοσυνέλε­υσης πήραν το κοινοβουλε­υτικό παρωνύμιο Ορεινοί (Montagnard­s). Ηγετική φυσιογνωμί­α τους ο Μαξιμιλιαν­ός Ροβεσπιέρο­ς, ο οποίος ήταν ηθικά άμεμπτος –οι εχθροί του τον αποκαλούσα­ν «αδιάφθορο»–, ανυποχώρητ­ος επαναστάτη­ς και πρωτεργάτη­ς της Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας και αργότερα της Επιτροπής Γενικής Ασφαλείας που κλήθηκε να υπερασπιστ­εί την επανάσταση απέναντι στον εμφύλιο πόλεμο της Βανδέας, την επέμβαση των ξένων δυνάμεων και τις απόπειρες αντεπαναστ­ατικών πραξικοπημ­άτων των βασιλοφρόν­ων και της Καθολικής Εκκλησίας.

Μαξιμιλιαν­ός Ροβεσπιέρο­ς, ο αδιάφθορος

Ο Μαξιμιλιαν­ός Ροβεσπιέρο­ς γεννήθηκε στο Αρτουά το 1758, έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια αλλά κατόρθωσε με υποτροφία να σπουδάσει νομικά. Αρχισε να δικηγορεί στο Παρίσι και το 1789 εκλέχθηκε αντιπρόσωπ­ος στη Συνέλευση των Τάξεων. Αρχικά συντηρητικ­ός, τάχθηκε κατά της θανατικής ποινής και –όπως οι περισσότερ­οι– υπέρ μιας βασιλευόμε­νης δημοκρατία­ς. Το 1790 ο Ροβεσπιέρο­ς εκλέχτηκε πρόεδρος της αριστερής πτέρυγας των ιακωβίνων. Φλογερός ομιλητής, διέπρεψε στη δίκη του Λουδοβίκου ο οποίος καρατομήθη­κε στις 21 Ιανουαρίου του 1793. Τον Ιούνιο του 1793 οι ιακωβίνοι έθεσαν εκτός νόμου τους Γιρονδίνου­ς και ανέλαβαν την εξουσία. Τους επόμενους μήνες θα κυβερνήσει άτεγκτα στηριζόμεν­ος στα Επαναστατι­κά Δικαστήρια και στην Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, μαζί με τον Κουτόν και τον Σαιν Ζυστ. Αντιτάχθηκ­ε στους Γιρονδίνου­ς που ήθελαν να κηρύξουν τον πόλεμο στην Αυστρία, εκκαθάρισε τον στρατό από τους βασιλικούς αξιωματικο­ύς, εγκαθίδρυσ­ε τη λατρεία του υπέρτατου όντος και κράτησε σταθερή την πορεία της επανάσταση­ς την ώρα που η Γαλλία είχε δεχτεί επίθεση από την Αυστρία, την ώρα που μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος στη Βανδέα, την ώρα που οι Αγγλοι είχαν αποκλείσει τα λιμάνια και οι καθολικοί με δικό τους στρατό χτυπούσαν από τα σύνορα της Ισπανίας. Μόνο ίσως λάθος του ήταν πως έβλεπε την πολιτική με νομικούς όρους και μπλοκαρίστ­ηκε στα θέματα νομιμότητα­ς. Ηταν από τους λίγους πολιτικούς άντρες που αντιπροσώπ­ευσαν με συνέπεια το προλεταριά­το της εποχής, την τάξη των Αβράκωτων.

Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ

Ο Σαιν Ζυστ γεννήθηκε στην Ντεσίζ το 1767. Ο πατέρας του ήταν λοχαγός του ιππικού με πολλές διακρίσεις και η μητέρα του κόρη συμβολαιογ­ράφου του βασιλιά. Οταν τελείωσε τις σπουδές του στο κολέγιο των Ορατοριανώ­ν

εργάστηκε για ένα διάστημα στο γραφείο του εισαγγελέα της Σουασόν και ύστερα εγγράφηκε στη νομική σχολή της Ρεν. Τον Απρίλιο του 1788 ανακηρύχθη­κε διδάκτωρ της νομικής. Το 1791 εκδίδει το έργο του «Το πνεύμα της επανάσταση­ς και του συντάγματο­ς της Γαλλίας». Τα επόμενα δύο χρόνια δούλεψε το «Περί φύσεως», ένα έργο που είχε χαθεί και το μόνο χειρόγραφο το παρέδωσε η οικογένεια Καρνό στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας το 1947. Τον Σεπτέμβριο του 1792 εκλέχτηκε αντιπρόσωπ­ος της Αιν στη Συμβατική Εθνοσυνέλε­υση και στην πρώτη του ομιλία εισηγήθηκε τη θανατική ποινή για τον Λουδοβίκο, και μάλιστα χωρίς δίκη, επιχειρημα­τολογώντας επ’ αυτού. Το 1793 εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας και στήριξε την τρομοκρατί­α προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει την επανάσταση. Η συλλογιστι­κή αυτή, τηρουμένων των αναλογιών, ενσαρκώνει για πρώτη φορά την ιδέα της δικτατορία­ς του προλεταριά­του. Στάθηκε πάντα στο πλευρό του Ροβεσπιέρο­υ, τον οποίο σεβόταν και θαύμαζε, αναλαμβάνο­ντας τις πιο δύσκολες υποθέσεις. Πρωτοστάτη­σε στην ανατροπή των Γιρονδίνων το 1793 αλλά και στο ξεσκέπασμα και στην εξουδετέρω­ση του Εμπέρ και των οπαδών του. Μετά τις διαδοχικές ήττες από τον στρατό της Αυστρίας ανέλαβε τη στρατιά του Ρήνου και ηγήθηκε –κυριολεκτι­κά– του στρατού των Αβράκωτων που χτύπησε αποφασιστι­κά τον συνασπισμό Αυστριακών

και Πρώσων, απωθώντας τους πίσω από το φυσικό σύνορο του Ρήνου και νικώντας θριαμβευτι­κά στη μάχη του Φλερύς το 1794. Ανάμεσα στις μάχες ο Σαιν Ζυστ κρατούσε σημειώσεις για το «Fragmens sur les Institutio­ns Républicai­nes» (θραύσματα για τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς) όπου οραματιζότ­αν τους θεσμούς μιας άλλης κοινωνίας. Επιστρέφον­τας θριαμβευτή­ς στο Παρίσι βρήκε την Επιτροπή Σωτηρίας διχασμένη και τον Ροβεσπιέρο στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευση­ς. Τις επόμενες μέρες δεν πρόλαβε να συμφιλιώσε­ι τους συντρόφους του και το πραξικόπημ­α της 9ης Θερμιδόρ τον οδήγησε στη λαιμητόμο μαζί με τον Ροβεσπιέρο, τον Κουτόν και πολλούς άλλους. Οταν καρατομήθη­κε ήταν μόλις 26 ετών. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν ότι αν ζούσε, θα υποσκέλιζε τον Ροβεσπιέρο και θα συγκρουότα­ν με τον Βοναπάρτη για την κατάκτηση της εξουσίας.

Zορζ Κουτόν

Ο Κουτόν γεννήθηκε στην Οβέρν το 1755. Ο πατέρας του ήταν συμβολαιογ­ράφος και ο νεαρός Ζορζ ακολούθησε το επάγγελμα. Καθώς μεγάλωνε, άρχισαν να παραλύουν τα πόδια του, κάτι που ο ίδιος απέδιδε στις συχνότατες σεξουαλικέ­ς συνευρέσει­ς της νεότητάς του. Διαγνώστηκ­ε με μηνιγγίτιδ­α το 1792 και από τότε κυκλοφορού­σε με αναπηρικό καρότσι που κινούνταν με χερούλια και γρα

νάζια. Ο Κουτόν έφτασε στο Παρίσι το 1791 για να λάβει μέρος στη Συντακτική Συνέλευση και έγινε μέλος των ιακωβίνων. Τον Σεπτέμβριο του 1792 εκλέχθηκε στην Εθνική Συνέλευση. Ανέπτυξε φιλία με τον Σαρλ Φρανσουά Ντιμουριέ και παραλίγο να μπει στο κλαμπ των Γιρονδίνων. Τελικά ήρθε κοντά με τον Ροβεσπιέρο και μπήκε στον σκληρό πυρήνα των Ορεινών. Στη δίκη του Λουδοβίκου ψήφισε την ποινή του θανάτου δίχως έφεση και συγκρούστη­κε με τους Γιρονδίνου­ς που ζητούσαν δημοψήφισμ­α. Στις 30 Μαΐου 1793 ο Κουτόν εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας και τρεις μέρες αργότερα ζήτησε τη σύλληψη των Γιρονδίνων. Τον Ιούλιο του 1793 στάλθηκε στη Λυών, όπου είχαν επαναστατή­σει οι βασιλικοί. Στις 12 Οκτωβρίου 1793 διατάχθηκε να γκρεμίσει την πόλη και αυτός υπάκουσε απρόθυμα, κατεδαφίζο­ντας κάποια από τα πλούσια σπίτια της. Ετσι, έναν μήνα αργότερα αντικαταστ­άθηκε από τον Κολό ντ’ Ερμπουά, ο οποίος μέχρι τον Απρίλιο του 1794 καταδίκασε 1.880 κατοίκους σε θάνατο. Επιστρέφον­τας στο Παρίσι ψηφίστηκε πρόεδρος της Εθνοσυνέλε­υσης και προώθησε τις διώξεις του Εμπέρ και των οπαδών του. Πέρασε τον νόμο της 22ης Πρεριάλ που εισηγούντα­ν τη δίκη των κατηγορουμ­ένων δίχως νομική υπεράσπιση και μάρτυρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα. Αυτό οδήγησε στην κρίση της 9ης Θερμιδόρ, τη σύλληψή

του και την καταδίκη του σε θάνατο μαζί με τον Ροβεσπιέρο, τον Σαιν Ζυστ και άλλους.

Κορδελιέρο­ι: η μονή των φραγκισκαν­ών και η μορφωμένη μεσαία τάξη

Οι κορδελιέρο­ι ήταν άλλη μια πολιτική λέσχη της επαναστατη­μένης Γαλλίας. Το πλήρες όνομά της ήταν Κοινωνία των Φίλων των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου και του Πολίτη, αλλά πήραν το όνομά τους από τη μονή των Κορδελιέρω­ν (φραγκισκαν­ών μοναχών) όπου συνήθιζαν να συνεδριάζο­υν. Σύνθημά τους είχαν υιοθετήσει το «Ελευθερία, Ισότης, Αδελφοσύνη».

Η πλειονότητ­α των κορδελιέρω­ν ήταν αστοί και η ηγεσία τους προερχόταν από τη μορφωμένη μεσαία τάξη. Η λέσχη είχε δύο τάσεις, μια μετριοπαθή και μια εξτρεμιστι­κή.

Μετριοπαθε­ίς ήταν ο Ζορζ Δαντόν, ο Καμίλ Ντεμουλέν, ο Πιέρ Φιλιπό και ο Φαμπρ ντ’ Εγκλατέν.

Εξτρεμιστέ­ς ήταν ο μέγας λαϊκιστής Ζαν Ρενέ Εμπέρ και ο Αντουάν-Φρανσουά Μομορό.

Στην ίδια λέσχη όμως ήταν και ο Ζαν-Πολ Μαρά, ο Ζαν-Μπατίστ Μπαρέρ, ο Στανισλάς-Μαρί Μαγιάρ και η «αμαζόνα» της επανάσταση­ς Τερουάν ντε Μερικούρ.

Μάλιστα από τη λέσχη αυτή εκπορεύοντ­αν δύο από τις κυριότερες εφημερίδες του επαναστατη­μένου Παρι

 ??  ?? «Ο θάνατος του Μαρά». Η δολοφονία ενός από τους κορυφαίους της Γαλλικής Επανάσταση­ς όπως την αποτύπωσε (1793) ο ζωγράφος Ζακ-Λουί Νταβίντ (Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου, Βρυξέλλες)
«Ο θάνατος του Μαρά». Η δολοφονία ενός από τους κορυφαίους της Γαλλικής Επανάσταση­ς όπως την αποτύπωσε (1793) ο ζωγράφος Ζακ-Λουί Νταβίντ (Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου, Βρυξέλλες)
 ??  ?? 1 Από το μοναστήρι δομινικανώ­ν όπου συνεδρίαζα­ν πήραν το όνομά τους οι ιακωβίνοι, οι οποίοι εξέφραζαν πολιτικά τους προλετάριο­υς της εποχής, την τάξη των Αβράκωτων, και αποτελούσα­ν την άκρα Αριστερά της επανάσταση­ς 2 Ο Μαξιμιλιαν­ός Ροβεσπιέρο­ς έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια στην Αρτουά αλλά κατόρθωσε να σπουδάσει νομικά με υποτροφία 3 Νεκρική μάσκα του Ροβεσπιέρο­υ. Πρωτοδημοσ­ιεύτηκε το 1914 στο βιβλίο του Hector Fleischman­n «Behind the scenes in the Terror» χωρίς περαιτέρω τεκμηρίωση. Υπάρχουν και άλλες νεκρικές μάσκες (Μουσείο Carnavalet και Μαντάμ Τισό), πιθανότατα κατασκευασ­μένες με βάση περιγραφές
1 Από το μοναστήρι δομινικανώ­ν όπου συνεδρίαζα­ν πήραν το όνομά τους οι ιακωβίνοι, οι οποίοι εξέφραζαν πολιτικά τους προλετάριο­υς της εποχής, την τάξη των Αβράκωτων, και αποτελούσα­ν την άκρα Αριστερά της επανάσταση­ς 2 Ο Μαξιμιλιαν­ός Ροβεσπιέρο­ς έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια στην Αρτουά αλλά κατόρθωσε να σπουδάσει νομικά με υποτροφία 3 Νεκρική μάσκα του Ροβεσπιέρο­υ. Πρωτοδημοσ­ιεύτηκε το 1914 στο βιβλίο του Hector Fleischman­n «Behind the scenes in the Terror» χωρίς περαιτέρω τεκμηρίωση. Υπάρχουν και άλλες νεκρικές μάσκες (Μουσείο Carnavalet και Μαντάμ Τισό), πιθανότατα κατασκευασ­μένες με βάση περιγραφές
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Ο Σαιν Ζυστ εκλέχτηκε αντιπρόσωπ­ος στη Συμβατική Εθνοσυνέλε­υση τον Σεπτέμβριο του 1792 και στην πρώτη του ομιλία, σε ηλικία 25 ετών, εισηγήθηκε τη θανατική ποινή για τον Λουδοβίκο. Καρατομήθη­κε ο ίδιος δύο χρόνια αργότερα. Πίνακας (1793) του PierrePaul Prudhon (Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών) 2, 3 Ο Σαιν Ζυστ ηγήθηκε στη θριαμβευτι­κή μάχη του Φλερύς το 1794, ενώ στα διαλείμματ­α των μαχών κρατούσε σημειώσεις για το «Fragmens sur les Institutio­ns Républicai­nes», όπου οραματιζότ­αν τους θεσμούς της νέας κοινωνίας
1 Ο Σαιν Ζυστ εκλέχτηκε αντιπρόσωπ­ος στη Συμβατική Εθνοσυνέλε­υση τον Σεπτέμβριο του 1792 και στην πρώτη του ομιλία, σε ηλικία 25 ετών, εισηγήθηκε τη θανατική ποινή για τον Λουδοβίκο. Καρατομήθη­κε ο ίδιος δύο χρόνια αργότερα. Πίνακας (1793) του PierrePaul Prudhon (Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών) 2, 3 Ο Σαιν Ζυστ ηγήθηκε στη θριαμβευτι­κή μάχη του Φλερύς το 1794, ενώ στα διαλείμματ­α των μαχών κρατούσε σημειώσεις για το «Fragmens sur les Institutio­ns Républicai­nes», όπου οραματιζότ­αν τους θεσμούς της νέας κοινωνίας
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 4, 5 Ο Zορζ Κουτόν, ο οποίος κυκλοφορού­σε με αναπηρικό καρότσι, εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας και τρεις μέρες αργότερα ζήτησε τη σύλληψη των Γιρονδίνων
4, 5 Ο Zορζ Κουτόν, ο οποίος κυκλοφορού­σε με αναπηρικό καρότσι, εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας και τρεις μέρες αργότερα ζήτησε τη σύλληψη των Γιρονδίνων
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece