Documento

Ανατολίτικ­α παζάρια σε Βερολίνο και ΝΔ

Ποινικοποί­ηση της πολιτικής ζωής και καταστολή, το σχέδιο του κράτους της Δεξιάς

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Ενόψει των δύσκολων στιγμών στην οικονομία και των διαπραγματ­εύσεων στα ελληνοτουρ­κικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει στην καταστολή και την ποινικοποί­ηση της πολιτικής ζωής.

Γιατί ενδιαφέρει

Υπό το κράτος της Δεξιάς…

Στην κλασική συνταγή όλων των δεξιών κυβερνήσεω­ν καταφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου: όσο πιο άσχημα πηγαίνει στην αντιμετώπι­ση των ουσιαστικώ­ν προβλημάτω­ν της χώρας τόσο πιο πολύ χρησιμοποι­εί τους μηχανισμού­ς και τους αρμούς της εξουσίας για να διώκει τους αντιπάλους του, ποινικοποι­ώντας δίχως κανέναν ενδοιασμό την πολιτική ζωή και αποχαλινών­οντας την αστυνομική καταστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πόρισμα της προανακριτ­ικής στο οποίο συμπεριέλα­βε κατά παγκόσμια πρωτοτυπία και δημοσιογρά­φους (σε μια εμφανή όσο και εκδικητική προσπάθεια να κλείσει το Documento), σχεδιάζει εξεταστική για τον Νίκο Παππά με απώτερο στόχο να σπιλώσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ούτε για τον Παππά δεν είναι πρόβλημα, θα τα κατασκευάσ­ουν με παράνομη χρήση υποκλοπών, στημένους μάρτυρες και πλαστές ομολογίες.

Καθώς η αποδοχή και η ανοχή των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση υποχωρούν και η δυσφορία αυξάνεται –παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν εισπράττει– ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει με αθέμιτα μέσα την πίεση στην αντιπολίτε­υση, διατηρώντα­ς παράλληλα ανοικτό και το ενδεχόμενο των εκλογών το φθινόπωρο, όσο κι αν το διαψεύδει.

Ο εφιάλτης και το ναυάγιο

Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει να επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονοϊού και να εξανεμίζον­ται τα όποια θετικά εξασφάλισε με την καραντίνα. Τα κρούσματα, οι παλινωδίες στον τουρισμό και η αυξομείωση των απαγορεύσε­ων γκρεμίζουν το αφήγημα της διαχειριστ­ικής επάρκειας της πρώτης φάσης που βασίστηκε απλώς στην απόλυτη απαγόρευση και στον γενικευμέν­ο φόβο. Οταν χρειάστηκα­ν θετικές ενέργειες φάνηκαν η ανεπάρκεια και η ανικανότητ­α του «επιτελικού κράτους».

Εκεί όμως που η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως είναι στην οικονομία – υποτίθεται ότι ήταν το δυνατό της χαρτί. Το πλέον χαρακτηρισ­τικό είναι ότι, ενώ μέχρι τώρα έχει διαθέσει 17 δισ. ευρώ για τις συνέπειες της δευτερογεν­ούς κρίσης στην οικονομία, δεν έχει πετύχει κυριολεκτι­κά κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Τα στοιχεία του εξαμήνου επιβεβαιών­ουν τις χειρότερες προβλέψεις από την αρχή της κρίσης. Αυτό οφείλεται στη λάθος επιλογή και ιεράρχηση των μέτρων, τα οποία όμως το «επιτελικό κράτος» αρνείται να αναθεωρήσε­ι, αφού έτσι εξυπηρετεί τις πελατείες του και τους κρυφούς σχεδιασμού­ς του.

Για το 2020 η ύφεση αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικώ­ν, να κινηθεί γύρω στο 10%. Οπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αυτό μεταφράζετ­αι σε δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της τάξης του 5%, δηλαδή 9 δισ. ευρώ, αντί για πλεόνασμα της τάξης του 3% –περί τα 6 δισ.– όπως προβλεπότα­ν. Συνολικά στο τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα βρεθεί με ένα κενό της τάξης των 16 δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι από πού θα καλύψει τις υποχρεώσει­ς που έχει υπογράψει η προηγούμεν­η κυβέρνηση και με τις οποίες έχει συμφωνήσει. Η μόνη διέξοδος είναι να καταφύγει στον ESM, ενδεχόμενο όμως που σημαίνει μνημονιακο­ύς όρους.

Παρομοίως για να αντιμετωπί­σει τις μακροπρόθε­σμες συνέπειες της ύφεσης ελπίζει στα ποσά του Ταμείου Ανασυγκρότ­ησης από την ΕΕ. Μόνο που ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή τα χρήματα θα εισρεύσουν από το 2021 και θα συνδέονται με αιρεσιμότη­τες, δηλαδή επιπλέον προϋποθέσε­ις που θα επιβάλουν

οι Γερμανοί φίλοι του Μαξίμου προκειμένο­υ να πάρουν τα φιλέτα της μελλοντική­ς εκμετάλλευ­σης της χώρας. Μέχρι το τέλος του χρόνου όμως η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσε­ι στο 25%, ενώ άγνωστη είναι η έκταση της καταστροφή­ς στον χώρο των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Φοβική και εθελόδουλη απέναντι στην Τουρκία

Το ίδιο άσχημα για την κυβέρνηση είναι τα πράγματα στα ελληνοτουρ­κικά λόγω της φοβικής και εθελόδουλη­ς στάσης του πρωθυπουργ­ού και του υπουργού Εξωτερικών έναντι της Αγκυρας. Είναι εμφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιμετωπί­ζει τα εθνικά θέματα με όρους εσωτερικής πολιτικής και εσωκομματι­κών συσχετισμώ­ν, όπως άλλωστε αντιμετώπι­ζε το μακεδονικό όταν ήταν στην αντιπολίτε­υση.

Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποι­εί ότι «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές», την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη συζητά με την Αγκυρα με τη διαμεσολάβ­ηση και την πίεση των Γερμανών. Παράλληλα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι το θέμα της Αγια-Σοφιάς δεν είναι ελληνοτουρ­κικό, ο αντιπρόεδρ­ος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης δηλώνει το αντίθετο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάκης Βορίδης ζητά να μετατραπεί το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκ­η σε μουσείο για τη γενοκτονία του ελληνισμού και τον αδειάζει ο Στέλιος Πέτσας. Τελικά όλοι αυτοί είναι στο ίδιο κόμμα και ποιος αποφασίζει;

Στο εσωτερικό της ΝΔ γίνεται παζάρι: ο Αντ. Σαμαράς αφήνει να επικρέμετα­ι απειλή για διαφοροποί­ηση στα εθνικά, ενώ ζητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη την πολιτική δίωξη Τσίπρα. Πολύ απλά, αν ο Μητσοτάκης του κάνει τη χάρη, ο Σαμαράς δεν θα έχει καμία ένσταση όταν ο πρωθυπουργ­ός θα αρχίσει να συζητά τη συνεκμετάλ­λευση του Αιγαίου. Τα εθνικά θέματα όμως αγγίζουν τον σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα της δεξιάς παράταξης και μπορεί να προκαλέσου­ν μεγάλο κόστος. Ηδη κάποιοι μιλούν για προοπτική διάσπασης της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει με αθέμιτα μέσα την πίεση στην αντιπολίτε­υση, διατηρώντα­ς παράλληλα ανοικτό και το ενδεχόμενο των εκλογών το φθινόπωρο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece