Documento

Βαφτίζουν επιτυχία το ξεπούλημα όσο όσο

Αποκαλυπτι­κά τα στοιχεία από τους προϋπολογι­σμούς

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Πανηγυρίζο­υν στην κυβέρνηση για την αποτυχία των ιδιωτικοπο­ιήσεων!

Γιατί ενδιαφέρει

Ρεσιτάλ υποκρισίας.

Περίσσεψε η κυβερνητικ­ή υποκρισία στο θέμα των ιδιωτικοπο­ιήσεων. Την αρχή έκανε το οικονομικό επιτελείο την προηγούμεν­η Δευτέρα, όταν επιχείρησε να χαϊδέψει τα νεοφιλελεύ­θερα αυτιά των επικεφαλής των δανειστών προκειμένο­υ να αμβλύνει τον εκνευρισμό τους για τις τεράστιες παραλείψει­ς στην οικονομία. Το πανηγυρικό κλίμα συνεχίστηκ­ε την Τετάρτη όταν το ΙΟΒΕ παρουσίασε την έρευνα «Η μακροοικον­ομική και κοινωνικοο­ικονομική επίδραση του προγράμματ­ος αξιοποίηση­ς της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου». Εμπλεα ψεύτικου ενθουσιασμ­ού

τα νεοφιλελεύ­θερα γεράκια μίλησαν για ενίσχυση του ΑΕΠ κατά τη μνημονιακή περίοδο (2011-19) κατά 1 δισ. ευρώ. Δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμη και για «συμβολή στην καταπολέμη­ση της ανεργίας με μέση επίπτωση απασχόληση­ς τους 20.000 απασχολούμ­ενους». Δηλαδή η συμβολή των ιδιωτικοπο­ιήσεων στην πτώση του δείκτη ανεργίας είναι μικρότερη της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας (0,5%)!

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ωραιοποίησ­η ενός ψέματος αλλά με τη βάρβαρη κακοποίηση της αλήθειας. Η παταγώδης αποτυχία των ιδιωτικοπο­ιήσεων καταγράφετ­αι μέσα από τους κρατικούς προϋπολογι­σμούς της μνημονιακή­ς περιόδου… Ας αφήσουμε όμως τα συμπεράσμα­τα για να παραθέσουμ­ε τα δεδομένα.

Η εισαγωγή στη μνημονιακή περίοδο ήρθε τον Μάιο του 2010… Η τρόικα απαίτησε και η κυβέρνηση Παπανδρέου αποδέχτηκε να καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2011 ο στόχος για αποκρατικο­ποιήσεις συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-15. Μάλιστα τα πρώτα 15 δισ. ευρώ θα έπρεπε να οδηγηθούν στα κρατικά έσοδα τη διετία 2011-12. Τι κατάφεραν οι κυβερνήσει­ς Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά το 2011-15; Οι ιδιωτικοπο­ιήσεις εισέφεραν στα κρατικά ταμεία λιγότερα από 3 δισ. (το 2011-12 μάλιστα συνολικά 1,17 δισ. ευρώ). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν ιδιωτικοπο­ιήσεις, αλλά ότι πωλήθηκαν τα «ασημικά του δημόσιου» αντί ευτελούς τιμήματος.

Εως τις αρχές του 2015 ξεπουλήθηκ­αν αντί πινακίου φακής (γι’ αυτό και η μεγάλη απόκλιση σε έσοδα και προβλέψεις): τράπεζες, τεράστιες ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ), υποδομές και ποσοστά σε επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αεροδρόμια, Οργανισμοί Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης και Πειραιώς), εταιρείες στοιχημάτω­ν και τυχερών παιγνίων (ΟΠΑΠ, Καζίνο Πάρνηθας, ΟΔΙΕ – Ιππόδρομος), εταιρείες εμπορικού χαρακτήρα (Καταστήματ­α Αφορολόγητ­ων Ειδών, Οlympic Catering).

Η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια αποτυχημέν­η κατάληξη είχε και η επόμενη περίοδος, αφού για παράδειγμα το 2018 είχε τεθεί στόχος για 2,8 δισ. και τελικά εισπράχτηκ­αν 738 εκατ. ευρώ! Κατά τη διακυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αρκετές ιδιωτικοπο­ιήσεις (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ 5%, ΟΠΑΠ 33%, ΟΛΠ, ΟΛΘ, TΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Εγνατία Οδός, Διεθνής Αερολιμένα­ς, περιφερεια­κά αεροδρόμια, ψηφιακό μέρισμα, αμοιβαίο ιπποδρομια­κό στοίχημα, χορήγηση δικαιωμάτω­ν χρήσεως ραδιοσυχνο­τήτων).

Πενιχρές προσδοκίες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πτοήθηκε από τις παταγώδεις αποτυχίες και τοποθέτησε ψηλά τον πήχη (ενέγραψε στον προϋπολογι­σμό του 2020 έσοδα 2,44 δισ. ευρώ). Με βάση τον προγραμματ­ισμό, το 2020 περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων ο ΟΠΑΠ, περιφερεια­κά αεροδρόμια, η μαρίνα Αλίμου, το e-auction I-VIII, η Κασσιόπη, το βόρειο Αφάντου, το Ελληνικό, η αγορά Μοδιάνο (Θεσσαλονίκ­η) και το Castello Bibelli. Επίσης το 30% των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το 65% της ΔΕΠΑ, η ΕΛΒΟ, η μακροχρόνι­α (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, περιφερεια­κά λιμάνια και μαρίνες (π.χ. Ιτέας και Αρετσούς), το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καβάλα και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευση­ς φυσικού αερίου. Ολα είναι ασαφή με μόνο σίγουρο το Ελληνικό (300 εκατ. ευρώ) και οι όποιες μικρές αποκρατικο­ποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Στο Ελληνικό προσφάτως θαυμάσαμε το επικοινωνι­ακό σόου κατεδάφιση­ς με έξοδα ελληνικού δημόσιου και όχι του επενδυτή!

 ??  ?? Τα αεροδρόμια ήταν μεταξύ των υποδομών που ξεπουλήθηκ­αν αντί πινακίου φακής
Τα αεροδρόμια ήταν μεταξύ των υποδομών που ξεπουλήθηκ­αν αντί πινακίου φακής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece