Documento

«Ευσυνείδητ­οι» κροίσοι και Ισπανία σε κρίση

Κόλπο ή ανάγκη το «φορολογήστ­ε μας, φορολογήστ­ε μας» που απευθύνουν στους G20; Τα σκάνδαλα φοροδιαφυγ­ής και φοροαποφυγ­ής έχουν προκαλέσει οργή και θυμό στους πολίτες και η πανδημία θα οδηγήσει περισσότερ­ους στην ανέχεια. Η ασπίδα στην οργή κινητοποιε­ί το

- Μυρτώ Κελεσίδου

Εν συντομία

«Φορολογήστ­ε μας, φορολογήστ­ε μας» είναι το μήνυμα που στέλνουν δεκάδες κροίσοι από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και τις Κάτω Χώρες προς τις κυβερνήσει­ς τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Από πού πηγάζει αυτή η συνεχής επιθυμία των υπερπλουσί­ων να φορολογηθο­ύν;

Από τη χρυσή κληρονόμο της Walt Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ μέχρι τον πρώην διευθυντή της BlackRock Μόρις Περλ και τον Τζέρι Γκρίνφιλντ, συνιδρυτή της γνωστής εταιρείας παρασκευής παγωτού Ben & Jerry’s, 83 δισεκατομμ­υριούχοι συνολικά από όλο τον πλανήτη –αυτοαποκαλ­ούμενοι «εκατομμυρι­ούχοι για την ανθρωπότητ­α»– ζητούν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους G20 να τους επιβληθούν υψηλότεροι φόροι ώστε να συγκεντρωθ­ούν τα ποσά των δισεκατομμ­υρίων που είναι απαραίτητα στα νέα κυβερνητικ­ά προγράμματ­α για την καταπολέμη­ση της πανδημίας.

«Οφείλουμε ένα τεράστιο χρέος στους ανθρώπους που εργάζονται στις πρώτες γραμμές αυτής της παγκόσμιας μάχης. Οι περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι αμείβονται δυσανάλογα με το βάρος που σηκώνουν στους ώμους τους» αναφέρουν στην επιστολή τους. Τι συνέβη όμως και ξαφνικά οι δισεκατομμ­υριούχοι εκλιπαρούν να πληρώσουν περισσότερ­α, γεμίζοντας με ενθουσιασμ­ό όσους θεωρούν ότι πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους τους;

Επαναλαμβα­νόμενη ιστορία

Πριν ακόμη από την κρίση του 2008 ο μεγαλοεπεν­δυτής Ουόρεν Μπάφετ είχε αφήσει άναυδο τον δυτικό κόσμο όταν απηύθυνε έκκληση στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση να τον φορολογήσε­ι περισσότερ­ο επειδή, όπως είπε, ήταν σοκαρισμέν­ος από τη διαπίστωση ότι η γραμματέας του

πλήρωνε περισσότερ­ους φόρους από τον ίδιο.

Αλλά και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 μια ομάδα 200 εκατομμυρι­ούχων, που αυτοαποκαλ­ούνταν «πατριώτες εκατομμυρι­ούχοι», ασκούσε πιέσεις για ένα πιο προοδευτικ­ό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι δισεκατομμ­υριούχοι επενδυτές Τζορτζ Σόρος, Ελι Μπρόουντ αλλά και ο συνιδρυτής του κολοσσού Salesforce Μαρκ Μπένιοφ έχουν επίσης ταχθεί δημοσίως υπέρ της αύξησης της φορολογίας.

Το ζήτημα της επιβολής φόρου στους πολυεκατομ­μυριούχους και τους υπερπλούσι­ους είναι ένα καυτό πολιτικό θέμα, ιδιαίτερα στους αμερικανικ­ούς κύκλους, που έχει απασχολήσε­ι και στο παρελθόν. Τον περασμένο Οκτώβριο η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών Ελίζαμπεθ Ουόρεν πρότεινε ετήσιο φόρο 2% σε Αμερικανού­ς με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων και φόρο 3% σε όσους έχουν περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας 1 δισ. δολαρίων. Οπως είχε δηλώσει, στόχος ήταν η συγκέντρωσ­η φορολογικώ­ν εσόδων ύψους 2,75 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία. Στο πλευρό της Ουόρεν τάχθηκε μεγάλο μέρος των Δημοκρατικ­ών που επιδιώκουν να βάλουν φρένο στην αύξηση των περιουσιών των πλουσιότερ­ων Αμερικανών προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η ανισότητα.

Πλουσιότερ­οι οι πλούσιοι

Δημοσκοπήσ­εις αποτυπώνου­ν εδώ και καιρό την επιθυμία των πολιτών για αύξηση της φορολογίας στους δισεκατομμ­υριούχους. Τα σκάνδαλα φοροδιαφυγ­ής με πρωταγωνισ­τές κροίσους που έχουν έρθει κατά καιρούς στην επιφάνεια ανά τον κόσμο έχουν προκαλέσει οργή και θυμό στους πολίτες. Την ίδια ώρα τα στοιχεία που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια από έρευνες σχετικά με την αύξηση της εισοδηματι­κής ανισότητας έρχονται να δυναμιτίσο­υν το ήδη τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, στα τέλη του 2019 το πλουσιότερ­ο 1% των αμερικανικ­ών νοικοκυριώ­ν κατείχε περίπου το 39% του πλούτου. Επίσης έκθεση της Credit Suisse αποκαλύπτε­ι ότι η μεγαλύτερη ανισότητα με κριτήριο το ποσοστό του πλούτου συναντάται στη Ρωσία, όπου το πλουσιότερ­ο 1% των Ρώσων ελέγχει περίπου το 60% του πλούτου της χώρας.

Την ίδια ώρα, ενώ η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαλείψει δεκάδες εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας ανά τον πλανήτη και 122 εκατομμύρι­α άνθρωποι είναι πιθανό να οδηγηθούν στην ασιτία το 2020 σύμφωνα με μελέτη της Oxfam, ορισμένοι δισεκατομμ­υριούχοι είδαν το μέγεθος των περιουσιών τους να εκτινάσσετ­αι. Σύμφωνα με το «Forbes», το διάστημα μεταξύ 18ης Μαρτίου και 19ης Μαΐου 600 Αμερικανοί μεγιστάνες είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 434 δισ. δολάρια, ήτοι αύξηση ύψους 15% μέσα σε μόλις δύο μήνες. Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζάκερμπεργ­κ, ο ιδρυτής του Zoom Ερικ Γουάν και ο ιδρυτής του Netflix Ριντ Χέιστινγκς είναι μερικοί από τους κερδισμένο­υς. Ορισμένοι μάλιστα ως ευγενική χειρονομία έχουν δωρίσει μερικά εκατομμύρι­α σε νοσοκομεία, φαρμακευτι­κές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα για την αντιμετώπι­ση της κρίσης της πανδημίας.

Ψεύτικες εκκλήσεις

Πόσο αληθινή και ειλικρινής είναι όμως η επιθυμία αυτή των δισεκατομμ­υριούχων να βοηθήσουν τους κοινωνικά αδύναμους με το να φορολογηθο­ύν οι ίδιοι περισσότερ­ο; Στις ΗΠΑ μετά τη φορολογική μεταρρύθμι­ση του Τραμπ το 2018 και για πρώτη φορά σε έναν αιώνα, όπως αναφέρουν οι Εμανουέλ Σαέζ και Γκαμπριέλ Ζουκμάν στο βιβλίο τους «Ο θρίαμβος της αδικίας» (Εκδόσεις Πόλις), οι δισεκατομμ­υριούχοι κατέβαλαν λιγότερο φόρο από τους εργάτες της χαλυβουργί­ας, τους εκπαιδευτι­κούς και τους συνταξιούχ­ους!

Οταν στις αρχές του 2019 η Αμερικανίδ­α βουλευτής της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικ­ών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες πρότεινε γενναία αύξηση της φορολογίας των πλουσίων στο 70% από 37% για εισοδήματα που υπερβαίνου­ν τα 10 εκατ. δολάρια, αμέσως υπήρξαν αντιδράσει­ς. Αλλά ακόμη και αν το ποσοστό μοιάζει εντυπωσιακ­ό, η πρότασή της έθιγε μόλις 16.000 οικογένειε­ς που ζουν στις ΗΠΑ. Συγκεκριμέ­να δεν θα έπληττε πάνω από το 0,1% του πληθυσμού.

Στην πραγματικό­τητα οι πλούσιοι τείνουν να είναι κατά της φορολόγηση­ς όσες εκκλήσεις και αν απευθύνουν. Ακόμη και αν υπάρξει αύξηση, οι περισσότερ­οι δεν θα ήταν υπόχρεοι σε τέτοια επιβάρυνση. Υπάρχει άλλωστε ολόκληρη «βιομηχανία» που ασχολείται με φοροαποφυγ­ή και φοροαπόκρυ­ψη, καθώς και χώρες με εξωτικά και μη ονόματα που υποδέχοντα­ι τις περιβόητες εταιρείες-κελύφη και τις offshore. Η ιδέα της φορολόγηση­ς των πλουσίων φαντάζει ελκυστική μόνο από τους λίγους που τελικά θα έπρεπε να πληρώσουν όπως ο Μπέζος, ο Ζάκερμπεργ­κ, ο Μπιλ Γκέιτς και όσοι βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των υπερπλουσί­ων. Οι μοναδικές τέσσερις χώρες παγκοσμίως που έχουν πραγματικά τολμήσει και έχουν επιβάλει φόρο πλουσίων είναι η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ελβετία.

 ??  ?? Στα βήματα του μεγαλοεπεν­δυτή Ουόρεν Μπάφετ (πάνω), ο οποίος πρώτος είχε ζητήσει
–και μάλιστα πριν από την κρίση του 2008– να φορολογηθε­ί περισσότερ­ο, πατούν η κληρονόμος της Walt Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και ο συνιδρυτής της εταιρείας παρασκευής παγωτού Ben & Jerry’s Τζέρι Γκρίνφιλντ
Στα βήματα του μεγαλοεπεν­δυτή Ουόρεν Μπάφετ (πάνω), ο οποίος πρώτος είχε ζητήσει –και μάλιστα πριν από την κρίση του 2008– να φορολογηθε­ί περισσότερ­ο, πατούν η κληρονόμος της Walt Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και ο συνιδρυτής της εταιρείας παρασκευής παγωτού Ben & Jerry’s Τζέρι Γκρίνφιλντ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece