Documento

«Να καταστούν υπόλογοι οι πολιτικοί που δωροδοκήθη­καν»

Αμερικανός δικηγόρος προστατευό­μενων μαρτύρων

- Στίβεν Κον

Ο «ι πολιτικοί που δωροδοκήθη­καν θα έπρεπε να καταστούν υπόλογοι στην Ελλάδα». Οσα δήλωσε ο Αμερικανός δικηγόρος Στίβεν Κον, ο οποίος εκπροσωπεί τους Ελληνες προστατευό­μενους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντο­ς της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ, για την εκπομπή έρευνας «Το κουτί της Πανδώρας» –το συγκεκριμέ­νο επεισόδιο θα προβληθεί σύντομα– είναι συγκλονιστ­ικά και σήμερα το Documento σας προσφέρει μια πρώτη… εικόνα.

«Κάνουν αυτό που κάνουν πάντα οι εγκληματίε­ς»

Με αφορμή τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό της Novartis με τις αμερικανικ­ές αρχές, βάσει του οποίου η πολυεθνική αναγκάστηκ­ε να καταβάλει 310 εκατ. δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας την περίοδο 2012-15, ο Στ. Κον είναι ξεκάθαρος: το τεράστιο ποσό του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ είναι απόδειξη

ότι η Novartis προχώρησε σε δωροδοκίες –και πολιτικών– κάνοντας παράλληλα λόγο για «ξεκάθαρες αποδείξεις δωροδοκίας», «μαζική ληστεία ευρείας κλίμακας» και «καταστροφή της δημοκρατία­ς». Δεν παρέλειψε μάλιστα να καταφερθεί εναντίον όσων σπεύδουν να επιτεθούν στους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντο­ς λέγοντας ότι προχωρούν σε αυτές τις πρακτικές επειδή «γνωρίζουν ότι είναι ένοχοι και κάνουν αυτό που κάνουν πάντα οι εγκληματίε­ς».

«Η μεγαλύτερη στοιχειοθε­τημένη ληστεία»

Αναφορικά με το ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές φωνές στην Ελλάδα που ισχυρίζοντ­αι ότι η υπόθεση της Novartis είναι μεν σκάνδαλο αλλά αυτό αφορά μόνο γιατρούς, ο Στ. Κον δήλωσε ότι «αυτό είναι παράλογο. Το να πιστεύεις ότι εκατοντάδε­ς γιατροί μπορούσαν να δωροδοκηθο­ύν και οι πολιτικοί που διηύθυναν την οργάνωση δεν το γνωρίζουν, δεν το διευκολύνο­υν, δεν το υποστηρίζο­υν, είναι απλώς αμφισβητήσ­ιμο. Αυτό που είναι κατανοητό είναι ότι αν η Novartis

ομολογούσε την ενοχή της, ότι πλήρωνε δωροδοκίες σε υπουργούς, το πρόστιμο θα ήταν πολύ υψηλότερο και το πιθανότερο είναι ότι η Novartis θα έλεγε “ας πάμε σε δίκη”».

«Οι πολιτικοί που δωροδοκήθη­καν», σύμφωνα με τον Στ. Κον, «θα έπρεπε να καταστούν υπόλογοι στην Ελλάδα. Θυμηθείτε: οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διώξουν έναν Ελληνα πολιτικό. Η μόνη μας δικαιοδοσί­α είναι προς τις πολυεθνικέ­ς εταιρείες που έκαναν τη δωροδοκία. Εμείς δεν έχουμε καμία δικαιοδοσί­α να προσαγάγου­με τους πολιτικούς που έλαβαν τις δωροδοκίες. Είναι ευθύνη της Ελλάδας. Οι Ελληνες πολίτες τώρα ξέρουν ότι το σύστημα υγείας τους ληστεύτηκε, βιάστηκε. Οι τιμές [σ.σ.: των φαρμάκων] ανέβηκαν. Η Novartis πλήρωσε ώστε να μπορούν να χρεώσουν περισσότερ­α σε κάθε πολίτη της Ελλάδας. Είναι μια μαζική ληστεία ευρείας κλίμακας σε μια χώρα. Και άπτεται στην ευθύνη των Ελλήνων πολιτών να καταστήσου­ν τους πολιτικούς τους υπόλογους».

«Αν οι Ελληνες πολίτες θέλετε να ζήσετε σε μια χώρα όπου η διαφθορά είναι ευρεία, όπου οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς

από την Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μπορούν να έρθουν και να καταστρέψο­υν τη δημοκρατία σας, να εξαγοράσου­ν τους πολιτικούς σας, αν αυτό θέλετε, είναι δική σας επιλογή. Απτεται σε εσάς, τους Ελληνες πολίτες, να πολεμήσετε τους πολιτικούς σας, να επανακτήσε­τε τη δημοκρατία σας. Και να μη γυρνάτε την πλάτη σας και να λέτε ότι όλοι δωροδοκούν­ται» σημείωσε. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η δωροδοκία στην κλίμακα που η Novartis έδωσε είναι η μεγαλύτερη ληστεία που έχει πιθανότατα τεκμηριωθε­ί στην ιστορία της Ελλάδας. Εκλεψαν κάθε Ελληνα πολίτη».

«Είναι πεντακάθαρ­ες οι αποδείξεις δωροδοκίας»

«Θεωρώ ότι οι αποδείξεις δωροδοκίας ήταν πεντακάθαρ­ες και ήταν μέρος [σ.σ.: της αιτίας] που συντελέστη­κε ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς. Ο μόνος λόγος που η Novartis θα συμφωνούσε να πληρώσει τα 300 εκατ. δολάρια και να συμφωνήσει σε αυτούς τους ισχυρούς όρους συμμόρφωση­ς είναι αν οι ΗΠΑ είχαν ισχυρές αποδείξεις δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα» υπογραμμίζ­ει και συμπληρώνε­ι: «Επίσης αυτό που οι άνθρωποι μπορεί να μη γνωρίζουν είναι ότι η Novartis έπρεπε να συμφωνήσει σε όλη τη φρασεολογί­α αυτής της συμφωνίας. Είναι μια διαπραγμάτ­ευση. Αλλά η διαπραγμάτ­ευση δεν τελειώνει υποθέτοντα­ς ότι χρησιμοποι­ούνται όλες οι αποδείξεις. Πάντα υπάρχουν πολύ περισσότερ­α και χρησιμοποι­είς τις αποδείξεις δωροδοκίας υπουργών, δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα. Τα χρησιμοποι­είς για να πιέσεις τη Novartis να συμφωνήσει σε αυτό που συμφώνησε. Δεν θα μπορούσες να πάρεις έναν συμβιβασμό αν επιδίωκες η Novartis να δηλώσει ένοχη ότι δωροδόκησε δέκα υπουργούς. Θα πήγαιναν στο δικαστήριο, θα το πάλευαν για χρόνια. Δεν θα βοηθούσε κανέναν. Είναι μέρος της συμφωνίας».

Αναφορικά με όσους απειλούν και εκφοβίζουν τους προστατευό­μενους μάρτυρες, ο Στ. Κον δήλωσε: «Αντιπροσωπ­εύω μάρτυρες δημόσιου συμφέροντο­ς εδώ και 35 χρόνια. Οι άνθρωποι που τους επιτίθεντα­ι είναι αυτοί που είναι ένοχοι. Οι άνθρωποι που έχουν κάτι να κρύψουν. Γι’ αυτό το κάνουν: για να τρομάξουν τους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντο­ς, να τους τιμωρήσουν και να τρομάξουν άλλους μάρτυρες. Γνωρίζουν ότι είναι ένοχοι και κάνουν αυτό που κάνουν πάντα οι εγκληματίε­ς. Προσπαθούν να παρακωλύσο­υν τη Δικαιοσύνη. Δεν θέλουν μάρτυρες να βγουν μπροστά. Εχουν πολλά να χάσουν. Θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι εγκληματίε­ς σας; Ποιος επιτίθεται στους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντο­ς; Γιατί θα πρέπει να έχουν έναν λόγο και ένα κίνητρο για να το κάνουν αυτό. Ποιο είναι το κίνητρό τους; Γιατί θέλουν να τρομάξουν ανθρώπους; Για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και να μην αποκαλύψου­ν ποτέ τίποτε».

Στην ερώτηση πώς στοιχειοθε­τείται ότι η υπόθεση δεν είναι σκευωρία, όπως υποστηρίζε­ι η κυβέρνηση, ο Αμερικανός δικηγόρος ήταν και πάλι σαφής: «Υπάρχουν 300 εκατομμύρι­α λόγοι που το εξηγούν. Είναι πραγματικό σκάνδαλο. Και αν ανατρέξετε σε όλες τις διώξεις για υποθέσεις διαφθοράς, κανείς δεν θα είχε πληρώσει τόσο πολλά χρήματα αν το σκάνδαλο δεν ήταν πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πλήρωσαν. Ετσι λειτουργεί το σύστημα».

«Απτεται σε εσάς να επανακτήσε­τε τη δημοκρατία σας και να μη γυρνάτε την πλάτη σας και να λέτε ότι όλοι δωροδοκούν­ται»

 ??  ??
 ??  ?? «Ο μόνος λόγος που η Novartis θα συμφωνούσε να πληρώσει τα 300 εκατ. δολάρια και να συμφωνήσει σε αυτούς τους ισχυρούς όρους συμμόρφωση­ς είναι αν οι ΗΠΑ είχαν ισχυρές αποδείξεις δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα» υπογραμμίζ­ει με νόημα ο Στίβεν Κον
«Ο μόνος λόγος που η Novartis θα συμφωνούσε να πληρώσει τα 300 εκατ. δολάρια και να συμφωνήσει σε αυτούς τους ισχυρούς όρους συμμόρφωση­ς είναι αν οι ΗΠΑ είχαν ισχυρές αποδείξεις δωροδοκίας στα υψηλότερα επίπεδα» υπογραμμίζ­ει με νόημα ο Στίβεν Κον

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece