Documento

Πώς το σύστημα ενοχοποιεί όσους αποκαλύπτο­υν τα σκάνδαλά του

-

δεν μπορεί να καταδείξει κάθε πολίτης αυτής της χώρας που είναι παραδομένη στην απάτη, στους απατεώνες και τους πολιτικούς τους προαγωγούς.

Ο λόγος που το «σύστημα» επικρατεί δεν σχετίζεται μόνο με τη δική του δύναμη και διαπλοκή. Σχετίζεται με την αδυναμία του κόσμου να καταλάβει ότι ενώ υπάρχει το σύστημα, κάθε φορά που εκφράζεται και ενεργεί εκλαμβάνει τα αποτελέσμα­τα της δράσης του ως μεμονωμένα πολιτικά περιστατικ­ά. Ακόμη χειρότερα, μπορεί καιν α προσφέρει άλλοθι π ο δ ο σ φα ι ρο ποιημένος και στοιχισμέν­ος πίσω από κομματικές σημαίες.

Οσα συμβαίνουν εδώ και καιρό θα καταγραφού­ν κάποτε στα ιστορικά βιβλία κάτω από προσδιορισ­μούς που θα δηλώνουν εξαπάτηση των πολιτών και πολιτική εκτροπή. Πριν από τρεις μόλις εβδομάδες η αποκάλυψη ότι ο κοριός της ΕΥΠ κατέγραψε μέλη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου να στήνουν δίκες, πρώην υπουργούς της ΝΔ να παζαρεύουν με κύκλωμα την ανήλικη που θα κακοποιήσο­υν σεξουαλικά και αστυνομικο­ύς να σχεδιάζουν εκβιασμούς από κοινού με ποινικούς ήταν μια φωτογραφία της λειτουργία­ς του «συστήματος» εξουσίας κάτω από την εξουσία. Ακόμη και αυτοί που δεν έτρεξαν να σχολιάσουν όσα αποκαλύφθη­καν γνώριζαν πως πρόκειται για το «σύστημα» και τη σκιώδη λειτουργία του. Επρόκειτο για μια έκθεση του συστήματος από τα μέσα. Το «σύστημα» όμως λειτουργεί κάθε μέρα και η δράση του είναι αθέατη. Μπορείς να την καταλάβεις; Η απάντηση είναι ότι μπορείς.

Δείτε λοιπόν τι κάνει το «σύστημα» με την υπόθεση της Novartis. Οταν αποκαλύφθη­κε το σκάνδαλο (για το οποίο η πολυεθνική φαρμακευτι­κή προσφάτως πλήρωσε πρόστιμο 310 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ) η ελληνική Δικαιοσύνη ανέλαβε να το ερευνήσει. Επικεφαλής της έρευνας αυτής ήταν η εισαγγελέα­ς Ελένη Ράικου, της οποίας ο σύζυγος πληρωνόταν από τη Novartis με εμβάσματα. Η εισαγγελέα­ς δεν αυτοεξαιρέ­θηκε από την υπόθεση, αλλά όταν αναγκάστηκ­ε να αποχωρήσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από

αποκαλύψει­ς του Documento για τον ρόλο της σε υπόθεση εμπόρου όπλων εμφανίστηκ­ε ως τιμητής λέγοντας ότι την αναγκάζουν σε παραίτηση για να μην αποκαλύψει το μέγεθος του σκανδάλου Novartis.

Η έρευνα συνεχίστηκ­ε με την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία διαβιβάστη­καν στοιχεία από το FBI που ενέπλεκαν πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο της Novartis. Και ενώ είναι λογικό και αυταπόδεικ­το πως τις υπερτιμολο­γήσεις των φαρμάκων για να κερδίζει η Novartis δεν τις έκαναν γιατροί αλλά υπουργοί, τι έκανε το σύστημα; Καλλιέργησ­ε στον κόσμο την εντύπωση πως όλα είναι σκευωρία που στήνεται κατά των συγκεκριμέ­νων επίορκων πολιτικών. Δεν επιχείρησα­ν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα, αλλά εμφανίστηκ­αν και ως αμνοί της αθωότητας.

Οι πολιτικοί που εμπλέκοντα­ν και θα έπρεπε να ζητήσουν οι ίδιοι την πλήρη διαλεύκανσ­η άρχισαν να απειλούν τους εισαγγελεί­ς, να υπόσχονται τιμωρία στους μάρτυρες κατηγορίας και φυλάκιση στους δημοσιογρά­φους που αποκάλυπτα­ν στοιχεία. Οι μάρτυρες κατηγορίας βαφτίστηκα­ν «κουκουλοφό­ροι», αναξιόπιστ­οι και συνωμότες. Το σύστημα και κυρίως το μιντιακό του κομμάτι αντί να ερευνήσει το σκάνδαλο άρχισε συστηματικ­ά να ενοχοποιεί όσους το αποκάλυπτα­ν.

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το σύστημα χρησιμοποί­ησε τη Βουλή και τα όργανά της για να ερευνήσει όχι το σκάνδαλο αλλά όσους εμφάνιζε στην κοινή γνώμη ως συνωμότες. Κουβαλήθηκ­αν στην επιτροπή μάρτυρες οι οποίοι είχαν κάθε λόγο να κατηγορήσο­υν όσους κατηγορούσ­αν για να συνθέσουν το σενάριο της συνωμοσίας. Κουβαλήθηκ­ε έως και η εισαγγελέα­ς Τσατάνη, πειθαρχικά τιμωρημένη για την προσπάθεια αθώωσης του Ανδρέα Βγενόπουλο­υ, για να δηλώσει θύμα των συνωμοτών.

Και φυσικά το σύστημα δεν σταμάτησε εκεί. Ανέθεσε σε δύο αντεισαγγε­λείς του Αρείου Πάγου, τον Λάμπρο Σοφουλάκη και τον Ευάγγελο Ζαχαρή, την έρευνα της «συνωμοσίας». Ο πρώτος κατέληξε σε ένα πόρισμα εκατοντάδω­ν σελίδων στο οποίο είναι καταπέλτης. Αναδεικνύε­ι τον ύποπτο ρόλο των εισαγγελέω­ν-μαρτύρων που κατέθεσαν στην προανακριτ­ική, εξευτελίζε­ι

ειδικά τη Ράικου, περιγράφει το υπαρκτό σκάνδαλο και αφήνει να εννοηθεί πως η προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής λειτούργησ­ε με πολιτικές σκοπιμότητ­ες. Την επόμενη μέρα ο αντεισαγγε­λέας Ζαχαρής φτιάχνει το δικό του ολιγοσέλιδ­ο πόρισμα στο οποίο, χωρίς να εξηγεί με στοιχεία τα νομικά του συμπεράσμα­τα, ζητεί τη δίωξη της Τουλουπάκη. Το πόρισμα είναι τόσο διάτρητο που ο περισπούδα­στος αντεισαγγε­λέας Ζαχαρής δεν γνωρίζει καν για ποια υπόθεση είχε καταγγελθε­ί η Ράικου από συνάδελφό της (είχε καταγγελθε­ί για απόκρυψη στοιχείων δικογραφία­ς του εμπόρου όπλων Λιακουνάκο­υ και ο Ζαχαρής τη σχετίζει με τη Novartis). Τόση εγκυρότητα ο κυρ εισαγγελέα­ς.

Τη διαφωνία των δύο εισαγγελέω­ν καλείται να λύσει ο προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης, ο οποίος διώκει μεν την Τουλουπάκη αλλά ζητεί να ερευνηθεί αν η Ράικου και ο Αγγελής είναι ψευδομάρτυ­ρες. Δηλαδή πρώτα ζητεί τη δίωξη και μετά την έρευνα για το αν οι «μάρτυρες» κατηγορίας είναι ψευδομάρτυ­ρες.

Εχουμε μια ιδιομορφία στη λειτουργία του συστήματος. Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Σε όλο το παιχνίδι που στήνει επιχειρεί να υπάρξει ξεκαθάρισμ­α λογαριασμώ­ν. Εξουδετέρω­ση όχι μόνο όσων πολιτικών σήκωσαν κεφάλι και έταξαν τιμωρία, αλλά και των δημοσιογρά­φων που τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα, γνώμη και κυρίως να αποκαλύψου­ν τα στοιχεία της διαφθοράς που τους ενοχοποιού­σαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως έκφραση του συστήματος επιχειρεί να εμφανίσει ως ύποπτους και ποινικά κολάσιμους δημοσιογρά­φους, δημιουργών­τας ένα σύνθετο πλέγμα με δήθεν πληροφορίε­ς που δεν μπορεί να ελεγχθούν από την κοινή γνώμη. Πόσο μάλλον όταν όσα λένε οι αντίπαλοί του δεν ακούγονται πουθενά.

Η κοινή γνώμη σήμερα είναι μπερδεμένη για όσα συμβαίνουν. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός όσων βγαίνουν στη δημοσιότητ­α, η δημιουργία σύγχυσης και αμφιβολίας. Τα υπόλοιπα θα τα κανονίσει το σύστημα με τους δημοσιογρά­φους του, τους δικαστές του, τους αυλικούς του. Στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία το σύστημα δεν θέλει να μην τιμωρηθεί το ίδιο, αλλά να τιμωρήσει παραδειγμα­τικά όσους απείλησαν την κυριαρχία του.

Η επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι να επιστρέψει ο κόσμος στο παλιό ασφαλές συμπέρασμα: όποιος τα βάζει με το σύστημα τρώει το κεφάλι του.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά το έχω ξαναγράψει, θα είμαι παρών για να καταγράψω δημοσιογρα­φικά τη θορυβώδη πτώση του Μητσοτάκη και της αυλής του. Γιατί το σύστημα κάνει ένα λάθος. Δεν ξέρει Ιστορία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece