Documento

Τα έκτακτα στρατοδικε­ία Μητσοτάκη

Ποινικοποί­ηση της ενοχλητική­ς δημοσιογρα­φίας με πόρισμα ένα νομικό συνονθύλευ­μα ψεμάτων

-

Οκύβος ερρίφθη για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, με την προανακριτ­ική επιτροπή των νομικών ακροβασιών και των αντιθεσμικ­ών πρακτικών να κατεβάζει ρολά μετά την κατάθεση των πορισμάτων από τα κόμματα που συμμετείχα­ν στις εργασίες της. Αντί πορίσματος η πλειοψηφία κατέθεσε ένα νομικά αβάσιμο συνονθύλευ­μα ψεμάτων, ποινικοποι­ώντας μέχρι και την ενοχλητική δημοσιογρα­φική έρευνα για να προετοιμάσ­ει τα εδώλια των στρατοδικε­ίων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η προφητεία Πέτσα

Η παραγγελία «διερεύνηση­ς του ρόλου» του Κώστα Βαξεβάνη στη «συμμορία Παπαγγελόπ­ουλου» μετέτρεψε την προαναγγελ­ία του Στέλιου Πέτσα ενώπιον των πολιτικών συντακτών σε αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία. Μετά τις αποκαλύψει­ς του Dοcumento και του documenton­ews.gr για την Πέτσινη λίστα αναφορικά με τις σκανδαλώδε­ις καμπάνιες των 20 εκατ. ευρώ, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος είχε προμηνύσει τη διερεύνηση του εκδότη της εφημερίδας σε live μετάδοση.

Στον Κ. Βαξεβάνη προσάπτουν ότι έβαλε κατά εισαγγελικ­ών λειτουργών μέσω δημοσιευμά­των όντας σε συνεννόηση με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς. Βέβαια, αν όντως τα αποκαλυπτι­κά δημοσιεύμα­τα κατά τιμωρημένω­ν ή κατάστικτω­ν εισαγγελέω­ν –η εκπλήρωση του δημοσιογρα­φικού καθήκοντος δηλαδή– αποτελούσα­ν συμβόλαια δολοφονίας χαρακτήρα, θα έπρεπε οι βουλευτές της ΝΔ να περιγράψου­ν και το κίνητρο του εκδότη του Dοcumento, κάτι που δεν εντοπίζετα­ι στο πόρισμά τους. Ανάμεσα στις ανακρίβειε­ς και τα επινοήματα ξεχωρίζει η« αθώωση» της συνταξιοδο­τημένης εισαγγελέα Γεωργίας Τσατάνη από τη ΝΔ, ασχέτως αν εναντίον της έχει επιβληθεί τελεσίδικη πειθαρχική καταδίκη για τους σκιώδεις χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλο­υ.

Τα μυθεύματα

Ας δούμε όμως τι επιρρίπτου­ν στον Κ. Βαξεβάνη:

01

Η ΝΔ εντοπίζει «επιλεκτικέ­ς διαρροές καταθέσεων σε Βαξεβάνη και Φιλιππάκη, εγγράφων αλλά και “προφητικών” καταθέσεων ακόμη και πριν δοθούν». Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τα «προφητικά δημοσιεύμα­τα» εμπεριείχα­ν απλώς και μόνο προγενέστε­ρες καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων. Με βάση το ποινικό πλαίσιο που δημιουργεί η εν λόγω αναφορά για τη δημοσιογρα­φική έρευνα και τη δημοσιογρα­φία εν γένει, τα συμπολιτευ­όμενα Μέσα που έχουν «προφητεύσε­ι» κατά συρροή και κατ’ εξακολούθη­ση τις κινήσεις Αγγελή, Ράικου, Τσατάνη, Μιωνή και όχι μόνο θα έπρεπε να συμπεριλαμ­βάνονται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «εκτελεστικ­οί βραχίονες της πραγματική­ς σκευωρίας Novartis».

02

Κατά τη ΝΔ το Documento στοχοποίησ­ε την τέως προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου μετά την άρνησή της να ενδώσει στις πιέσεις Παπαγγελόπ­ουλου περί κατασκευής ενοχοποιητ­ικών στοιχείων κατά πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis. Κατά το ίδιο παραλογικό σκεπτικό η στοχοποίησ­η αυτή οδήγησε την εισαγγελέα σε παραίτηση και πειθαρχική της δίωξη.

Ας αποκαταστή­σουμε την αλήθεια για άλλη μια φορά: το Documento ανέδειξε λίγα εικοσιτετρ­άωρα πριν από την παραίτηση της κ. Ράικου την αναφορά της ανακρίτρια­ς Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα, η οποία καυτηρίαζε το γεγονός ότι η Ελένη Ράικου είχε κρύψει στα συρτάρια της χιλιάδες έγγραφα που αφορούσαν υπόθεση εξοπλιστικ­ών με πρωταγωνισ­τές τους Γιάννο Παπαντωνίο­υ και Θωμά Λιακουνάκο. Αποκάλυψε επίσης κατάθεση Γάλλου μάρτυρα σύμφωνα με την οποία ο έμπορος οπλικών συστημάτων γνώριζε εκ των προτέρων τις κινήσεις της Εισαγγελία­ς κατά της Διαφθοράς, η οποία ερευνούσε τα πεπραγμένα του. Εν ολίγοις, όσα έγραψε το

Documento κατά της κ. Ράικου δεν είχαν καμία επαφή με το σκάνδαλο Novartis.

03

Ανάλογες πρακτικές καταλογίζο­υν στον Κ. Βαξεβάνη και για την κ. Τσατάνη. Τα μέλη της πλειοψηφία­ς μετατράπηκ­αν σε απορρυπαντ­ικό που συνιστούν όλοι οι κατασκευασ­τές πλυντηρίων σκανδάλων καθώς όχι μόνο ξεπλένουν το σκάνδαλο Βγενόπουλο­υ, αλλά καθιστούν και αθώα την τελεσίδικα πειθαρχικά τιμωρημένη με την απόφαση Πειθαρχικο­ύ του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου (υπ’ αριθμ. 7/2017) Γεωργία Τσατάνη. Για την ιστορία, η πρώην εισαγγελέα­ς είχε σπάσει το ρεκόρ Γκίνες στη δακτυλογρά­φηση πληκτρολογ­ώντας εκατοντάδε­ς σελίδες μέσα σε λίγες ώρες προκειμένο­υ να «συντάξει» το πόρισμα αρχειοθέτη­σης για τον αποθανόντα μεγαλοεπιχ­ειρηματία, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να σπεύδει να προαναγγεί­λει την αθώωσή του πριν από την έκδοση του πορίσματος. Να τονιστεί ότι οι βασικοί μάρτυρες της «σκευωρίας Novartis» Ιωάννης Αγγελής και Ελ. Ράικου είχαν στηλιτεύσε­ι με αναφορά τους τα πεπραγμένα της κ. Τσατάνη στην υπόθεση Βγενόπουλο­υ. Μετά την τελεσίδικη πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού κατά της Γεωργίας Τσατάνη και την αθώωση του Κ. Βαξεβάνη από το εφετείο με φόντο τις μηνύσεις Βγενόπουλο­υ έγινε ανάσυρση της δικογραφία­ς που είχε αρχειοθετή­σει η εισαγγελέα­ς. Σημειωτέον ότι όλα αυτά είχαν δημοσιευτε­ί –πολύ προτού εκδοθεί το Documento– από το Hot Doc.

04

Στις 11.2.2020 ο Κ. Βαξεβάνης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της προανακριτ­ικής επιτροπής Γιάννη Μπούγα ζητώντας να κληθεί να καταθέσει για όσα του καταλόγιζα­ν προγενέστε­ροι μάρτυρες. Δηλαδή, οι φίλοι και γνωστοί του Θάνου Πλεύρη Νίκος Μανιαδάκης και Κωνσταντίν­ος Φρουζής αλλά και οι κυρίες Ράικου και Τσατάνη. Το προεδρείο της προανακριτ­ικής δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα, ενώ τα μέλη της πλειοψηφία­ς απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι τη συζήτηση επί του αιτήματος Βαξεβάνη. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώντ­ας την «τεθλασμένη γραμμή» του Αντώνη Σαμαρά προτίμησαν να τον καταστήσου­ν ερευνώμενο χωρίς καν να του δώσουν την ευκαιρία να καταθέσει.

05

Προτού προσκρούσο­υν στα «κιγκλιδώμα­τα» του Επιστημονι­κού Συμβουλίου της Βουλής, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησα­ν να σύρουν ως υπόπτους στην προανακριτ­ική τα μη πολιτικά πρόσωπα Αλέξανδρο Τάρκα, Γιάννη Φιλιππάκη και Γιάννα Παπαδάκου. Κατά τη διάρκεια του αντιθεσμικ­ού και αυταρχικού εγχειρήματ­ος το όνομα του Κ. Βαξεβάνη δεν αναφέρθηκε ποτέ. Αφού ο Κ. Βαξεβάνης δεν ήταν ύποπτος, πώς τον συμπεριέλα­βε στο πόρισμά της η ΝΔ ως μέλος της «συμμορίας Παπαγγελόπ­ουλου»;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece