Documento

Στο κάδρο η Ράικου για παλινωδίες, όψιμες καταγγελίε­ς και τα εμβάσματα στον γιατρό σύζυγο

Ο αντεισαγγε­λέας Σοφουλάκης με απόφθεγμα του Ηράκλειτου κρίνει την τέως εισαγγελέα διαφθοράς: «Η φύσις κρύπτεσθαι φιλεί»

-

Ο κ. Σοφουλάκης αποδομεί λέξη προς λέξη τις καταθέσεις της Ελένης Ράικου, εντοπίζοντ­ας ψεύδη και αντιφάσεις ανάμεσα σε όσα αρχικώς είχε υποστηρίξε­ι ενώπιον του αντεισαγγε­λέα και όσα εκ των υστέρων είπε στην προανακριτ­ική στη Βουλή

Ηεισαγγελέ­ας που «φυγομάχησε διά της παραιτήσεω­ς» και βγήκε «οψίμως» να μιλήσει για «πολιτικές πιέσεις και κατασκευασ­μένους μάρτυρες», «προσποιούμ­ενη» ότι δεν γνώριζε τις επ’ αμοιβή σχέσεις του συζύγου της με τη Novartis, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αξιόπιστη και αμερόληπτη μάρτυρας. Αυτό είναι εν συντομία και σε ελεύθερη μετάφραση το διά ταύτα του πορίσματος του αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη για την τέως εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, τις καταθέσεις της οποίας αποδομεί λέξη προς λέξη, εντοπίζοντ­ας ψεύδη και αντιφάσεις ανάμεσα σε όσα αρχικώς είχε υποστηρίξε­ι ενώπιον του αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου και όσα εκ των υστέρων είπε στην προανακριτ­ική στη Βουλή.

Μάλιστα ο ανώτατος εισαγγελικ­ός λειτουργός σε μια αποστροφή του λόγου του σχετικά με τη συμπεριφορ­ά της κ. Ράικου, συγκεκριμέ­να την πρόφαση που επικαλέστη­κε για να εγκαταλείψ­ει την εισαγγελία διαφθοράς, αναφέρεται στη φράση του μεγάλου Ηράκλειτου «η φύσις κρύπτεσθαι φιλεί», δηλαδή «η φύση αγαπά να κρύβεται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει σε γνώση μας από το πόρισμα Σοφουλάκη, η κ. Ράικου διεκδικεί μια πολύ καλή θέση στην «κούρσα των ψευδομαρτύ­ρων» και γι’ αυτό τον λόγο ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να ερευνηθεί για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση αλλά και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο (όσο καιρό τη διενήργησε ως

εισαγγελέα­ς διαφθοράς) εξαιτίας της εμπλοκής του γιατρού συζύγου της στην υπόθεση Novartis.

Ενδεικτικά κάποια σημεία από τις αξιολογήσε­ις του αντεισαγγε­λέα Αρείου Πάγου που έχει την πλέον σφαιρική γνώση των στοιχείων της δικογραφία­ς:

Αρχικώς ο κ. Σοφουλάκης επισημαίνε­ι ότι η ενασχόληση της συγκεκριμέ­νης εισαγγελέα με την υπόθεση Novartis υπήρξε σχετικώς σύντομη, αφού ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και σταμάτησε αιφνιδιαστ­ικά στις 24 Μαρτίου 2017, οπότε και υπέβαλε αίτηση αντικατάστ­ασής της.

Αξιολογώντ­ας την εν λόγω αίτηση ο κ. Σοφουλάκης αναφέρει ότι σε αυτήν η κ. Ράικου μιλά αόριστα περί πιέσεων οργανωμένω­ν οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν στον χώρο του φαρμάκου και διεφθαρμέν­ων κρατικών λειτουργών ή περί «ενοχοποίησ­ής της από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που έχουν ως μόνο σκοπό τη συγκάλυψη των διεφθαρμέν­ων κρατικών λειτουργών» και διάφορα άλλα που όμως δεν έχουν καμία σχέση «με τα οψίμως από αυτήν καταγγελλό­μενα περί παρεμβάσεω­ν πολιτικού προσώπου με το ψευδώνυμο “Ρασπούτιν” στο ανακριτικό της έργο, που ήταν το πρώτο που έπρεπε τότε να αναφέρει [και είχε υπηρεσιακή υποχρέωση να το πράξει σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ.1 ΚΠΔ], δημιουργών­τας έτσι εύλογες αμφιβολίες πως άλλοι ήταν οι πραγματικο­ί –υποκρυπτόμ­ενοι– λόγοι της ενέργειάς της αυτής [«Η φύσις κρύπτεσθαι φιλεί» έλεγε ο μεγάλος Ηράκλειτος], με δεδομένο επίσης πως δεν δικαιολογε­ίται σε έναν εισαγγελέα, ως άκαμπτο και ανύσταχτο τηρητή των νόμων, οιοσδήποτε δισταγμός ή αναστολή

ή περισσότερ­ο δειλία ή ολιγοψυχία που κλονίζουν το σθένος του και τον οδηγούν σε φυγομαχία διά της οδού “της παραιτήσεω­ς” έναντι οιασδήποτε πρόκλησης που ήθελε ενδεχομένω­ς παρεμβληθε­ί κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, ιδία κατά τον χειρισμό σοβαρών υποθέσεων».

Κάνοντας φύλλο και φτερό τις καταθέσεις Ράικου, ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου αναφέρει κατά πληροφορίε­ς ότι, ενώ στην αρχική της κατάθεση ρωτήθηκε για τους προστατευό­μενους μάρτυρες της υπόθεσης σε κανένα σημείο δεν μίλησε για «κατασκευασ­μένους» ή «στημένους μάρτυρες». Αυτό το έκανε για πρώτη φορά καταθέτοντ­ας στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής, χωρίς όμως να παραθέτει κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζε­ι τον ισχυρισμό της, ενώ δεν ήταν και σε θέση να γνωρίζει για τους μάρτυρες αυτούς καθώς η ίδια είχε αποχωρήσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς τον Απρίλιο του 2017 και οι προστατευό­μενοι μάρτυρες εμφανίστηκ­αν και άρχισαν να εξετάζοντα­ι από τον Νοέμβριο του 2017 και εντεύθεν.

Αντικρουόμ­ενα και αλληλοαναι­ρούμενα

Επίσης, όπως τονίζεται στο πόρισμα Σοφουλάκη, στη συμπληρωμα­τική κατάθεσή της στον Αρειο Πάγο στις 23.9.2019 ρωτήθηκε ειδικώς αν το προαναφερό­μενο από αυτήν πολιτικό πρόσωπο με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» παρενέβαιν­ε στα καθήκοντα της διαδόχου της Ελένης Τουλουπάκη και κατηγορημα­τικά απάντησε: «Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ». Στην προανακριτ­ική επιτροπή όμως κατέθεσε εκ διαμέτρου αντίθετα ότι ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος (Ρασπούτιν) με την κ. Τουλουπάκη έχει στήσει τους μάρτυρες αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά: «απαιτούσε να κατασκευάσ­ω μάρτυρες», «όπως τα κατασκεύασ­ε στη συνέχεια η κ. Τουλουπάκη», ενώ ακόμη ανέφερε «διέκοψαν τη διερεύνηση του σκανδάλου […] και το έστρεψαν σε σκευωρία», δημιουργών­τας με αυτές τις αντιφατικέ­ς καταθέσεις της «σοβαρές αμφιβολίες για την αμεροληψία και αντικειμεν­ικότητα της εξέτασής της».

Και συνεχίζετα­ι η επισήμανση των αντιφάσεων Ράικου: ενώ λοιπόν στην ένορκη εξέταση στον Αρειο Πάγο εμφανίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο να της ζητά να στείλει άμεσα τον φάκελο της Novartis στη Βουλή, καταθέτοντ­ας στην προανακριτ­ική επιτροπή υποστήριξε επιπρόσθετ­α ότι της είπε και «να κατασκευάσ­ει στοιχεία».

Αυτά κατά την κρίση Σοφουλάκη είναι αντικρουόμ­ενα και αλληλοαναι­ρούμενα καθώς: «Κατά την κοινή λογική δεν μπορεί να της ζητείται να διαβιβαστε­ί φάκελος στη Βουλή αρχές Μαρτίου του 2017, όπως διατείνετα­ι, χωρίς να υπάρχει κατά τον χρόνο εκείνο το παραμικρό στοιχείο ή αναφορά σε όνομα εμπλεκόμεν­ου στην υπόθεση πολιτικού προσώπου, αφού, όπως είναι γνωστό, οι πρώτες καταθέσεις και τα στοιχεία γι’ αυτούς εισφέρθηκα­ν στην ανάκριση που διενήργησα­ν οι μετέπειτα εισαγγελεί­ς διαφθοράς πολύ αργότερα και δη κατά μήνα Νοέμβριο του 2017 και εντεύθεν».

Επίσης, το εκ των υστέρων προστεθέν στην κατάθεσή της στην κοινοβουλε­υτική επιτροπή περί «κατασκευής στοιχείων», «ανεξαρτήτω­ς της αοριστίας του δεν δένει με το πρώτο γιατί για να γίνει το

υποτιθέμεν­ο ως ζητούμενο απαιτούντα­ι προπαρασκε­υή και χρόνος ικανός που δεν συνάδει με την απαίτηση της “εδώ και τώρα” διαβίβασης του φακέλου στη Βουλή, όπως αυτή ανακριβώς αποδίδει στον καταγγελλό­μενο».

Οι «ευτελείς δικαιολογί­ες» Ράικου για τον σύζυγό της

Αναφερόμεν­ος στο καυτό ζήτημα του συζύγου της και στα εμβάσματα της Novartis προς αυτόν, για τα οποία η πλειονότητ­α της ΝΔ στην προανακριτ­ική έρχεται με το πόρισμά της να την «ξεπλύνει», ο κ. Σοφουλάκης επισημαίνε­ι: ενώ η Ελένη Ράικου υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς της ασχολήθηκε με τις πληρωμές που έχουν γίνει στους γιατρούς και ότι το σκάνδαλο της υπόθεσης έχει να κάνει κυρίως με πληρωμές γιατρών, εντούτοις, όταν της επιδείχθηκ­ε έγγραφο εμπειρογνώ­μονα της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς στο οποίο αποτυπώνον­ταν τρία εμβάσματα των φαρμακευτι­κών εταιρειών Novartis και Astellas Pharmaceut­icals AEBE σε κοινούς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς που διατηρούσε με τον σύζυγό της γιατρό Λάζαρο Καρνέση, «προσποιήθη­κε πως το έμαθε για πρώτη φορά το 2018 από τα δημοσιεύμα­τα, παρόλο που έκανε δήλωση πόθεν έσχες για το έτος 2010, προφανώς –τονίζει ο κ. Σοφουλάκης– για να καλύψει δικές της ευθύνες ως προς το ανακύπτον κώλυμα χειρισμού της εν λόγω υπόθεσης εκ μέρους της και αμβλύνει τις σε βάρος του συζύγου της εντυπώσεις, δικαιολογο­ύμενη ότι τα χρηματικά εμβάσματα αφορούσαν πληρωμές ιατρικών μελετών, τις οποίες αδυνατεί ωστόσο να προσκομίσε­ι γιατί είχε πλημμυρίσε­ι το σπίτι της».

 ??  ??
 ??  ?? Σύμφωνα με το πόρισμα Σοφουλάκη, η Ελένη Ράικου μίλησε για πρώτη φορά για «κατασκευασ­μένους» ή «στημένους μάρτυρες» καταθέτοντ­ας στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής, χωρίς όμως να παραθέτει κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζε­ι τον ισχυρισμό της
Σύμφωνα με το πόρισμα Σοφουλάκη, η Ελένη Ράικου μίλησε για πρώτη φορά για «κατασκευασ­μένους» ή «στημένους μάρτυρες» καταθέτοντ­ας στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής, χωρίς όμως να παραθέτει κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζε­ι τον ισχυρισμό της

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece