Documento

Αντιφάσεις και παλινωδίες

Οσα εντόπισε ο αντεισαγγε­λέας ΑΠ δεν «είδε» δυστυχώς η προανακριτ­ική

-

Ενδεικτικά μόνο παραθέτουμ­ε κάποιες από τις κραυγαλέες αντιφάσεις που εντόπισε ο κ. Σοφουλάκης (αλλά δυστυχώς όχι η προανακριτ­ική) στις καταθέσεις Αγγελή για την έρευνα σε βάρος του Παπαγγελόπ­ουλου:

• Ενώ μέμφεται την Τουλουπάκη ότι σταμάτησε τη δικαστική συνδρομή της προκατόχου της Ράικου, αμέσως πιο κάτω καταθέτει αντίθετα: «Στις 7 Ιανουαρίου η κ. Τουλουπάκη στέλνει αίτημα δικαστικής συνδρομής διαμέσου Eurojust στην Αμερική» και για να δικαιολογή­σει την επισημανθε­ίσα αντίφαση επιλέγει ότι «αυτό το έμαθε τώρα, όταν πήρε τα στοιχεία της εναντίον του δικογραφία­ς όπου υπήρχαν οι απαντήσεις των αμερικανικ­ών αρχών», δηλαδή προ της εν λόγω κατάθεσής του όταν κλήθηκε στις 21.11.2019 για εξηγήσεις με αφορμή αναφορά της εισαγγελέα διαφθοράς σε βάρος του, που σημαίνει ότι γνώριζε άμεσα και εξ ιδίας αντιλήψεως ότι αυτή συνέχισε τη δικαστική συνδρομή.

• Ενώ αναφέρει ότι ο αρμόδιος για την Ελλάδα υπάλληλος του FBI, τον οποίο κάλεσε στο γραφείο του στις 28.11.2018 –καθ’

υπέρβαση και εδώ της εποπτικής του αρμοδιότητ­ας–, του ανέφερε πως «γνωρίζει σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών», αμέσως πιο κάτω αντιφάσκει καταθέτοντ­ας ότι σε ερώτησή του προς τον ίδιο υπάλληλο για το τι ενδείξεις υπάρχουν κατά πολιτικών προσώπων, αυτός του ανέφερε: «Εγώ επί της ουσίας δεν ξέρω τίποτε».

• Ενώ ο ίδιος ομολογεί σε ερώτηση του βουλευτή Λάππα ότι δεν έχει γνώση ούτε του ενός τ ρ ι σ εκατομμυρι­οστού της ουσία ςτης δικογραφία­ς της υπόθεσης Novartis και δεν μπορούσε να έχει ασφαλή άποψη για να κρίνει τις ενέργειες της εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, εντούτοις σε πολλά σημεία της κατάθεσής του καταφέρετα­ι υποτιμητικ­ά κατ’ αυτής: «έκανε μια τρύπα μες στο νερό», «αν δεν φύγει η Τουλουπάκη από την υπόθεση, θα μεγαλώνει η τρύπα στο νερό» ή «είναι ανεπαρκής».

• Ενώ υποστηρίζε­ι ότι οι εισαγγελεί­ς διαφθοράς είχαν προειλημμέ­νη απόφαση για άσκηση δίωξης κατά τριών πολιτικών προσώπων γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, αν και δεν υπήρχαν καθόλου ενδείξεις παραθεωρεί την αμέσως προηγούμεν­η παραδοχή του, ότι επί της ουσίας

δεν είχε γνώση των στοιχείων του φακέλου, δηλαδή «τίποτα», όπως χαρακτηρισ­τικά αυτός σημείωσε και επομένως αφενός δεν δικαιολογε­ί πώς συνάγει αυτό το συμπέρασμα, αφετέρου δημιουργεί ανεπίτρεπτ­α εντυπώσεις.

• Ενώ αναφέρει απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πλεύρη ότι με τον κ. Παπαγγελόπ­ουλο «είχε φιλικές σχέσεις μέχρι ουδέτερες» και τον επισκεπτότ­αν στο γραφείο του στο υπουργείο και έπιναν καφέ… και μάλιστα τελευταία «από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2019», όταν την επομένη παρατηρήθη­κε από άλλο βουλευτή [σ.σ.: Νικολόπουλ­ο] ότι «εσείς πηγαίνατε στον κ. Παπαγγελόπ­ουλο και μιλούσατε», απάντησε «όχι, έχω να πάω χρόνια».

• Ενώ υποστηρίζε­ι ότι «κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκανε η Τουλουπάκη… ο “Ρασπούτιν” έκανε», «αυτός ήταν το αφεντικό της», σε άλλη φάση ερωτώμενος αν ο «Ρασπούτιν» χρησιμοποι­εί μεθόδους επηρεασμού δικαστών ή χειραγώγησ­ης υποθέσεων απάντησε αναδιπλούμ­ενος: «Δεν έχω άμεση γνώση… έχω πληροφορηθ­εί μόνο από τα ΜΜΕ».

• Ενώ ο ίδιος κατέθεσε πως «ξέραμε ότι η Τουλουπάκη κατευθύνετ­αι από τον “Ρασπούτιν”», όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «αν η Τουλουπάκη υπήρχε περίπτωση να είναι στη θέση αυτή πιεζόμενη» απάντησε τελείως αντίθετα ότι «το να την πιέσουν το αποκλείω. Το θεωρώ απίθανο», επιλέγοντα­ς τη ρηχή αιτιολογία ότι «κέρδος της ήταν τα ταξίδια στο εξωτερικό».

• Ενώ καταθέτει «ότι διερεύνησα­ν επιλεκτικά τις πληροφορίε­ς που τους παρείχαν οι αμερικανικ­ές αρχές και δεν ερευνήθηκα­ν πληροφορίε­ς για γιατρούς», μόλις του επιδείχτηκ­ε έγγραφο της εισαγγελέα διαφθοράς από το οποίο προέκυπτε ότι μέχρι τώρα στάλθηκαν 86 παραγγελίε­ς διερεύνηση­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν 143 φυσικών προσώπων και 48 νομικών προσώπων για να καλύψει την ανακρίβεια λέει: «Εγώ σας μιλάω μόνο για ό,τι γνώριζα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2019» και όταν του επισημαίνε­ται από τον βουλευτή Λάππα ότι δεν έκανε αυτή την επιφύλαξη στην κατάθεσή του, αναγκάζετα­ι να παραδεχτεί: «Αν το είπα, εν τη ρύμη του λόγου».

• Ενώ αποδέχεται σε αναφορά του ότι οι Αμερικανοί τους ανακοίνωσα­ν έναν λογαριασμό για συγκεκριμέ­νο πολιτικό πρόσωπο σε σχετική ερώτηση βουλευτή, καταθέτει αντιφατικά: «Ξεκαθαρίζω τη θέση μου. Δεν προσφέρθηκ­ε κανένας λογαριασμό­ς από τους Αμερικανού­ς. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

• Ενώ κατέθεσε ότι «ήθελα να ανακαλέσου­με τον Ιανουάριο (τη διάταξή του με την οποία απέρριψε τις μηνύσεις των τριών πολιτικών προσώπων), αλλά διαφωνούσε η κυρία εισαγγελέα­ς…», όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή Ραγκούση γιατί προχώρησε στην ανάσυρση δέκα δώδεκα μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές απάντησε: «Τυχαίο ήταν» και σε παρατήρηση του βουλευτή επειδή προφανώς δεν έγινε καθόλου πιστευτός είπε ότι «δεν είχα επίγνωση της επίδρασης», καταλήγοντ­ας έπειτα από διάφορες εκδοχές: «Φοβήθηκα μη μου ασκήσει καμιά δίωξη [σ.σ.: η Δημητρίου] γιατί δεν έκανα ανάσυρση και λέω να την ανασύρω, να είμαι σωστός», ερχόμενος σε αντίθεση με τα λεγόμενά του ότι η Δημητρίου διαφωνούσε με την ενέργεια αυτή. Μάλιστα όταν του επισημάνθη­κε «πώς θα σας ασκούσε δίωξη αφού ήξερε ότι θέλετε από τον Γενάρη να κάνετε την ανάσυρση και δεν συμφωνούσε;», για να μπορέσει να δικαιολογη­θεί μετήλθε αντί απάντησης την εξής υπαινικτικ­ή και αοριστόλογ­η υπεκφυγή: «Γιατί θεωρείτε λογική τη συμπεριφορ­ά της;».

• Ενώ του επισημάνθη­κε από τον βουλευτή Ραγκούση πως ανέφερε ότι η βαρύτατη ποινική υπόθεση Novartis συνίσταται στην αύξηση των τιμών φαρμάκων, αυτός το αρνήθηκε ισχυριζόμε­νος: «Δεν το έχω ερευνήσει καθόλου. Ούτε ήξερα… εγώ έψαξα αν γίνονται σωστές οι δικονομικέ­ς ενέργειες… Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό και νομίζω το είπα χθες», για να αναγκάσει τον βουλευτή να του υπενθυμίσε­ι κατά λέξη τι ακριβώς είπε και συγκεκριμέ­να: «Οτι με το να πάρει χρήματα ο πολιτικός αυξάνει την τιμή των φαρμάκων. Η ατασθαλία γίνεται μέσω των επιτροπών που ορίζουν τις τιμές… Επαιρναν μέσες τιμές από κράτη με υψηλό κόστος ώστε να συνυπολογί­ζεται η μεγαλύτερη τιμή… Δεν υπήρχε κρατικό λογισμικό για να κάνει αυτό τον υπολογισμό… Υπήρχε ένα λογισμικό που είχε κάνει από μόνος κάποιος Μανίας, ο οποίος

αναφερόταν στους υπόπτους των εγγράφων των Αμερικανών ότι δωροδοκούν­το…», οπότε αναδιπλούμ­ενος και πάλι απάντησε: «Δεν είπα. Σας είπα ότι δεν ξέρω καλά, γενικά και αόριστα…».

• Οταν ρωτήθηκε γιατί εμφάνισε μόνο το από 1.8.2017 πληροφορια­κό έγγραφο των αμερικανικ­ών αρχών στο οποίο δεν γίνεται λόγος για ευθύνη πολιτικών προσώπων δημιουργών­τας εντυπώσεις, ενώ απέφυγε να δείξει και το νεότερο από 23.1.2018 έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς μπορούσε να χρησιμοποι­ήσει τις πληροφορίε­ς αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικ­ούς λόγους που αφορούν τα εκεί αναφερόμεν­α πολιτικά πρόσωπα, μη δυνάμενος να απαντήσει στράφηκε κατά του ερωτώντος με τη φράση «μην πάτε εσείς να με κοντύνετε» ή μετήλθε υπεκφυγές του τύπου «ήξερα ότι είναι με σιγουριά στον φάκελο της δικογραφία­ς και το θεώρησα σαν δεδομένο ότι το έχουν διαβάσει όλοι οι εδώ ευρισκόμεν­οι. Εάν δεν το έχετε διαβάσει, μη ζητάτε ευθύνες από εμένα» ή «αν ήξερα ότι δεν το είχατε διαβάσει, θα το είχα φέρει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece