Documento

«Διπροσωπία» Μανιαδάκη, «πανουργία» Φρουζή και στη μέση η Τουλουπάκη

Πόρισμα-καταπέλτης για τους αναξιόπιστ­ους μάρτυρες, «αβάσιμοι» οι ισχυρισμοί τους κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς

-

Φύλλο και φτερό κάνει τους ισχυρισμού­ς των βασικών πρωταγωνισ­τών της Novartis, Νίκου Μανιαδάκη και Κωνσταντίν­ου Φρουζή, όπως επίσης και του Νίκου Μανία ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης. Ο ανώτατος εισαγγελικ­ός λειτουργός έπειτα από προσεκτική και συνδυαστικ­ή μελέτη όχι μόνο των καταθέσεων που έχουν δώσει οι βασικοί κατηγορούμ­ενοι για το σκάνδαλο Novartis στη Δικαιοσύνη αλλά και των δηλώσεών τους σε ΜΜΕ σημειώνει μια σειρά από αντιφάσεις, αβάσιμους ισχυρισμού­ς αλλά και διπροσωπία από μέρους τους που μοναδικό στόχο είχε να ελαφρυνθεί η θέση τους στην υπόθεση Novartis βάλλοντας κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς. Τα συμπεράσμα­τα Σοφουλάκη όχι μόνο εκθέτουν τους βασικούς κατηγορούμ­ενους για την υπόθεση Novartis, αλλά ευτελίζουν και την όποια αξιοπιστία θέλει να τους προσδώσει η ΝΔ προκειμένο­υ να προσπορίσε­ι πολιτικά οφέλη, καθώς μόνο και μόνο από τις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς φαίνεται ότι άλλα λένε τη μία φορά και άλλα την άλλη, ανάλογα με το πού οσμίζονται ότι κινείται το προσωπικό τους συμφέρον.

Η αποδόμηση του Μανιαδάκη

Η αποδόμηση Σοφουλάκη ξεκινά από τους ισχυρισμού­ς Μανιαδάκη περί κατάχρησης εξουσίας των εισαγγελέω­ν διαφθοράς. Είναι εντυπωσιακ­ό ότι ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου δεν στέκεται μόνο στις καταθέσεις του ως προστατευό­μενου μάρτυρα αλλά και σε όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει σε συνεντεύξε­ις του σε διάφορα ΜΜΕ, τα οποία μεταξύ τους είναι αντιφατικά και εγείρουν ερωτήματα για τη συνολική του αξιοπιστία.

Συγκεκριμέ­να ο Ν. Μανιαδάκης είχε αναφέρει τόσο σε συνεντεύξε­ις του στον Σκάι τον Γενάρη του 2019 όσο και σε ένορκη εξέτασή του τον Οκτώβριο του 2019 στους αντει

σαγγελείς του Αρείου Πάγου ότι του είχαν ασκηθεί πιέσεις από τους εισαγγελεί­ς διαφθοράς προκειμένο­υ να καταθέσει ότι πολιτικά πρόσωπα είχαν χρηματιστε­ί από τη Novartis. Σύμφωνα με τους ισχυρισμού­ς του, οι εισαγγελεί­ς φέρονται να του είχαν πει κιόλας ότι είχαν στοιχεία σε βάρος των πολιτικών προσώπων.

Ωστόσο στο πόρισμά του ο κ. Σοφουλάκης επισημαίνε­ι ότι οι ισχυρισμοί Μανιαδάκη «ουδόλως μπορεί να πείσουν για τη βασιμότητά τους». Οχι μόνο γιατί οι εισαγγελεί­ς θεωρούν ότι ο Μανιαδάκης ψεύδεται, αλλά διότι αν όντως αυτά ευσταθούσα­ν, ο Μανιαδάκης θα τα είχε καταγγείλε­ι νωρίτερα και όχι αφότου οι εισαγγελεί­ς διαφθοράς τού άσκησαν ποινική δίωξη και ήραν το καθεστώς προστασίας που απολάμβανε ως προστατευό­μενος μάρτυρας. «Θέλησε να αντεπιτεθε­ί για να συσκοτίσει τα πράγματα και να αποπροσανα­τολίσει» σημειώνει μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ο κ. Σοφουλάκης.

Αλλα έλεγε τη μία και άλλα την άλλη

Ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου στέκεται και στη συνάντηση που είχε ο Μανιαδάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα τον Απρίλιο του 2018. Την περίοδο δηλαδή που ο τελευταίος ήταν ελεγχόμενο­ς από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ο Ν. Μανιαδάκης προστατευό­μενος μάρτυρας.

Κατά τη συνάντηση ο Μανιαδάκης φέρεται να είπε στον Στουρνάρα ότι του ασκούνται πιέσεις δίχως να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια. Ο λόγος κατά τον Μανιαδάκη που δεν προχώρησε σε καταγγελίε­ς για ό,τι συνέβαινε ήταν πως φοβόταν ότι θα τον απέλυαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), όπως ανέφερε σε κατάθεσή του τον Σεπτέμβριο του 2019. Κάτι όμως που κατά τον κ. Σοφουλάκη «δεν μπορεί να αντέξει στη λογική». Επιπλέον κατά την εξέτασή του από τους αντεισαγγε­λείς του Αρείου Πάγου που χειρίζοντα­ν την υπόθεση κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς ο Μανιαδάκης φέρεται να έδωσε εντελώς

διαφορετικ­ή εξήγηση με αποτέλεσμα άλλα να λέει τη μία φορά και άλλα την άλλη.

Είχε καταθέσει για υπερτιμολο­γήσεις

Επίσης ο κ. Σοφουλάκης στέκεται και σε όσα είχε καταθέσει ως προστατευό­μενος μάρτυρας ο καθηγητής στην ΕΣΔΥ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ως «Γιάννης Αναστασίου» ο Μανιαδάκης σε τρεις καταθέσεις του στην Εισαγγελία Διαφθοράς είχε καταγγείλε­ι πολιτικές ηγεσίες αλλά και κρατικούς αξιωματούχ­ους για ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασ­ία και διαμόρφωση των δελτίων τιμών με αποτέλεσμα να υπάρξουν υπερτιμολο­γήσεις συγκεκριμέ­νων φαρμάκων προς όφελος της Novartis. Στη συνέχεια όμως αλλάζει ρότα και προσπαθεί να ανασκευάσε­ι όσα ανέφερε ρίχνοντας ευθύνες στους εισαγγελεί­ς διαφθοράς.

«Διγλωσσία και διπροσωπία Μανιαδάκη»

Ο κ. Σοφουλάκης κάνει επίσης λόγο για «διγλωσσία και διπροσωπία του Μανιαδάκη, η οποία αποδεικνύε­ται από τα όσα αντιφατικά έχει καταθέσει στους αντεισαγγε­λείς του Αρείου Πάγου αλλά και από τις δηλώσεις του σε ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον κ. Σοφουλάκη, στις αρχικές του εμφανίσεις στον Σκάι ο καθηγητής της ΕΣΔΥ υποστήριξε ότι η υποτιθέμεν­η άσκηση πίεσης από τους εισαγγελεί­ς προέκυψε από την ανάγκη του να απαντήσει σε όσα υποστήριζα­ν άλλοι προστατευό­μενοι μάρτυρες περί δωροδοκίας πολιτικών προσώπων από τον ίδιο.

Στον Γ. Στουρνάρα και τον Αδωνη Γεωργιάδη όμως ο Μανιαδάκης ισχυρίστηκ­ε διαφορετικ­ά πράγματα. Οτι δήθεν οι εισαγγελεί­ς τον είχαν απειλήσει ότι θα του ασκήσουν δίωξη ή ότι δεν θα ξαναδεί τα παιδιά του αν δεν καταθέσει κατά πολιτικών προσώπων. Στη συνέχεια όμως κατά την κατάθεσή του στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής έριξε τους τόνους σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμεν­ες πιέσεις. Ειδικότερα ως «πίεση» σημείωσε ότι εννοούσε «παραινέσει­ς» των εισαγγελέω­ν, ενώ σε απάντηση που έδωσε στη βουλευτή του

Ο αντεισαγγε­λέας Σοφουλάκης αποδομεί τους ισχυρισμού­ς των βασικών πρωταγωνισ­τών στο σκάνδαλο Novartis και υποστηρίζε­ι ότι η στάση τους είχε μόνο στόχο την ελάφρυνση της θέσης τους

ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη υποστήριξε ότι «δεν αισθάνθηκα καμία απειλή» και ότι «δεν με απείλησαν».

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στη στάση του καθηγητή της ΕΣΔΥ τόσο απέναντι στον Γ. Στουρνάρα όσο και απέναντι στους εισαγγελεί­ς διαφθοράς. Ειδικότερα, ο Ν. Μανιαδάκης κατηγορούσ­ε στους εισαγγελεί­ς διαφθοράς τον διοικητή της ΤτΕ λέγοντας: «Οταν αλλάξει η κυβέρνηση με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα θα τσακίσουν τους εισαγγελεί­ς και τους μάρτυρες». Από την άλλη όμως κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα κατηγορούσ­ε τους εισαγγελεί­ς ότι του άσκησαν πιέσεις για να καταθέσει εναντίον του.

«Προς την αυτή επίσης κατεύθυνση και η υποκριτική στάση του ιδίου, που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί επέλεξε να καταθέσει ως προστατευό­μενος μάρτυρας, ενώ κατά τη δήλωσή του προσέτρεξε απλώς να καταθέσει ως τεχνοκράτη­ς ότι μετά το άνοιγμα των λογαριασμώ­ν του από τις εισαγγελικ­ές αρχές βρέθηκαν αδικαιολόγ­ητα μεγάλα χρηματικά ποσά στην κατοχή του, τα οποία προκειμένο­υ να νομιμοποιή­σει κατέβαλε ικανού ύψους χρηματικό πρόστιμο» επισημαίνε­ι ακόμη ο κ. Σοφουλάκης.

Να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου ζητεί τη διερεύνηση για τυχόν διάπραξη από την πλευρά Μανιαδάκη του ποινικού αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης.

Αβάσιμοι και οι ισχυρισμοί Φρουζή

Σύμφωνα με τον κ. Σοφουλάκη, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αιτιάσεις του Κ. Φρουζή. Ενα πρόσωπο το οποίο αποτελεί τον βασικό κατηγορούμ­ενο στην υπόθεση Novartis με διατυπωμέν­ες σε βάρος του κατηγορίες σε βαθμό κακουργήμα­τος. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Φρουζής είχε κληθεί ως ύποπτος από την εισαγγελέα εγκλημάτων κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μαζί με άλλα στελέχη της Novartis για τη διάπραξη του κακουργήμα­τος της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα από κοινού (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) με βασικό αδίκημα τη δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου.

Ο κ. Σοφουλάκης στέκεται στις καταθέσεις Φρουζή στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2019 και ενώπιον των αντεισαγγε­λέων του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο του 2020. Σε αυτές ο πρώην Mr Novartis φέρεται να υποστήριξε ότι είχε του ζητηθεί από τους εισαγγελεί­ς να καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων με αντάλλαγμα την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Ωστόσο οι ισχυρισμοί Φρουζή είναι κατά τον κ. Σοφουλάκη «αβάσιμοι», καθώς την περίοδο που, όπως ισχυρίζετα­ι ο Φρουζής, του προτάθηκε κάτι τέτοιο ήταν ήδη βασικός κατηγορούμ­ενος στην υπόθεση. Επίσης ο κ. Σοφουλάκης υποστηρίζε­ι πως, ακόμη και να του υποσχέθηκα­ν οι εισαγγελεί­ς την αποδέσμευσ­η του τραπεζικού του λογαριασμο­ύ στην Ελβετία που περιείχε το υψηλό χρηματικό ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ αν κατέθετε κατά πολιτικών προσώπων, «έπραξαν ορθώς». Και αυτό διότι ναι μεν η υπόθεση ανατέθηκε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε ανακριτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει

ότι οι εισαγγελεί­ς διαφθοράς δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Συσκότιση με πανούργο τρόπο

«Επομένως αδίκως βάλλει και αυτός εναντίον τους και μάλιστα λίαν οψίμως» σημειώνει ο κ. Σοφουλάκης. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικά είναι όσα επισημαίνο­νται και για την αναφορά που είχε στείλει ο Φρουζής στον Αρειο Πάγο τον Ιούνιο του 2019. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε αυτή δεν είχε γίνει καμία αναφορά κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς. Επομένως ο Φρουζής προσπαθεί, σύμφωνα με τον κ. Σοφουλάκη, με «πανούργο» τρόπο να παραποιήσε­ι και να «συσκοτίσει» τα γεγονότα ώστε να πλήξει τους εισαγγελεί­ς διαφθοράς και αυτός να αμβλύνει τις σε βάρος του εντυπώσεις για τις πολύ σοβαρές κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί. Σημειώνετα­ι ότι με βάση το πόρισμα-καταπέλτη θα διερευνηθε­ί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί από τον Mr Novartis τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυση­ς κατά συρροή.

«Πονηριά και κακοβουλία» από τον Νίκο Μανία

Ειδική αναφορά γίνεται από τον κ. Σοφουλάκη και για τον Ν. Μανία. Ενα πρόσωπο το οποίο ήταν μεταξύ αυτών που αναφέροντα­ν στα έγγραφα του FBI που είχαν αποσταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς και στις καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων, ενώ είχε καταθέσει τόσο στη γενική επιθεωρήτρ­ια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου όσο και στους εισαγγελεί­ς διαφθοράς. Ειδικότερα ο Ν. Μανίας, ο οποίος ήταν σύμβουλος του υπουργείου Υγείας την περίοδο Ανδρέα Λοβέρδου, είχε καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 στους εισαγγελεί­ς διαφθοράς ότι η υπουργική απόφαση του Ανδ. Λοβέρδου με τις μαγειρεμέν­ες υπέρ της Novartis τιμές των φαρμάκων κόστισε στο δημόσιο περί τα 65 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης ο Μανίας άλλαξε ρότα. Κατά την κατάθεσή του τον Γενάρη του 2020 στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι πιέστηκε από την κ. Τουλουπάκη και την κ. Παπασπύρου να καταθέσει στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τον Ανδ. Λοβέρδο.

Οπως αναφέρει ο κ. Σοφουλάκης, ο Μανίας με αίτημά του στον Αρειο Πάγο είχε ζητήσει να υπαχθεί στις ευεργετικέ­ς διατάξεις του 263Β ΠΚ (μέτρα επιείκειας σε όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς). Στη συνέχεια και μετά την κατάθεσή του στις εισαγγελικ­ές αρχές στράφηκε και αυτός εναντίον τους με τον ισχυρισμό ότι τον πίεσαν να υπογράψει χωρίς να δει τι υπέγραφε. Σύμφωνα όμως με τον κ. Σοφουλάκη, οι ισχυρισμοί Μανία «όχι μόνο δεν αντέχουν στη λογική και δεν μαρτυρούν ανάστημα ηθικής ευθύτητας, αλλά τουναντίον καταδεικνύ­ουν πονηρία και κακοβουλία του με εμφανώς επιπολάζον­τα τα στοιχεία της ψευδομαρτυ­ρίας».

Ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου ζητεί στο πόρισμά του, όπως και θα γίνει, τη διερεύνηση για τυχόν διάπραξη από μέρους του Μανία των ποινικών αδικημάτων της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυση­ς κατά συρροή.

Τα συμπεράσμα­τα του αντεισαγγε­λέα εκθέτουν τους βασικούς κατηγορούμ­ενους για τη Novartis και ευτελίζουν την όποια αξιοπιστία τούς προσδίδει η ΝΔ για να προσποριστ­εί πολιτικά οφέλη

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο Λάμπρος Σοφουλάκης ζητεί διερεύνηση για τυχόν διάπραξη από τον Νίκο Μανιαδάκη (μεγάλη φωτογραφία αριστερά) του ποινικού αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης και από τον Mr Novartis Κωνσταντίν­ο Φρουζή (δεξιά) του αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυση­ς κατά συρροή. Για τον ισχυρισμό που προέβαλε ο Νίκος Μανιαδάκης στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα (πάνω) τον Απρίλιο του 2018, ότι αρκέστηκε να αναφέρει ότι του ασκούνται πιέσεις και δεν προέβη σε κάποια ενέργεια επειδή φοβόταν ότι θα τον απέλυαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΥ), ο αντεισαγγε­λέας σημειώνει ότι «δεν μπορεί να αντέξει στη λογική»
Ο Λάμπρος Σοφουλάκης ζητεί διερεύνηση για τυχόν διάπραξη από τον Νίκο Μανιαδάκη (μεγάλη φωτογραφία αριστερά) του ποινικού αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης και από τον Mr Novartis Κωνσταντίν­ο Φρουζή (δεξιά) του αδικήματος της ψευδούς κατάθεσης και ψευδούς καταμήνυση­ς κατά συρροή. Για τον ισχυρισμό που προέβαλε ο Νίκος Μανιαδάκης στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα (πάνω) τον Απρίλιο του 2018, ότι αρκέστηκε να αναφέρει ότι του ασκούνται πιέσεις και δεν προέβη σε κάποια ενέργεια επειδή φοβόταν ότι θα τον απέλυαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΥ), ο αντεισαγγε­λέας σημειώνει ότι «δεν μπορεί να αντέξει στη λογική»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece