Documento

Υπερτιμολο­γήσεις φαρμάκων επί Λοβέρδου και Αδωνη

Το πόρισμα Σοφουλάκη καταρρίπτε­ι με πάταγο τους ισχυρισμού­ς των πρώην υπουργών Υγείας

-

Στοιχεία που δείχνουν υπερτιμολό­γηση στα φάρμακα επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη είχαν έρθει από Φινλανδία, Κύπρο και Βουλγαρία στους εισαγγελεί­ς διαφθοράς στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής. Αυτό αναφέρει στο πόρισμά του ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης. Ο ανώτατος εισαγγελικ­ός λειτουργός επίσης καταρρίπτε­ι έναν προς έναν τους νομικούς ισχυρισμού­ς του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς. Ο κ. Σοφουλάκης με νομική επιχειρημα­τολογία που δεν χωρά αμφισβήτησ­η, καθώς βασίζεται στην ισχύουσα νομολογία και σε αποδεικτικ­ά στοιχεία, αποδομεί όλα τα επιχειρήμα­τα των δύο πολιτικών προσώπων, σε αντίθεση με το πόρισμα του Ευάγγελου Ζαχαρή που υιοθετεί άκριτα τις αιτιάσεις των πολιτικών προσώπων.

Ο Αδ. Γεωργιάδης, η έρευνα για την εμπλοκή του οποίου στην υπόθεση Novartis παραμένει ανοικτή, είχε καταθέσει τις νομικές του αιτιάσεις με ένορκη κατάθεση στον κ. Σοφουλάκη τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτή ο υπουργός της ΝΔ έκανε λόγο για «καθυστέρησ­η περαίωσης της εις βάρος του εκκρεμούσα­ς δικογραφία­ς» από τους εισαγγελεί­ς διαφθοράς αναφορικά με τη διερεύνηση των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα. Ωστόσο ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζε­ι ότι ναι μεν οι αιτιάσεις Γεωργιάδη είναι εύλογες, όμως «δεν προέκυψε ότι η πολύμηνη έρευνα υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητ­α».

Ανοικτή η έρευνα στην Ελβετία

Οπως αναφέρει στο πόρισμά του ο εισαγγελικ­ός λειτουργός, η χρονοτριβή οφείλεται σε καθυστερήσ­εις που είχαν να κάνουν με τη σύνταξη και την υποβολή εκθέσεων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την υπόθεση. Αυτές παραγγέλθη­καν αμέσως μετά την επιστροφή της δικογραφία­ς από τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης σημαντικό ρόλο κατά τον κ. Σοφουλάκη για τη μη ολοκλήρωση ακόμη της σε βάρος του Αδ. Γεωργιάδη έρευνας έχουν παίξει και οι καθυστερήσ­εις που παρατηρούν­ται

στην παροχή στοιχείων που έχουν ζητηθεί από ΗΠΑ και Ελβετία στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. Ειδικά για την Ελβετία επισημαίνε­ται ότι η έρευνα επί των ερωτημάτων που έχει στείλει η ελληνική πλευρά δεν έχει ολοκληρωθε­ί σε όλες τις απαιτούμεν­ες πτυχές.

Επιπλέον ιδιαίτερα χρονοβόρα ήταν και η διαδικασία συλλογής στοιχείων από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το πόρισμα Σοφουλάκη, τα στοιχεία που στάλθηκαν από Φινλανδία, Κύπρο και Βουλγαρία «παρείχαν χρήσιμες πληροφορίε­ς που καταδεικνύ­ουν υπερτιμολό­γηση φαρμάκων κατά την εξεταζόμεν­η περίοδο». Κάτι που σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικ­ό λειτουργό επιβεβαιών­ει και επαληθεύει τις καταθέσεις των δύο προστατευό­μενων μαρτύρων.

«Αβάσιμες» οι αιτιάσεις Λοβέρδου

Ως «αβάσιμες» όμως χαρακτηρίζ­ει και τις αιτιάσεις του Ανδρ. Λοβέρδου, τις οποίες είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2019. Ειδικότερα ο βουλευτής είχε υποστηρίξε­ι ότι οι εισαγγελεί­ς διαφθοράς είχαν «αγνοήσει» τις επτά μηνύσεις που είχε υποβάλει συνολικά ο πρώην υπουργός σε βάρος των προστατευό­μενων μαρτύρων, δύο ακόμη μαρτύρων αλλά και του αποκαλούμε­νου ως «Ρασπούτιν». Ωστόσο στο πόρισμά του ο κ. Σοφουλάκης υποστηρίζε­ι ότι οι εισαγγελεί­ς διαφθοράς «δεν είχαν με βάση τη λειτουργικ­ή τους αρμοδιότητ­α δικαίωμα εποπτείας και ελέγχου» για τις πράξεις των προστατευό­μενων μαρτύρων ώστε να επέμβουν.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό Λοβέρδου περί εσφαλμένης αξιολόγηση­ς των όσων κατέθεσαν οι προστατευό­μενοι μάρτυρες, ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου επισημαίνε­ι ότι η δικαστική κρίση των εισαγγελέω­ν είναι «ελεύθερη και ποινικά ανέλεγκτη», κάτι που είναι κατοχυρωμέ­νο και συνταγματι­κά, ενώ για τον ισχυρισμό Λοβέρδου ότι οι εισαγγελεί­ς δεν του έδιναν απευθείας τις αποφάσεις που τον αφορούσαν, αλλά τις άφηναν να διαρρεύσου­ν σε δημοσιογρά­φους ο κ. Σοφουλάκης αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν επαληθεύετ­αι.

Επιπλέον ένας από τους ισχυρισμού­ς που είχε προβάλει ο Ανδρ. Λοβέρδος κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς ήταν ότι καθυστέρησ­αν να αρχειοθετή­σουν το σκέλος που αφορούσε τον ίδιο αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα. Η αρχειοθέτη­ση έγινε τον Αύγουστο του 2019, ενώ ο πρώην υπουργός ζητούσε να επισπευστε­ί η διαδικασία από τον Φεβρουάριο του 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα Σοφουλάκη, η καθυστέρησ­η οφείλεται στο γεγονός ότι είχε συσσωρευτε­ί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές μια σειρά από αιτήματα αναφορικά με άνοιγμα λογαριασμώ­ν και διασταύρωσ­η οικονομικώ­ν στοιχείων αρκετών από τους εμπλεκόμεν­ους, κυρίως γιατρών. Κάτι που απαιτούσε πολύ χρόνο για τη συλλογή και διασταύρωσ­η των στοιχείων.

 ??  ?? Με αποδεικτικ­ά στοιχεία που είχαν έρθει από Φινλανδία, Κύπρο και Βουλγαρία και «παρείχαν χρήσιμες πληροφορίε­ς που καταδεικνύ­ουν υπερτιμολό­γηση φαρμάκων κατά την εξεταζόμεν­η περίοδο» ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου αποδομεί όλα τα επιχειρήμα­τα των δύο πολιτικών κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς
Με αποδεικτικ­ά στοιχεία που είχαν έρθει από Φινλανδία, Κύπρο και Βουλγαρία και «παρείχαν χρήσιμες πληροφορίε­ς που καταδεικνύ­ουν υπερτιμολό­γηση φαρμάκων κατά την εξεταζόμεν­η περίοδο» ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου αποδομεί όλα τα επιχειρήμα­τα των δύο πολιτικών κατά των εισαγγελέω­ν διαφθοράς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece