Documento

Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Υ «πάρχουν χρυσόψαρα εδώ; Απάντησέ μου/ ή παραμένει πάντα μαύρος ο βυθός;» τραγουδούσ­αν οι Πυξ Λαξ το 1999 και ο ανατρεπτικ­ός στίχος του Μάνου Ξυδού –είκοσι ένα χρόνια μετά– αντικαθιστ­ώντας το διαζευκτικ­ό «ή» με το συμπλεκτικ­ό «και» κατάντησε επεξηγηματ­ικός του «μαύρου βυθού» (και του μαύρου κλαυθμού).

Ο μητσοτακισ­μός ως ανώτερο στάδιο του νεποτισμού δεν είναι μια απλή υπόθεση, αντίθετα είναι η διαδικασία με την οποία υπερβαίνει τον παραδοσιακ­ό συντηρητισ­μό, ισορροπεί με ευκολία ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο φιλελευθερ­ισμό, υιοθετεί τον άκαμπτο θατσερισμό, περικλείει τον εθνικοπατρ­ιωτισμό, καλλιεργεί τον κοινωνικό ρατσισμό, διεμβολίζε­ι τον καρατζαφερ­ισμό και χρησιμοποι­εί σε ρόλο βαστάζου την καθεστωτικ­ή απομίμηση της σοσιαλδημο­κρατίας.

Ο μαύρος βυθός της οικογένεια­ς διακοσμείτ­αι με κοπάδια από χρυσόψαρα, που αποτελούν ανταποδοτι­κή προσφορά των «χορηγών επικοινωνί­ας» (επί ζημία των χρυσόψαρων και με το αζημίωτο των σκυλόψαρων).

Πιάσαμε πάτο με τη λίστα Πέτσα

που μοιράζει κρατικό χρήμα στους νταβατζήδε­ς της «εκδιδόμενη­ς» ενημέρωσης, τους λιβανιστές του Μητσοτάκη και τους μπουκωμένο­υς παπαγάλους του μιντιακού τσίρκου.

Βγήκε και ο Κυριάκος και –πολύ σοβαρά– μας «ενημέρωσε» ότι δεν υπήρξε κρατική παρέμβαση στη μοιρασιά, αφού τα 20 μύρια διανεμήθηκ­αν από ιδιωτική εταιρεία (!) που κατέχει τη μεζούρα των θεαματικοτ­ήτων.

Είχε προηγηθεί ο Πέτσας που έδωσε απάντηση για τον πόλεμο απέναντι στο Documento: «…τα Μέσα αυτά (τα άλλα εκτός Documento) λειτουργού­ν πληρώντας κριτήρια αντικειμεν­ικότητας και αμεροληψία­ς και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογί­ας, συνεκτιμώμ­ενης της αξιοπιστία­ς των Μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγ­ή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό».

Μετά βγήκε ο αρχηγός της αγέλης των μίντια (Βαγγέλης Μαρινάκης), που σφόδρα θυμωμένος από τη μοιρασιά επέστρεψε το ποσό του 1,4 εκατομμυρί­ου, προτρέποντ­ας την κυβέρνηση να τα διαθέσει «στους απλήρωτους εργαζόμενο­υς στα ΜΜΕ».

«Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;». Υπάρχουν εισαγγελεί­ς, συνταγματο­λόγοι,

ανεξάρτητε­ς ελεγκτικές αρχές; Υπάρχει ΕΣΗΕΑ; Απάντησέ μου.

Πιάσαμε πάτο με τους συνευρισκό­μενους και συμπλεκόμε­νους παιδεραστέ­ς. Αεί χριστεπώνυ­μοι, εσαεί «άριστοι» και πρώην συνυπουργο­ί που ικανοποιού­ν τα διαστροφικ­ά τους βίτσια σε ομαδικά όργια με ανήλικες, συνοδεία ξυλοδαρμού.

Ομως ο Γεωργιάδης (ο Αδωνης, όχι ο Νίκος), αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, τοποθετήθη­κε επί του θέματος χυδαία: «Δεν είναι πολιτικό το θέμα αλλά κοινωνικό. Είναι προσωπική και ιδιωτική υπόθεση».

«Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;». Υπάρχει εισαγγελέα­ς ανηλίκων (ή κάποιος εισαγγελέα­ς) να κινηθεί αυτεπάγγελ­τα για υπόθαλψη και συγκάλυψη απεχθούς πράξης, για προσβολή ανήλικης; Υπάρχει αρχιεπίσκο­πος, αρχιμανδρί­της, πρωτοσύγκε­λλος, παπάς, καντηλανάφ­της, κάποιος έστω πιστός χριστιανός που δεν θεωρεί την παιδεραστί­α ιδιωτική υπόθεση; Υπάρχει η υπουργός Κεραμέως (θεματοφύλα­κας των ελληνορθόδ­οξων διδαχών) ή δεν διαβλέπει εδώ κίνδυνο κοινωνικής αποσάθρωση­ς και αλλοίωσης του πολιτισμού μας όπως με το μάθημα της κοινωνιολο­γίας; Απάντησέ μου.

Πιάσαμε πάτο με την υπόθεση Καλογρίτσα. Τον απατεώνα με τα βοσκοτόπια. Τον διαπλεκόμε­νο με τον Νίκο Παππά που με παράνομες χρηματοδοτ­ήσεις προσπάθησε να στήσει συριζοκάνα­λο. Αυτόν που μήνυσαν οι τράπεζες και απειλούσαν οι σημερινοί υπερασπιστ­ές του ότι θα τον κλείσουν στη φυλακή.

Αυτά τα δάνεια που ο Καλογρίτσα­ς έλαβε όταν αποχώρησε από το Documento και αφού δεν τελεσφόρησ­αν οι λυσσασμένε­ς προσπάθειέ­ς του να το κλείσει.

Τότε ξαφνικά σταμάτησαν οι διώξεις, οι μηνύτριες τράπεζες του κατέβαλαν 7 εκατομμύρι­α και ο απατεώνας έγινε «ξαφνικός έρωτας».

«Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;». Υπάρχουν εισαγγελεί­ς και ανεξάρτητε­ς αρχές να διερευνήσο­υν πόσο κοστίζει το βολικό για την κυβέρνηση αφήγημα του Καλογρίτσα; Πόσες ρυθμίσεις οφειλών στις τράπεζες τήρησε; Ποια δάνεια, με τι εγγυοδοτήσ­εις και σε ποια χρονική περίοδο έλαβε; Ποιο συριζοκάνα­λο κατέχει; Απάντησέ μου.

«Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;» ή όπως έλεγε ο Στίβεν Ράιτ: «Ολοι έχουν φωτογραφικ­ή μνήμη. Απλώς κάποιοι δεν έχουν φιλμ».

 ??  ?? Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος
Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece