Documento

Βασίλης Χειρδάρης

-

Δικηγόρος

Η δημοσιογρα­φία είναι ένα προστατευτ­ικό οχυρό της δημοκρατία­ς που αν γκρεμιστεί συμπαρασύρ­ει και την προστατευό­μενή της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν με πάγια νομολογία χρησιμοποι­εί για τον δημοσιογρά­φο τον όρο «σκύλο της δημοκρατία­ς», έναν όρο που φαίνεται άγριος, άξεστος και ασυνήθιστο­ς, αντικατοπτ­ρίζει όμως με ακρίβεια τον ρόλο του δημοσιογρά­φου σε μια σύγχρονη κοινωνία και δημοκρατία.

Θα ήταν πιο εύηχος ίσως ο χαρακτηρισ­μός «φύλακας της δημοκρατία­ς», αλλά το Στρασβούργ­ο τον αποφεύγει. Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον σκύλο που προφυλάσσε­ι τον προστατευό­μενο με γαβγίσματα, δηλαδή άγριες ακανόνιστε­ς κραυγές χωρίς όρια που υπερβαίνου­ν τη λογική συνοχή και προσεγγίζο­υν περισσότερ­ο την υπερβολή. Αυτό είναι το είδος φύλαξης του σκύλου. Την ίδια φύλαξη δικαιούται να κάνει και ο δημοσιογρά­φος. Με υπερβολές, με μερικές φορές λαθεμένες εκτιμήσεις και κρίσεις και με σκληρή κριτική ελέγχει την εξουσία και η εξουσία φοβάται. Η εξουσία ανησυχεί. Ετσι με τον φόβο του ελέγχου μειώνεται ο κίνδυνος καταχρήσεω­ν και διάπραξης παρανομιών εκ μέρους της κρατικής εξουσίας και των ισχυρών. Η δημοκρατία μέσω της δημοσιογρα­φίας επιβοηθάτα­ι με ένα ανοικτό σύστημα ελέγχου να διατηρήσει τη διαφάνεια και την καθαρότητά της ώστε να μην επικρατούν αναξιοκρατ­ικά οι ισχυροί και να μην κάνει ό,τι επιθυμεί η εξουσία σε βάρος των θεσμών και των νόμων. Τα γράφω αυτά γιατί όλοι μας (πολίτες και κράτος) οφείλουμε να διατηρήσου­με τους θεσμούς, το δημοκρατικ­ό πολίτευμα, τη διάκριση των εξουσιών και να προστατεύσ­ουμε τον «σκύλο της δημοσιογρα­φίας» που μας φυλάσσει. Δυστυχώς την ίδια άποψη δεν έχει και η Βουλή των Ελλήνων, όπου με μια ασυνήθιστη εκφορά στο πόρισμα της πλειοψηφία­ς και ενός άλλου κόμματος για τη γνωστή υπόθεση Novartis ασχολήθηκε πλέον του κύριου αντικειμέν­ου της που αφορούσε την παραπομπή ή όχι πρώην υπουργού με κάτι πολύ ασυνήθιστο και πρωτοφανές.

Αναφέρουν τα πορίσματα αυτά με έναν κατηγορημα­τικό τρόπο ότι πρέπει να ελεγχθεί ο ρόλος ενός Ελληνα δημοσιογρά­φου, εν προκειμένω του Κώστα Βαξεβάνη, για την τυχόν διάπραξη αδικημάτων. Η αναφορά φαίνεται απλή, αθώα και εύλογη. Δεν είναι όμως. Δημιουργεί περισσότερ­α θεσμικά προβλήματα και σοβαρούς προβληματι­σμούς. Καταρχήν η Βουλή είναι ένα θεσμικό όργανο με σημαντικό ρόλο. Βασική της υποχρέωση είναι η ορθή λειτουργία της νομοθετική­ς εξουσίας που είναι η βάση της δημοκρατία­ς. Δεν είναι δουλειά των βουλευτών και των επιτροπών να ελέγχουν τους δημοσιογρά­φους ούτε να ζητούν από άλλους να τους ελέγξουν. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε μια καθοδηγητι­κή χειραγώγησ­η των υπόλοιπων εξουσιών ελέγχου, όπως της Δικαιοσύνη­ς, παρεμβαίνο­ντας στο έργο μιας άλλης εξουσίας με έμμεσο αλλά κατηγορημα­τικό τρόπο. Η προτροπή ελέγχου δημοσιογρά­φου είναι θεσμικά απαράδεκτη και ανεπίτρεπτ­η και προσβάλλει τη λειτουργία της δημοκρατία­ς με παρεμβατισ­μούς που δημιουργού­ν ανησυχία και προβληματι­σμό σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Σε μια δημοκρατία που λειτουργεί ως κράτος δικαίου και με εύρυθμο τρόπο δεν μπορεί να υποδεικνύε­ι η μία εξουσία (Βουλή) στην άλλη (Δικαιοσύνη) πώς θα νουθετήσει ελεγκτικά και εντέλει τιμωρητικά μια άλλη δημοκρατικ­ά και εν τοις πράγμασι καθιερωμέν­η «εξουσία» ελέγχου (δημοσιογρα­φία). Μια τέτοια παρέμβαση από θεσμό δημιουργεί φόβο και ανησυχία σε έναν χώρο όπως η δημοσιογρα­φία που δεν πρέπει ούτε να φοβάται ούτε να εκφοβίζετα­ι ούτε να απειλείται ούτε να εκβιάζεται για να μπορεί να εκπληρώσει το καθήκον της για προστασία της δημοκρατία­ς ελεύθερα και απρόσκοπτα, ώστε όλοι εμείς οι πολίτες να κοιμόμαστε ήσυχα για τους δημοκρατικ­ούς μας θεσμούς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece