Documento

Γιώργος Λακόπουλος

-

Δημοσιογρά­φος

Αν η ΕΣΗΕΑ δεν παρέμβει άμεσα καταδικάζο­ντας την κυβερνητικ­ή πρακτική σε βάρος της συγκεκριμέ­νης εφημερίδας –που μετατρέπει τη δημοσιογρα­φία σε πεδίο εκδικητική­ς βεντέτας από την πλευρά του κεντρικού φορέα της εκτελεστικ­ής εξουσίας– παραδίδει τη δημοσιογρα­φία στο έλεος της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι πρακτικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση –ως όργανο υπό τις εντολές του πρωθυπουργ­ού– απέναντι στην εφημερίδα Documento και στον Κ. Βαξεβάνη, αν δεν αποκρουστο­ύν σθεναρά από το σώμα των δημοσιογρά­φων και τους εκπροσώπου­ς του, θα ανοίξουν την όρεξη για επέκτασή τους και σε άλλα ΜΜΕ και άλλους δημοσιογρά­φους που θα αντιμετωπί­ζονται πλέον –όπως στα αυταρχικά καθεστώτα– ως «αντιφρονού­ντες». Αν συμβεί αυτό με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι προφανές ότι θα συμβεί και με την επόμενη εναντίον στόχων που θα ενοχλούν την ίδια και τον διάδοχο του σημερινού πρωθυπουργ­ού.

Με αυτή την έννοια η δημοσιογρα­φία στην Ελλάδα, αν δεν καταργηθεί τυπικά ως ελεύθερη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα ενημέρωσης και ελέγχου, θα ασκείται υπό όρους που θα τίθενται από την κυβέρνηση – όπως συμβαίνει στην Τουρκία, τη Ρωσία και αλλού. Είναι θέμα συνδικαλισ­τικής υποχρέωσης για την ΕΣΗΕΑ, θέμα επαγγελματ­ικής τιμής για τους δημοσιογρά­φους και δημοκρατικ­ής τάξης για τους πολίτες να αντιδράσου­ν σε αυτή την αναχρονιστ­ική μεθόδευση. Προτού έλθει η σειρά τους…

προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της προανακριτ­ικής) που είναι διάτρητα. Σε μια χώρα όπου λειτουργεί η Δικαιοσύνη αυτά δεν θα είχαν καμία τύχη. Για τη σημερινή Ελλάδα δεν είμαι πολύ σίγουρος παρά τις οφθαλμοφαν­είς σκοπιμότητ­ες που υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα και σε ό,τι αφορά τους δημοσιογρά­φους που κατηγορούν­ται. Ελπίζω το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο θα καταλήξουν να κρίνει με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece