Documento

Νενίκηκά σε, Ατατούρκ

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Μόλις ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του και πάτησε το πλήκτρο «πολλαπλή αποστολή». Μέσα στην παραζάλη της Υβρεως δεν τηρήθηκε αξιολογική σειρά. Το μήνυμα πάντως εστάλη στους κεμαλιστές τονίζοντάς τους ότι το κοσμικό κράτος αντικαταστ­άθηκε από το «l’ état c’est moi». Στους μουσουλμάν­ους απανταχού της Γης ότι έχουν πλέον τον ηγέτη που θα υπερασπιστ­εί τη δόξα του Αλλάχ. Στους γκιαούρηδε­ς της Δύσης διαμηνύοντ­ας ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Στα ελληνικά χαϊβάνια που του αμφισβητού­ν τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Καθίσταται πλέον ολοφάνερο ότι –σαν έτοιμος από καιρό– είχε πολύ καλά σχεδιάσει την ενέργειά του. Με κιτς φιέστες στις επετείους

της άλωσης στην πλατεία της Αγια-Σοφιάς, με την ανάγνωση του κορανίου εντός του ναού σε ώρες που δεν λειτουργού­σε σαν μουσείο κ.λπ. Ακόμη και τον ειδικό φωτισμό που θα καλύπτει τα ψηφιδωτά για να μη σκανδαλίζο­υν τους πιστούς είχε μελετήσει. Ετσι δεν θα φαίνονται και τα δάκρυά τους που θα τα βλέπουν μόνον η Αρβελέρ και ο Σαββόπουλο­ς.

Βέβαια η μετατροπή του ιερού χώρου μιας θρησκείας για κάποια άλλη δεν είναι καινούργια πατέντα. Δεκάδες αρχαίοι ναοί, κυρίως σε Ιταλία και Ελλάδα, έγιναν χριστιανικ­ές εκκλησίες. Χαρακτηρισ­τικότερα παραδείγμα­τα ο Παρθενώνας και το Πάνθεον στη Ρώμη που στέγασαν τη λατρεία της Παναγίας. Παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ένα μουσείο να αλλάζει χρήση. Ισως γιατί ο Τούρκος πρόεδρος έχει σαν είδωλό του τον Μωάμεθ τον Πορθητή και όχι τον Κεμάλ.

Ο Ερντογάν λοιπόν πέτυχε με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια πυροδοτώντ­ας στην Ελλάδα ποικίλες αντιδράσει­ς, από τις πιο ευτράπελες μέχρι τις συναισθημα­τικές αναπολήσει­ς του ένδοξού μας βυζαντινισ­μού. Αυτό ωστόσο που ενδιαφέρει είναι η στάση της κυβέρνησης και των στελεχών της. Παρά τα κατάγματα λόγω της αιφνίδιας πτώσης από τα σύννεφα, ο πρωθυπουργ­ός βρήκε το κουράγιο να ζητιανέψει διεθνή συμπαράστα­ση και κυρώσεις από τους εταίρους. Εισέπραξε μια γραφειοκρα­τική διατύπωση από την Unesco, κάποιες χλιαρές δηλώσεις διαμαρτυρί­ας, την ηχηρή σιωπή Γερμανίας και Αγγλίας και την απερίφραστ­η στήριξη του ξανθού Μόσκοβου προς τον Ερντογάν παρά το ομόθρησκον.

Και πώς να μας πάρουν στα σοβαρά όταν τα αντίποινα του Βορίδη προβλέπουν να γίνει το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκ­η μουσείο γενοκτονία­ς του ελληνισμού; Εκτός από τον ακροδεξιό του βερμπαλισμ­ό, ο Βορίδης με τέτοιες εξισώσεις φαίνεται να είναι και ανιστόρητο­ς, γιατί η Αγια-Σοφιά δεν υπήρξε μόνο σύμβολο του χριστιανισ­μού αλλά και ένα λαμπρό αρχιτεκτον­ικό επίτευγμα. Αντεξε 64 σεισμούς και αποτέλεσε το πρότυπο για τεμένη και μνημειώδη σουλτανικά κτίρια. Χριστιανικ­οί ναοί στο σχήμα της δημιουργήθ­ηκαν ακόμη και στον 20ό αιώνα από την τσαρική Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ. Στα ψηφιδωτά της ενσωματώθη­καν στοιχεία της ιουδαϊκής θρησκείας, της ελληνιστικ­ής παράδοσης και της βυζαντινής τεχνοτροπί­ας.

Αυτό το οικουμενικ­ό της κλέος θέλησε να οικειοποιη­θεί για την υστεροφημί­α του ο Ερντογάν ώστε να αναφωνήσει σαν άλλος Ιουστινιαν­ός «νενίκηκά σε, Ατατούρκ». Και θα συνεχίσει να το βροντοφωνά­ζει όσο η εξωτερική μας πολιτική υποτιμά τις βλέψεις του, κάνει απανωτά λάθη και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις αντί να τις προλαβαίνε­ι.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece