Documento

Ζητούμενο η επιβίωση

- Τάσος Μπάρλας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει χτυπήσει πολύ δυνατά την ευρωπαϊκή οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 4,9%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 3% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι ιλιγγιώδης: -12,5% στη Γαλλία, -12,8% στην Ισπανία και την Ιταλία. Η Ελλάδα θα καταγράψει σίγουρα διψήφιο ποσοστό ύφεσης. Η ελληνική οικονομία που άρχισε να συρρικνώνε­ται από το τέλος του προηγούμεν­ου χρόνου ελέω της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ μόλις μερικούς μήνες από την άνοδό της στην εξουσία, με την ατμομηχανή της, τον τουρισμό, τελείως εξουδετερω­μένη, κινδυνεύει να καταρρεύσε­ι και να φτάσει σε επίπεδα γερμανικής κατοχής.

Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργήσ­ουν το Ταμείο Ανάπτυξης. Καθώς όμως δεν έχει ολοκληρωθε­ί ούτε στο ελάχιστο η πολιτική ενοποίηση της Ενωσης, οι αποφάσεις δεν λαμβάνοντα­ι υπό το πρίσμα της αλληλεγγύη­ς αλλά με τεχνοκρατι­κά κριτήρια.

Με τη λογική λοιπόν αυτή, ανεξάρτητα του αποτελέσμα­τος της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, οποιασδήπο­τε μορφής βοήθεια και αν λάβει η ελληνική οικονομία, θα υποχρεωθεί να υπογράψει μεταρρυθμί­σεις σε μνημονιακό ή σε ακόμη σκληρότερο επίπεδο.

Αλλά ακόμη και αν υπάρχει η πολιτική βούληση, που υπάρχει, για υπογραφή νέου μνημονίου, καθώς οι γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι χρονοβόρες, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα επιβαρύνετ­αι συνεχώς.

Λύσεις για να μπορέσει να επιβιώσει η οικονομία από τη διπλή λαίλαπα που την έχει χτυπήσει –πολιτική Μητσοτάκη και επιπτώσεις της πανδημίας– υπάρχουν. Αρκεί να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα και να χρησιμοποι­ηθεί το περίφημο «μαξιλάρι» για βοήθεια προς τη μισθωτή εργασία και τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece