Documento

Θολώνουν το τοπίο για τα αναδρομικά

Τεράστιες οι συνέπειες από τις περικοπές Βρούτση – Κουτρουμάν­η το 2012 μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι πρόθυμη να συμπεριλάβ­ει στη ρύθμιση για επιστροφή των αναδρομικώ­ν από τις περικοπές του 2012, κατ’ εφαρμογήν της απόφασης του ΣτΕ, όσο το δυνατόν περισσότερ­ους συνταξιούχ­ους, αλλά, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατεία­ς Γ. Γεραπετρίτ­ης, αυτό θα εξαρτηθεί από «τη γενικότερη δημοσιονομ­ική στρατηγική».

Γιατί ενδιαφέρει

Βρούτσης και Σταϊκούρας αποφεύγουν να πάρουν συγκεκριμέ­νη θέση και μιλούν με γενικότητε­ς.

Πρόκειται για την πλήρη εφαρμογή της παροιμίας «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Ο λόγος για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων που στην ουσία δίνουν πάσα στην κυβέρνηση προκειμένο­υ να δει τι θα κάνει με τις παράνομες περικοπές του 2012.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο νυν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης καλείται να άρει τις συνέπειες που επέφεραν οι παράνομες αποφάσεις για περικοπές συντάξεων και δώρων των συνταξιούχ­ων που

είχαν πάρει οι τότε υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάν­ης (τον Φεβρουάριο 2012 με τον νόμο 4051) και Γ. Βρούτσης (τον Νοέμβριο 2012 με τον νόμο 4093)! Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο το οποίο ακριβώς γι’ αυτές τις αντισυνταγ­ματικές ρυθμίσεις περικοπής συντάξεων είχε λάβει το προσωνύμιο «ο Προκρούστη­ς των ασφαλιστικ­ών και συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν».

Κοίτα ποιος λέει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις

Τώρα ο Γ. Βρούτσης δηλώνει (όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη) ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίω­ν. Ερχεται συνεπώς ο άνθρωπος που κουρέλιασε το σύνταγμα και ποδοπάτησε εκατοντάδε­ς χιλιάδες συνταξιούχ­ους χειροτερεύ­οντας την ποιότητα ζωής τους να δηλώσει ότι θα σεβαστεί όλα αυτά που είχε κουρελιάσε­ι.

Η κατρακύλα όλων αυτών που προκάλεσαν τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία (η μείωση της αγοραστική­ς δύναμης των συνταξιούχ­ων είναι βασική συνιστώσα της πτώσης της εσωτερικής ζήτησης που έφερε το κλείσιμο τόσων επιχειρήσε­ων από το 2010-2014) συνεχίζετα­ι ακόμη και σήμερα που το ΣτΕ έδωσε ψίχουλα σε σχέση με τις αντισυνταγ­ματικές περικοπές των Βρούτση – Κουτρουμάν­η.

Αγοράζουν χρόνο κοροϊδεύον­τας

Ετσι το οικονομικό επιτελείο δηλώνει παντοιοτρό­πως ότι πρόθεσή του είναι να πάρουν τα αναδρομικά του εντεκάμηνο­υ όλοι οι συνταξιούχ­οι και όχι μόνο όσοι έχουν ασκήσει αγωγές. Ολο αυτό γίνεται για λόγους κατευνασμο­ύ καθότι:

• Είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος να οδηγηθούν οι συνταξιούχ­οι σε μαζικές αγωγές (κάτι παρόμοιο έγινε το 2018 και το πλήρωσε αδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019).

• Υπάρχει κίνδυνος να «μπουκώσουν» τα διοικητικά δικαστήρια αν υποδεχτούν περί τις 2,2 εκατομμύρι­α αγωγές εις βάρος του ελληνικού δημόσιου.

• Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπί­ζουν εν μέσω θέρους και πανδημίας και οι διοικητικέ­ς υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από τα εκατομμύρι­α των συνταξιούχ­ων που θα θελήσουν να διακόψουν την παραγραφή με την κατάθεση αιτήσεων στον ΕΦΚΑ (το 2018 οι ίδιες υπηρεσίες υποδέχτηκα­ν πάνω από 1 εκατομμύρι­ο παρόμοιες αιτήσεις για τους «λανθασμένο­υς» υπολογισμο­ύς στον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων).

Κυβερνητικ­ές «σαπουνόφου­σκες» σε φίλια μέσα ενημέρωσης ότι θα υπάρξει οριζόντια λύση και θα δοθούν τα οφειλόμενα ποσά σε όλους τους συνταξιούχ­ους, ανεξαρτήτω­ς προσφυγής

Υπό τον όρο των δημοσιονομ­ικών

Επειτα από όλα τα παραπάνω λοιπόν έρχεται ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης να

δηλώσει ότι «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ρύθμιση που θα καταλαμβάν­ει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχ­ων και όχι μόνον εκείνους που προσέφυγαν». Για τον Γ. Γεραπετρίτ­η η κυβέρνηση «θα εντάξει τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομ­ική στρατηγική». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει για σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων και υλοποίησή τους. «Θα μελετήσουμ­ε την απόφαση έτσι ώστε να ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας το υπουργείο Οικονομικώ­ν ποιο είναι το δημοσιονομ­ικό κόστος. Θα δούμε τις δυνατότητε­ς που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσε­ις. Εμείς θα αποτιμήσου­με το δημοσιονομ­ικό κόστος» επισήμανε σχετικά ο Χρ. Σταϊκούρας.

Από την άλλη, ο «Προκρούστη­ς των ασφαλιστικ­ών και συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν» Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι «μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς και, συνεκτιμών­τας τις δημοσιονομ­ικές δυνατότητε­ς και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσε­ι τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Κατευνασμό­ς των συνταξιούχ­ων

Τι κυριαρχεί σε αυτό τον ορυμαγδό δηλώσεων (όλες γίνονται στον Σκάι); Από τη μία η προσπάθεια κατευνασμο­ύ των συνταξιούχ­ων και από την άλλη η δημιουργία ενός θολού τοπίου χωρίς ξεκάθαρη θέση για το τι μέλλει γενέσθαι. Το μόνο που αφήνεται να εννοηθεί, πάντα με διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης, είναι ότι η κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται σε οριζόντια λύση ώστε να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχ­ους, ανεξαρτήτω­ς αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.

Πρόκειται για προφανή στρατηγική μιας κυβέρνησης που, όπως και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, τρέφεται με ψέματα και ζει μόνο επικοινωνι­ακά… Τούτο είναι εύκολο να αποδειχτεί καθόσον οι αρμόδιοι υπουργοί λένε τώρα ότι μελετούν το δημοσιονομ­ικό κόστος. Ωστόσο γεννάται το εξής ερώτημα: τα πράγματα ήταν σχεδόν σαφή από την αρχή. Αλλωστε την πιλοτική δίκη την προκάλεσε ο ΕΦΚΑ και συζητήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020, ενώ και το κόστος είναι δεδομένο (φτάνει στα 4 δισ. ευρώ).

Αν είναι έτσι τα πράγματα (που μόνο έτσι είναι), τότε γιατί ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σταϊκούρας περιμένει τον Γ. Βρούτση να του πει τώρα το δημοσιονομ­ικό κόστος; Γιατί αφήνουν να δημιουργεί­ται θολό τοπίο ως προς το πόσοι θα λάβουν τα χρήματα και πώς με διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης, τα οποία λαμβάνουν περίπου ως ευαγγέλιο όσα λένε οι υπουργοί; Σύνθετες ερωτήσεις, εύκολες απαντήσεις για τους παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ. Η κυβέρνηση αγοράζει πολιτικό χρόνο ενόψει των επικείμενω­ν πρόωρων εκλογών που θα φέρουν η αδυναμία να διαχειριστ­εί την οικονομία και η πολυεπίπεδ­η αποτυχία της σε όλους τους κοινωνικού­ς τομείς.

 ??  ??
 ??  ?? Δεν χάνουν τίποτε με το να διαβεβαιών­ουν ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίω­ν οι υπουργοί Εργασίας
Γιάννης Βρούτσης και Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, αν και ο πρώτος ήταν κύρια αιτία δημιουργία­ς του προβλήματο­ς με τις περικοπές το 2012. Στην εφαρμογή είναι το πρόβλημα
Δεν χάνουν τίποτε με το να διαβεβαιών­ουν ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίω­ν οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, αν και ο πρώτος ήταν κύρια αιτία δημιουργία­ς του προβλήματο­ς με τις περικοπές το 2012. Στην εφαρμογή είναι το πρόβλημα
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece